דיון מחירי הדירות לאן?

אמת מארץ תצמח

משתמש מקצוען
זה ממש לא כסף קטן
תראה כאן: https://www.bizportal.co.il/realestates/news/article/819800

מתוך הכתבה:
על המהימנות של התחקירים שלהם - כבר נשפך הרבה דיו.

הוצאות נסיעות זה עלות לא קטנה, וזה מפחית משעות העבודה.
כל פעם שיש מתיחות - אין אתר בני', והכסף הולך לפח.

בכל מקרה זה מתעלם מעוד נתונים חשובים: כמה שעות עבודה, ומהירות תוצר.
לבוא ולומר פלסטיני =9K וסיני = 11K, בלי לציין את השעות עבודה [אתר סיני עובד יותר שעות] - זה כתבת זבל.
את מהירות הבניה של הסינים מול הפלסטינים קשה לתאר, צריך פשוט לראות בפועל.
כך שהשאלה כמה עולה פועל ביחס לתוצר - לפרוייקט, לא רק כמה יצא לחודש.
 

קפה ועוגה

משתמש פעיל

דירה למגורים? לא למהר עכשיו! / עו"ד נתן רוזנבלט

אני חוזר ומזהיר כאן תמיד את עשרת קוראיי: אם קבלתם עצה בנדל"ן ממי שאמור להרוויח ממנה, היא בכלל לא בשיקול. תתייעצו עם הרב שלכם, השווער והשוויגער, או אפילו עם חבר נאמן. גם אם אינם מקצועיים, הם לפחות לא מסונוורים
www.jdn.co.il
www.jdn.co.il
אם אפשר להעלות את הכתבה המלאה לטובת החסומים. תודה.
 

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
אם אפשר להעלות את הכתבה המלאה לטובת החסומים. תודה.

דירה למגורים? לא למהר עכשיו! / עו"ד נתן רוזנבלט​



תמונת המלחמה מתחילה להתבהר. אין כמעט משפחה חרדית בגיל של נישואי ילדים, שלא שואלים את עצמם את אותן שאלות: איך תשפיע המלחמה על מחירי ומלאי הדירות? האם ימשיכו ההגרלות או שתסתיימנה? ועוד המון שאלות, שמתנקזות בסוף לשאלה אחת מכריעה: האם למהר לרכוש דירה כלשהי בטרם יעלו המחירים אחרי המלחמה?

אני חושב שלא, ואסביר מדוע.

אז קודם כל, אין לי נבואה וגם לא מידע שאין לכל קורא. גם החברים שלי במקומות הנכונים שניסיתי לשאול אותם, יודעים בדיוק כמוני, כלומר לא יודעים כלום.

הדבר היחיד שיש לכולנו, זה מידע וניסיון, ננסה רק לשתף אותם על מנת לנסות לקבל החלטה.

השאלות העיקריות העומדות על הפרק:

א) האם ימשיכו ההגרלות של משרד השיכון?

חשיבות השאלה: עיקר הסיבה לירידת המחירים במגזר החרדי נובעת לדעתי מההגרלות, ככל שיש יותר אנשים שממתינים לזכייה או למימוש זכייה, כך יירדו המחירים, וככל שיותר אנשים יתייאשו המחירים יעלו.

תשובה: הגעתי עד שר השיכון בכבודו ובעצמו, וגם הוא לא יודע את התשובה, זה גם לא תלוי רק בו: הדבר הזה עולה למדינה במיליארדים שלא ברור שיהיו לה בסוף הניקיון בעזה. אז ננסה להעריך בזהירות, כי יהיו שינויים בהגרלות אבל הן עדיין תמשכנה, מעין מה שקרה לאחר הקורונה, גם אז המדינה הייתה מונשמת ומורדמת וברוך השם התאוששה.

ועוד משהו: גם אם ההגרלות מפסיקות, עדיין יש לנו במלאי כעשרת אלפים דירות שכבר זכו בהן קבלנים והן חייבות לצאת להגרלות בחצי השנה הקרובה. זה לא מספיק, אבל זה המון דירות.

ב) האם ההגרלות עדיין שוות?

חשיבות השאלה: בעיקר לאנשים שכבר זכו באופקים ונתיבות ועכשיו שואלים את עצמם אם בכלל כדאי לממש את הזכייה ולהמתין לה, אחרי שמחירי הדירות שם כנראה בצניחה חופשית.

תשובה: אין סבירות שהמלחמה תסתיים ללא הכרעה ברורה, יותר סביר להניח כי כל הפסקת אש תביא לשקט מוחלט לעשרות שנים קדימה בדרום.

ועוד משהו: ייתכן שייקח עוד שנה שנתיים עד שהדירה באופקים תהיה מוכנה, זה עובד רק לטובתכם.

ג) איך תשפיע המלחמה על מלאי הדירות?

חשיבות השאלה: אין פועלים פלסטינאים וכוח אדם אחר הרבה יותר יקר ונדיר. כמו כן, קבלנים וותיקים מאבדים יציבות, מה שמשליך ישירות על מחירי הדירות. בנוסף, רואים שאין מכרזים כמה חודשים וגם לא יהיו, וזה יתבטא בהקטנת מלאי הדירות, שכידוע גורם לעליית מחירים.

תשובה: עם ישראל חזק יותר מהמלחמה. כמה שהיא קשה, היא לא משהו שעתיד לשנות לחלוטין את המצב ברוב חלקי הארץ. מהר מאוד יחזרו כל המכרזים וכל הפועלים (וכנראה עוד רבים יותר מעזה החדשה), והכל יהיה בסדר בעזרת השם.

ועוד משהו: סימן ראשון להתאוששות המשק ניתן היה לראות אתמול בבוקר (א) כאשר כל המסכים בבורסת תל אביב ירוקים ועולים בחדות מדהימה (למעט חנן מור, מגדולי הקבלנים שצלל ב-20%. קבלני ענק שמראים סדקי קריסה מדאיגים, הם נושא שצריך לדבר עליו בנפרד) וגם הדולר כבר התחיל לרדת. בקיצור, ככל שהממשלה משתגעת יותר בעזה, ככה המשק נעשה יותר שפוי.

ד) האם מחירי הדירות בדרום ובצפון ירדו או יעלו?

חשיבות השאלה: אם יש הצעה זולה, אולי כעת זה הזמן לרכוש ולא להמתין.

תשובה: צריך להבדיל בין הדרום, שכפי שמסתמן עושים שם ניקיון של פסח שאחריו ב"ה בל יראה ובל ימצא רקטה, לבין הצפון ששם עושים סוג של מכירת חמץ שבה מוכרים (או קונים?) את הלוקשים של נסראללה שהוא יהיה ילד טוב. וזו כבר בעיה, כי ללא הכרעה, אנשים לא יישנו טוב בקרית שמונה, ואנשים לא אוהבים לשלם הרבה על דירה במקום שהם לא ישנים טוב בלילה. וכפי שהגדיר זאת ליצן צפוני, כי בטרם הוא ישוב לביתו, ברצונו לברר את תנאי הארחה הצפויים בלבנון לחטופי שלומי הל"ת…

לסיכום: סביר להניח שבדרום המחירים יעלו בטווח הבינוני ובצפון לא כל כך מהר. אבל זה רק טוב לנו, כי מחירים זולים זאת ההזדמנות של הציבור החרדי. בל נשכח גם את עכו שממתינה לנו עם כמה אלפי דירות במחירים זולים.
ועוד משהו: למי שחושב שהמחירים בשדרות ומטולה בירידה עצומה של עשרות אחוזים, שינסה לרכוש להשקעה. נכון לעכשיו, חיפוש קצר שלי ברחבי הנט-פרי העלה כי 99% מבעלי הנכסים מבינים גם הם שזה מצב זמני ולא ממהרים להוריד מחירים דרמטית.

ה) אז למעשה, מה מומלץ לעשות?

חשיבות השאלה: נמאס לשלם שכירות לפח, בהגרלות הקודמות לא זכינו, יש הצעות מפתות של קבלנים ומתווכים.

תשובה: אם יש איזה מציאה של דירה ממש נדירה אפשר לשקול לרכוש אותה. אבל בדרך כלל ההצעות לא מפתות את מי שיודע, וגם הקבלנים כבר לא מציעים לנו מה שהציעו לפני חודשיים. לפיכך, המומלץ ביותר הוא להמתין לזמנים טובים יותר, שיבואו מהר יותר מהצפוי. השכירות בינתיים איננה שיקול: הרווח בדירה בהגרלה כלשהי, או אפילו ההפרש הצפוי בעכו, מכסה את השכירות של עשרים שנה.

ועוד משהו: אני יודע שכל המומחים אומרים אחרת ומאיצים בכם לקנות. כמובן שצריך להתייעץ ולכל משפחה שיקולים ייחודיים משלה. אך בבקשה, אני חוזר ומזהיר כאן תמיד את עשרת קוראיי: אם קבלתם עצה בנדל"ן ממי שאמור להרוויח ממנה, היא בכלל לא בשיקול. תתייעצו עם הרב שלכם, השווער והשוויגער, או אפילו עם חבר נאמן. גם אם אינם נדלניסטים מקצועיים, הם לפחות לא מסונוורים בהכוונה, והשי"ת יוליכנו בדרך הנכונה.

בהצלחה.
 
שימו לב שהכותבים של זה מוכרים דירות חדשות ויש להם אינטרס לומר שכולם רוצים דירות חדשות עם מ"מד

למודי ניסיון: הישראלים עדיין רוצים לרכוש דירות – בתנאי אחד​

כמעט חודש מפרוץ המלחמה, הרוכשים והשוכרים בשוק הנדל"ן מוכנים להתפשר על שלל היבטים בנכסים, ובלבד שיהיה בהם מרחב מוגן. שלמה טייטל, מנכ"ל קבוצת גני טל: "כמו בבעיית היצע הדיור כך גם בסוגיית ביטחון הדיירים – הפתרון טמון בהתחדשות עירונית"​



מאת מערכת מרכז הנדל"ן
05.11.23 | 14:03 עודכן לאחרונה: 05.11.23 | 14:23

עד לאירועי החודש האחרון בעוטף עזה ובגבול לבנון, קיומם של ממ"דים לא ניצב בראש מעייניהם של רוב רוכשי הדירות בישראל. קריטריונים אחרים לגמרי, בעיקר כאלה המשפיעים במישרין על איכות החיים ביומיום, הם אלה שהיוו אינדיקציה לכדאיותו של נכס ולשוויו – חניה פרטית, מעלית בבניין, מרפסת שמש וכדומה.
מקץ כמעט חודש למלחמה בעזה, המלווה במתיחות ביטחונית אזורית ובטיווח יומיומי של כל חלקי הארץ, "העדפות הצרכנים" בשוק הנדל"ן כבר הספיקו להשתנות כליל: כיום כולם, לרבות תושבי גוש דן והשרון, לוטשים עיניים לנכסים הכוללים גישה נוחה ומהירה למרחב מוגן. הדברים אף הביאו להיווצרותו של שוק שכירות קצרת טווח בתל אביב וסביבותיה, במסגרתו בעלי דירות ממוגנות ובעלי אמצעים מסבלטים את דירותיהם עבור תושבי שכונות סמוכות, עד יעבור זעם.
ואמנם, המצב הביטחוני הזכיר לכולנו שוב את מה שעלה בשנים האחרונות לכותרות בעיקר בהקשר של הסיכון לרעידות אדמה: לפי הערכות, רק כ-40% מהישראלים גרים בדירה עם ממ"ד, ובתל אביב – רק ב-24% מהדירות יש מרחב מוגן. למותר לציין, שלא בכל הבניינים הישנים ישנם מקלטים, וכך יוצא שמאות אלפי ישראלים אינם מוגנים מפני איומי מלחמה וטילים.

לאור המצב המתואר, החלו באחרונה משרד הבינוי והשיכון והתאחדות הקבלנים בוני הארץ במיזם משותף שנועד לשחרר לשוק כמות גדולה של דירות עם ממ"דים. במסגרת זו פועלים שני הגופים לאיתור קבלנים שברשותם מלאי דירות חדשות העומדות לקראת אכלוס, על מנת שיוכלו להאיץ הוצאה של טופסי 4 עבורן. ואולם על אף הכוונות הטובות, נראה כי מדובר בטיפה בים: מתוך 57 אלף דירות לא מכורות המצויות כיום בשלבי בנייה, רק כשישית מהן נמצאות בשלבי גמר ולקראת אכלוס.
שינויים בהרגלי הצריכה
עבור שוק הנדל"ן, מציאות זו משמעותה אחת: עלייה משמעותית בשוויין של דירות חדשות ובעלות ממ"דים על חשבון דירות ישנות – אף אם הדירות הישנות מצויות באזורי ביקוש יוקרתיים. מי שיכולים להעיד על התעצמות הביקוש לדירות עם מרחבים מוגנים הם הקבלנים ויזמי הנדל"ן, מתווכי הדירות ולמעשה כלל השחקנים הפועלים בשוק.
בקבוצת גני טל, המתמחה בייזום וביצוע של פרויקטים למסחר, נדל"ן מניב ומגורים, לרבות התחדשות עירונית , מספרים כי על אף הריבית הגבוהה במשק וההאטה בפעילות הכללית בשוק, מתחילת המלחמה מורגשת התעניינות גוברת במיזמי הקבוצה: "פרויקט התמ"א 38/2 שלנו ברחוב פרוג ברמת גן נמצא בעיצומו של שלב הביצוע, ומושך אינספור פניות מאנשים שעד לפני חודש כלל לא חשבו לעבור דירה. גם מצד הרוכשים יש רצון ער לעמוד על קצב התקדמות הבנייה", אומר שלמה טייטל, מנכ"ל החברה.

לדבריו, "כמעט כל הפונים אלינו גרים כיום בבתים לא ממוגנים, ולאור המצב הביטחוני הנוכחי, הרצון שלהם להיכנס לדירה חדשה עם מרחב מוגן, מובן".
מקרה נוסף שממחיש את השינוי בסדרי העדיפויות של מבקשי הדיור בישראל מספק פרויקט הדגל של גני טל – "רובע גני טל אשדוד", שמחצית מהדירות בו מיועדות להשכרה ארוכת טווח. "בשלבי שיווק דירות ההשכרה היו לא מעט אנשים שוויתרו על הדירות מטעמים שבזמנו היו נראים להם חשובים – כיווני אוויר, קומה וכדומה", מספר טייטל. "היום הם מתקשרים אלינו ושואלים אם הדירות עדיין פנויות להשכרה. בצער אנחנו אומרים להם שהכל כבר הושכר, אבל בהחלט שומעים אצלם את הלחץ בשל המצב".
טייטל מציין כי בנוסף, מיד עם פרוץ הלחימה ופינוי התושבים מעוטף עזה ומגבול הצפון, האיצה החברה את סיום ביצוען של מספר דירות בפרויקט רמת סיבים בפתח תקוה, הכולל 46 יחידות דיור וקיבל טופס 4 לא מכבר. זאת, לדבריו, על מנת שיהיה אפשר לאכלס אותן במשפחות שפונו מבתיהן בתקופת המלחמה.

"הפתרון – התחדשות"
כבר שנים רבות שורר קונצנזוס רחב בשוק הנדל"ן, לפיו הפתרון העיקרי למחסור בהיצע הדירות בשוק, ובפרט בכאלה הכוללות מרחבים מוגנים, טמון בתחום ההתחדשות העירונית. "אם עד היום דיברו על הצורך בהאצת ההתחדשות העירונית בפריפריה, תוך שהסתמכו על אותם יזמים מעטים שלקחו את המלאכה על כתפיהם, היום מבינים שגם קצב חידוש המבנים במרכז הארץ אינו מספיק לאור האתגרים הלאומיים שניצבים בפנינו", אומר טייטל.
עם זאת, לדבריו, אין די בהבנה הזו: "ברור שכדי לתת דחיפה אמיתית לתחום הזה, אשר תספק מענה כולל לצורכי הדיור והביטחון של האוכלוסייה בישראל, נדרשת תמיכה מצד המדינה על כלל זרועותיה, לרבות הרשויות המקומיות. עצוב שהיינו צריכים להגיע לימים כאלה בשביל להבין את זה, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא: אני קורא למדינה להכניס את היד לכיס, לתמרץ פרויקטים של התחדשות עירונית גם באזורים פחות כלכליים ליזמים, ולתגמל רשויות מקומיות שיאיצו את קצב מתן ההיתרים. רק כך נוכל לספק הגנה אמיתית למיליוני ישראלים בעשורים הבאים".
 

DDESIGN

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב ואדריכלות פנים

דירה למגורים? לא למהר עכשיו! / עו"ד נתן רוזנבלט​



תמונת המלחמה מתחילה להתבהר. אין כמעט משפחה חרדית בגיל של נישואי ילדים, שלא שואלים את עצמם את אותן שאלות: איך תשפיע המלחמה על מחירי ומלאי הדירות? האם ימשיכו ההגרלות או שתסתיימנה? ועוד המון שאלות, שמתנקזות בסוף לשאלה אחת מכריעה: האם למהר לרכוש דירה כלשהי בטרם יעלו המחירים אחרי המלחמה?

אני חושב שלא, ואסביר מדוע.

אז קודם כל, אין לי נבואה וגם לא מידע שאין לכל קורא. גם החברים שלי במקומות הנכונים שניסיתי לשאול אותם, יודעים בדיוק כמוני, כלומר לא יודעים כלום.

הדבר היחיד שיש לכולנו, זה מידע וניסיון, ננסה רק לשתף אותם על מנת לנסות לקבל החלטה.

השאלות העיקריות העומדות על הפרק:

א) האם ימשיכו ההגרלות של משרד השיכון?

חשיבות השאלה: עיקר הסיבה לירידת המחירים במגזר החרדי נובעת לדעתי מההגרלות, ככל שיש יותר אנשים שממתינים לזכייה או למימוש זכייה, כך יירדו המחירים, וככל שיותר אנשים יתייאשו המחירים יעלו.

תשובה: הגעתי עד שר השיכון בכבודו ובעצמו, וגם הוא לא יודע את התשובה, זה גם לא תלוי רק בו: הדבר הזה עולה למדינה במיליארדים שלא ברור שיהיו לה בסוף הניקיון בעזה. אז ננסה להעריך בזהירות, כי יהיו שינויים בהגרלות אבל הן עדיין תמשכנה, מעין מה שקרה לאחר הקורונה, גם אז המדינה הייתה מונשמת ומורדמת וברוך השם התאוששה.

ועוד משהו: גם אם ההגרלות מפסיקות, עדיין יש לנו במלאי כעשרת אלפים דירות שכבר זכו בהן קבלנים והן חייבות לצאת להגרלות בחצי השנה הקרובה. זה לא מספיק, אבל זה המון דירות.

ב) האם ההגרלות עדיין שוות?

חשיבות השאלה: בעיקר לאנשים שכבר זכו באופקים ונתיבות ועכשיו שואלים את עצמם אם בכלל כדאי לממש את הזכייה ולהמתין לה, אחרי שמחירי הדירות שם כנראה בצניחה חופשית.

תשובה: אין סבירות שהמלחמה תסתיים ללא הכרעה ברורה, יותר סביר להניח כי כל הפסקת אש תביא לשקט מוחלט לעשרות שנים קדימה בדרום.

ועוד משהו: ייתכן שייקח עוד שנה שנתיים עד שהדירה באופקים תהיה מוכנה, זה עובד רק לטובתכם.

ג) איך תשפיע המלחמה על מלאי הדירות?

חשיבות השאלה: אין פועלים פלסטינאים וכוח אדם אחר הרבה יותר יקר ונדיר. כמו כן, קבלנים וותיקים מאבדים יציבות, מה שמשליך ישירות על מחירי הדירות. בנוסף, רואים שאין מכרזים כמה חודשים וגם לא יהיו, וזה יתבטא בהקטנת מלאי הדירות, שכידוע גורם לעליית מחירים.

תשובה: עם ישראל חזק יותר מהמלחמה. כמה שהיא קשה, היא לא משהו שעתיד לשנות לחלוטין את המצב ברוב חלקי הארץ. מהר מאוד יחזרו כל המכרזים וכל הפועלים (וכנראה עוד רבים יותר מעזה החדשה), והכל יהיה בסדר בעזרת השם.

ועוד משהו: סימן ראשון להתאוששות המשק ניתן היה לראות אתמול בבוקר (א) כאשר כל המסכים בבורסת תל אביב ירוקים ועולים בחדות מדהימה (למעט חנן מור, מגדולי הקבלנים שצלל ב-20%. קבלני ענק שמראים סדקי קריסה מדאיגים, הם נושא שצריך לדבר עליו בנפרד) וגם הדולר כבר התחיל לרדת. בקיצור, ככל שהממשלה משתגעת יותר בעזה, ככה המשק נעשה יותר שפוי.

ד) האם מחירי הדירות בדרום ובצפון ירדו או יעלו?

חשיבות השאלה: אם יש הצעה זולה, אולי כעת זה הזמן לרכוש ולא להמתין.

תשובה: צריך להבדיל בין הדרום, שכפי שמסתמן עושים שם ניקיון של פסח שאחריו ב"ה בל יראה ובל ימצא רקטה, לבין הצפון ששם עושים סוג של מכירת חמץ שבה מוכרים (או קונים?) את הלוקשים של נסראללה שהוא יהיה ילד טוב. וזו כבר בעיה, כי ללא הכרעה, אנשים לא יישנו טוב בקרית שמונה, ואנשים לא אוהבים לשלם הרבה על דירה במקום שהם לא ישנים טוב בלילה. וכפי שהגדיר זאת ליצן צפוני, כי בטרם הוא ישוב לביתו, ברצונו לברר את תנאי הארחה הצפויים בלבנון לחטופי שלומי הל"ת…

לסיכום: סביר להניח שבדרום המחירים יעלו בטווח הבינוני ובצפון לא כל כך מהר. אבל זה רק טוב לנו, כי מחירים זולים זאת ההזדמנות של הציבור החרדי. בל נשכח גם את עכו שממתינה לנו עם כמה אלפי דירות במחירים זולים.
ועוד משהו: למי שחושב שהמחירים בשדרות ומטולה בירידה עצומה של עשרות אחוזים, שינסה לרכוש להשקעה. נכון לעכשיו, חיפוש קצר שלי ברחבי הנט-פרי העלה כי 99% מבעלי הנכסים מבינים גם הם שזה מצב זמני ולא ממהרים להוריד מחירים דרמטית.

ה) אז למעשה, מה מומלץ לעשות?

חשיבות השאלה: נמאס לשלם שכירות לפח, בהגרלות הקודמות לא זכינו, יש הצעות מפתות של קבלנים ומתווכים.

תשובה: אם יש איזה מציאה של דירה ממש נדירה אפשר לשקול לרכוש אותה. אבל בדרך כלל ההצעות לא מפתות את מי שיודע, וגם הקבלנים כבר לא מציעים לנו מה שהציעו לפני חודשיים. לפיכך, המומלץ ביותר הוא להמתין לזמנים טובים יותר, שיבואו מהר יותר מהצפוי. השכירות בינתיים איננה שיקול: הרווח בדירה בהגרלה כלשהי, או אפילו ההפרש הצפוי בעכו, מכסה את השכירות של עשרים שנה.

ועוד משהו: אני יודע שכל המומחים אומרים אחרת ומאיצים בכם לקנות. כמובן שצריך להתייעץ ולכל משפחה שיקולים ייחודיים משלה. אך בבקשה, אני חוזר ומזהיר כאן תמיד את עשרת קוראיי: אם קבלתם עצה בנדל"ן ממי שאמור להרוויח ממנה, היא בכלל לא בשיקול. תתייעצו עם הרב שלכם, השווער והשוויגער, או אפילו עם חבר נאמן. גם אם אינם נדלניסטים מקצועיים, הם לפחות לא מסונוורים בהכוונה, והשי"ת יוליכנו בדרך הנכונה.

בהצלחה.
אין קשר בין הכותרת לבין התוכן, ממליץ לעורך לקרוא שוב את הכתבה.
 

אמת מארץ תצמח

משתמש מקצוען
אין קשר בין הכותרת לבין התוכן, ממליץ לעורך לקרוא שוב את הכתבה.
למה?
בשורה התחתונה - זה המענה שלו:
תשובה:
אם יש איזה מציאה של דירה ממש נדירה אפשר לשקול לרכוש אותה.
אבל בדרך כלל ההצעות לא מפתות את מי שיודע, וגם הקבלנים כבר לא מציעים לנו מה שהציעו לפני חודשיים.
לפיכך, המומלץ ביותר הוא להמתין לזמנים טובים יותר, שיבואו מהר יותר מהצפוי.
השכירות בינתיים איננה שיקול: הרווח בדירה בהגרלה כלשהי, או אפילו ההפרש הצפוי בעכו, מכסה את השכירות של עשרים שנה.
 

קפה ועוגה

משתמש פעיל
המענה מתייחס רק למועמדים לזכייה במחיר למשתכן, לא לכלל הציבור.
המועמדים לזכייה במחיר למשתכן הם כלל הציבור, למעט ציבור המשקיעים.

ולכן - שים לב לכותרת :
דירה למגורים? לא למהר עכשיו! / עו"ד נתן רוזנבלט
הכתבה מדברת על דירה למגורים ולא להשקעה, הוי אומר כלל הציבור המועמדים לזכייה במחיר למשתכן.
 

סלום

משתמש פעיל
שאלה למומחים מחיר פועלי הבניין כלול במדד תשומות הבנייה?
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
TheMarker | נדל"ן

"אפס הכנסות באוקטובר": חשש מקריסת חברות נדל"ן - וסכנה לכספי רוכשי הדירות​

רגע לפני אישור מתווה הפיצויים שעתיד לחול גם על ענף הבנייה, עולה החשש כי גם זה לא יהיה מספיק כדי להציל את חברות הבנייה והתשתיות, ובעיקר את הקטנות שבהן ■ החשש הכבד הוא מפני תגובת שרשרת של קריסות, שבסופו של דבר מי שישלם את מחירה יהיו בעיקר רוכשי הדירות


רנית נחום-הלוי

20:00, 07 בנובמבר 2023

בספטמבר 2022 נסגר אחד המכרזים המעניינים בעיר שדרות, לבניית 1,061 דירות ב-13 מתחמים. במכרז שהוגדר לתוכנית מחיר מטרה זכו 8 חברות נדל"ן, ובהן חברת האחים אוזן, תורן הבית שלך, י.ד בנגב בנייה ופיתוח, גשם למשתכן ומ.ב.צ יזמות והשקעות. גם כיום, כשנה לאחר סגירת המכרז, המתחמים עדיין לא שווקו לזכאים, עדיין לא התקבל היתר בנייה, הפרויקט תקוע, וחלק מהיזמים היו מעדיפים להחזיר את הקרקע לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

"במכרז בשדרות התקדמנו יפה בהליכים לקבלת היתר בנייה, אך המכירה נעצרה לחלוטין", אומר בכיר בחברת נדל"ן שזכתה במכרז. "יש לרוכשי הדירות את הזכות לבטל חוזה תוך שנה, ואכן נעשו אלינו פניות בנושא, אבל בשלב זה הצענו להם להמתין. אני מנחה קונים לחכות ולראות לאן נושבת רוח המלחמה, ואני מניח שבחצי השנה הקרובה הם יחליטו אם הם מבטלים את החוזה או לא. מישהי אמרה: 'רק אם מחסלים את החמאס'".


שדרות לא לבד. בשנתיים האחרונות יצאו מספר מכרזים משמעותיים של מחיר מטרה בדרום, ובהם 536 דירות במרץ 2022 בשכונת עיר היין באשקלון וכ-2,000 יחידות דיור שנסגרו באפריל השנה. באופקים נסגר מכרז שכולל 3,198 דירות, ובאילת נסגרו מכרזים של יותר מ-500 דירות במחיר מטרה. גם מבחינת המכירות, כיכב אזור הדרום. ביוני–אוגוסט 2023 הוביל הדרום את מכירות הדירות החדשות - 2,495 דירות, כ-30% מהמכירות בכל הארץ. באשקלון נמכרו 611 דירות, בשדרות כ-600 דירות, באופקים 155 דירות ובנתיבות 180 דירות.


"הבנייה במחוז הדרום טרם המלחמה הייתה רבה מאוד", אומרת רויטל רוט, מנהלת מחלקת אנליזה בדן אנד ברדסטריט. "אם נתמקד בשדרות, אשקלון, אופקים ונתיבות, ארבע ערים שספגו מכות קשות במהלך השבועות הראשונים למלחמה, רק בהן נבנו בארבע השנים האחרונות כ-20 אלף יחידות דיור. את היקפי הבנייה הגדולים בדרום ניתן להסביר בכך שמדובר בערים מתפתחות, ובעובדה שחלקים גדולים מהציבור, ובעיקר זוגות צעירים, חיפשו דירות חדשות וזולות לגור בהן.

חון האישי של האזרחים. להערכתנו, בשלב זה סביר להניח שהביקוש לדירות באזור יירדו במידה רבה, אלא אם הממשלה תסיים את המלחמה בצורה שתשכנע את הציבור שאין יותר סכנה מעזה".


"חשש לכספי רוכשים"

ענף הנדל"ן נכנס למלחמה כשהוא במצב מורכב. יזמים רבים התמודדו לפני המלחמה עם העלאת הריבית, עם מינוף גבוה בעקבות רכישת קרקעות במחירי שיא, תוך כדי קיפאון במכירות שיצרה הריבית הגבוהה וחוסר הוודאות בשוק. לפי תחזית D&B, שניתנה לפני 7 באוקטובר, ענף הקבלנות אופיין בדירוג סיכון גבוה, עם צפי לכניסתם של אלפי קבלנים לכשל פיננסי ב-2023.


בעקבות המלחמה, אתרי הבנייה נסגרו לזמן ממושך, נאסר על פועלים פלסטינים להגיע לאתרים, וכ-4,000 עובדים זרים עזבו את הארץ. בנוסף הופסקו המכירות, וקיים חשש סביר שחברות נדל"ן וחברות ביצוע ותשתיות יקרסו בזו אחר זו.

עברו לתצוגת גלריה
אינפו שליש מהעובדים

"הציבור עסוק בענייני המלחמה, מצב הרוח הלאומי ירוד, האי-ודאות גדולה, הישראלים לא רוכשים כרגע דירות והשוק עצר כמעט לגמרי", אומרת רוט. "קצב המכירות בשמונת החודשים הראשונים של השנה משקף קצב שנתי של כ-80 אלף עסקות. לאור המלחמה, סביר להניח שהקצב יירד עד סוף השנה לכיוון 70 אלף עסקות, בדומה לנקודת השפל של האינתיפאדה השנייה ב-2003-2002".


החשש הכבד של נשיא התאחדות בוני הארץ, ראול סרוגו, הוא מקריסה המונית של חברות. "ממשלות ישראל לדורותיהן יצרו סיטואציה שבה אנו תלויים בעובדים פלסטינים", הוא אומר. "90 אלף עובדים בענף הבנייה הם פלסטינים. יש חברות שכבר מבקשות הקפאת הליכים כי אין להן תזרים מזומנים. מה זה אומר על חברות הביצוע, החברות שמקימות גני ילדים, והחברות שמקימות בתי ספר, כבישים ואת הרכבת? באוצר לא מבינים שאם הן יקרסו לא יהיה כאן כלום. ענף הבנייה הוא ספינה ענקית וכעת היא התנגשה בקרחון".


את הדברים אמר סרוגו על רקע הדיונים שהתקיימו השבוע בנוגע למתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו בעקבות המלחמה. אף שבתחילה לא כלל המתווה את חברות הבנייה והתשתיות, בלחץ התאחדות הקבלנים הגיעו הצדדים להבנות שצפויות להבשיל להסדר שיכלול גם את הענף. השאלה היא אם זה מה שיציל את הענף מקריסה.

"חברות בענף הבנייה והתשתיות לא קורסות בגלל המלחמה אלא בגלל שק של צרות שהן סוחבות כמו היעדר אשראי לטווח ארוך, מינוף יתר ופגיעה מתמשכת בהכנסות", מסביר עו"ד אוריאל זעירא, המתמחה בחדלות פירעון. "על הבעיות מתקופת הקורונה מתווספת עליית הריבית שמייקרת את הוצאות המימון שנלקח לרכישת מלאי הקרקעות, וקיפאון מתמשך במכירות.

"בתחום ההתחדשות העירונית אנחנו ממשיכים לזהות קריסות של קבלנים קטנים שלקחו פרויקטים של תמ"א 38 בתמחור לא נכון, או שלא הצליחו למכור את הדירות החדשות. רבים מהפרויקטים האלה לא מלווים בידי בנקים ושם יש סכנה חמורה לכספי הרוכשים. יזם חדש לא ייכנס לפרויקט לא רווחי, ורוכשי דירות חדשות יידרשו להוסיף סכומים ניכרים או לספוג הפסדים במכירת הדירות בכינוס. כך יהיה גם על כל חברת נדל"ן או בנייה שתתקשה לעמוד בהתחייבויות מול הבנק".

בנק לאומי הודיע השבוע כי הוא מתכוון ליזום הליך של כינוס נכסים בחברה בת של איש העסקים חנן מור, שמחזיקה בנכסים בשדה דב בתל אביב. המהלך מתרחש לאחר שגורמים בבנק השתכנעו שאין לקבוצת מור שום סיכוי לעמוד בהתחייבויות שלה בסך של כ-30 מיליון שקל. לצד קבוצת חנן מור, חברות הבנייה בן שטרית אלי ו-א. תמרים בנייה ופיתוח מחיפה, הגישו השבועלבית המשפט המחוזי בעיר בקשה לצו פתיחת הליכים לאחר שנקלעו לחובות של כ-55 מיליון שקל. החברות, שמנהלות עשרות פרויקטים פעילים ברחבי הארץ, מבקשות גם שימונה נאמן לשיקומן.

"היו לנו הרבה חסמים עד שהפרויקטים באילת הבשילו", מספר יזם נוסף שיבקש להישאר בעילום שם, "והנה אנחנו עומדים לקראת היתר בפרויקט לבנייה של מאות דירות באילת אבל משרד הבינוי והשיכון סגר את הברז ולא מאפשר לנו להתחיל בשיווק לזכאים. אחרי הכל, ציבור גדול נמצא במילואים ולא פנוי להגיע לבחור דירות. אז גם מבחינת שיווקי הדירות – הכל הופסק".

יזמי נדל"ן רבים מבקשים להישאר בעילום שם, ולא בכדי. הם חוששים מאוד שהבנקים ילמדו מהם הקשיים שלהם ויסגרו להם את ברז המזומנים. "ענף הנדל"ן זקוק לאשראי ענק לפעילותו והזינוק החד בריבית הפריים מ-1.6% ל-6.25% תוך זמן קצר פגע ביכולת של היזמים ליטול הלוואות", ממשיך סרוגו. "המלחמה הנחיתה מכה קשה על חברות נדל"ן ולחלקן זאת מכת נוקאאוט. במקביל, הרוכשים יושבים על הגדר, וסך האשראי של הענף בבנייה ותשתיות כולל משכנתאות מגיע כבר ל-1.282 טריליון שקל. מדובר בעלויות מימון כה גבוהות המועמסות על ענף שפעילותו היומית פחתה בהיקף משמעותי של כ-85%. זו קטסטרופה שעשויה להביא לפשיטת רגל של יזמים וקבלנים".

לדברי ד"ר מרים שוורץ זיו, יו"ר פורום המומחים בחברת אלדר משכנתאות ומרצה בכירה למימון באוניברסיטה העברית, "בשנה וחצי האחרונות, ככל שעלתה ריבית בנק ישראל כך כמובן גם עלתה התשואה של איגרות החוב הנסחרות, ובכלל זה התשואות של אג"ח של חברות מתחום הנדל"ן. זהו תחום שהיה ועודנו פגיע מאוד: המינוף של חברות נדל"ן גבוה במיוחד ביחס לסקטורים אחרים, וגובה הוצאות המימון יכול לעשות את כל ההבדל בין הצלחה פנומנלית להתרסקות כואבת.

"כעת התווספו לאתגר המימון גם ההתמודדות עם המלחמה. הוצאות המימון ממשיכות להכביד גם בזמן המלחמה, אולם ישנה שונות גדולה בין התשואות שמניבות אג"ח שונות מתחום הנדל"ן. אג"ח שאינן מדורגות לעיתים קרובות מניבות תשואה דו־ספרתית המצביעה על הסיכון הגבוה שגלום באג"ח, אך גם משקפת את עליות המימון הגבוהות של אותן החברות. בהחלט ייתכן שנראה כי חלק מחברות הנדל"ן יקרסו, במיוחד אלו שהאג"ח נסחרות בתשואות גבוהות ויתקשו לגייס חוב נוסף.

"בישראל, סקטור הנדל"ן תופס נתח גדול במיוחד משווי החברות הנסחרות וגם מהאשראי הבנקאי. לכן על מנת להבטיח את איתנותה של המערכת הפיננסית חשוב לוודא שתחום הנדל"ן יצליח להתמודד עם האתגרים שעומדים בפתחו".

ריבית של מיליון שקל בחודש

חבילת הסיוע הכלכלי לשעת חירום ומתווה הפיצויים שאושרו השבוע כוללים הקמת קרן של ערבות מדינה בסך של 1.2 מיליארד שקל שימונפו עד סכום של 10 מיליארד שקל, לצורך הלוואה לעסקים קטנים ובינוניים עם קשיים תזרימיים. עם זאת, ענף הבנייה הוחרג מהמתווה שכלל סעיף הקובע כי המענקים יינתנו לעסקים בעלי הכנסות של עד 400 מיליון שקל. הסעיף קובע במפורש כי "מי שעיסוקו במכירת זכות במקרקעין המהווה מלאי עסקי בידו", וכן "מי שביצע בשנת המס 2022 או 2023 עבודה שמשך ביצועה עולה על שנה" - לא ייכלל במתווה. עבור ענף הנדל"ן מדובר במכת מוות ממש.

החשש הכבד המיידי הוא לגבי חברות קטנות ובינוניות. סקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ופורסם לאחרונה מעלה כי בעקבות המלחמה "ניכרת פגיעה חריפה בענף הבינוי שבו יותר מ-62% מהעסקים נמצאים במצב של כמעט סגירה, בניגוד ל-4% מהעסקים בענפי שירותי הייטק ופיננסים". עוד עלה מהסקר, כי בענפי הבינוי יותר מ-70% מהעסקים מדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות. הפגיעה העיקרית, לפי הסקר, מתמקדת באופן לא מפתיע בדרום, ואחריו מחוז ירושלים, ככל הנראה בשל התלות של עסקים במחוז בעובדים פלסטינים. בחינת האומדנים לפי קבוצת גודל העסק מלמדת כי הפגיעה בתעסוקה בעסקים קטנים חמורה הרבה יותר, וכ-42% מהעסקים שבהם חמש־עשר משרות שכיר, נמצאים על סף סגירה.

עברו לתצוגת גלריה
דירות חדשות שנמכרו לפי מחוז יוני-אוגוסט 23



"ההשפעה של המלחמה היא קטסטרופלית. אנחנו לא עובדים כבר חודש ימים", מתאר עופר שגיא מחברת מי-טל, יו"ר התאחדות הקבלנים בחיפה. "אנחנו כל היום מתעסקים בלנסות לגייס מפה עובד ומשם עובד, בעלויות שהן היום יותר מפי שניים. בנוסף אנחנו צריכים לשלם עבור אבטחה 200-150 שקל לשעה, ולהציב באתרי הבנייה מיגוניות בעלות של עשרות אלפי שקלים. העלויות גדלו, ואנחנו נושכים שפתיים. המשמעות היא קטלנית: הפסד של מאות אלפי שקלים בשבוע. אנחנו לא מפטרים עובדים, לא מוציאים לחל"ת, ממשיכים לשלם משכורות כרגיל וסופגים. אבל זו כמעט משימה בלתי אפשרית.

"אנחנו משלמים כל חודש ריביות של כמיליון שקל, וכל זה בלי הכנסות. ההפסדים הם אדירים. אני עוד יכול לספוג ואני אשרוד כי נכנסנו לאירוע יחסית במצב טוב, אבל למעלה מ-80% מהקבלנים בהתאחדות הם קטנים, והם פשוט לא ישרדו אם המדינה לא תעזור. אנו חוששים מאוד ממה שעשוי לקרות".

מורן קדוש, רכזת כספים מהחברה הקבלנית-משפחתית קדוש משה בע"מ, שעוסקת בעיקר בבניית צמודי קרקע והרחבות בקיבוצים ומושבים, אמרה כי היו לחברה אפס הכנסות בחודש אוקטובר. "לפני המלחמה ההתחלנו עבודה בקיבוץ רעים בהיקף של 54 יחידות. התחלנו את הפרויקט בסוף יולי ועד היום בנינו 16 יחידות בשלב ראשון. בשלב זה העבודה נעצרה לחלוטין כיוון שאין עובדים בכלל והאזור מוגדר כשטח צבאי סגור. בהיעדר עובדים פלסטינים אנו מצפים לפתרונות חלופיים: רכבת אווירית של עובדים זרים או תגמול של אוכלוסיות חדשות כמו חרדים או צעירים.

"בסופו של דבר, נהיינו מאוד תלותיים בעובדים מהרשות הפלסטינית ואני 14 שנה בעסק ולא זוכרת מצב כזה - לא בתקופות לחימה קודמות או בקורונה. אפס הכנסות בחודש אוקטובר. יש לנו פרויקטים נוספים לבניית צמודי קרקע במשמר הנגב, וקיבוץ רוחה, בת אדר והודיה - וכל אלה נמצאים בטוח של 30 ק"מ, אבל גם אם רוצים לחזור לעבוד אין לנו כוח אדם. החשש שלנו הוא שיתבעו אותנו ואז נצטרך להשיב כספים. אין לנו פתרונות. לאחד הלקוחות שלנו הבנייה נעצרה באמצע הטיח, ואני לא מוצאת צוות שימשיך. נכון להיום, חברות קבלן של עובדים זרים מבקשות פי שניים וחצי מהמחיר שהיינו משלמים עד היום, כמעט 80 שקל לשעה, לא כולל לינה והסעה. זה הופך את העסק ללא כלכלי".

רו"ח יוגב טבקול, סמנכ"ל כספים בחברת התשתיות טבקול דני ובניו העוסקת בעבודות פיתוח, תשתיות ועפר, מתריע מפני קריסה של חברות תשתית ועיכובים משמעותיים באיכלוס שכונות. "בחודש אוקטובר לא עבדנו בכלל וההכנסות שגייסתי הן על עבודות שעשינו קודם לכן. אנחנו מעסיקים 50 עובדים, מהם 20 פלסטינים, לא כולל עוד 30 קבלני משנה פלסטינים, וברגע שהפסיקו לעבוד אין לנו תחליף. זה הענף הכי קשה במשק ואם ענף התשתיות יקרוס, זה ישפיע על הכל. גם אם חברות בנייה יבנו בניינים לא ניתן יהיה לאכלס אותם.

"כרגע אנו עובדים במתכונת מצומצמת ונתקלים בקשיים מאוד לא פשוטים", אומר טבקול. "יש לנו 15 פרויקטים בלופ, אבל אנחנו מטפלים כרגע רק בשלושה, שניים באשקלון ואחד בנתיבות. חזרנו לעבוד כי אם לא, היינו פושטים את הרגל. חד־משמעית. אנחנו מנהלים תזרים בצורה מאוד הדוקה אבל זה לא אירוע קצר. אם אנחנו ירדנו לשלושה פרויקטים בלבד, צריך להבין שכל שרשרת העבודה שתלויה בנו בשאר הפרויקטים כבר סגרה את הבסטה, הם לא פה, ולא יכולים להתקיים. יש פה עניין רוחבי ומי שלא ייערך אליו יהיה בבעיה קשה. המדינה חייבת להיכנס במלוא העוצמה לגייס עובדי מקצוע שמתעסקים בתשתיות כי זה המצב הכי חמור כרגע".

חגי קפרא, מ-א.ח.ל פתרונות הנדסיים בע"מ, חברת קבלן משנה העוסקת בתשתיות, מים כבישים וביוב מספר כי "עד לפני המלחמה העסקנו עשרה עובדים, מהם שישה עובדים מהשטחים, ולכן כיום אנחנו משותקים כמעט לגמרי. ברגע שאני עובד עם רשויות, אנו עוצרים עבודות לפני החגים כי לא רוצים לפתוח כבישים בזמן הזה, מה שאומר שאני לא עובד מאז ראש השנה.

"בינתיים ההתחייבויות ממשיכות לרדת, ואת הכסף אנו לא מקבלים, כך שבעוד כחודש נוכל לשלוח גם את החבר'ה שנשארו הביתה ולסגור את העסק. גם אם כבר מבצעים עבודה קטנה, אז בתנאים האלה אנו נפגעים כי עלינו להציב שומר ומיגונית שעולים עשרות אלפי שקלים בחודש. מה שקרה הוא ששינו לנו את תנאי החוזה באמצע החוזה. קודם לכן ידעתי מה ההוצאות שלי, ידעתי כמה אני מחזיר לבנק, וכעת ההוצאות גדלו והשתנו. בסדר הגודל של העסק שלי, מדובר בהוצאות חריגות וגדולות ואף אחד לא מפצה אותי. בסופו של דבר, ללא סיוע, חברות יקרסו ואם לא יעזרו לנו עכשיו המדינה תתעורר מאוחר מדי".
 

DDESIGN

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב ואדריכלות פנים
מורן קדוש, רכזת כספים מהחברה הקבלנית-משפחתית קדוש משה בע"מ, שעוסקת בעיקר בבניית צמודי קרקע והרחבות בקיבוצים ומושבים, אמרה כי היו לחברה אפס הכנסות בחודש אוקטובר. "לפני המלחמה ההתחלנו עבודה בקיבוץ רעים בהיקף של 54 יחידות. התחלנו את הפרויקט בסוף יולי ועד היום בנינו 16 יחידות בשלב ראשון. בשלב זה העבודה נעצרה לחלוטין כיוון שאין עובדים בכלל והאזור מוגדר כשטח צבאי סגור. בהיעדר עובדים פלסטינים אנו מצפים לפתרונות חלופיים: רכבת אווירית של עובדים זרים או תגמול של אוכלוסיות חדשות כמו חרדים או צעירים.
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען

שוק הנדל"ן: מקיפאון במכירות בתחילת המלחמה להתאוששות מסוימת​

בתחילת החודש חלה צניחה במכירת דירות וקבלנים נקלעו לקשיי נזילות, אולם גורמים בענף מזהים כעת התעוררות בביקוש, בעיקר לדירות עם ממ"ד. מתווכים: "שוק הדירות מיד שנייה הוא הראשון להיפגע והאחרון להתאושש". רוכש שקנה דירה דווקא עכשיו: "אחרי המלחמה יהיו ביקושים רבים שיגרמו לעליות מחירים"​

שוק הנדל"ן בישראל עבר טלטלה ונקלע למשבר חמור עוד בטרם החלה מלחמת "חרבות ברזל", אך גם ההשלכות של התקופה הנוכחית מיהרו להגיע. "המלחמה הובילה לתופעה חדשה בשוק הנדל"ן - רוכשים שהיו רגע לפני חתימה על חוזה מכר של דירה מיד שנייה ללא ממ"ד, עשו סיבוב פרסה מהעסקה. אחרי שניהלו משאים ומתנים ארוכים, ברגע האחרון הם פשוט הבינו שהם הולכים לרכוש בית בלי מרחב מוגן - וירדו מהעניין". כך מספר איציק לוי, יו"ר לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית, בשיחה עם ynet ו"ממון"

האם לתופעה הזו צפויה להיות השפעה על מחירי הדירות? לוי סבור שכן. "מוכר שקיבל לאחרונה הצעה לקניית הנכס, כנראה קיבל את ההצעה הטובה ביותר בתקופה הנוכחית והוא יגלה את זה בחודשים הקרובים", אומר לוי. "שוק הדירות למכירה מיד שנייה הוא הראשון להיפגע והאחרון להתאושש, כרגע המתווכים מספרים על קיפאון בשוק, אבל אני מעריך שברגע שכן תהיה התאוששות - נחזור לראות עליות מחירים". עם זאת, הביקושים לדירות עם ממ"ד מרקיעים שחקים, וגם לכך יש השפעה. "עסקאות למכירת דירות יד שנייה עם ממ"ד יתבצעו במחיר שקרוב מאוד למה שהמוכרים מבקשים", הוא אומר. "אבל אני לא יכול להגיד שיש עליית מחירים"

ומה לגבי דירות חדשות? "תחושת הביטחון האישי התערערה, ובעקבות זאת גם ההעדפה לנכס יד ראשונה לעומת יד שנייה", אומרת אורית גבאי, סמנכ"לית השיווק בקבוצת גבאי. "אנחנו מזהים עלייה בהתעניינות של רוכשי דירות בפרויקטים חדשים בעיקר משום שהם מספקים ממ"דים". לדבריה, "יזמי נדל"ן שפעילים בתחום שנים רבות שרדו תקופות מגוונות כמו מלחמות, מבצעים צבאיים ומגפת הקורונה, והם יודעים להתנהל בזמנים כאלה. תמיד זיהינו בשלב הראשון ירידת מחירים, אך לאחר תקופה מסוימת והחלמה של השוק המחירים תיקנו את עצמם ואף עלו בהדרגה".

אירית הופר, בעלי חברת אינהאוס שיווק פרויקטים למגורים, מסכימה. "אמנם ההתעניינות של רוכשים ומשקיעים התמתנה מאוד בשבועיים הראשונים מאז פרוץ המלחמה, אך הביקושים לא נעלמו לגמרי. אנחנו רואים לאט-לאט הסתגלות והפנמה של המצב, וכפועל יוצא גם ביקושים שמתעוררים בעיקר עבור דירות חדשות מצוידות בממ"דים. אנחנו רואים שתהליכי רכישה שהחלו לפני המלחמה מתקדמים ומבשילים לכדי עסקאות. הזדמנויות הרכישה כיום משתלמות, ואני מעריכה שזו תקופה לנצל את הטבות המימון וההתגמשות מצד הקבלנים והיזמים, מה שיכול להוזיל עסקאות באלפי שקלים ואף יותר".

הקבלנים מצויים בקשיי נזילות​


"אכן יש ביקושים ערים לדירות עם ממ"ד בפרויקטים שנמצאים בסוף בנייה או שקיבלו טופס אכלוס", איציק לוי מחזק את הדברים. "רוכשים שמתקשרים לפרויקטים חדשים מחפשים הזדמנויות. בפרויקט רובע משרד החוץ שאני משווק בירושלים, למשל, מכרנו החודש 8 דירות. בינתיים לא היינו צריכים להציע מבצעים חדשים, את מרבית המבצעים הצפנו עוד לפני המלחמה. כרגע אנחנו לא מזהים ירידת מחירים נוספת בשוק הדירות החדשות, אבל כן יש תזוזה, רק שלא מדברים עליה בקול רם. ככל שהזמן יעבור, זה כנראה יבוא לידי ביטוי".

עם זאת, לוי מזכיר את הקושי שבו מצויים הקבלנים בתקופה האחרונה, לנוכח העלאות הריבית וכעת עם פרוץ המלחמה שהובילה למחסור בפועלי בניין. "כולנו ראינו מה קרה השבוע (הכוונה לבקשת בנק לאומי לכינוס נכסים של קבוצת הנדל"ן חנן מור - ה.צ), וממה שאני שומע יש קבלנים קטנים ובינוניים שנמצאים במצוקה שהולכת וגדלה בגלל שאין מכירות, במיוחד בפרויקטים בשלבי בנייה התחלתיים. אנחנו בתקופה שבה אין כמעט התחלות בנייה של דירות חדשות ויש אכזבה גדולה מבנק ישראל שלא הוריד את הריבית", הוא אומר.

אתמול העריכו בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ כי אם ענף הנדל"ן ימשיך להיות מוחרג ממתווה הפיצויים לעסקים, הענף "לא יוכל לחזור לתפקוד מלא זמן רב אחרי המלחמה, מאות קבלנים יקרסו, מחירי הדירות יזנקו בתוך זמן קצר בשיעור דו ספרתי למשך שנתיים לפחות, שיקום ההרס בעוטף עזה ובגליל יתארך בשנים, עשרות אלפי ישראלים העובדים בענף יפוטרו ומעל 140 אלף משפחות שרכשו דירות יחכו לדירות שלהן שנים מעבר למה שתכננו - חלקן יקרסו כלכלית".

בהתאחדות טענו כי "משרד האוצר ממשיך לסרב לכלול את ענף הבנייה והתשתיות, מענפי המשק המרכזיים בישראל, במתווה הפיצויים למגזר העסקי שמתכננת וועדת הכספים להביא לאישור מיידי. למרות האישור החשוב של הממשלה להביא תוספת עשרות אלפי עובדים זרים, שיחליפו את 80 אלף העובדים הפלסטינים אשר הפסיקו לעבוד בענף, הרי שגיוס הזרים, אם אכן יצא לדרך מיד, יימשך חודשים רבים".

בצד זאת, הוסיפו כי "כפי שדיווחה הלמ"ס, מעל 62% מחברות הבנייה עומדות להיסגר. קבלנים קטנים ובינוניים נוספים רבים כבר נמצאים כיום בקצה יכולתם להמשיך לעמוד בהוצאות ענק שמצריכה הפעילות שלהם. היקף האשראי שניתן לענף הבנייה והתשתיות על ידי המערכת הפיננסית בישראל מוערך בכ-677 מיליארד שקל. הרבה יותר מתקציב המדינה. לכן, פגיעה רחבה כל כך בענף זה מסכנת את יציבות הבנקים ואת המשק כולו באופן ישיר".

יו"ר ההתאחדות, ראול סרוגו, הוסיף: "העובדות הן שזהו ענף שכמעט כולו (86%) מבוסס על חברות קטנות שיחד מעסיקות מעל 200 אלף ישראלים. פגיעה בו היא פגיעה בחוסן הלאומי של ישראל – ביכולת לשקם ולהמשיך את בניית התשתיות הלאומיות שלנו. כל בית בישראל יפגע מקריסת הקבלנים לנוכח זינוק במחירי הדירות, מחירי השכירות והוצאות משקי הבית על תשתיות. לפני כל החלטה אחרת, חובתו של משרד האוצר לתת הסבר כיצד הוא מתכוון למנוע פגיעה היקפית ענקית של קריסת קבלנים במערכת הפיננסית. לא ייתכן שכך יתנהג הגוף שאמור להציל עסקים כעת בשם ממשלת ישראל".

"אזור הדרום קפא על שמריו"​

צחי עומר, מנכ"ל ים סוף נדל"ן, מתייחס גם הוא למצוקת הענף ומבהיר כי "במצב הכלכלי הנוכחי, וכשרוחות המלחמה סוערות, חלקים רבים בענף עומדים מלכת. אבל בענף קיימים כוחות יזמיים שמסוגלים לקדם בנייה ותשתית גם בתוך סבך המערכות, והניסיון רב השנים שלנו במסדרונות אינסופיים של ועדות לימדו אותנו איתנות וחוזק שמסייעים בשגרה ובעתות משבר. אנו יודעים להבטיח התקדמות בפרויקטים תוך אתגרים רבים. כדי להתגבר על הפערים בלוחות הזמנים, אנחנו פועלים ככל האפשר מול הגורמים בעיריות לפתיחת אתרי בנייה, ולצד זאת מקיימים שגרת פעילות ככל האפשר".

ישי רוט, משנה למנכ"ל קבוצת שובל, מתאר את תמונת המצב הנוכחית בדרום הארץ: "כל אזור הדרום קפא תחילה על שמריו, לאחר שעבודות הבנייה הופסקו. בתחילת השבוע שעבר ביקשתי מכל הצוותים לחזור לשגרה תחת מגבלות פיקוד העורף. מאחר שפועלים פלסטינים לא נכנסים יותר לארץ, תגברנו את הצוותים בעובדים סינים מאתרי בנייה אחרים שלנו, ולשם כך ביצענו ריענון בטיחות, כולל התגוננות מפני טילים לכל הצוותים".

למרות הקיפאון, רוט מצביע על חזרה מסוימת לשגרה במכירות באזור. "לפני שבועיים העברנו את משרדי המכירות לממ"דים, והפעילות חזרה פחות או יותר לקצב שלפני המלחמה, בין היתר בשל הבהילות בציבור לדירות עם ממ"ד. החלטנו גם להעניק הנחה של 180 אלף שקל לכוחות הביטחון וההצלה בפרויקט שלנו בשכונת פארק נחל בבאר שבע, אבל הסוגייה העיקרית שמעסיקה את הרוכשים היא המימון. כמעט בכל שיחה מבקשים לשלם פחות במעמד החתימה על החוזה, למשל במקום 20%, לשלם 5%-10% בשל חוסר הוודאות לגבי היכולת לעמוד בתשלומים כתוצאה מחוסר ודאות בשוק התעסוקה, והחשש מחוסר היכולת למכור את הדירה בקרב משפרי דיור".

נדב בריח, משווק חברת צרפתי צבי ובניו, מתאר את המצב בשוק הנדל"ן במרכז הארץ. "בימים הראשונים של המלחמה, השוק היה שרוי בהלם ובעצירה מוחלטת של הפעילות, אך בשבוע האחרון אנו מזהים חזרה הדרגתית של רוכשים פוטנציאלים למשרדי המכירות, שהיא די מפתיעה ביחס לסנטימנט השלילי, ממש מאפס למאה", הוא אומר.

לדבריו, "אנחנו מקבלים פניות מתושבים מדרום הארץ שמחפשים דירות לרכישה או להשכרה ארוכת טווח, חתמנו על חוזה בפרויקט בראשון לציון וראינו בקשת רכישה בפרויקט באזור, בעיקר מצד תושבים בערים סמוכות שגרים בדירות ישנות ללא ממ"ד. בצפון ובדרום יש עדיין עצירה, למעט שינויים שקשורים לביקושים לדירות ממוגנות, אך במרכז יש חזרה יחסית מהירה לשוק. משהו בפסיכולוגיה במצב הנוכחי קצת שונה, וכנראה נובע מעומק ההלם והרצון לחזור לאי של שפיות ובחפצות לחיים".

"מעדיף לרכוש כעת כי אחרי המלחמה המחירים יעלו"​

"אנחנו אמנם בתקופת מלחמה, אבל אני מבין שזה הזמן הנכון לבצע כרגע עסקה לרכישת דירה", מוסיף יגאל, אב לשלושה ותושב חולון, שרכש דירה בפרויקט שמשווק בריח ביישוב אזור. "בגלל עליית הריבית, הקבלנים התחילו להציע עוד לפני המלחמה הצעות מפתות שאפשרו לבצע רכישה בצורה יותר קלה. אני מאמין שדירות חדשות במרכז יזכו לביקוש רב במיוחד בימים האלה כי תחושת הביטחון הפכה להיות דבר מאוד מהותי בעת חיפוש בית. אני מעריך שלנוכח העצירה בעבודות הבנייה וגם בצל האנטישמיות שמתעוררת בעולם, אחרי המלחמה יהיו ביקושים רבים לדירות שיגרמו לעליות מחירים – ואני מעדיף לרכוש כעת".

רמי וענת, בני זוג בשנות ה-50 לחייהם המתגוררים בקריות, החליטו לשפר דיור. את המו"מ על מכירת הדירה הישנה החלו לנהל עוד לפני המלחמה, אולם רק כעת חתמו עם הרוכש על עסקת המכר. במקביל, בשבוע שעבר ביצעו עסקה לרכישת דירה חדשה בשכונת גבעת אלונים בקריית אתא. "היה ברור שהם יקנו דירה חדשה, לא חשבנו לרגע שזה לא זמן מתאים לקנות, החיים ממשיכים ומחירי הדירות רק עולים", אומר בנם שליווה אותם במהלך הרכישה. "הם ראו פרסום של פרויקט אלונים הילס ששיווקה חברת דר נופרים שבונה פה באזור הקריות, יצרו קשר וחתמו על חוזה. יש חשש שהבנייה תתעכב בגלל המחסור בעובדים, אבל אנחנו מעדיפים לא לחשוב על זה. במקרה הצורך, הם ימשיכו לגור בשכירות עד שהדירה תהיה מוכנה".

עו"ד שרית האושנר רפאל, שותפה במחלקת נדל"ן במשרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר, מסבירה כי בחוזי מכר מול קבלן, "כלולות הוראות המאפשרות לקבלן לדחות את מועד מסירת הדירה במקרה של נסיבות בלתי צפויות שלא ניתן היה למנוע אותן". אך לדבריה, "גם אם הקבלנים היו רוצים להרחיב את ההוראות בעניין זה, הם לא יכולים לעשות כן לאור המגבלות החלות עליהם על פי חוק המכר (דירות), כך שניתן לשער שלא יהיו שינויים בחוזי המכר בקשר להוראות אלה. עם זאת, לגבי צדדים שעומדים בקרוב לחתום על חוזה מכר, סביר להניח שהקבלנים יקבעו בהסכם תקופת בנייה ארוכה יותר מאשר התכוונו מראש, ויוסיפו מקדמי ביטחון עד למועד המסירה, שכן כעת, כאשר עניין המלחמה והשלכותיה כבר ידועים, במקרה של עיכוב במסירה יהיה להם קשה לטעון שמדובר בעניין בלתי צפוי שמאפשר להם לדחות את המסירה ללא פיצוי".
 

נעמה -

משתמש סופר מקצוען
בלוחות המודעות יש המון ירדו במחיר, תראו עד איפה זה הגיע,

ירידה של למעלה משתי מליון!!! אנשים ברווח של שלש מאות אלף סוגרים עיסקא בלי לחשוב. גם בעסקה גדולה יותר מחצי מליון ירידה זה משמעותי. כאן מדובר על 20%
 

קבצים מצורפים

  • Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    KB 15.5 · צפיות: 73
נערך לאחרונה ב:

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
בלוחות המודעות יש המון ירדו במחיר, תראו עד איפה זה הגיע,

ירידה של למעלה משתי מליון!!! אנשים ברווח של שלש מאות אלף סוגרים עיסקא בלי לחשוב. גם בעסקה גדולה יותר מחצי מליון ירידה זה משמעותי. כאן מדובר על 20%

אין מחירון מדוייק לדירות כאלו גדולות.

המשווק החליט מה המחירון הכי יקר שנראה לו, ואז הוא מפרסם את הדירה בהנחה של 2 מ', וכך הוא מושך לקוחות.

זה בערך כמו שמכולת תפרסם מחיר של שקית חלב במבצע מטורף - במקום שקית ב-50 ש"ח הנחה ל-10 ש"ח בלבד....

אם באמת רוצים לבדוק ירידות מחירים צריך לבדוק בכמה נמכרו דירות בפועל ברשות המסים ובכמה נמכרות היום
ולא לפי לוחות מודעות במקווה או ביד 2.
 

למדן וידען

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
הנדסת תוכנה
D I G I T A L
לא ראיתי כותבים את זה, אבל אחרי המלחמה יותר מסביר להניח שהריבית תרד והשוק יזנק.
חושב שהפעם רוזנבלט תועה.
 
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  106  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה