אתה כנראה מתכוון לציבור ה"מינסטרים" יותר,
בציבור היותר פתוח יש שינוי, במיוחד אצל הצעירים.
אני לא חושבת,
לעניות דעתי השוליים מתרחבים באחוזים,
בהתאם לכמות הציבור,
יש לצערינו יותר נשירה,
אבל זה בהתאם לגידול המבורך שיש בישיבות,
רק לסבר את האוזן, בישיבות הדגל הליטאיות, בשנה הבעל"ט
מתחילים:
פונובז: 366
וחברון: 270,
זה מספרים הזויים!, וגידול ענק ב"ה!
(וכן כל הישיבות שהגדילו את הקבלה שלהם - בהתאם לגידול בציבור...)
אז כאמור, השוליים לצערינו התרחבו, וכן גם המיינסטרים....
נ.ב. יתכןשיש איזה שהוא גידול קטן ביצאים לעבוד, אבל זה לא משהו שמרגישים ברחוב..... וגם זה נובע מהרחבת השוליים של המגזר המודרני יותר, שכבר יכול להתנהל בפני עצמו, ובגודל שלו כיום, יש לו כבר יותר מוסדות וחברה - הרבה יותר מכפי שהיה בעבר...)
ולנושא האשכול,
לפי מה שאני שמעתי, אדם צריך לעשות השתדלות - במה שהוא מסוגל לעשות (הווי אומר לסגור את החודש)
ואת מה שהוא כבר לא יכול לעשות בצורה טבעית - הקבה יעזור לו!!
וגם בזה רואים סיעתא דישמיא גדולה מאד!!
אחרת איך תסבירו את זה שיש משפחות אברכים שבהם האבא אברך , האמא מורה ועשרה ילדים, ומצליחים לסגור את החודש???
-המספרים לא מסתדרים - מתמטית!!
אז כן הם עושים את המקסימום השתדלות, וחיים בפשטות ובצמצום, והקב"ה עוזר !
מציאות שאני מכירה מקרוב כמה משפחות כאלו, שאמרו לי שעד לנישואי ילדים לא חרגו מהתקציב השנתי (חלקן עם חובות , אבל הצליחו לעמוד בהחזרים)
אז כן יש סיעתא דישמיא - גם בחיי היום יום.
וכשמגעים לנישואי ילדים, יש שפע, תשאלו הרבה אנשים שחיתנו והם יגידו שראו את זה בחוש,
הרבה אנשים מתחייבים סכומים, ומצליחים לעמוד בהם (כמובן יש כאלו שלא)
בציבור הליטאי מאד מקובל שהילדים מביאים מעשרות להורים (לא נכנסת לענין האם זה נורמלי .. אבל אחרי שזו המציאות, זה בהחלט יפה)
עכשיו ניקח משפחה עם חמישה נשואים ממוצע מעשרות של 1500 שקל לזוג(יש זוגות שהעשרות שלהם הרבה יורת גבוהים)
ויש להורים הכנסה נוספת של כ7500 בחודש, זה בהחלט הגדלה משמעותית של ההכנסות.
עוד משהו , שלא ערכתי עליו אף מחקר, אבל בתוך עמי אני נמצאת, ודווקא רוב אלו ששמעתי שקרסו כלכלית (בהגדרה הרחבה של המגזר הליטאי על שלל גווניו), היו אנשים שעובדים למחיתם (לא בהכרח עשירים).
-ויש הרבה סיפורים שסופרו על הרב שטיימן שהגיעו אליו להתייעץ אם לצאת לעבוד, או להישאר בכולל, ואמר שברגע שעוזבים את הכולל, כדי להתפרנס, ועושים דברים כדרך הטבע, אז גם המציאו היא כדרך הטבע לפעמים בהחלט מכניסים יותר , אבל יש פעמים שפחות, ובזמן נישואי ילדים גם אדם שמתפרנס מצויין, עלול להגיע לשוקת שבורה....
דווקא בתור אחת שמגיע מעולם המספרים והלוגיקה, ורואה את הורי אחי שמתחילים לחתן , ועוד הרבה סביבי,
אני חושבת שאי אפשר לערוך חשבונות שמיים, והאוכלים מצנצנת המן רואים ברכה , זו מציאות שאי אפשר להסביר אותה,
אבל היא מציאות בשטח,(וסליחה שזה נשמע כמו מורה בסמינר, אבל אני רואה סביבי מציאות שבאמת לא מסתדרת בהיגיון...)
ולמרות הכל השיטה מעוותת לחלוטין!!