שווה קריאה :
יו"ר איגוד הרופאים נלחם נגד הוזלת המשקאות המתוקים
ראש הממשלה המיועד נתניהו צפוי עם עלייתו חזרה לשלטון לבטל את מס המשקאות המתוקים | פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, התייחס להשלכות של ההחלטה ומזהיר את הציבור החרדי שעלול להינזק
ראש הממשלה המיועד נתניהו צפוי עם עלייתו חזרה לשלטון לבטל את מס המשקאות המתוקים. ענת דוידוב דנה על כך ב־103fm עם פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אשר התייחס להשלכות של ההחלטה.
"יש קואליציה מאוד רחבה של איגודי רופאים, תזונה, בריאות, חולים, וגם אנשי המקצוע ממשרדי הממשלה השונים, שמאוד מודאגים מביטול המס, שישדר מסר שגוי לציבור כאילו זה בריא לצרוך את המשקאות הממותקים האלו", טען פרופ' לוין בפתח השיחה. "משקאות הסוכר, יש הוכחות חד משמעויות לגבי הנזק הבריאותי העצום שלהם. הם גורמים לסכרת, כתוצאה מכך לקטיעת גפיים, התקפי לב, אי ספיקת כליות, עיוורון. אנחנו יודעים שישראל מהמובילות בעולם בצריכת משקאות מתוקים וממותקים. אנחנו יודעים שהמס בינתיים נראה שהוא השיג את מטרתו בצורה טובה".
לאור אמירותיו ביקשה דוידוב לציין כי לא כולם מסכימים עם דבריו, ואילו פרופ' לוין טען מנגד: "צריך להבין שהמס הוא רק כלי אחד, והוא אמצעי בתוך סל הכלים. זה נכון שהממשלה הקודמת לא עשתה מספיק, היא הייתה צריכה ללוות את המס בהסברה, הוצאת המשקאות הממותקים מהמוסדות הציבוריים, לאסור את הפרסום והשיווק האגרסיבי לילדים, להקצות את הכסף לטובת קידום הבריאות. למשל, בכל תחנת אוטובוס לשים קולר של מים. את הדברים האלו היא באמת לא עשתה, אבל במקביל חברות המשקאות העלו את ההשקעה שלהן בפרסומות והן מפעילות לחץ מאוד גדול על הפוליטיקאים, שלצערי משרתים חלקם את האינטרס של החברות המסחריות ולא את האינטרס הציבורי. בפועל, המס כן השיג ירידה מתונה".
"אם אתה צעיר חרדי הסיכוי שתהיה חולה סכרת גדול פי 1.5"
פרופ' לוין הסביר כי "יש לנו נתוני בסיס על הצריכה של המשקאות המתוקים בישראל ושכיחות הסכרת בישראל. אנחנו יודעים למשל שצעיר חרדי הסיכוי שלו להיות חולה סכרת גדול פי 1.5 מאשר צעיר לא חרדי. בנתוני העבר, אם אתה צעיר חרדי בן 34־25 הסיכוי שתהיה חולה סכרת בנתוני אמת הוא גדול פי 1.5".
"אנחנו יודעים שהצריכה של משקאות מתוקים באוכלוסייה החרדית ובקרב עניים גבוהה יותר. לכן, מיסים כאלה מצמצמים פערי בריאות כי מיש הכי מושפע מהם היא האוכלוסייה הענייה. היא יותר מפסיקה את הצריכה, גם מרוויחה בכיס כי אז היא מוציאה פחות וגם בבריאות. את המס היו חייבים ללוות במחקר מלווה, בהערכה מקצועית. לצערי בארץ אנחנו לא מספיק משקיעים מחקר בריאות הציבור ואנחנו מפסידים הרבה בגלל זה", הדגיש.
באשר להשוואה בין מאכלים לא בריאים ומלאי סוכר לבין משקאות, הבהיר: "כאשר אנחנו שותים משהו זה שונה מפעולת האכילה, כשאנחנו אוכלים יש מגבלה של כמות האוכל שאנחנו יכולים ושתייה נטמעת מיד. מחקרים מראים שהתרומה של משקאות סוכר לסכרת היא יותר גבוהה. תחליפי סוכר זה באמת מורכב, אני חייב להגיד שהוויכוח הער לגבי דיאט קולה לקולה זירו יש לו מקום מקצועי אמיתי, אבל כאשר אנחנו משווים שתיית מים למשקאות הדיאט, למשקאות יש נזקים בריאותיים".
"התחליפים האלה הם כימיקלים שלא אידיאלי לצרוך אותם ולכן נקבעה דרגת מס נמוכה יותר. נדרשת מדיניות כוללת של עידוד תזונה. צריך להוזיל את הפירות והירקות, אבל המס הזה מוצדק והביטול הפוליטי שלו יעלה בחיי אדם. אני מתפלא על אותם חברי כנסת חרדים שבניגוד למצווה ביהדות מנסים לקדם את הצד הזה שאין לו שום ביסוס במקורות היהודים - לא כתוב שזה מצווה לחלות בסכרת ולמות ממחלות קשות", תקף לסיום.