@מקצועי בלבד
דיברתי על אנשים שלא מתאים להם השקעות!!!! אז נראה לי שהשאלה שלך מיותרת לגמרי, לא?!
זה נראה לי בסיס כל הויכוח פה האם יש זן של אנשים שהבורא לא דורש מהם להפקיד כל חודש כסף להשקעות...
לדעתי יש ויש וזה אולי רוב הציבור האברכים.
ויסביר:
א. רוב ציבור האברכים אין להם כסף לגמור את החודש..... נכון?! אז מאיפה יהיה לו כל חודש לשים 500 ש"ח בצד לכל ילד... 8 ילדים 4K מאיפה יהיה סכום כזה לאברך שלא גומר את החודש??? אז מאיפה יהיה לו לגמ"ח המרכזי? 1. זה סכום יותר קטן (לפחות בחצי, ולא חייבים לעשות את המסלול הכי יקר) 2. ממעשרות.
אנשים לפעמים בשביל שעוד עשרים שנה יהיה לו כסף נכנס עכשיו למחזור הלואות וחובות, ולעיתים הלוואות ברבית. ואנשים קרסו כך. נכון מי שחכם משקיע נכון ולא יקרוב בעזרת ה'. אבל יש הרבה מאוד שאין להם ולא הכי חכמים. ובעינינו רואים כמה אנשים הסתבכו מכל מיני חכמות... (כגון לא לקחת משכנתא מסודרת אלא לגלג הלוואות באופן גדול בלי אפשרות לעמוד בהם).
גם מבחינה הלכתית אסור לאדם לקחת הלואה עם אין לו מקום להחזיר את זה! אין פה שום ענין של ביטחון וכו', אם אין לך אפשרות
על פי דרך הטבע אסור לקחת הלוואה!
ב. יש כאלה שזה ממש לא לראש שלהם, זה אופי. ויש כאלה שזה ממש יוציא להם את הראש מלימוד תורה וכל החיים יתחילו לרדוף אחרי הכסף. (יכול להיות שזהה אשמתם, ולא בסדר! אבל אחרי שהם כאלה זה המציאות)
ג. מבחינה הלכתית יש בעיה חמורה של רבית בכל ההשקעות שמקדים סכום מסויים של כסף, כמובן שיהודי חרדי יפקיד רק במקום עם הכשר כלומר התר עיסקא. מי שיודע את הסוגיא יודע שזה לא הכי לכתחילה שבעולם. גם משכנתא לדירה זה לא הכי לכתחילה (לא מדבר על עובר ושב שאז זה ממש חמור הרבה יותר מהשקעות ויש הרבה שנכשלים מזה בעיקר מחוסר ידע, אבל זה ממש לא הנושא). ידוע בשם הגריש"א זצ"ל שמותר לקחת משכנתא לדירה ראשונה אבל לא לשניה.... הרעיון הוא שאנחנו מקעלים בהיתר עיסקא, לצורך דחוף, ולא בשביל השקעה! לכן יש הרבה שלא רוצים להיכנס להשקעות מביחנה הלכתית משום רבית. (ובפנסיה זה באמת בעיה אבל שם אין ברירה)
מי שיכול להשקיע, והרב שלו מתיר לו,
מצויין ויותר ממצוין!!
לדעתי יש כאן עוד נקודה.
הגמ"ח המרכזי לא מלווה את הכסף להורים שיהיה להם להוצאות החתונה. ממש לא!
אלא אחרי המצוקה הנוראית שנקלענו אליה שההורים מתחייבים לדירה (ואני מאמין שכולם פה תמימי דעים שזה דבר נורא ואיום, ובלי שום הגיון) אחד מהדברים שהצליחו להוריד את הענין הזה, זה הרעיון שההורה במקום להביא סכום מסויים מביא, פחות 200K, ואת ה200K
הזוג ישלם בתוכנית פריסה נוחה מאוד, וללא שקל רבית!
זה כל הרעיון שעומד מאחורי הגמ"ח המרכזי.
ולא יודע למה כל הזמן נזכר פה שזה הלוואה בשביל ההורים להוצאות החתונה, ממש לא.