בס"ד
היי לכולם
אני אנסה לענות כאן על מה שהעליתם ועל חלק מן ההודעות הפרטיות שקיבלתי.
נתחיל לגבי התעריף- נכון לרופא פרטי הולכים פעם ב ולפסיכולוגית יותר.
נכון גם נכון
טיפול מקצועי אמור ויכול להגיע לסכומים גבוהים מאד מאד.
כיום ישנה אפשרות לטיפול מוזל דרך קופות החולים.
אנ מכירה את מכבי ויודעת שדרכם ניתן לקבל טיפולים עד 28 מפגשים- שזה מתפרש, כולל חגים וכו, ע"פ שנה, וכל זאת בעלות יחסית זולה מאד ואצל אנשי מקצוע, מאמינה שגם בשאר הקופות ישנם הסדרים מוזלים.
לגבי האתיקה- כל מה שכתבתם לעיל נכון, לשון הרע, כיבוד האדם וסודיות הנם מחוייבות אנושית שלנו כבני אנוש וכאנשים השומרים תורה ומצוות ומחוייבים על כך.
אבל מה לעשות שלא כולם מלאכים ולכן החוק בא לאכוף זאת.
מטפל מוכר מטעם הממשלה יוכל להיתבע ולאבד את רשיונו באם יעז לפצות את פיו.
למטפל ללא הסמכה אין מה להפסיד בנידון.
לגבי השאלה איך לדעת אם ללכת לטיפול- אין איזו פורמולה שאומרת מתי ואם בכלל ללכת לטיפול, זו תחושה אישית שלנו. אני חושבת שברגע שיש לנו קושי מסויים והוא מפריע לנו בתפקוד הרגיל שלנו- כדאי ורצוי ללכת לטיפול. , לכולנו יש ימים קשים, אכזבות, כאב, צער, תסכול ודיכאון השאלה היא מה המינון והעוצמה. מי שחווה כאב, טראומה, אובדן וכל התמודדות על הקשת של האתגרים- טבעי ונורמטיבי הוא כי זה יקשה עליו, אבל אם לאחר זמן הכאב והתסכול אינם מרפים, גם זאת נקודת הארה ללכת לטיפול.
לכל אחד הסיבולת, סף הכאב, היכולות והכלים שלו ולכן כל מקרה לגופו.
נוכל לראות כי במשפחה אחת שהתמודדה עם נושא מסויים, ויש להם נניח 3 ילדים- אחד יצא מחושל נפשית, השני נשבר ואילו השלישי המשיך בדרכו הרגילה ולכן אין תשובה ספציפית.
כדאי גם לבדוק מה המחירים המשולמים ללא הליכה לטיפול.
נניח התמודדנו עם קושי מסויים ונראה לנו כי הכל כשורה ואנחנו מתמודדים יפה אבל מנגד המשפחה סביב מקשה עלינו, הילדים מתסכלים והחמות נהייתה הרבה יותר מעצבנת מאי פעם- זו דוגמה להתקה- ובמילים משלנו להוציא עצבים על מישהו אחר.
לגבי השאלה למי ללכת- אני עונה רק בשעה זו על השאלות אך הרהרתי בהן כל הערב
איך אדע למי ללכת
איך אדע האם אני זקוקה ליעוץ או לטיפול
איך אדע מי הוא איש מקצוע
לצערי, אין לי תשובה ברורה, הלואי והיתה.
ההבדל המהותי בין יעוץ לטיפול הינו משתמע בכותרת
יעוץ מטרתו להוא, לשטוח קושיה/ספק וכו ולקבל עצה
טיפול- מטרתו לטפל ולרפא מן השורש ולהביא את המטופל לתשובות מתוכו
לפעמים, די בעצה טובה
הרבה פעמים מתגלה שזה לא מספיק
מטופלת מגיעה בעקבות קושיי תקשורת עם הבן המתבגר, היא רוצה עצה איך לצלוח בשלום את גיל הטיפש עשרה ואז ביעוץ נפתחת תיבת פנדורה ומתברר שהיא חוותה ילדות קשה המשפיעה עליה לשחזר את מערכת היחסים שחוותה עם אמה- עם בנה.
כאן מסתבר היא זקוקה לטיפול בפצעי העבר, אבל איך היא היתה אמורה לדעת זאת מלכתחילה כשרק התכוונה לקבל עצה לנהוג מול הבן?
ראשית כמובן צריך להתפלל לס"ד והצלחה במציאת המענה הנכון ומציאת הכתובת הנכונה.
שנית- לא התעודה מעידה על הטיפול, פגשתי אנשים טובים רבים שסייעו לי בצמתים בחיים ולא נשא תואר, מנגד לא כל מי שנושא תואר הוא אכן הכתובת המתאימה, זה כמו שידוך צריך למצוא את הבאשרט.
אחד המרצים שלי, ד"ר אייל זק, מתמחה בטיפול קצר מועד. לא רומן בן שנים ואלפי שקלים עם מטופלים, אלא משהו קצר וממוקד שנועד לספק כלים להתמודדות עם משהו נקודתי, שאלתי אותו מה קורה כשמגיעים אליו כאלו הזקוקים למשהו ארוך טווח, הוא ענה בכנות שהוא מודיע להם אחר כבוד ש- או יפנו למטפל אחר , או שישנו את הסטינג לטיפול ארוך טווח.
וכאן אנו נכנסים למה שהתחיל ממנו האשכול- נושא השרלטנות.
כמו שכתבתי, ישנם יועצים, מאמנים, מדריכים, מנחים וכו שעושים המון במסגרת תפקידם והתמחותם,
הצרה היא מי שמרחיב את מקצועו להרבה הרבה מעבר למה שהוא מסוגל ופה נוצר הבלבול
בדיוק כמו שרוקח לא יצהיר שהוא מסוגל לרפא כל מכאוב או שרופא אזניים יחליט לנתח עיניים, כך איש מקצוע אמור לספק מענה וסיוע במה שהוא מסוגל
מי שלמד אימון, לדוגמה,לא יכול לטפל בנפש.
ולכן, אני ממליצה, לברר על ההתמחות והמיומנות של איש המקצוע ועל התחום בו הוא מסוגל לסייע.
אמרה לי מאמנת נהדרת שפגשתי שהיא יודעת ומכירה את הגבול בו היא יכולה לסייע אנשים להשיג ולהגשים מטרות בחייהם לבין הקו הדק בין אלו הזקוקים לטיפול, אותו היא לא מעניקה.
השאלה אם ללכת לייעוץ או טיפול- גם לא ניתנת למענה ברור ולכן אני ממליצה ללכת לאיש מקצוע ולבדוק, לפעמים ניתן לראות שבמספר פגישות קיבלנו כלים ומענה ולפעמים נראה כי הים עמוק ממה שחשבנו.
נצטרך גם לסמוך על האינטואיציה שלנו ולראות איך הקשר הטיפולי, מה מרגיש לנו בלב, האם לאחר כמה פגישות אנחנו חשים הקלה, והאם המטרה לשמה באנו הושגה ואיכות חיינו השתפרה כי זה מה שחשוב בסופו של דבר.
נקודה נוספת- ישנם אנשי מקצוע רבים שהתמחו בשיטת טיפול, פסיכודרמה, סי בי טי וכו
אני לא מכירה את השיטות מקרוב ומאמינה שהן מסוגלות הרבה לעזור
אני גם מאמינה שאיש מקצוע קליני- שהמשמעות היא שהוא איש מקצוע ורכש לו כלי טיפולי נוסף כמו סי בי טי- יעניק מענה טיפולי טוב ומקצועי בהרבה ממי שהתמחה בשיטת טיפול בלבד, שזה רק הבניין ללא היסודות.
שוב, אין ברצוני חלילה להכליל אלא לתת מידע אובייקטיבי( ואולי קצת סובייקטיבי
) על ההבדל בין טיפול לייעוץ ועל התהום בין פגישה טיפולית מקצועית לבין טיפול רגשי וכו.
אני מפללת כי כל אחד ואחת הזקוק לסיוע ימצא את הכתובת הנכונה עבורו וה' ינחה את כולנו.
לגבי מקום מידע אמין- שנה שעברה הוקם פורום מקצועי למטפלים חרדיים- בפורום חברים רק אנשי מקצוע אשר להם תואר קליני ומעלה והם נמנים על ציבור אנ"ש.
אני מנסה לברר את דרכי יצירת קשר עם הפורום ובלי נדר אעלה לכאן בכדי שתוכלו לברר על אנשי מקצוע.
הרבה הצלחה וס"ד