הזכרת לי מייל שקיבלתי פעם מ"אילמה - רפואה טבעית" של הרב יובל אשרוב. מוזכר בו גם ה קייל. מצורף למעוניינות:
האם יש לסופר פוד יתרון על אוכל בריא פשוט?
מחקר ראשון מסוגו נותן מענה מפתיע
רבים מייחסים למזון העל, המגיע אלינו מארצות רחוקות, סגולות רפואיות.
אולם האם הוא באמת בריא יותר ממזון פשוט וזול שגדל ממש כאן בישראל?
בשנים האחרונות התפתח בישראל שוק ה-"סופר פוד" או "מזון על" והפך לתעשייה משגשגת.
אמנם אין הגדרה רשמית למזונות הקרויים "מזונות על", אולם בציבור שוחרי הבריאות רווחת האמונה שמזונות אלו עשירים ברכיבי תזונה בריאים יותר ממזונות אחרים ולכן ניתן לייחס להם סגולות רפואיות ובריאותיות.
כך הציבור למד שמזון שמגיע בצורה של אבקה, כגון ספירולינה, או זרעים כגון צ'יה, עדיף מבחינה בריאותית על פני מלפפון, עגבניה ופלפל אדום.
במאמר זה נבחן את הטענה הנפוצה ש"מזון על" בריא יותר ממזון בריא פשוט.
מה יותר בריא בסלט – קייל או כרוב סגול פשוט?
לפני מספר שנים פרסם משרד החקלאות האמריקאי מחקר המדרג 300 מזונות שמכילים כמות רבה של נוגדי חמצון. החוקרים האמריקאים פיתחו מדד תזונתי שנקרא ORAC המבטא את רמת היכולת של המאכל לספוג רדיקלים חופשיים ולנטרל את נזקי החמצון.
תוצאות המחקר יפתיעו את מי שמאמין בסגולות הסופר פוד.
בעוד שהקייל מכיל 1770 יחידות נוגדי חימצון, כרוב סגול מכיל 2500... כלומר בכרוב הסגול יש תכונה עדיפה של נוגדי חימצון על פני קייל (ראוי לציין שהכרוב זול ביותר מ-50% מאשר הקייל).
מה יותר בריא להוסיף לשייק – זרעי צ'יה או אגוז פקאן?
זרעי צ'יה הנחשבים למזון על מכילים יותר מ-10 אלפי יחידות נוגדי חימצון אולם אגוז פקאן פשוט מכיל כמעט 18,000... זה אומר שהשייק הבריא שלכם יהיה לא פחות בריא יותר עם פקאן, מאשר עם זרעי צ'יה (ולמעשה הפקאן בריא יותר, ועל כך נפרט בהמשך המאמר).
פרי יער – או תרופת פלא?
גוג'י ברי הוא פרי יער בריא מאוד בעל שפע של נוגדי חימצון. אולם האם באמת הוספה של גוג'י ברי לתפריט היומי תקדם את הבריאות שלכם יותר מאכילת תותים ואוכמניות?
חברות המייבאות ומוכרות את הגוג'י ברי שמות דגש על המימד האקזוטי של הפרי, ומדגישות שמקורו במזרח אסיה, וש"הילידים" הניזונים ממנו שמחים צעירים פעילים ובריאים.
מזון שמגיע מהאדמה יותר בריא ויותר מותאם לגוף שלנו מאשר מזון שמגיע באריזה
אז מה יותר בריא?
הנה 3 כללי אצבע על פי גישת הרפואה הטבעית:
- מזון שמגיע מהאדמה עדיף על מזון שמגיע באריזה.
- מזון שמגיע בצורתו החיה והמקורית עדיף על מזון שמגיע בצורה של אבקה.
- מזון שאפשר לאכול בצורתו הגולמית עדיף על מזון שצריך לטחון ואפשר לצרוך אותו רק בשייק.
(וכן, גם את זה חשוב להגיד - אותם המזונות שמגיעים מהאדמה, חיים ומקוריים, וניתן לאכלם בצורה גולמית, גם זולים יותר ונגישים להשגה לעומת המזונות הארוזים למיניהם)
האם יש דבר כזה "יותר מדי" מדבר טוב?
נקודה נוספת שחשוב להבין:
כשאדם צורך מזון מרוכז ודחוס, גם אם הדחיסות של המזון היא בחומרים שבריאים לגוף,
אותה דחיסות יוצרת עומס על מערכת העיכול וכל עודף מאותו מזון מרוכז לבסוף יצטרך לצאת מן הגוף. הרמב"ם התייחס לכך כשקבע "עדיף לאדם לאכול מעט ממזון לא בריא מאשר הרבה ממזון בריא". כל עודף או ריכוז גדול של מזון מסוים יוצר בסוף נזק מאשר תועלת.
בריאות היא דבר פשוט
גישת הרפואה הטבעית דוגלת בפשטות. אורח חיים בריא עוסק בחיבור לאדמה ולטבע.
האוכל הבריא לא צריך להגיע באריזה נוצצת והבטחות גדולות. ואורח חיים בריא לא צריך לעלות הון תועפות.