17.
סדר, עולם נהיר וצדדים ברורים עומדים בראש סולם העדיפויות של חיים. במקביל הוא שונא יותר מכל מצבים לא ברורים, ואת הבלבול שהם גורמים בראשו.
הוא מקווה ומחכה שאבנר יירגע והחיים יחזרו למסלולם, אבל כאשר חמש שעות לאחר האירוע אבנר מפסיק סוף סוף לחלוק אגרופים אדירים לקירות העץ של חדרו, הוא מתיישב על הרצפה בדממת אימים ומבט מזוגג, שאף לרגע לא פונה אל אגרופו נוטף הדם, מבין חיים שהמצב השתנה באופן סופי.
הוא שונא את זה. הוא נחרד מכך שהאדם האחראי שביניהם איבד את שיקול ושפיות דעתו. אבל כשברור שאכן כך הוא הדבר הוא משלים מיד, מה שצריך להיעשות ייעשה. ומה שצריך לעשות זה להמשיך הלאה.
לוי יושב בחדר השני, מנסה להסיח את דעתו של טרפון אך מוסח פי כמה בעצמו.
"מה שלום הרב אבנר?" שואל הילד בנימוס.
כאב ראשו של חיים מתעצם. העניין מסובך הרבה יותר כאשר נפש ילד רכה מעורבת בעניין. מי יודע אם לא הצטלקה כבר לנצח. "יהיה בסדר, טרפון חמוד", הוא אומר בעייפות אדירה. "מה דעתך לצאת לשחק קצת בחוץ?"
טרפון מהנהן: "אין שום בעיה להגיד לי פשוט שמדברים דברים שאני לא אמור לשמוע", הוא מסביר לחיים ברצינות, ואז יוצא בפסיעות מהירות.
חיים נאנח. על מצב הדור, על מצבם האישי. "מה שלומך?" הוא שואל את לוי.
לוי זוקף את גבו, וחיים שם לב לראשונה שהוא יושב על כיסא ילדים. "בסדר בהתחשב בנסיבות".
חיים שונא את הציניות שלו. "מתי נמשיך הלאה?" בהיעדר כיסא אחר הוא מתיישב על הכיסא ששימש את טרפון, כיסא ילדים נמוך אף משל לוי.
"מתי נמשיך? לא יודע. המנהיג שלנו התפלפ, חיים. החליק על קליפת הבננה. יום אחד הוא קם וגילה שלהרוגים יש לפעמים ילדים, ומה אתה יודע - הם עשויים להיות גם חמודים".
הרוגז שוטף את חיים בגלים כהים: "מה זו הרשעות הזו? הוא שבור, מסכן".
לוי מושך באפו בקול ארוך ומודגש. "חיים, נו ברצינות. הבחור רוצח שנים, גאה בזה עד השורש".
כעסו של חיים גובר, הכיסא חורק תחתיו ויש חשש שיישבר. "תמיד הוא הרג מחבלים". הוא מזכיר בזעם.
לוי לא מתרשם. "נו, ומי נראה לך שהבחור מהסנדוויץ' שם היה, חסיד אומות העולם?" הוא מתרומם, פותח את הדלת לרווחה, וממתין לו שיצא אחריו למרפסת העץ. "הם היו שומרים שם, חיים. שומרים בעיר המאפייה ההיא. אני לא הייתי שם הרבה כסף על האפשרות שהאיש ישב שם במקרה".
מלמטה עולה צליל קולם של האנשים בכניסה.
"הילד אמר שהוא היה איש טוב", מעיר חיים, מפויס יותר ומבולבל במקצת.
"הוא היה אבא טוב, זה בטוח", לוי מפהק פיהוק שמבויים נוראות במתכוון. "אבל עזוב אותי, חיים. אבנר רצה להציל את טרפון, נכון? זה המחיר, זו הבחירה. ולפי הסיפורים של ידידנו המאצ'ואיסטי, הוא אכל בחירות כאלו לארוחת בוקר".
חיים מתקשה לעקוב אחר קו מחשבתו של ידידו. "בוא נחשוב עלינו", הוא מבקש כשהתייאש מלהבין. "מה עושים הלאה? ויש לנו גם ילד, לוי.. ילד".
השולחן במרפסת עשוי גם הוא מעץ, ולוי מתיישב לידו ומפרק ממנו קורי עכביש בדבקות. "אני לא יודע מה לומר לך. אבנר צריך עזרה, אבל אני לא פסיכולוג, ואתה בטח ובטח שלא".
השמש קופחת, המצב אבוד והשיחה בדקות האחרונות גם לא הייתה מרוממת. כל אלו חוברים, ומיתר כלשהו נקרע בראשו של חיים. "למה כזה בטח ובטח", הוא מברר בזעף, "מה ההתנשאות הזו?"
לוי מרים אליו שתי עיניים, ואצבע אחת שגוררת אחריה קור עכביש ארוך. "תראה חיים, אני לא רוצה להעליב, אבל האינטליגנציה הרגשית שלך לא בשמים. אני משער שלא היית חשוף.."
חיים לא נותן לו להשלים את המשפט: "על מה אתה מדבר? אתה יודע כמה סיפורים קשים היו לנו בבית? ילדה אוטיסטית, כמה סיפורים עם שידוכים, ועוד הרבה סיפורים ש.. ש.. לא משנה".
"ואיך שרדת את כל זה רגשית?" לוי נראה מופתע, וחיים מרוצה מכך שהצליח להוכיח לו שהוא אינו כל-יודע כפי שנדמה לו.
"אני? העניינים הרגשיים היו של.. נו.. אשתי. ואני הממ.. עזרתי לה מאוד, אתה יודע. כתבו על אשתי איזה ארבעה ספרים".
"כתבו על.. מה? אוי, אני לא מאמין". לוי נעמד במהירות, ברכיו נחבטות בכוח בתחתיתו של השולחן והוא קורס חזרה על מושבו. "הכול ברור" הוא מיילל, אין דרך אחרת להגדיר זאת. "התיאוריה שלי הייתה נכונה. הכול מסתדר עכשיו".
וכשהוא מתחיל לשרוט את השולחן באגרסיביות ונראה על סף בכי, חיים מבין שזה אולי נורא כשהאדם האחראי מאבד את שפיות דעתו, אבל עלול להיות גרוע שבעתיים אם יעשו זאת כל האנשים בסביבתו.