כמי שליווה עשרות מצ'ינגים בשנה האחרונה (ואל תזרקו עלי אבנים בבקשה...)
הייתי שמח לחדד קצת את הנושא, מנקודת מבט שרלוונטית למוסד.
עם כמה הקדמות.
אני רק אציין שאני לא מכיר מצ'ינג שעשה בשיטת או הכל או כלום ולא עבר, לא כי התרימו מספיק אלא כי כמו שהזכירו כאן בצורה עדינה הזינו תרומות למערכת בצורה ידנית.
אבל במצ'ינגים שאין שם או הכל או כלום (בד"כ דרך חברת קוזמאצ'), מגיעים לבין 60-120 % מהסכום באמת ! בלי עניין לרמות את הציבור.
לגופו של עניין
המעלות של המצ'ינג הם רבות:
1. אם יש לך קהל יעד שמחובר מספיק, (בוגרים וכדו') לא צריך לשכנע אותם להתרים הם ירצו לבד, ואם לא מיד אז אחרי כנס חימום אחד.
2. אין ספק שבמצ'ינג מגיעים סכומים גדולים מבחוץ!, לכל אחד יש את הסיפור שלו על ההוא שלא היה קשור בכלל ותרם אלפי ש"ח וכו'.
3. מצ'ינג מכניס את הארגון לתודעה הציבורית.
4. ישיבות כמו עטרת ישראל, בית מתתיהו, מאור התורה, ועוד, בונים בניינים (כפשוטו) מהכסף הזה !
5. אפשר לדעת בגדול את התקציב לשנה הקרובה. (ובטח יש אנשים שלא ישמחו לדעת שיש מוסדות שבונים על מצ'ינג שנתי..)
וכמובן יש גם פרנסה לכמה אנשים מסביב...
החסרונות:
1. המותרמים (שכנים \ מכרים \ ידידים וכו') פחות אוהבים את המילה, למרות שעדיין אם אכפת להם ממך הם יתנו משהו...
2. יש טענות רבות (בעיקר מכיוון הכוללים) שתורמים רבים מפסיקים לתרום בגלל המצ'ינג, אני לא יודע עם זה נכון, (למרות שעטרת שלמה לא משלמים כבר כמה חודשים..) אבל אין ספק שאם המצ'ינג הוא לבניין או למטרה מוגדרת זה פחות מפריע לתרומות השוטפות - בעיקר אם המקור שלהם מחו"ל.
3. אם אין לך ברכה מר' חיים (וכדו') כבר יותר קשה להגיע ליעד (עצוב אבל נכון ! ).
4. העלויות - בין 5-8% לחברת המצ'ינג, ומ250 אלף ועד מליון ש"ח על הקמפיין (אצל הגדולים זה יכול להיות כפול)
לא לכל מוסד כדאי, אבל יש מוסדות שבהחלט זה ברכה בשבילם ואכמ"ל.
ואגב בתי כנסת פחות מצליחים במצ'ינג בד"כ,
לדעתי למי שיש לו מעשרות (או חומש) ואין לו מישהו קודם מבחינה הלכתית (משפחה וכו')
במקום לחתום הו"ק מעיקה לפעמים, תתרמו כל חודש סכום חד פעמי מתוך המעשרות למצ'ינג אתם לא תכעסו על המתרימים ואולי אפילו הפוך...
ומי שהצדקה שלו משועבדת באמת לא מחוייב ליותר מזה.
ואסיים במה שכבר שציינו כאן שבשנה הזאת הייתה ברכה בגשמים וא"א לדעת חשבונות שמים.