דיון מחירי הדירות לאן?

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
כתבה מדה מרקר

המחירים צנחו במאות אלפי שקלים, אבל מי חושב על רכישת דירה?​

המלחמה כבר הביאה לירידה של מאות אלפי שקלים במחירי הדירות, במיוחד כאלה ללא ממ"ד. אבל בזמן שמדינת ישראל מלקקת את פצעיה ושרויה בחוסר ודאות בנוגע לעתיד — קשה למצוא את איש הנדל"ן שיגיד בפה מלא שזה הזמן להשקיע

06:02, 03 בנובמבר 2023


באוגוסט האחרון נפתחה ההרשמה להגרלת מענקים של משרד השיכון לרכישת דירות יד שנייה ב–300–600 אלף שקל. למעלה מ–20 אלף אזרחים, שרצו לרכוש דירות בסיוע המענק הממשלתי, פנו למשרד הבינוי והשיכון ובימים אלה נבחנות הפניות — ובסופן יבחרו 1,000 זוכים בלבד.

באותם הימים מספר הדירות בטווח המחירים שנקבע כמזכה במענק היה דל במיוחד. עם זאת, אם הגרלה חדשה הייתה נפתחת כיום, מספר הדירות היה גבוה יותר והפריסה הארצית הייתה רחבה הרבה יותר. סקירה של לוחות המכירות בשבוע שלאחר פרוץ המלחמה מלמדת על היצע גבוה מאוד של דירות בשוק הנדל"ן במחירים נמוכים של 300–500 אלף שקל, רובן ללא ממ"ד, בבאר שבע, דימונה, ערד בדרום, ובחיפה, נצרת, עכו וטבריה בצפון. לא מדובר בגידול בהיצע הדירות דווקא, אלא בדירות עומדות שלא נמכרות, ולכן מחירן מתחיל לרדת מתחת לרף, שבעבר נראה דמיוני.


"אנו רואים כעת את מוכרי דירות יד שנייה בשוק מצויים בלחץ מתגבר — שמוביל לירידות מחירים נוספות, בעיקר באזור הדרום והצפון", מסביר שמאי המקרקעין ברק סולומון שסקר את השוק. "הביקושים לרכישת נכסים באזורים נמצאים בתחתית, ובבחינת נתוני יד שנייה אנו רואים מגמת ירידת מחיר של 5%–10% בממוצע באזור הצפון והדרום — בדגש על דירות ללא ממ"ד — ועוד היד נטויה".



"מי ירצה לגור בדירה ללא ממ"ד?"

הצניחה במחירים שעליה מדבר סולומון נצפתה בבדיקה שהוא ערך של התפלגות מחירי הדירות בשבועות האחרונים מאז פרוץ הלחימה. הדוגמאות לא חסרות. כך למשל, דירת 3 חדרים, 60 מ"ר בקומה שלישית בבאר שבע הוצעה למכירה ב–11 באוקטובר במחיר של 1.1 מיליון שקל — כשבוע לאחר מכן עודכן מחירה למיליון שקל, ירידה בשיעור של 10%. גם הרוכש הממולח וקר הרוח ביותר יתקשה להתחייב לרכוש דירה בימים שבהם שכונות מגורים מופגזות, חיילים מסכנים את חייהם בגבולות והאזרחים רצים תחת אזעקות לממ"ד. אפילו הרעיון של התעסקות ברכישת דירה בתקופת מלחמה מרתיע את רוב האנשים.


דוגמאות נוספות: דירת 2 חדרים בעכו בשטח של 54 מ"ר ללא ממ"ד, שפורסמה למכירה ב–3 באוקטובר תמורת 840 אלף שקל, מוצעת השבוע ב–760 אלף שקל — ירידה של 10%; דירת 4 חדרים במעלות תרשיחא, בקומה שלישית ללא ממ"ד, שהוצעה בתחילת אוקטובר במיליון שקל, עודכנה השבוע ל–920 אלף שקל — ירידה של 8.5%; ברחוב לילינבלום בתל אביב הוצעה דירת גן משופצת מהיסוד בשטח של 70 מ"ר בבניין לשימור, כחודש לפני המלחמה, תמורת 3.5 מיליון שקל, ומהשבוע היא מוצעת ב–3.25 מיליון שקל — ירידה של 6%.

מחירי נדלן

שינויי המחירים, לדברי סולומון, בולטים גם בדירות עם ממ"ד באזורים רבים בארץ בעקבות המלחמה, אם כי בשיעורים נמוכים יותר. כך למשל, דירת פנטהאוז באשקלון, בשטח של 246 מ"ר, שהוצעה ימים ספורים לפני המלחמה ב–2.8 מיליון שקל, מוצעת השבוע ב–2.7 מיליון שקל — ירידה של 3%; גם דירה ברחוב הערמונים ברמת גן, שעברה שיפוץ וכוללת ממ"ד, שתי מרפסות ושתי חניות בטאבו עם מחסן, בשטח כולל של כ–123 מ"ר, שהוצעה כחודש לפני המלחמה ב–3.15 מיליון שקל, מוצעת כיום ב–3.05 מיליון שקל — ירידה של כ–3%. דירה דומה באותו רחוב ברמת גן, בשטח של 110 מ"ר, בבניין שעובר היום תמ"א 38–1, מוצעת תמורת 2.5 מיליון שקל, עם אפשרות להתגמש במחיר.



"מדובר בדירות ברמת גן שכעת נמכרות לפי מחיר של כ–25 אלף שקל למ"ר. זו ירידה משמעותית במחיר, מכיוון שבשכונת נווה יהושע בעיר נמכרו בשנה האחרונה דירות לפי מחיר של 34–36 אלף שקל למ"ר", מסביר אבי שאולי מתיווך 1%. "אלה בעיקר מוכרים שהתחייבו על דירה חדשה ולכן לחוצים למכור, או כאלה שנסיבות החיים, גירושים או ירושות, מאלצות אותם למכור היום — אחרת הם היו מחכים לתקופה טובה יותר. בסופו של דבר, אנחנו מבחינים בשוק בירידה בהיקף של 100–200 אלף שקל בעקבות המלחמה, שמצטרפת לירידות שכבר רשמו נכסים רבים מכל הסוגים עוד קודם למלחמה, כך שבסך הכל מדובר בירידות מצטברות של מאות אלפי שקלים".



שאולי מביא כדוגמה דירת 3 חדרים, בשטח של 75 מ"ר, בכפר שלם בתל אביב, שמחירה ההתחלתי היה 2.7 מיליון שקל, וכיום המוכרים יסכימו למכור אותה ב–2.3 מיליון שקל. "הדירה היא ללא ממ"ד, אך חתומה על תמ"א 38–2, כך שאם בעבר מחירי דירות עם פוטנציאל לתמ"א או פינוי־בינוי היו גבוהים יותר במחיר למ"ר, לעומת דירות חדשות שנמכרו באותה שכונה, כיום אנחנו רואים שגם מחירן יורד. המשקיעים שפעם חשבו על אפסייד (השקעה במניה שמובילה לצמיחה; רנ"ה) של כמיליון שקל בדירות ללא ממ"ד, שהן בעלות פוטנציאל להתחדשות עירונית, לוקחים היום צעד אחד אחורה. הם יודעים שלא יוכלו להשכיר אותן. מי ירצה לגור היום בדירה ללא ממ"ד? רוכשי הדירות הפוטנציאלים שכן מעוניינים לרכוש, לא נשארים פראיירים, וגם במצב הזה, מנסים עוד ועוד להתמחר ולכווץ את המחיר. אני צופה שבעתיד הלא רחוק נראה עליות מחיר בדירות מגורים עם ממ"ד, שמחירן יעלה משמעותית ביחס לדירות ללא ממ"ד. עליות אלה יצטרפו לשינויים דמוגרפים צפויים, כשתושבים מהצפון ומהדרום יבקשו לעבור לאזור השרון והמרכז".

הכתובת על הקיר — חברות נדל"ן ייפלו

בזמן שמדינת ישראל מלקקת את פצעיה ושרויה בחוסר ודאות בנוגע לעתידה, הירידות האלה מעלות מטבע הדברים את השאלה אם זה הזמן לרכוש דירה מיד שנייה. כדי להבין זאת, כדאי לבחון את שוק הדירות החדשות. גם כאן קיימת אווירת נכאים כרגע. לפי הערכות היזמים, פעילות הבנייה הצטמקה בשיעור של 80%–90%, כשברקע שיתוק המשק בגלל עליית הריבית, תקופת החגים בתחילת החודש והמלחמה שטרפה כמעט על כל הקלפים והצליחה לשתק את הענף. אלא שדווקא השיתוק הנוכחי הזה עשוי להביא בעתיד לצניחה בהיצע הדירות — שיביא לזינוק בביקוש ברגע שזה יתעורר.


בעקבות המלחמה נסגרו רוב אתרי הבנייה בארץ, מה שעצר את קצב הבנייה. מצב זה הביא בין היתר לסגירת משרדי המכירות. אם לפני המלחמה דיברו חברות הנדל"ן על עצירת מחירים והציעו פריסת תשלומים נוחה יותר, כיום חלקן כבר מתחילות להוריד מחירים. הדבר בולט בעיקר בדירות בפרויקטים של התחדשות עירונית ותמ"א 38, שנותרו אחרונות בפרויקט ויוצאות בימים אלה לשוק במחירים נמוכים.


כך למשל, דירה בת 2 חדרים על הנייר, בשטח של 55 מ"ר, בפרויקט חדש בחדרה, שהוצעה לפני כחודשיים ב–1.55 מיליון שקל, מוצעת כיום ב–1.39 מיליון שקל בלבד — ירידה 11%. דירת 3 חדרים חדשה בפרויקט התחדשות עירונית ברובע ב' באשדוד, בשטח של 78 מ"ר, שהוצעה לפני כשלושה חודשים ב–1.6 מיליון שקל, מוצעת כיום ב–1.55. המחיר עודכן בימי הלחימה, לפני כשבועיים.

"משרדי המכירות נפתחו בשבוע שעבר, ויזמים החלו שוב לפרסם, בעיקר בסושיאל ובדיגיטל, בהיקפי תקציב קטנים יחסית של 10–15 אלף שקל בחודש ובתאימות לגודל הפרויקט והמלאי", מסביר רוני כהן, מנכ״ל חברת אלדר שיווק נדל״ן. "לאור עליית הריבית שהתרחשה בשנה החולפת, המחירים היו אטרקטיביים עוד קודם למלחמה, ולכן אין ירידות נוספות משמעותיות. מאז תחילת הלחימה העבודות באתרי הבנייה נעצרו, ולכן חברות הנדל"ן והיזמים לא מושכים כסף מכספי הליווי. מכיוון שכך, השעון הפסיק לתקתק והבנקים פחות לוחצים על חברות הנדל"ן למכור. הם רגישים למצב. בסופו של דבר אף אחד לא רוצה שחברות הנדל"ן ייפלו פה".

למרות אווירת הנכאים בשוק, סקירה היסטורית של התנהגות שוק הנדל"ן מלמדת כי משברים ביטחוניים מעולם לא השפיעו על ירידות מחירי הנדל"ן בישראל, להפך. אחרי מלחמת ששת הימים עלו מחירי הדירות בשנה שלאחר המלחמה ב–6%. שנתיים לאחר מכן שוק הנדל"ן רשם צמיחה בשיעור של 14%. מלחמת יום הכיפורים לוותה במשבר עמוק שבו הייתה שרויה כלכלת ישראל באינפלציה שהגיעה לכ–56%, אבל שנה לאחר המלחמה זינקו מחירי הדירות בכ–39%. גם שנה לאחר מלחמת לבנון הראשונה, שנמשכה ב–1982–1985, נרשמה עליית מחירים של 28%. ב–1987 פרצה האינתיפאדה הראשונה, אך למרות זאת עלו מחירי הדירות ב–35% ב–1989; גם מלחמת המפרץ שמרה על אותה מגמה ומחירי הדירות עלו בשיעור של 30%–34% ב–1991–1992.


האירוע הביטחוני היחיד שקוטע את רצף עליות המחיר הוא האינתיפאדה השניה ב–2000, תוך ש–2003 רושמת "שיא" צניחת המחירים — בשיעור של 6%. אחרי מלחמת לבנון השנייה ב–2006 נרשמה התאוששות אטית, שהתרחשה רק כשנתיים לאחר המלחמה.

עברו לתצוגת גלריה
נדלן בום

מחסור מהותי — לצד ביקושים עצומים

בהתייחס ליישובי עוטף עזה, יש לומר, אף ששדרות ואשקלון חיו במשך עשרות שנים בצל איום טילים מתמשך, זה לא השפיע כלל על מחירי הדיור. מנתוני משרד הבינוי והשיכון עולה כי מאז 2008 עד היום זינקו מחירי הדירות בשתי הערים בשיעור נומינלי של למעלה מ–100%.

קשה מאוד לצפות מה יהיה אחרי המלחמה, וקשה למצוא מומחה נדל"ן שיגיד כי זה הזמן לרכוש דירה. מה שבטוח הוא שיירשם מחסור מהותי ביותר של דירות, לצד ביקושים עצומים, שאולי גם יגיעו מעבר לים בשל המצב. "כשהתקופה הזו תיגמר, אנו צפויים לראות ביקושים גדולים מאוד, בעיקר לאור העובדה שיש פחות בנייה וקיים מחסור משמעותי בדירות", מסביר יו"ר קבוצת אלדר, עמיר שאלתיאל. "אם בנק ישראל היה מוריד את הריבית, הוא היה נותן לנו זריקת אנרגיה, קצת מחיה את השוק — אבל דבר לא נעשה. אפשר גם היום לעודד את הביקושים, בזמן המלחמה, באמצעות מתן פטור ממס רכישה או דחיית תשלומי מע"מ לכל דירה שמוכר היזם, מה שיכול להקל משמעותית מבחינה תזרימית. חבל שהממשלה לא נוקפת אצבע. החשש הוא שיתעוררו רק אחרי שיראו אילו חברות נופלות".

לדברי סולומון, "המלחמה הזו היא אירוע ביטחוני גדול ומורכב ממה שידעה מדינת ישראל, בסדר גודל מאוד משמעותי. בהסתכלות לעתיד הקרוב, אני צופה פגיעה ניכרת בפעילות הכלכלית ברבעון האחרון ל–2023, שתשפיע באופן ישיר גם על קצב הצמיחה ב–2024, שצפוי להיות נמוך, מה שיוביל בטווח הקרוב לירידת מחירים נוספת. מחירי הדירות בירידה מתחילת השנה וכעת הם צפויים להמשיך לרדת, משרדי המכירות ריקים, הביקושים התאפסו (זמנית) והקבלנים שלחוצים תזרימית ייאלצו להמשיך להוריד את מחירי הדירות. הציפיות הן שכל הניתוח הזה הוא לטווח הקצר עד הבינוני, שכן לאחר סיום המלחמה יצטרך נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית, כדי לעורר את השוק ולגרום לצמיחה מואצת, שתוביל להתעוררות מחודשת בשוק הנדל"ן".

"בישראל ההתאוששות ממשברים היא מהירה וטוב שכך, וגם לאחר המלחמה הזו צפויים ביקושים גדולים מאוד לנדל"ן ותיקון של המחירים כלפי מעלה", מסבירה יו"ר לשכת שמאי המקרקעין נחמה בוגין, "אבל כל זה מתכתב עם עצירת העבודה באתרי הבנייה — חייבים להחזיר אותם לפעילות. עוד בטרם המלחמה הייתה ירידה משמעותית מאוד בהיקפי הבנייה, בשיעור של כ–40% בהתחלות הבנייה, ואם נוסיף לכך את השפעת הריבית — כל אלה עלולים להחריף את משבר הדיור. כל יום שעובר ללא בנייה מחזק את משבר הדיור ועשוי להשפיע על עליות המחירים שלאחר המלחמה. גם לגבי הריבית הגבוהה נדרשת חשיבה מחדש. חשוב לעשות כל מה שניתן לייצר התאוששות בשוק כבר עכשיו, במקום לחכות לגאות גדולה בסוף המלחמה"
 

ר' יהונתן

משתמש פעיל
מה שבטוח אני לא מקנא במי שקנה לפני שנתיים דירה במחירי שיא בעסקת 80-20 ובחודש חודשיים הקרובים הוא צריך למכור את הדירה
ללמד אותנו שכשעושים השקעות לטווח ארוך צריך לקחת בחשבון שיש גם סיכונים רציניים והשקעות זה לא רק להרוויח אלא גם להפסיד
 
נערך לאחרונה ב:

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
מה שבטוח אני לא מקנא במי שקנה לפני שנתיים דירה במחירי שיא בעסקת 80-20 ובחודש חודשיים הקרובים הוא צריך למכור את הדירה
ללמד אותנו שכשעושים השקעות לטווח ארוך צריך לקחת בחשבון שיש גם סיכונים רציניים והשקעות זה לא רק להרוויח אלא גם להפסיד
מחירי השיא לא היו לפני שנתיים, אלא לפני שנה בדיוק.
מי שקנה אז וצריך למכור עכשיו כנראה שהפסיד. ואם הוא קנה באופקים/נתיבות/שדרות, הוא כנראה הפסיד הרבה.
 

ר' יהונתן

משתמש פעיל
מחירי השיא לא היו לפני שנתיים, אלא לפני שנה בדיוק.
מי שקנה אז וצריך למכור עכשיו כנראה שהפסיד. ואם הוא קנה באופקים/נתיבות/שדרות, הוא כנראה הפסיד הרבה.
אתה טועה!
לפני שנה כבר הריבית היתה יחסית גבוהה והשוק התחיל להתקרר השיא היה בסוף 2021 עד הרבעון האחרון של 2022
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען
אתה טועה!
לפני שנה כבר הריבית היתה יחסית גבוהה והשוק התחיל להתקרר השיא היה בסוף 2021 עד הרבעון האחרון של 2022
העלאות הריבית החלו באפריל 22 (לפני שנה וחצי) עד אז המחירים טסו למעלה ללא הבחנה.
לאחר שהריבית החלה לעלות היתה עצירה מסויימת במחירים, אבל הירידות החלו רק לאחר חצי שנה - בסוף 22, דהיינו לפני שנה.
 

בניאל

משתמש רשום
צר לי לאכזב אבל אם מלחמה תיגמר בחודשים הקרובים כנראה שאנחנו הולכים לטרוף של עלית מחירים אינפלציה מטורפת אחרי חצי שנה מהמלחמה לא יודע מה יקרה בדרום זה כבר מורכב לדעת אבל כל מלחמה משמעותית מביאה אחריה עליות מחירים שלא בשליטה עוד מעבר לחלק לאירוע ספציפי שכנראה המרכז יתפוס הרבה יותר הרעיון לקנות בפריפריה כנראה יוקפא לכמה שנים טובות ועוד חגיגת מחירי הפועלים זה כבר תלוי מאיפה יביאו וכו ועד ש,,
החכם עינו בראשו לדעתי עוד חודש אם היה בהירות לאיפה המלחמה הולכת ואם זה לקראת סיום זה הזמן לקניה חכמה
 
נערך לאחרונה ב:

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
ועוד חגיגת מחירי הפועלים זה כבר תלוי מאיפה יביאו

מה הכוונה חגיגות?

ממה שיודע לי מלא מעט חברים שמשכירים כבר כמה שנים לחברות כוח אדם בכל הארץ
תמיד זה היה מחירי חגיגה (תופסת של בין 500 ל-1000 ש"ח מעל המחיר שוק)
כך שזה לא דבר חדש להשכיר לפועלים , ויתכן שעכשיו שהמדינה מתכננת להביא עשרות אלפי פועלים חדשים מחו"ל
יהיה ביקוש גדול מאד לשכירות כי הם לא גרים באתר בניה כמו הערבים (שחלקם חוזרים הביתה ליו"ש)
אלא שוכרים דירות במחירים גבוהים

המעלה בלהשכיר לפועלים, זה חוזה מול גוף חזק ולא מול הפועלים וכן מחיר גבוה.

אם זה מעניין כאן מישהו, אני מכיר מתווך טוב (לא דתי אבל מאד אמין) שמתווך דירות לחברות כוח אדם בכל רחבי הארץ במחירים טובים, בגלל שאסור לעשות כאן פרסום, אפשר לקבל את הפרטים שלו במייל: zpc5060 @ gmail.com
 

כמו הרוח

משתמש מקצוען
מה הכוונה חגיגות?

ממה שיודע לי מלא מעט חברים שמשכירים כבר כמה שנים לחברות כוח אדם בכל הארץ
תמיד זה היה מחירי חגיגה (תופסת של בין 500 ל-1000 ש"ח מעל המחיר שוק)
כך שזה לא דבר חדש להשכיר לפועלים , ויתכן שעכשיו שהמדינה מתכננת להביא עשרות אלפי פועלים חדשים מחו"ל
יהיה ביקוש גדול מאד לשכירות כי הם לא גרים באתר בניה כמו הערבים (שחלקם חוזרים הביתה ליו"ש)
אלא שוכרים דירות במחירים גבוהים

המעלה בלהשכיר לפועלים, זה חוזה מול גוף חזק ולא מול הפועלים וכן מחיר גבוה.

אם זה מעניין כאן מישהו, אני מכיר מתווך טוב (לא דתי אבל מאד אמין) שמתווך דירות לחברות כוח אדם בכל רחבי הארץ במחירים טובים, בגלל שאסור לעשות כאן פרסום, אפשר לקבל את הפרטים שלו במייל: zpc5060 @ gmail.com
לא נראלי שזה מה שהוא התכווין
הוא התכוון שתהיה עליה עקב מחוסר בפועלים
מה שקורה כבר עכשיו
 

מוטי.

משתמש פעיל
קיבלתי במייל מאת חיה ברנדווין אפשרי נדלן


בס"ד,

תקופת מלחמה מייצרת שינוי במשק.

מה לדעתכם, תהיה השפעת המלחמה על מחירי הנדל"ן בארץ?

נבואה לא ניתנה לנו, כידוע. הלכתי לבדוק מה אומרים המומחים.

יש תיאוריות לתקופת משבר ארוכה שתיגע גם בתחום הדיור.

ויש תיאוריות רבות שמבוססות על היסטוריה, משברים ומלחמות בארץ

שמדברת על חיזוק כלכלי אחרי המלחמה.

אני נוטה לחשוב בכיוון הזה, של עליית מחירים בשוק הנדל"ן.

במייל הזה נשתף אתכם למה יש סיכוי טוב לעליית ערך נכס אחרי המלחמה.



למה צפויה עליית מחירים אחרי המלחמה.

א. צמיחה אחרי משבר

המצב כרגע עדיין מעט באפלה,

אך דבר ידוע הוא , כי לאחר מלחמות/ מבצעים / משברים

יש פריחה בחלק מהמישורים!

יש פריחה באחדות וחוזק העם

פריחה בחוסן הלאומי

יש התעוררות עיסקית חזקה

אנחנו עם חזק , שצועד קדימה , מאוחד יותר וחזק יותר בעזרתו יתברך!

ראינו את זה במשברים הקודמים. אחרי הקורונה המחירים עלו בסחרור.

אחרי סבבים אחרים בעזה, המחירים עלו.

יש סיבה לחשוב, שמשבר עשוי לייצר עליית מחירים נוספת.

בית הוא עוגן נפשי. בית מייצר ביטחון. דוקא כשהבטחון מתערער אנשים זקוקים לבית יותר מתמיד. והביקושים עולים.

כשהביקוש עולה- המחירים עולים.



חשוב שתתכוננו לכך.

אם אתם רוצים למכור בית, חכו רגע. יש סיכוי שעוד מעט תקבלו עליו יותר בעז"ה.

אם אתם רוצים לקנות, הזדרזו. שווה לקנות לפני עליית המחיר.



ב. עלייה בביקוש

רוכשים "רגילים" רבים היו בשנה האחרונה בעמדת המתנה. כמות העיסקאות ירדה ב 50%.

זה לא אומר שהם מוותרים על דירה.

זוגות ממשיכים ב"ה להתחתן.

משפחות ממשיכות לגדול והם צריכים עכשיו יותר מתמיד מרחב גדול יותר.

כל שנה צריך פה 60,000 דירות נוספות בישראל.

כל שבוע שעובר בפקק הקיים יוצר וואקום יותר חזק.

ויום אחד זה עלול להתפרץ. ובגדול.

נכון, שכרגע הם מחכים לראות מה קורה.

אבל, ככל שהביקוש קיים וממשיך לגדול,

התוצאה הבלתי נמנעת תהיה, לכאורה, התפרצות ב"בום " אחד

ברגע שיהיה ציוץ על ירידת הריבית

ומה קורה כשהמון אנשים רוצים בפעם אחת דירה?

נכון.

המחיר עולה.



חכם שעיניו בראשו, מקדים את הרגע הזה, וקונה עכשיו דירה בנחת, בתנאים הרבה יותר טובים!



ולא רק זה, אלא שבעקבות המלחמה מה נוצר?

ג. מנגד לביקושים שעולים- ההיצע ירד.

בשנה האחרונה קבלנים רבים לא הגישו הצעות למכרזים בגלל הריבית הגבוהה.

קבלנים שכבר זכו במגרשים, המתינו עם הבניה.

כלל פיננסי פשוט אומר, שכשהביקוש עולה וההיצע יורד- המחיר עולה.

יתרה מכך, עצירת הבניה בגלל מחסור בפועלים, מעצימה את המחסור הקיים בדירות.

המדינה אמורה לטפל בבעית המחסור העצום בדירות.



המלחמה תפסה את השוק המקומי בהתפתחות

אחרי עליות מחירים חדות ירדו המחירים מעט.

השאלה הגדולה שהיתה רגע לפני המלחמה

האם יהיה היפוך ומתי.

החשש הגדול שהיה שההיצע יורד

במקביל לויסות הבניה על ידי הקבלנים



גם הצמרת הממשלתית, וגם בקרב האוכלוסיה נשמע קול שהולך ומתגבר.

רוצים מדינה חזקה! רוצים להתאושש בעז"ה.

ולפיכך, חשוב להתכונן ל"יום שאחרי".



בינתים, מי שמרוויח, אלו המשקיעים בעז"ה.

מה הקשר? אם הביקוש עלה, וההיצע ירד,

התוצאה הבלתי נמנעת היא, שהמחיר של דירות קיימות - עולה!!!!



ד. בסיום המלחמה המדינה תמצא את עצמה עם חור גדול בכיס

המלחמה הורידה דרמטית את הפעילות במשק

רואים את זה בשבועות האחרונים

המצב הכלכלי בשטח קשה.

עסקים נפלו בעשרות אחוזים בהכנסות

הפיצוי של המדינה יעזור, אבל לא יספיק.

וכל זה כשיש להם כבר חובות.

בנק ישראל מבין שהוא לא יכול להחזיק את הריבית גבוהה.

ובעקבות המלחמה וההאטה הכלכלית, בנק ישראל ישקול ברצינות להוריד את הריבית.

הורדת הריבית היא טריגר לעליית מחירים.



מה המסקנה? זה הזמן לעשות משא ומתן קשוח ולקנות בזול!!!
 

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
לא נראלי שזה מה שהוא התכווין
הוא התכוון שתהיה עליה עקב מחוסר בפועלים
מה שקורה כבר עכשיו

צודקת, טעות שלי,
הוא דיבר על מחירי הפועלים הסינים ומולדובים שעולים יותר יקר (אבל עובדים יותר שעות ויותר יעילים)

למעשה גם מה שכתבתי גם משפיע על מחירי הפועלים וממילא על מחירי הדירות,
בגלל שעובדים ערבים אין עלות מגורים ואילו עובדים מחו"ל צריך לשלם להם מגורים-שכירות
שזה כמה אלפים לכל דירה וככל שהדירה יותר במרכז הארץ עלות המגורים יותר יקרה.
 

אמת מארץ תצמח

משתמש מקצוען
צודקת, טעות שלי,
הוא דיבר על מחירי הפועלים הסינים ומולדובים שעולים יותר יקר (אבל עובדים יותר שעות ויותר יעילים)

למעשה גם מה שכתבתי גם משפיע על מחירי הפועלים וממילא על מחירי הדירות,
בגלל שעובדים ערבים אין עלות מגורים ואילו עובדים מחו"ל צריך לשלם להם מגורים-שכירות
שזה כמה אלפים לכל דירה וככל שהדירה יותר במרכז הארץ עלות המגורים יותר יקרה.
גם ערבים עולה תחבורה יומית [ומוריד שעות שהם נוסעים כל צד].
ובכל מקרה זה כסף קטן ביחס לפרוייקט.
 

bracha5

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
צילום מקצועי
אוטומציה עסקית
nadlan-bum-mob.png


למה התקופה להשוואה לא אחידה? זה מחשיד מה הנתונים הם מנסים לבשל כאן
(אולי הבדל איזה ממשלה - ימין או שמאל- ניהלה את המדינה?)
 

בית שמשניק

משתמש סופר מקצוען

למודי ניסיון: הישראלים עדיין רוצים לרכוש דירות – בתנאי אחד​

כמעט חודש מפרוץ המלחמה, הרוכשים והשוכרים בשוק הנדל"ן מוכנים להתפשר על שלל היבטים בנכסים, ובלבד שיהיה בהם מרחב מוגן. שלמה טייטל, מנכ"ל קבוצת גני טל: "כמו בבעיית היצע הדיור כך גם בסוגיית ביטחון הדיירים – הפתרון טמון בהתחדשות עירונית"​



מאת מערכת מרכז הנדל"ן
05.11.23 | 14:03 עודכן לאחרונה: 05.11.23 | 14:23

עד לאירועי החודש האחרון בעוטף עזה ובגבול לבנון, קיומם של ממ"דים לא ניצב בראש מעייניהם של רוב רוכשי הדירות בישראל. קריטריונים אחרים לגמרי, בעיקר כאלה המשפיעים במישרין על איכות החיים ביומיום, הם אלה שהיוו אינדיקציה לכדאיותו של נכס ולשוויו – חניה פרטית, מעלית בבניין, מרפסת שמש וכדומה.
מקץ כמעט חודש למלחמה בעזה, המלווה במתיחות ביטחונית אזורית ובטיווח יומיומי של כל חלקי הארץ, "העדפות הצרכנים" בשוק הנדל"ן כבר הספיקו להשתנות כליל: כיום כולם, לרבות תושבי גוש דן והשרון, לוטשים עיניים לנכסים הכוללים גישה נוחה ומהירה למרחב מוגן. הדברים אף הביאו להיווצרותו של שוק שכירות קצרת טווח בתל אביב וסביבותיה, במסגרתו בעלי דירות ממוגנות ובעלי אמצעים מסבלטים את דירותיהם עבור תושבי שכונות סמוכות, עד יעבור זעם.
ואמנם, המצב הביטחוני הזכיר לכולנו שוב את מה שעלה בשנים האחרונות לכותרות בעיקר בהקשר של הסיכון לרעידות אדמה: לפי הערכות, רק כ-40% מהישראלים גרים בדירה עם ממ"ד, ובתל אביב – רק ב-24% מהדירות יש מרחב מוגן. למותר לציין, שלא בכל הבניינים הישנים ישנם מקלטים, וכך יוצא שמאות אלפי ישראלים אינם מוגנים מפני איומי מלחמה וטילים.

לאור המצב המתואר, החלו באחרונה משרד הבינוי והשיכון והתאחדות הקבלנים בוני הארץ במיזם משותף שנועד לשחרר לשוק כמות גדולה של דירות עם ממ"דים. במסגרת זו פועלים שני הגופים לאיתור קבלנים שברשותם מלאי דירות חדשות העומדות לקראת אכלוס, על מנת שיוכלו להאיץ הוצאה של טופסי 4 עבורן. ואולם על אף הכוונות הטובות, נראה כי מדובר בטיפה בים: מתוך 57 אלף דירות לא מכורות המצויות כיום בשלבי בנייה, רק כשישית מהן נמצאות בשלבי גמר ולקראת אכלוס.
שינויים בהרגלי הצריכה
עבור שוק הנדל"ן, מציאות זו משמעותה אחת: עלייה משמעותית בשוויין של דירות חדשות ובעלות ממ"דים על חשבון דירות ישנות – אף אם הדירות הישנות מצויות באזורי ביקוש יוקרתיים. מי שיכולים להעיד על התעצמות הביקוש לדירות עם מרחבים מוגנים הם הקבלנים ויזמי הנדל"ן, מתווכי הדירות ולמעשה כלל השחקנים הפועלים בשוק.
בקבוצת גני טל, המתמחה בייזום וביצוע של פרויקטים למסחר, נדל"ן מניב ומגורים, לרבות התחדשות עירונית , מספרים כי על אף הריבית הגבוהה במשק וההאטה בפעילות הכללית בשוק, מתחילת המלחמה מורגשת התעניינות גוברת במיזמי הקבוצה: "פרויקט התמ"א 38/2 שלנו ברחוב פרוג ברמת גן נמצא בעיצומו של שלב הביצוע, ומושך אינספור פניות מאנשים שעד לפני חודש כלל לא חשבו לעבור דירה. גם מצד הרוכשים יש רצון ער לעמוד על קצב התקדמות הבנייה", אומר שלמה טייטל, מנכ"ל החברה.

לדבריו, "כמעט כל הפונים אלינו גרים כיום בבתים לא ממוגנים, ולאור המצב הביטחוני הנוכחי, הרצון שלהם להיכנס לדירה חדשה עם מרחב מוגן, מובן".
מקרה נוסף שממחיש את השינוי בסדרי העדיפויות של מבקשי הדיור בישראל מספק פרויקט הדגל של גני טל – "רובע גני טל אשדוד", שמחצית מהדירות בו מיועדות להשכרה ארוכת טווח. "בשלבי שיווק דירות ההשכרה היו לא מעט אנשים שוויתרו על הדירות מטעמים שבזמנו היו נראים להם חשובים – כיווני אוויר, קומה וכדומה", מספר טייטל. "היום הם מתקשרים אלינו ושואלים אם הדירות עדיין פנויות להשכרה. בצער אנחנו אומרים להם שהכל כבר הושכר, אבל בהחלט שומעים אצלם את הלחץ בשל המצב".
טייטל מציין כי בנוסף, מיד עם פרוץ הלחימה ופינוי התושבים מעוטף עזה ומגבול הצפון, האיצה החברה את סיום ביצוען של מספר דירות בפרויקט רמת סיבים בפתח תקוה, הכולל 46 יחידות דיור וקיבל טופס 4 לא מכבר. זאת, לדבריו, על מנת שיהיה אפשר לאכלס אותן במשפחות שפונו מבתיהן בתקופת המלחמה.

"הפתרון – התחדשות"
כבר שנים רבות שורר קונצנזוס רחב בשוק הנדל"ן, לפיו הפתרון העיקרי למחסור בהיצע הדירות בשוק, ובפרט בכאלה הכוללות מרחבים מוגנים, טמון בתחום ההתחדשות העירונית. "אם עד היום דיברו על הצורך בהאצת ההתחדשות העירונית בפריפריה, תוך שהסתמכו על אותם יזמים מעטים שלקחו את המלאכה על כתפיהם, היום מבינים שגם קצב חידוש המבנים במרכז הארץ אינו מספיק לאור האתגרים הלאומיים שניצבים בפנינו", אומר טייטל.
עם זאת, לדבריו, אין די בהבנה הזו: "ברור שכדי לתת דחיפה אמיתית לתחום הזה, אשר תספק מענה כולל לצורכי הדיור והביטחון של האוכלוסייה בישראל, נדרשת תמיכה מצד המדינה על כלל זרועותיה, לרבות הרשויות המקומיות. עצוב שהיינו צריכים להגיע לימים כאלה בשביל להבין את זה, אבל עדיף מאוחר מאשר לעולם לא: אני קורא למדינה להכניס את היד לכיס, לתמרץ פרויקטים של התחדשות עירונית גם באזורים פחות כלכליים ליזמים, ולתגמל רשויות מקומיות שיאיצו את קצב מתן ההיתרים. רק כך נוכל לספק הגנה אמיתית למיליוני ישראלים בעשורים הבאים".
 

בונה אתרים

משתמש פעיל
צר לי לאכזב אבל אם מלחמה תיגמר בחודשים הקרובים כנראה שאנחנו הולכים לטרוף של עלית מחירים אינפלציה מטורפת אחרי חצי שנה מהמלחמה לא יודע מה יקרה בדרום זה כבר מורכב לדעת אבל כל מלחמה משמעותית מביאה אחריה עליות מחירים שלא בשליטה עוד מעבר לחלק לאירוע ספציפי שכנראה המרכז יתפוס הרבה יותר הרעיון לקנות בפריפריה כנראה יוקפא לכמה שנים טובות ועוד חגיגת מחירי הפועלים זה כבר תלוי מאיפה יביאו וכו ועד ש,,
החכם עינו בראשו לדעתי עוד חודש אם היה בהירות לאיפה המלחמה הולכת ואם זה לקראת סיום זה הזמן לקניה חכמה
אם תהיה אינפלציה מטורפת
זה תהייה סיבה לצניחה מטורפת בנדל"ן
אינפלציה גבוהה=ריבית גבוהה
 

יוחנן 1

משתמש מקצוען
לכל אלו שעדיין שבויים בקונספציה שמחירי הדירות רק עולים ועוד רגע הירידות יגמרו ויהיה זינוק במחירי הדירות, כנראה שבבנק לאומי שחיים את המצב טוב טוב חושבים אחרת.
"לאומי איתך" - אומרת הפרסומת, אבל כשבאמת צריך אותו הוא לא שם - המקרה של חנן מור
לאומי תובע מחנן מור פירעון מידי של 250 מיליון שקל; האמת שאחרי שחנן מור היה במסע מימושים מוצלח, מגיע לו עוד צ'אנס מהבנק שהרוויח ממנו במשך שנים; וגם - שינוי הגישה של הבנקים כלפי תחום הנדל"ן
שלי אפלברג | 06/11/2023 14:26

נושאים בכתבה בנק לאומי חנן מור חנן פרידמן
בנק פועלים היה זהיר יותר בתחום הנדל"ן והתרחק ממקומות שכבר במן אמת נראו מנופחים - אחד מהם הוא שדה דב. עליית מחיר הדירות עד לפני שנה הפחידה את הנהלת הבנק שניסתה להיות זהירה עד כמה שאפשר. דיסקונט היה כרגיל חשוף מאוד לתחום הנדל"ן, וגם לאומי זרק אשראים. רוב האשראי של הבנקים מגובה. זה הכיף בלהיות בנקים, הכסף שלהם בטוח יותר מאשר של הציבור - אגרות החוב של הציבור נחותות מחוב הבנקים, המניות בחברות האלו נחותות עוד יותר. החוב הבנקאי הכי בטוח וגם - יש לבנקאים קשר ישיר עם החברה, מקבלים דוחות שוטפים ויודעים יותר טוב מכולם מה קורה בעסק.

בנק לאומי מודע כמובן לכך ששוק הנדל"ן נכנס לתקופה קשה. בנקים מודעים ראשונים לכל השינויים מתחת לפני הקרקע, עוד לפני שהם צפים למעלה. יש להם ברומטר מרשים של מאות אלפי עסקים, מיליוני אנשים,. הם יודעים הכל. לאומי מכיר את השטח, מודע לחולשה בשנה האחרונה וכעת הוא החליט לתת אגרוף לבטן לחנן מור. הוא תובע הלוואות בסך 250 מיליון שקל מתוך חוב כולל של חנן מור לבנקים ולמחזיקי החוב בסכום של 2.9 מיליארד שקל.

משפטית הוא יודע מה הוא עושה. בנקים הם מערכות מוגנות מאוד משפטית. אבל, בנקים נוטים לגלגל חובות, לעזור ללקוחות, זה גם במקרים רבים נוח להם כי אז הם מעלים את הריבית וגם במקרים רבים מצליחים להתחמק מרישום הפסדי אשראי. אבל חנן מור כנראה עבר את הגבול - אולי הוא זרק מילים שלא במקום, אולי הם כבר באמת התייאשו שהוא יוכל לשרת את החוב. גם המלחמה טרפה את הקלפים. המצב של חנן מור שגם מלכתחילה היה בעייתי נכנס לסחרור גדול אחרי המלחמה. היכולת לשרת את החוב הכול בלי הסדר היא קלושה. אז לאומי בחר להיות ראשון. לאומי תובע מחנן מור פירעון מידי של 250 מיליון שקל; האמת שאחרי שחנן מור היה במסע מימושים מוצלח, מגיע לו עוד צ'אנס מהבנק שהרוויח ממנו במשך שנים; וגם - שינוי הגישה של הבנקים כלפי תחום הנדל"ן. אבל בנקים הם איתך כשאתה חזק. אז הם יתנו לך כמה אשראי כשתרצה. כשזה ישתנה - הם יזנחו אותך, יתבעו אותך וייקחו אותך לפשיטת רגל.


אתרי בנייה דוממים
בזמן שאתרי הבנייה נותרו דוממים בעת המלחמה ושורת ההכנסות התאפסה, עלויות המימון שתלויות מעל כתפי החברות הציבוריות ממשיכות לדפוק. את אותן הלוואות עתק על בסיס הון מזערי שלקחו חברות ציבוריות בתקופה הגאות בנדל"ן בישראל הם צריכות כעת לשלם. חלקן יקבלו אגרוף לבטן כמו שלאומי נתן לחנן מור, במקרים מסוימים יהיה אפשר להתגבר על זה, במקרים אחרים זה יהיה מכת מוות.
מדובר באותן חברות שיצאו להרפתקאות מסוכנות בתקופת ריבית אפסית, בתקופה בה המדינה דאגה לעלות את מחיר הקרקעות ב- 20% בכל חצי שנה וכל זאת על סמך ההנחה שלהן שהפער השנתי של כ-10 אלף יחידות דיור בין גידול השנתי במספר משקי הבית לבניה בפועל , בצירוף תחושת העושר של אנשי חברות הייטק- ימשיך להוביל לכך שכל שנה מחירי הנדל"ן בישראל ימשיכו לעלות. בתקופה בה השקעה במדד הנדל"ן הניבה תשואה של 66% .

רק כעת הדיסקט השתנה, "אם כל המלחמות" שידעה ישראל – מלחמה שצפויה להסב נזק של כ- 200 מיליארד שקל לקופת המדינה, מלחמה שעד כה הובילה ל-200 אלף פליטים שנעקרו מביתם כ- 300 אלף מובטלים מלחמה שהובילה לכך ש-62% מעסקי ענף הבינוי נמצאים על סף סגירה הובילה את הבנק למסקנה שחייבים ליישר את השוק בכל הנוגע להתנהלות מול הבנק.

על ראש המוקד בנק לאומי החליט לעלות את חברת חנן מור לה חובות בהיקף של 2.9 מיליארד שקל לבנקים ולמחזיקי חוב . חובות שטפחו בעיקר על רקע ההרפתקה אליה יצאה החברה לרכישת אדמות בשדה דוב בסכום עתק של 1.5 מיליארד שקל. הרפתקה אותה בנק לאומי מנסה לסיים כעת על ידי כינוס הקונסורציום שהעמיד לחנן מור את האשראי בסך 1.3 מיליארד שקל , על מנת שיזמו יחדיו הליך של כינוס נכסים.

בינתיים את השעבודים אותם קיבל הבנק בגין הלוואה בסך 180 מיליון שקל אותה לקחה חברת ק.מ.מ דף 2 – חברה פרטית שחברת חנן מור מחזיקה ב- 100% ממניותיה , הוא החליט לדרוש לממש באופן מידי. מדובר בשעבודים שניתנו למען הלוואה שמימנה את רכישת הקרקע ברמת גן בה תכננה קבוצת חנן מור להקים פרויקט הכולל 173 יחידות דיור.

בבקשה בה דרש בנק לאומי למנות כונס לחברת ק.מ.מ. דף 2 מתאר לאומי איך הבטחות שונות לבנק בקשר עם אופן פירעון האשראי של החברות הנמנות עם הקבוצה, לא קיומו בפועל. והבטחות להכנסת משקיעים ומכירת קרקעות החברה התגלו " כמגדלים פורחים באוויר" . מצב שהובילה את הבנק למסקנה שעדיף לו כעת לממש את הפסדיו בגין הלוואות בהיקף של מאות מילוני שקלים שנמצאות בפיגור מזה זמן רב וממשיכות לשאת ריבית פיגורים אותן החברות בקבוצה אינן משלמות.


האם הבנקים יהיו קשוחים יותר מול חברות נדל"ן ממונפות? כן
מבחינת הבנק המנסה לצמצם את החשיפה שלו לענף הנדל"ן ולצמצם את ההפרשות על האשראי אותם יידרש לרשום בעתיד, זה הוא אות יישור לכלל החברות בענף הנדל"ן . אות לחברות שלקחו הלוואות באחוזי מינוף מאוד גבוהים, לעמוד במועדי החזר הקבועים בהסכם לא תירוצים. שכן כפי שכתבה חברת גב ים בדוחותיה האחרונים "ההשפעה של המלחמה על פעילותה העתידית של החברה אינה ידועה", לכן אם יש לחברות חובות והן מאוד ממונפות ולא נזילות, מבחינת הבנק הן צריכות כבר עתה לפעול והכל במטרה לעמוד במועדי התשלומים. אל תתפלאו אם הבנקים יתחילו להיות קשוחים בתנאי העמידה באמות הפיננסיות ויתחילו להגיש תביעות לפירעונות מיידים. בנקים, זה בסוף עסק. הם רוצים להרוויח, הם רוצים ריבית. אם יש סיכון גדול מדי והם חושבים שעדיף ללכת לבית המשפט הם יעשו זאת ולרוב גם יקבלו יותר מנושים אחרים.


בנק לאומי שילם כבר שכר לימוד במשבר הסאב פריים בימי קריסתן של אידיבי תחת שלטונו של נוחי דנקנר ודלק נדל"ן תחת שליטתו של יצחק תשובה, והבין שעליו להקדים את השוק ולצמצם חשיפה בטרם כדור השלג של ענף הנדל"ן יחל להתגלגל והחוב שלו יקרוס תתחתיו תוך ששמו של הבנק יתנוסס לרעה בכלל העיתונים. בעשותו זאת מאותת בנק לאומי לחברות האחרות, אל תשקטו על השמרים תגדילו נזילות תגייסו הון, תכניסו שותפים עם כיסים עמוקים ואם אין ברירה צאו ביוזמתכם למכור קרקעות היה ואתם צופים כי לא תעמדו בהפסדים. זאת בין היתר הסיבה שהבנק לא נותן לחנן מור עוד תקופת גרייס עד שהשוק יתאושש, ודורש כעת לפעול בשמו למכירת קרקע בשווי של מעל ל-200 מיליון שקלים תמורת סכום שעל פי העסקה האחרונה שהתפוצצה הסתכם ב-160 מיליון שקל .


בין אותם חברות ציבוריות שלאומי העניק להם מימון ניתן למצוא את קבוצת ישראל קנדה שגם לה פרויקט ענק בשדה דב בגינו לקחה הקבוצה הלוואות מצטברות בהיקף של 2.2 מיליארד שקל. לאומי לו ישנם עדיין יחסים טובים עם בעלי השליטה, העניק מימון של עד 457 מיליון שקל לרכישת מתחם שערי צדק בירושלים עליו מקימה החברה את פרויקט מידטאון. בניגוד לחברת חנן מור לקנדה ישראל יש הון נכבד עדיין. בקופתה על פי הדוחות של הרבעון השני של 2023 נותרו כ-240 מיליון שקל מזומן שמאפשר להנהלת החברה מרווח זמן של נשימה לשלם את תשלומי הריבית והקרן בשנה הקרובה על סך 144 מיליון שקלים לכלל המלווים כמו גם להגיב לאירועים בשוק.

בנק לאומי גם חשוף לקבוצת חג'ג שלקחה בתחילת השנה ממבנק לאומי הלוואה בסך כ- 210 מיליון שקל להשלמת מימון רכישת פרויקט הענק במתחם לודוויפול. בדוחות האחרונים הציגה חג'ג כ-121 מיליון שקל מזומנים שנותרו בקופתה ודיווחה כי בשנה הראשונה עליה לעמוד בתשלומי ריבית וקרן בהיקף כולל של כ 136 מיליון שקל .
 

יוחנן 1

משתמש מקצוען

הקבלנים מציגים: קבלו דירה חדשה, שלמו בעוד שנתיים; משכנתא בריבית 3%​

בזמן שהתחלות הבניה בשפל והקבלנים לא מוכרים, פרוייקטים ברחבי הארץ מוכיחים שפטור ממדד הוא כבר לא אטרקטיבי מספיק כדי שנחתום על חוזה. ההטבות החדשות של הקבלנים עולות מדרגה
איציק יצחקי | עודכן:06/11/2023 12:39 | פורסם:06/11/2023 10:03

נושאים בכתבה
icn_tags_slashes.svg
דירה מקבלן מחירי הדירות רם אדרת
התחלות הבניה בשפל, הקבלנים לא מוכרים דירות בתקופת מלחמה ולכן הם מנסים לעשות הכל כדי למכור. בשנת 2021, עסקה כזאת הייתה נראית חריגה מאוד עד בלתי אפשרית, אבל כשמחירי הדירות יורדים ומשרדי המכירות סגורים למחצה, צריך למצוא דרך יצירתית כדי למכור. השבוע פרסמנו כי בבאר שבע ובחיפה החליטו להעניק הנחה של 180 אלף שקל על פרוייקטים חדשים, מה שמשקף ירידה של 6% במחיר. לכל זה אפשר להוסיף גם מבצעים ו"עיגולי פינות" של הקבלנים. הם מוסיפים מחסן, נותנים חניה מקורה ללא תוספת ומשדרגים את המטבח. הכל כדי שתקנו.
רם אדרת החליטה להוציא למכירה דירות בפרויקט "רמת אדרת" באריאל במחיר של קבל עכשיו, שלם אחר כך. גם הקבלן עמרם אברהם (באשדוד) ואזורים (בפרוייקט מומנט בבת ים) יצאו במבצע: שלמו 10% בלבד והשאר רק אחרי הכניסה. בפרוייקטים כאלה צריך לשים לב באיזה שלב הוא נמצא. אם הקבלן כבר בשלבים הסופיים, הוא בעצם לא נתן לכם כלום. למה? כי עד שתחתמו על חוזה, עד שתקבלו משכנתא וכו' - תצטרכו לתת את היתרה. אפרופו עמרם אברהם, הוא מעניק הטבה נוספת: תשלום של 369 אלף שקל לדירת 4 חדרים במתחם האלף בראשון לציון ואת השאר בכניסה. בפרדס חנה הוא הלך רחוק יותר: 199 אלף שקל בכניסה, והשאר בכניסה, ללא ריבית וללא הצמדה. בחלומות חריש של שיכון ובינוי, למשל, נתנו את אותה הטבה של 10% ברכישה והשאר בסיום - אבל כולל פטור מהמדד.
באור עקיבא המצב דומה, בשכונה החדשה אור ים (אל תאמינו אם מישהו מספר לכם שזו עיר חדשה ליד קיסריה - זו שכונה יפה ואיכותית באור עקיבא) שיכון ובינוי הקפיאה את הריבית על 3.45%, ל-20 שנה. פתאום, הנחה של מטבח משודרג או פטור ממדד לשנה כבר לא נאית אטרקטיבית.

הקבלנים מבינים שאין פיתוי שיכניס את הרוכשים ל"מצב מלחמה". הם מורידים מחיר כי המשרדים שלהם כמעט ריקים בתקופה הזאת. גם בעכו הפנימו את המצב. בפרוייקט קדמה החליטו להקפיא לכם את המשכנתא. הם מתחייבים להלוואה בריבית קבועה של 2.99% למשך 20 שנה. כלומר, הם "חותכים" את הריבית ביותר מחצי. כבר דיווחנו לכם כאן על יוזמה דומה של חברת גיא ודורון על סבסוד משכנתא בריבית של 3%. אז נכון, זה רק עד 40% מעלות הדירה, ועדיין - מה הבנק נותן לכם שכדאי לפנות רק אליו? בראשון לציון מעניקים רבע מיליון שקל הנחה על פנטהאוז - ויש עוד.

בחזרה לפרוייקט באריאל. ברם אדרת בנו דירות מבטון מזוין כך שיהיו בעלי עמידות גבוהה לפגיעות הדף, רעידות אדמה ופגיעות של רסיסי טילים. כלומר, כך הבית הוא סוג של ממ"ד. היא מציעה לרוכשים לשלם 30% ממחיר הדירה ולהיכנס לגור בעוד חצי שנה, כשהתשלום הוא בעוד שנתיים.
זה פתרון יצירתי שיכול לבטל גם את נושא הריבית. אף אחד לא מאמין (למרות שאין לדעת מה קירה בשוק) שריבית הפריים בעוד שנתיים תהיה מעל 6%. להפך, התחזית של בנק ישראל היא לירידה בשנה הקרובה.
פרויקט רמת אדרת תוכנן כשני מתחמים, צפוני ודרומי, הכוללים 15-12 בנייני בוטיק מעוצבים בני 8-4 קומות. בין הדירות למכירה: דירות 4 חדרים 107 מ"ר + 20 מ"ר מרפסת) החל מ-2.200 מיליון שקל, דירות 5 חדרים 128 מ"ר + 19 מ"ר מרפסת) החל מ-2.250 מיליון שקל, וכן פנטהאוזים ודירות גן בגדלים שונים (לדוגמה פנטהאוז בשטח של 138 מ"ר+ 102 מ"ר מרפסת) החל מ-2.750 מיליון שקל.
טלי שרון, סמנכ"לית שיווק ומכירות, קבוצת רם אדרת: "בתקופות של אי ודאות, החששות של הרוכשים גדולים הרבה יותר, ואנחנו רוצים לאפשר ללקוחות שקט וביטחון, הן מבחינת מחיר ותנאי תשלום והן מבחינת מפרט ואופי הבנייה של הדירה. בעקבות המלחמה, גבר קצב הפניות מצד תושבים המחפשים פתרונות מיגון, ואנחנו מציעים דירות שכולן מוגנות באופן הוליסטי עם ממ"ד. אריאל מתפתחת בקצב מהיר ואנו רואים יותר ויותר זוגות צעירים ומשפחות, המחפשים לשפר את רמת חייהם ולבסס את חייהם באזור הפסטורלי".
 

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
לכל אלו שעדיין שבויים בקונספציה שמחירי הדירות רק עולים ועוד רגע הירידות יגמרו ויהיה זינוק במחירי הדירות, כנראה שבבנק לאומי שחיים את המצב טוב טוב חושבים אחרת.

לא הבנתי היכן בכתבה ראית את מה שכתבת?
אני רואה בכתבה שיש בנק שרוצה לגבות את החוב שלו ולהיות הראשון במיוחד במלחמה כ"כ משמעותית,
וגם אני לא מכיר אף אחד שטען שהמחיר רק עולה, אין חולק שבשנה האחרונה המחירים נעצרו,
וגם ירדו בחלק מהמקומות.
מה שכן, יש ויכוח האם יש ירידה רצינית והתרסקות או לא.
ויכוח נוסף מה צפוי אחרי המלחמה עליה או ירידה\עצירה.
 

ר' יהונתן

משתמש פעיל
 
  • תודה
Reactions: szn

szn

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עריכה תורנית
גם ערבים עולה תחבורה יומית [ומוריד שעות שהם נוסעים כל צד].
ובכל מקרה זה כסף קטן ביחס לפרוייקט.

זה ממש לא כסף קטן
תראה כאן: https://www.bizportal.co.il/realestates/news/article/819800

מתוך הכתבה:
לפי ההערכות, עלות שכר של פועל פלסטיני נעה סביב 9,000 שקל בחודש. לעומת זאת, העלות של עובד זר יכולה להגיע ל-15 אלף שקל בחודש. הקבלנים מדווחים כי הסינים גם מבקשים מקום לינה מסודר, בניגוד לפלסטינים שחוזרים הביתה או ישנים לעתים באתר. בנוסף, יש עלות של אגרות רישיון. פועל פלסטיני דורש הוצאות נסיעות אבל לא צריך לבטח אותו. לכן, העלות של פועל זר עדיין הרבה יותר גבוהה. שכר הברוטו שלו מגיע ל-11 אלף שקל בממוצע בחודש, אבל שאר העלויות מגדילות את עלות המעביד.
 
החלפת המידע בפרום הינה בין משקיעים חובבנים, ואינה מהווה תחליף ליעוץ מקצועי.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  106  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה