TheMarker |
שוק ההון
רשות שוק ההון פתחה בביקורת על חברת ההלוואות טריא
העיכוב במשיכת כספי המשקיעים של טריא מגיעים לפתחה של רשות שוק ההון, שתבחן את התנהלות החברה ■ על רקע עליית הריבית סובלת פלטפורמת ההלוואות החברתיות מקשיי נזילות ■ החברה יצאה באחרונה לתוכנית התייעלות, ומנהלת משא ומתן עם מוסדיים ובנקים שירכשו חלק מתיק ההלוואות שלה ■ טריא: "שיתפנו את הרגולטורים בתהליך ההתייעלות של החברה"
15:06, 29 במאי 2023
באחרונה פתחה רשות שוק ההון בביקורת על טריא, כדי לבחון את התנהלותם בנוגע לקשיי הנזילות שחווה הפלטפורמה. רשות שוק ההון היא הגוף המפקח על חברות ה-P2P – חברות הפועלות בתחום ההלוואות מעמית לעמית (Peer to Peer) - שעליהן נמנית גם טריא.
בתקופה האחרונה נקלעה החברה, שמציעה שירותי תיווך בין לווים למלווים, לבעיות נזילות, שעיקרן
עיכובים שבהם נתקלו משקיעים כשביקשו למשוך את כספם. לפני כמה שבועות
פירסמה החברה תוכנית התייעלות, שבמסגרתה יפוטרו עשרות מתוך 120 עובדי החברה, והיא עתידה לנקוט כמה צעדים כדי לגייס כספים נוספים. זאת, בין היתר באמצעות משקיעים שיירכשו חלק מתיק ההלוואות שלה, או ייכנסו לשותפות עימה. בין המועמדים לכך נמצאים חברות ביטוח ובנקים. בטריא גם פועלים להגדיל את ההשקעות מצד הגופים המוסדיים בפלטפורמה, בעוד כיום רוב המשקיעים הם מהציבור.
"בחודשים האחרונים, בעקבות עליית הריבית החדה, התמורות בכלכלה המקומית והגלובלית, ובדומה לשאר השחקנים בשוק - גדלה כמות הבקשות של הלקוחות למשוך את ההשקעות, באופן שעולה על קצב ההשקעות החדשות", ציינו בטריא על רקע תוכנית התייעלות. הם מסרו כי סך בקשות המשיכה הוא פחות מ-15% מסך האשראי המנוהל של החברה: "בעוד הזמן הנדרש 'להנזיל' את ההשקעה הוא חלק ממהלך העסקים הרגיל והתקין של מודל P2P, בתקופת ההסתגלות לסביבת ריבית חדשה, הוא אורך זמן ממושך יותר".
תחום ההלוואות מעמית לעמית, שבו פועלת טריא יחד עם פלטפורמות נוספות בישראל, צבר תאוצה בעולם בעקבות הריביות האפסיות שהיו בשווקים בעשור שקדם לאפריל 2022. בשנה האחרונה חל שינוי, ובכל העולם לרבות בישראל - טיפסה הריבית במשק באופן משמעותי. המשמעות היא שכיום ניתן לקבל ריבית סבירה גם בפיקדון בבנק, עם סיכון נמוך הרבה יותר לעומת הלוואות P2P. אף שגם הריבית שמציעה טריא למשקיעים גדלה בשל עליית הריבית, נראה שחלק מהמשקיעים העדיפו בשנה האחרונה את החלופות הסולידיות בבנקים - וביקשו למשוך את כספם.
הסיבות לעיכובים בהנזלת כספי ההשקעה נובעות, בין היתר, מהמודל של הפלטפורמה שמשמשת כמתווך. לפי המודל, משקיעים יכולים למשוך את כספם במלואו עוד לפני שהלווה סיים לשלם את כל תשלומי ההלוואה - כלומר, הפלטפורמה תצטרך לשלם לו מכספי משקיעים אחרים. לכן, ככל שיותר משקיעים מבקשים למשוך את כספם באותו זמן - יידרש לפלטפורמה זמן רב יותר להעביר את הסכומים. במילים פשוטות, כדי שמשקיע יוכל "לצאת" - צריך שמשקיע אחר ייכנס לנעליו, מה שלעתים לוקח זמן.
עיכוב נוסף במשיכת הכספים עשוי להיווצר במקרה של פיגור בתשלומים מצד לווה בתיק ההלוואות של המשקיע. במקרה זה, המלווה ייאלץ להמתין לכספו - אך אמור לקבל תגמול על כך עם קבלת ההחזר (מריביות והצמדה, למשל). הריבית העולה בהקשר הזה היא בעלת השפעה כפולה: לא רק על צד המלווים או המשקיעים, שהעדיפו באחרונה כאמור חלופות אחרות, אלא עשויה גם להקשות על לווים להחזיר את ההלוואות - וכך לייצר פיגורים גדולים יותר.
טריא התייחסה לכך בדו"ח הכספי שלה ל–2022. היא ציינה כי "בסביבת ריבית גבוהה יותר, משקיעים עשויים להעדיף פיקדון בנקאי המשלם ריבית סבירה, ללא סיכון חדלות פירעון - על פני מימון הלוואות באופן ישיר, אף בריבית גבוהה יותר, וכפועל יוצא כולל חשיפה לפיגורים בהלוואות".
המניה איבדה 49%
בדו"ח הכספי הוסיפה החברה גם נתונים שלפיהם בשלושת החודשים הראשונים של 2023 סך בקשות המשיכה היה כמעט כפול מהסכום שהושקע - שכן באותה תקופה הפקידו משקיעים 195 מיליון שקל, בעוד בקשות המשיכה היו בסך 367 מיליון שקל. לפי דיווח החברה, בין 1 באפריל ל-11 במאי הסתכמו בקשות המשיכה ב-235 מיליון שקל, ואילו ההשקעות הסתכמו ב-43 מיליון שקל בלבד. בסוף 2022 הסתכם תיק האשראי של החברה ב–3.4 מיליארד שקל, מתוכם 600 מיליון שקל שהשקיעו גופים מוסדיים שונים ו–2.8 מיליארד שקל שהושקעו על ידי הציבור.
טריא (+5.53% 22.9) נהפכה לחברה ציבורית ביוני 2022. מתחילת השנה ירדה מנייתה ב-33%, ומאז הפיכתה לציבורית איבדה 49% מהשווי שלה. לא רק משקיעים במניית החברה חוו אכזבה: כבר לפני כמה חודשים נחשף ב-TheMarker כי משקיעים בפלטפורמה של טריא, שביקשו בשנה החולפת למשוך את הסכום שהשקיעו, הופתעו לרעה מהזמן הרב שלקח להם להיפגש עם כספם וגם כי התשואה לא הייתה זו שציפו לה.
טריא מסרה אז בתגובה כי הטענות שהובאו בכתבה הן פרשנות שגויה כתוצאה מאי־הבנת מודל P2P וכי לקוחותיה מקבלים הסברים מלאים לגבי התנהלות הפלטפורמה, משלב ההצטרפות ולאורך כל חיי ההלוואה, ו"נהנים גם בתקופה זו מתשואה חיובית ויציבה בתיקיהם".
בתחילת מאי
קיבלו חברי אגודת האשראי הצרכני אופק מכתב ממנהלי האגודה שבו התריעו בפניהם על הקשיים במשיכת הכספים: "עליית הריבית בישראל ובעולם, התחלת העליות בשוק ההון, לצד חוסר יציבות פוליטי - הובילו לכך שבחודשים האחרונים הצטברו בטריא בקשות משיכה רבות, שגבוהות מהיקף ההשקעות החודשי המוחזר, ומסכומים שוטפים המושקעים בפלטפורמה. מצב זה מוביל להתארכות משמעותית במשיכת כספי ההשקעה - אף יותר משלושה חודשים".
באופק המליצו לחבריהם שהשקיעו בטריא לבצע את בקשת המשיכה מבעוד מועד, בשים לב להתארכות זו. הסכום המושקע של חברי אופק בטריא הוא כעת 225 מיליון שקל. בשלושת החודשים האחרונים חלק מהכספים שאותם ביקשו חברי אופק למשוך, ועדיין ממתין למשיכה, הוא 15 מיליון שקל.
בטריא גם מקווים שטיוטת החוזר של רשות שוק ההון - שפורסמה בסוף מארס ומאפשרת לחברות P2P לשמש מלווה מכספי הנוסטרו, כלומר מכספי החברה - תיכנס לתוקף בקרוב. לפי הטיוטה של החוזר, תוכל החברה להשקיע בפלטפורמה עד 30% מתיק האשראי ממקורות עצמיים או בשיתוף פעולה עם גורמים נוספים, מה שיאפשר הנזלה מהירה יותר של כספי המשקיעים.
מטריא נמסר בתגובה: "מיד לאחר הוצאת דיווח לבורסה לגבי יישום תוכנית התייעלות וצמיחה, פנינו באופן יזום לרשויות ולרגולטורים הרלוונטיים על מנת לעדכן ולשתף אותם בתהליכים. בעקבות פנייתנו, תיאמה איתנו רשות שוק ההון מועד, ונציגיה ביקרו במשרדנו. בפגישה הצגנו את הפעילות, האתגרים והנתונים, וכן את הצורך לקדם את אישור חוזר הנוסטרו, על מנת לסייע באתגר הנזילות. אנו בתקווה שלאחר הבדיקה, תאשר רשות שוק ההון את חוזר הנוסטרו ונוכל לייצר פתרונות נוספים למשקיעים שלנו".