מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן פתח את דבריו בפסגת הנדל"ן באילת בסקירה של הכלכלה העולמית ומצבה של ישראל, ואמר כי באירופה יש סימנים של מיתון, בארה"ב של האטה, ובמדינת ישראל יש מצב מורכב: "אנחנו נמצאים בחוסר יציבות שלטונית, שגורמת לכך שפרויקטים תשתיתיים לא יוצאים לפועל. למזלנו, יש פה קצב צמיחה משמעותי של האוכלוסייה, בשונה מאירופה. זה משפיע על הכלכלה. חוץ מזה, אנחנו נמצאים במצב של כמעט עצמאות אנרגטית. גם ההייטק והייצוא הביטחוני במצב טוב. אנחנו מצפים
שהאינפלציה תרד, אבל פחות אופטימיים ביחס למה שקורה באירופה".
פרידמן חזר והדגיש כי נושא
מחירי הדיור הוא "פצצה חברתית מתקתקת":
"אנחנו לא צופים ירידה במחירי הדירות בטווח הבינוני והארוך אם לא ינקטו צעדים משמעותיים. הביקוש עולה על ההיצע. המחסור נובע, בין היתר מהיחס בין התחלות הבנייה ואלה שמגיעות לידי גמר. כמו כן, צריך להבין שחלק מההתייקרות קשורה לפסיכולוגיה. במקרה של מחירי הדירות הנושא משמעותי. זוגות צעירים מבינים שאם לא יקנו לא יוכלו להרשות לעצמם לקנות יותר מאוחר, מכניסים את השוק לסחרחורת. אין בישראל פתרון של דיור להשכרה ארוכת טווח בינתיים".
האם העלאת הריבית תחריף את בעיית הנדל"ן בישראל? | כלכליסט
הפתרון לדבריו הוא קידום תשתיות תעבורה והוא מחולק לשניים. לטווח הארוך: טיפול משמעותי בתשתיות ופישוט וקיצור הליכי הבירוקרטיה, ובו זמנית, שינוי גישה אצל הציבור: "הפתרון קצר הטווח הוא להפחית את ההיבט הפסיכולוגי של זוגות צעירים שלוקחים הלוואות חוץ בנקיות. הם לוקחים התחייבויות שאין סיבה שייקחו על עצמם. הפתרון הוא שמגבלה של 75% ממחיר הדירה לא תחול על זוגות צעירים שקונים דירה ראשונה, ולחילופין, שכל מכרז של המנהל יכלול התחייבות של היזם לתת הלוואה משלימה מעל 75%. זה לא מצריך חקיקה, אלא רק החלטה של מנהל מקרקעי ישראל. אם הזוגות הצעירים ידעו שיוכלו להסתדר עם הלוואה, הלחץ של הזוגות הצעירים יירד. מדובר בבעיה חברתית שניתן לפתור".