סליחה שאני מתערב כאן....
אכתוב את מה שנראה לעניות-דעתי - ואשמח לקבל תגובות וביקורות (ובפרט שבחלק מהדברים - זה נוגע לי למעשה),
לגבי שאלת המיליון - האם מחירי הדירות יעלו או יירדו בשנה/ים הקרובה/ות - קשה מאוד לענות על-זה - כי זה תלוי בכל-כך הרבה משתנים - ומתוכם זה תלוי גם בפרשנויות הנכתבות כאן - אם הם ישפיעו על אנשים לקנות או לא לקנות....
בעיקרון - לדעתי - זה לא נראה מציאותי שיהיה כאן התרסקות במחירי-הדירות כמו שהיה בארה''ב - כי כאן אין דירות-רפאים כמו שיש שם - שיכולים להביא לפשיטת רגל של הבנקים,
כאן במקרה שתהיה ירידה של 30 % -מיד יהיו מספיק קונים שנקנו את כל הדירות שכך שהבנקים לעולם לא ייצאו מופסדים - בוודאי לא שבדרגת פשיטת-רגל,
מה שכן צריך לקחת בחשבון - זה הנתון של ההשקעה בדירות:
הובא לעיל נתונים שבאמת יש בישראל יותר דירות מתושבים (אין לי צורך בהוכחה לכך - כי עדיין לא ראיתי משפחות שגרות ברחוב...) אלא שכמות הדירות שנמצאות אצל משקיעים גורמת למחסור ולעליית-מחירים לקניית דירה-ראשונה
- חלק ניכר מהדירות להשקעה נמצאות אצל הציבור החרדי - לפחות יותר מחלקו באוכלוסיה,
(ניתן להיזכר במלחמה שלחמו הנציגים נגד התוכנית להטלת מס על דירה שלישית...),
נתון זה לא מגיע מעשירות יתירה שנמצאת במגזר שלנו - אלא מגיע אך-ורק מרכישת הדירות ע''י ההורים,
בזמן שצעיר מהמגזר החילוני עדיין מתאמץ לשלם את המשכנתא על הדירה שלו - הזוג החרדי כבר עסוק ברכישת הדירה השניה או השלישית - ע''י מישכון הדירה הראשונה שלו,
נתון זה ניתן לברר אצל המקצועיים בתחום - שרוב ההשקעות בציבור החרדי מגיע מ-100 % מימון,
למרות שנתונים אלו הם לטובתנו - למעשה זה חזר נגדנו כבומרנג - בעליית מחירי הדירות בערים החרדיות בצורה דרסטית - מה שלא היה קורה אם לא היה כ''כ הרבה השקעות,
הגזרה הטריה שאי-אפשר לשעבד נכס קיים לצורך קניית נכס-שני הייתה אמורה לחסל את רוב ההשקעות בציבור - אך למעשה - הבנתי שיש דרכים להתמודד עם זה....
אך - בנוגע לעתיד - אם אנחנו לוקחים בחשבון אפשרות לעליית הפריים בעוד 2-3 אחוזים - זה אמור למוטט טוטאלית את הכדאיות שברכישת נכס-נוסף - ובפרט מי שאין לו כסף בצד ואיך להניח כסף בצד - כי מחיר השכירות לא יכסה אפילו את הריבית בלבד מהנכס,
דבר זה לבד אמור לגרום לאיזושהי ירידה קלה ולפחות התמתנות,
אך במצב שהפריים יעלה בעוד כ-5 אחוז (דבר שייתכן - אך לא כ''כ סביר) זה כן אמור לגרום לירידה דרסטית - בגלל אלו שכן השקיעו במהלך השנים האחרונות - ולא יוכלו לעמוד ההחזר החודשי שמעלה על התשואה - והם ירצו להתפטר מהנכס (יתכן שאפילו מוקדם מדיי - בגלל הפחד שזה יירד... - שהפחד עצמו יגרום לירידה - כמו שדיבורים על עליה גורמים לעליה) במצב כזה - המחירים יכולים לרדת בשיעור של כ-30 % אפילו,
ולמעשה:
מי שמעוניין לקנות דירה ראשונה (ובפרט השיקול למוכרה) עדיין שווה לקנות - בגלל חוסר הבהירות והאפשרות שכן תהיה עליה (ובפרט אם ההגרלות ייעצרו או יתברר כבלתי משתלמות) וגם במקרה שזה יירד - זה יותר שווה מהשכירות שלפעמים יותר גרועה מהריבית על הדירה (ובפרט שבמקרה של עליית הריבית - מאוד סביר שכל המשכירים יעלו איכשהו את המחיר - עד כמה שיתאפשר להם),
אך לאלו שרוצים לקנות כעת דירות להשקעה - ובפרט עם הקומבינות של 100 % מימון - להם כן הייתי מייעץ להמתין חצי שנה עד שנה לראות מה קורה כאן עם הריביות ומחירי-הדירות,
נ.ב. סליחה על ההודעה הפחות ברורה - כתבתי את-זה ברצף ובלי סידור מוקדם,
אשמח להערות וכמו-שכתבתי שחלק מהנתונים כאן נוגעים אליי אישית