את מעלה שאלות מאוד חשובות, אבל חשוב מאוד להפריד לעצמך לשם מה את שואלת אותם? לשם דיון השקפתי? או לשם העניין עצמו?
אני מניחה שתגידי לעצמך:"מה ז"א? זה הרי אחד בתוך השני!?" אז זהו שלא ממש...
אשמח לענות כאן לשאלותייך מתוך נק' מבטי, לדעתי יותר מתאים לשאול רב אבל אנסה להגיב לפחות דווקא מהמקום שלי, כמי שהתחבטה רבות בתהליך הזה, ולבסוף קבלתי את ברכתם של גדו"י והתחלתי את המהלך שצפוי להסתיים בעוד מספר שנים (!!!!!!!!)
עניתי על כך בתשובה הקודמת.
אני יודעת בודאות שיש הנחיות בפרטי לגבי לימודים במכללות.
יותר מזה אוסיף לך יש לי קרובת משפחה שהרב שלח אותה לעבוד באחת המכללות בתור דמות חינוכית לפיקוח ומתן עזרה לבנות ופיקוח על תכנים ומורות.
תשובות:
האם יכול להיות מצב שמטפל יצליח בטיפול ללא תואר? מה התואר בעצם מוסיף? מה ההבדלים הגדולים בתכלס בין מטפל עם תואר ובין אחד שבלי?
אחדד עוד יותר:
יכול להיות שמטפל ללא תואר הוא מוצלח יותר מכזה עם תואר - בהחלט יכול להיות , אבל זה רק "יכול להיות"....
בטוח יותר , מבוסס מחקר אבידנס בייס , המחקר באקדמיה בעולם בכלל של פסיכולוגים ופסיכאטרים הוא גורם לשיטות ולתרופות לצורך העניין להפוך למבוססות ראיות מה שאין כן מטפל ללא תואר לא מכיר ואין לו ידע מקצועי כמו שלמטפל עם תואר.
לדג': כמו שלא הולכים לרופא אלט' כשיש מחלה ח"ו מוצהרת , למה לא? כי לרופא קונבנ' יש תרופה שכבר חקרו ובדקו ומצאו, והרופא האלט' הוא בניסוי ותהייה מה יעזור כשבדרך הוא עלול לפגוע ממש! כי הוא "מנסה" הוא לא יודע מה הוא עושה, הוא בודק, יש לו רצון טוב, אבל הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות...
ההבדלים הגדולים מאוד מאוד הם בעיקר: באמירה של "אני לא יודע יש כאן משהו שאני לא יודע" ולמה הוא יודע לומר שהוא לא יודע?! כי הוא למד יותר החכים ויודע מה הוא יודע וגם מה הוא לא...לעומתו מטפל ללא השכלה מקיפה - לא ידע מה הוא לא יודע וזה עשוי להסב נזקים עצומים מאוד!!!!! כי אם ישנה הפרעה או ח"ו חשיבה לפגיעה בעצמו או באחרים המטפל הלא מקצועי יחשוב שהוא "יודע" והמטפל המקצועי יפנה לגורמים מתאימים...
שרלטנות וטיטוא מתחת לשטיח---- מאוד מאוד מאוד מאפיינת את המטפלים ללא תואר (כמובן שזה לא גורף לא לכאן ולא לכאן) החשיבה של ה"טיפול בתוך הקהילה" פעמים שמזיקה מאוד ולא יעילה לשום צד בסיטואציה.
כמו כן, ההרגשה הזו של אנ"ש ועזרה למטופל בצורה שעוברת את כללי האתיקה והסטינג הטיפולי - למשל:להציע שידוך למטופלת, להעזר בה ועוד... הם מאוד לא מקצועיים לא טיפוליים ומממממממאוד לא אתיים...
בדיוק על זה דיברתי ואני ממש בדעה אחת איתך שמטפל צריך לדעת לטפל ואחד שלמד חלקית מזיק יותר . רק שלגבי ההשוואה לטיפול רפואי אני חולקת עליך
ובכן אני חושבת שהתורה היא אמת יותר מכל חכמה בעולם ואני בטוחה בזה.
*אם מטפלת רגשית תנהג הכל לפי מה שכתוב בתורה ואמרו חזל אז לא צריך גם טיפול בכלל. ובמידה ויש חולי או קושי בנפש אתן לה לטפל.
הבעיה היא כשמתחילים לקחת שיטות ולא מיישמים אותם במדויק
בדיוק בזה נכוויתי קשות.
צר לי לשמוע שנכווית בנושא, אבל שיטות שאינן מבוססות מחקר לרוב לא ייושמו על ידי מי שלמד תואר
לגבי החלק התורני - תשאלי רב..
חכמת התורה היא אמיתית ונכונה לנפש. יותר נכון הקב"ה ברא את הנפש לפי התורה -הסתכל בברייתא וברא עלמא.
ולכן אנחנו לא צריכים שיטות מבחוץ איך להתמודד עם החיים ועם קושי.
גם התורה מכירה בשוטה ובמשוגע עוד יותר מזה כתוב- שאין אדם חוטא אלא אם כן נכנסה בו רוח שטות כלאמר שאדם שוטה לכאורה חוטא.
או הפוך לחטוא זה שטות.
הפסיכולוגיה מנסה להוריד את יכולת הבחירה של האדם כמה שיותר והחלוקה לגבי יכולות האדם שונות בתכלית.
אם נפתח משניות או גמרא תיראי כל כך הרבה דברים היכולים לתת לבנאדם נורמטיבי לפי התורה -לא משוגע, להתמודד נכון עם יצרו ומהוויו.
תעלי כל נושא שיש ונוכל לדון עליו וליראות שהתורה מלמדת אותנו איך לחיות את זה נכון.
ולמשוגע יש כללים אחרים.
ולגבי ללכת בדרך התורה, סתם שאלה:
אם אדם מקיים את התורה כולה והולך לפיה מובטח לו בריאות הגוף?! לא....מציאות...כך גם בבריאות הנפש, אין הבטחה שאם אדם ילך בדרך התורה לא תטרף עליו דעתו או נפשו לא תדוכא וכו'...
ברור שלא ולא אמרתי כך.
אדם שיחיה לפי כללי התורה לא ימות לעולם? נו. ודאי שלא
וכתבתי קודם שלמשוגע יש כללים אחרים.
בדברים האלו:
*טיפול זה בעצם יצירת קשר לא למטרות הקשר אלא בכדי לבנות לאדם יכולות וכלים ליצור קשרים בעולם האמיתי. אדם יכול להיות מוכשר וגאון אך ללא יכולת ליצור דינמיקה בריאה ואינטרקציה עם האנושות ואז הוא אומלל ובדיוק על המקומות האילו נופלים והם לרוב סיבה לכל הבעיות. דיכאון, יאוש, דימוי עצמי נמוך וכו.
בכל לימודי התואר מייחסים לימודים נרחבים איך ליצור את הקשר עם המטופל ולא להיתקשר עימו. ברגע שהמטפל נקשר אישית הוא בבעיה. מנגד אין מצב שהוא לא יקשר אבל הקשר הוא לא המטרה בפני עצמה. וטיפול זה לא נושא של חכמה או ניתוח נכון של סיטואציות(תלוי כמובן באיזה גישה) או עיצות נכונות אלא לימוד ובניה של יצירת קשרים. מטפל הוא כמו צינור וגשר.
את קצת סותרת את עצמך, ולטעמי גם טועה..
ראשית אין קשר בין IQ ל EQ הגאונות האמיתית היא האיזון והיכולת לתקשר נכונה עם הזולת ועם עצמך....
טיפול לפי הגישה הרווחת - הוא בהחלט הקשר עצמו - ההנחה היא שבאינט' עם אנשים האדם מעלה הרבה קונפליקטים וקשיים שלו עם עצמו סביבתו/העבר שלו/הצרכים הבסיסיים/החסכים.
למה את רואה בעיה בקשר אישי? כל עוד המטפל הוא מקצועי והמטופל לא סובל מהפרעת אישיות...
ולכן מטפל צריך:
להשקיע בקשר
לשים לב למה שמציף ועולה
לנתח סיטואציות זוהי בהחלט אחת המטרות,
אין מקום פטרוני כאן המטפל מציע פרשנויות רק אם המטופל בשל לקבלם ואם הוא לא בשל הוא ידחה את הפרשנות
גאונות זה לדעת את האינטרקציה?
עייני ערך איינשטיין אספרגר בהתגלמותו מנותק מקשרים.
גאון במינוח הפשוט שלו זה אי.קיו גבוה ויש כמובן את האינטלגנציה הרגשית לחיות בקשר למרות ויחד עם הגאונות.
אמרתי שאנשים באים לטיפול הרבה בגלל כשלים בתקשורת והתקשרות.לגבי הטיפול טענתי שטיפול זה קשר ומכיון שהמטפל הוא בנאדם שעשוי משום מה מאותם חומרים של המטופל הוא לא יכול שלא להיקשר למטופל רק מה שמהות הקשר היא לא לשם חברות גרידא אלא בכדי לבחון דרכו את יכולות המטופל ליצור קשרים וההנחה היא שקשר שיטופל כאן נכון ישליך על הקשרים האמיתיים שלו.
ובדיוק במקומות האילו המטפלים הלא מקצועיים נופלים.
כמו שכתבת שידוכים וכו
הם יוצרים קשר אישי ומחבלים בתהליך הבריא לטיפול.
עושים תהליך מדהים בטיפול (מקצועי!)
זה לא מפחיד זה מסייע, זה מקדם
יש סטריאוטיפ שגוי ולא פייאר!! של "בגלל הטיפול היא התגרשה" בגלל הטיפול..."
טיפול מקצועי ונכון נותן לגיטימציה לכעסים נכון, אבל הוא חותר לסלחנות עם העולם, גם עם דברים מאוד קשים בחיי המטופל, המטרה היא לסייע לו להסתגל למציאויות חיים שאינם בשליטתו (למעט מקרים בהם המטופל נפגע ע"י אחר וכד') אלא בידי ה' וכמובן האמונה שנסיון שהגיע לי מה' נטבעו בי גם הכלים והכוחות לעמוד בו היא מאוד משמעותית.
בקיצור..
הארכתי רבות אבל זוהי סוגיה חשובה מאוד מאוד מאוד!!!!!!!
ברור.
מהות הטיפול היא לתת כח ויכולת להתמודד עם נתוני החיים בעיקר אילו שלא ניתנים לשינוי.
ואילו אז לפעמים אם אדם התגרש בגלל טיפול אז הטיפול רק עזר לו לעשות זאת.
אולי הוא רצה זאת הרבה זמן כי הקשר הזוגי לא היה בריא ולא היה בו מודעות ליכולות שלו מול הקשר או לכוחות לעשות זאת.
לגבי זה:
2.התכנים והכללים שהם קובעים על הנפש לא בהכרח מגיע מהתורה.
ואני מאמינה שיבוא יום והוא כבר בחלקו כאן שיהיו לנו מטפלים מקצועיים ויראי שמים ואז הם ילחמו על החוק
אם יש לך משהו ספציפי שהוא נוגד את התורה כתבי לי באישי לי עד כה לא ידוע, לא נתקלתי בתיאוריות שנוגדות וסותרות, דווקא מצאתי מקורות תורניים שקדמו בהרבה לתיאוריות המהוללות...
ולגבי יום בו יהיו מטפלים חרדיים מקצועיים אני שמחה לבשר לך כי היום הזה הגיע כבר ב"ה!
אז שאלה שאין עליה תשובה חד משמעית.
יש לנו הילה והערצה כמעט עיוורת שהפסיכולוגיה וההם הם מבינים הכי בתורת הנפש
וזה לא .
זה שאת אומרת שהרבה דברים את רואה שזה אותו דבר כמו חזל זה לעג לרש.
כי בעצם הם לאט לאט מחפיפים את עצמם לתורה ומוכיחים שהתורה צודקת
ועד אז?
הם משנים את עצמם וחלוקים אפילו הם בעצמם על עצמם.
רק כמות השיטות שיש-פרויד ואדלר. פרנקל ועוד
והתורה היא אחת ולא השתנתה מאז שהקבה בראה ולא תשתנה לעולם