עזרה אולי הגיע הזמן לעשות מהפך בגמחי"ם בציבור החרדי?

רבקהא

משתמש מקצוען
יחי התמימות הרי ידוע שכשלוקחים ללא ריביות מרגישים שחוסכים ואז מרשים לבזבז יותר
לאנשים שלא יודעים להתנהל כלכלית----
מי שמבזבז בגלל שלקח בלי ריביות- עדיף שיקח עם ריבית ולא יבזבז.
הטיפשות של אנשים שהם חושבים שאם יש להם כסף מיותר- הוא מיועד לבזבוז ולא לחיסכון.

מימי פ

משתמש פעיל
בתור א' ממנהלי הגמח"ים הגדולים בציבור החרדי ליטאי
לצערי האשכול כאן מאוד מנותק מהאמת
כל א' רואה את השני לפי מבט אישי שלו.
הגיע הזמן להכנס לנעליים של השני.
זיכני ה'' להיות תקופה ארוכה בצד של הלווים
וכיום ב"ה אני בצד השני ומבין לעומק כל בקשה
ההלוואות לבזבוזים בציבור שלנו בכל אופן , 99% לצרכים בסיסים
טיפולי שינים מזזגן למשפחה שהתרחבה, על המשכורת הזעומה של האשה או הכולל שהתעכבה
10 שנים - 90.000 הלוואות לערך
לא היה אברך אחד שחזר לו צק כי לא היה מאורגן
היה שכחה היה טעות בתאריך
וכולם סודרו במיידית עד השקל האחרון
הגמחי"ם זה בנין לא הרס ח"ו
חבל לדבר מהצד השבע ולבקר את שהשני שבקושי מתנהל
ובגבורה עילאית מנסה להתמודד עם המצב
אף אחד מן הלווים לא יושב על השמנת ומנסה לחיות יותר ברווח
מדובר על הבסיס
גם להיות שקוע בלימוד וגם לנהל משפחה במצב ניסי לחלויטין
אשרינו שאלו הם בני התורה, ואשרינו שאנו זוכים להחזיקם
פלא פלאים
אני מאמין ובטוח שגם בציבורים אחרים המבט דומה.
לא לוקחים סיפור חריג ומדביקים אתו כביקורת על הגדולה שבמצוותינו.

בנוגע להלוואות לדיור ונישואין אין לי נסיון כ"כ
אך מדובר באותו סוג אוכלוסיה שחיה כך כאידיאל וזה לא מששתנה פתאום שמחתנים

בוקר מואר

משתמש מקצוען
בלת"ק
@הסוד הגלוי ממידע אישי יש לבסיס דבריך הסכמה חוצת מגזרים קהילות וחסידויות.
לי נראה שהדבר הבסיסי והדחוף ביותר שעל גמחי"ם לבצע, זה בדיקה בסיסית מה מטרת ההלוואה לא רק ערבים טובים...
ככל והלווה ישאל יותר שאלות החשק להלוואה ירד.

תודה על המידע.
איך אפשר לעשות בדיקה של מטרת ההלוואה?
והבעיה העיקרית- שבדרך כלל זה אכן דברים נצרכים.
אבל אם לא היו גמחי"ם, הם לא היו נצרכים...

בוקר מואר

משתמש מקצוען
בתור א' ממנהלי הגמח"ים הגדולים בציבור החרדי ליטאי
לצערי האשכול כאן מאוד מנותק מהאמת
כל א' רואה את השני לפי מבט אישי שלו.
הגיע הזמן להכנס לנעליים של השני.
זיכני ה'' להיות תקופה ארוכה בצד של הלווים
וכיום ב"ה אני בצד השני ומבין לעומק כל בקשה
ההלוואות לבזבוזים בציבור שלנו בכל אופן , 99% לצרכים בסיסים
טיפולי שינים מזזגן למשפחה שהתרחבה, על המשכורת הזעומה של האשה או הכולל שהתעכבה
10 שנים - 90.000 הלוואות לערך
לא היה אברך אחד שחזר לו צק כי לא היה מאורגן
היה שכחה היה טעות בתאריך
וכולם סודרו במיידית עד השקל האחרון
הגמחי"ם זה בנין לא הרס ח"ו
חבל לדבר מהצד השבע ולבקר את שהשני שבקושי מתנהל
ובגבורה עילאית מנסה להתמודד עם המצב
אף אחד מן הלווים לא יושב על השמנת ומנסה לחיות יותר ברווח
מדובר על הבסיס
גם להיות שקוע בלימוד וגם לנהל משפחה במצב ניסי לחלויטין
אשרינו שאלו הם בני התורה, ואשרינו שאנו זוכים להחזיקם
פלא פלאים
אני מאמין ובטוח שגם בציבורים אחרים המבט דומה.
לא לוקחים סיפור חריג ומדביקים אתו כביקורת על הגדולה שבמצוותינו.

בנוגע להלוואות לדיור ונישואין אין לי נסיון כ"כ
אך מדובר באותו סוג אוכלוסיה שחיה כך כאידיאל וזה לא מששתנה פתאום שמחתנים

יישר כח על התגובה.

כל פתיחת האשכול היא דווקא מתוך נסיון לראות את כל הצדדים של המטבע.
יש כאן שני נושאים:
1. האם הגמחי"ם מהוים גם עילה לבזבוזים?
וע"ז אתם טוענים שמה שאתם מכירים רובם זה דברים הנצרכים.
זה עדיין לא כ"כ ברור,
כי שמענו הרבה עדויות ע"כ שהרבה אברכים קונים דברים שהיו יכולים לוותר עליהם, כי אין כסף כרגע.

אבל יש כאן נושא הרבה יותר עמוק:
2. הגמחי"ם גורמים באופן עקיף לכך שהציבור התרגל לחיות ברמת חיים מסויימת, בשמחות, ובכלל.
למרות שאין לו באמת את הכסף.
אז הגמ"ח עומד וטוען, זה הרי נצרך באמת,
מה אתה רוצה? שלא יעשו בר מצווה באולם לכל השכונה?
שלא יעשו סידורי פרחים בכסא כלה? שלא יזמינו את המשפחה לשבת שבע ברכות?

אבל הגמ"ח לא מבין, שאילו לא היו גמחי"ם, אולי לא היו מתרגלים להוצאות האלו.
מסיבה פשוטה מאוד. לא היה מאיפה לשלם.

ברוך ר

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
יישר כח על התגובה.

כל פתיחת האשכול היא דווקא מתוך נסיון לראות את כל הצדדים של המטבע.
יש כאן שני נושאים:
1. האם הגמחי"ם מהוים גם עילה לבזבוזים?
וע"ז אתם טוענים שמה שאתם מכירים רובם זה דברים הנצרכים.
זה עדיין לא כ"כ ברור,
כי שמענו הרבה עדויות ע"כ שהרבה אברכים קונים דברים שהיו יכולים לוותר עליהם, כי אין כסף כרגע.

אבל יש כאן נושא הרבה יותר עמוק:
2. הגמחי"ם גורמים באופן עקיף לכך שהציבור התרגל לחיות ברמת חיים מסויימת, בשמחות, ובכלל.
למרות שאין לו באמת את הכסף.
אז הגמ"ח עומד וטוען, זה הרי נצרך באמת,
מה אתה רוצה? שלא יעשו בר מצווה באולם לכל השכונה?
שלא יעשו סידורי פרחים בכסא כלה? שלא יזמינו את המשפחה לשבת שבע ברכות?

אבל הגמ"ח לא מבין, שאילו לא היו גמחי"ם, אולי לא היו מתרגלים להוצאות האלו.
מסיבה פשוטה מאוד. לא היה מאיפה לשלם.
נראה לי שהוא אומר שאדם רוצה את הסידורי פרחים ואת כל המשפחה בשבת שבע ברכות. ואחרי שהאדם רוצה - זה נהיה צורך ובזה הגמחים עוזרים כי זה צורך
כמו שכתוב "ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם" למה כתוב קודם הלב ואחרי זה העין ?! הרי קודם העין רואה ואחר כך הלב חומד !
אלא לומר לך שהעין רואה - מה שהלב חומד. אם הלב לא יחמוד - העין לא תראה.
אותו דבר כאן, ברגע שהאדם רוצה משהו, אז הוא מרגיש שהוא חייב את זה כמו לחם וחלב

נתל'ע

משתמש סופר מקצוען
תודה על המידע.
בשמחה, נגעת בנושא חשוב מאד.
איך אפשר לעשות בדיקה של מטרת ההלוואה?
א.פשוט לשאול, כשאברך בסה"כ צריך להחתים ערבים (שמחר הם מחתימים אותו) ולחכות קצת בתור בשביל לקבל 5,000$ מה עוצר אותו ? אבל כשמישהו אנושי (לא שורה בטופס בקשה) ישאל אותו מה הצורך ? ואיך הכסף של הגמ"ח עונה על הצורך ? זה ייתן איזה ברקס...
ב.אפשר לשאול יותר לעומק כמו: מהיכן אתה מתכנן להחזיר ? היכן אתה עובד ומה משכורתך ? וכו'.

yonatanr

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
זה נכון, אבל כל מי שמתעסק בתחום יודע,
שהכלל הראשון בשביל שאדם באמת ירצה וישקיע מאמץ אמיתי בצמצום הוצאות או הגדלת הכנסות, זה שהוא ידע שגמ"ח זה לא אופציה.
ברצינות?
למה גמ"ח אמור להיות אופציה לבן אדם שיש מוח בקדקודו, ויודע שהלוואה צריכים להחזיר?
הכלל הראשון הוא להבין שכסף לא צומח בשום מקום בלי עבודה קשה, ואי אפשר לרצות לחיות 'כמו כולם' ולהיכנע לכל הדרישות החברתיות. נכון ש'על הנייר' כ-ו-ל-ם אברכי כוילל ונשותיהם מורות, והם גם מחתנים את כל הבנות עם משפחות חשובות ונותנים דירות, ויש להם גם סיפורי ניסים ונפלאות מסמרי שיער על הצורה שבה הם הצליחו לעשות זאת 'בלי להוציא את האף מהכוילל', אבל משום מה, הם שוכחים לספר על התלמידים הפרטיים שהם לוקחים בשעות-לא-שעות, על המצב המזעזע של השיניים שלהם, על הצמצום הכרוני שבו הם חיים, ועל ההורים שלהם שקיבלו שילומים ופנסיות נכבדות, ועזרו להם 'פה ושם'...

בוקר מואר

משתמש מקצוען
ברצינות?
למה גמ"ח אמור להיות אופציה לבן אדם שיש מוח בקדקודו, ויודע שהלוואה צריכים להחזיר?
הכלל הראשון הוא להבין שכסף לא צומח בשום מקום בלי עבודה קשה, ואי אפשר לרצות לחיות 'כמו כולם' ולהיכנע לכל הדרישות החברתיות. נכון ש'על הנייר' כ-ו-ל-ם אברכי כוילל ונשותיהם מורות, והם גם מחתנים את כל הבנות עם משפחות חשובות ונותנים דירות, ויש להם גם סיפורי ניסים ונפלאות מסמרי שיער על הצורה שבה הם הצליחו לעשות זאת 'בלי להוציא את האף מהכוילל', אבל משום מה, הם שוכחים לספר על התלמידים הפרטיים שהם לוקחים בשעות-לא-שעות, על המצב המזעזע של השיניים שלהם, על הצמצום הכרוני שבו הם חיים, ועל ההורים שלהם שקיבלו שילומים ופנסיות נכבדות, ועזרו להם 'פה ושם'...

אם כולם היו כמוך, המצב היה טוב.
כואב המצב.

אבל אני ממליץ לך לעשות לילה אחד סיבוב באחד הגמחי"ם השכונתיים,
כשתחזור משם, תוכל לעשות רק דבר אחד, לבכות.

דדד

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
אם כולם היו כמוך, המצב היה טוב.
כואב המצב.

אבל אני ממליץ לך לעשות לילה אחד סיבוב באחד הגמחי"ם השכונתיים,
כשתחזור משם, תוכל לעשות רק דבר אחד, לבכות.
אולי במקום לבכות נזיז דברים?
ושוב, הפתרון הוא לא "נסגור וגמרנו".
(תעברו מפטיש לפינצטה...)
הפתרון הוא חלוקה בין צרכים חיוניים במקומות נורמליים, לבין דרישות ונורמות חסרות שחר.
ופתרון כמו תלושים, עוזר לנו לא להפוך לקומוניזם. אם יש אמא שכן חשוב לה הפרחים בחתונה, אדרבה, שתצתמצם ותקנה אותם. זאת זכותה. אבל שזה לא יבוא מכסף של גמח.

טיגריס

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי DIP
1.יישר כח למנהלי הגמחי''ם באשר הם!!
כמה פעמים נעזרתי בהם... היו תקופות ודרך כלל לכ''א יש תקופות...
לדוג' עקירת שן ב 3300 ש''ח שנפלה עלי אחרי עבירת דירה... לעיר אחרת וללא כולל וללא עבודה לאשה..
דוגמה אחת מיני רבות.
2. לקניית דירה - הם פשוט מלאכים שחוסכים את העמלות. כמובן כמה שהם נותנים.. רחוק ממשכנתא.
3. להאשים את בעלי הגמחי''ם בגרימת בזבוז זה אווילי! תנו כתף לאלו שהצליחו והורידו מחירים. הלטאים צריכים לקנאות בחסידים.
והספרדים דרך כלל מקבלים את זה במתנות.. אולי את זה צריך למגר:cool:.
4.בעיית הדירות בציבור הלטאי לא תגמר כי תמיד יש את הרמי''ם והגבירים שיתנו והסיפור לא יגמר. - באו לא נשלה את עצמינו.
5. איחולי לכולם שלא יזדקקו. ולבינתיים שירבו בעלי גמחי''ם בעם היהודי.
נ.ב. אני לטאי גאה.;) ובעומק ליביב מתפלל ומייחל לשפיות בנושא זה של הדירות..

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
קראתי את האשכול והיה מרתק!
ויש לי כמובן דעה מסודרת בנושא.
ואני ישתף אתכם קצת, אע"פ שאני לא מאמינה שיצא מזה משהו.
ואני דבר ראשון מקדימה כמה הנחות יסוד שלי -
  • אין חובה לגור בדירה שלי, ואפשר להסתדר יפה מאד גם ללא דירה.
  • התנהלות כלכלית נכונה, זה לחיות מכסף שיש לי ולא מכסף שאין לי.
  • אין "מצווה" לקנות דירה לילדים, אם אין לי כסף.
עכשיו לפני שאני נכנסת לנושא הגמח"ים, אני רוצה לספר לכם על פתרון מצוין למחירי הדיור, ולמה זה לא קרה עד היום.
כידוע לכולם, שכדי לקנות דירה ראשונה, הזוג יכול לקחת משכנתא בשווי 75% משווי הדירה, [ובמחיר למשתכן 90%] עכשיו תארו לעצמכם מצב אימפוטנטי שבו בנק ישראל מגביל את הבנקים שהם לא יכולים לתת כלל משכנתאות, מה היה קורה אז למחירי הדירות?

אז מי שקצת מבין יודע שמחירי הדירות יקרסו!!!!!

כי הכלל הידוע הוא, שהכל זה לפי ההיצע והביקוש, וברגע שמורידים את הביקוש בבערך 95% כי הרי רוב האנשים צריכים משכנתא בשביל לרכוש דירה, ובלי יכולת לקחת משכנתא, הם פשוט לא היו קונים דירה, אם ככה מה יקרה כש 95% מרוכשי הדירות, לא ירצו יותר לקנות דירות?
נכון מאד, תתחיל ירידה חזקה במחירי הדירות.

אם ככה ושהפתרון כזה פשוט, אז למה בנק ישראל לא עושה זאת? או לפחות לא מקטין את המשכנתאות שניתן לקחת?
אז אני לא אאריך עכשיו בנושא שדורש מאמר שלם, אבל אכתוב בקיצור שבנק ישראל יותר חשוב לו רווחת הבנקים ושירוויחו יפה, מאשר שמחירי הדירות ירדו.

עכשיו אני מגיעה לגמחי"ם.

ואני שוב אני חוזרת על הכללים שלי.
  • אין חובה לגור בדירה שלי, ואפשר להסתדר יפה מאד גם ללא דירה.
  • התנהלות כלכלית נכונה, זה לחיות מכסף שיש לי ולא מכסף שאין לי.
  • אין "מצווה" לקנות דירה לילדים, אם אין לי כסף.
ועל כן, גם כשהגענו לפרק חתונות הילדים, צריכים לדעת לחיות מהכסף שיש לנו, ולא מכסף שאין לנו, ובמיוחד שלאף אחד חתונות הילדים לא הגיעו בהפתעה, ואם רציתם להוציא על החתונה 500,000 ש"ח, תתכבדו ותחשבו מראש איך אתם משיגים את הסכום הזה, במקום לקחת דבר ראשון הלוואה, ואז להתחיל לחשוב איך לשלם אותה.

עכשיו תתארו לכם את העולם החרדי שבו א"א לקחת גמחים כ"כ בקלות לכל דבר ועניין, ונתמקד בנושא גמחי"ם לעזרה ברכישת דירה, גמחי"ם לעזרה בהוצאות חתונה ושמחות, האם אנשים היו מוציאים לקניית דירה לילדים אותו סכום שהם מוציאים היום? כשהכסף הזול הרבה יותר זמין? האם היו מוציאים על ליל החתונה את אותם סכומים שהם מוציאים היום?

והתשובה היא לא, לא, ושוב פעם לא!!

נכון שאנשים ימשיכו לקחת הלוואות מהבנקים ומשכנתאות כמה שיוכלו, אבל שימו לב, כמות ההלוואות שאפשר לקחת מהבנקים היא הרבה יותר קטנה, ובסוגריים גם את האפשרות הזאת אנשים מנצלים היום עד תום, ובנוסף תראו לי כמה דירות אפשר לרכוש לילדים כשאין הון עצמי ראשוני, וכל הכסף מגיע מהלוואות ומשכנתאות מהבנקים?
ולגבי השוק האפור אני מאמינה שרוב ככל האנשים השפויים לא יגיעו לשם, וממילא גם לא יהיה לזה הרבה השפעה.
ואז כשלאנשים יש הרבה פחות אפשרויות להלוואות וכסף זול, לא תהיה ברירה לאנשים ורף החתונות ירד, וכן הסכום שאנשים נותנים לדירה לילדיהם כשאין להם באמת כסף, גם הוא ירד.

עכשיו בצורה מעשית,
ברור שלא צריך לסגור את הגמחי"ם, אלא לדעת באמת איך לבנות מנגנון שיפעל לטובת הלווים ולא לרעתם, לדוגמה הייתי אומרת שהלוואה לצורך חתונת ילד בין אם זה לצורך הוצאות ליל החתונה וכדו', ובין אם זה להוצאות רכישת דירה, הגמחי"ם פשוט לא ילוו. [אע"פ שגם פה ברור שיש מקרים חריגים שזה כן טובת הלווה, אבל לפעמים עושים תקנה כזאת שלרוב ככל הציבור היא מועילה, הגם שלבודדים היא מזיקה]

אבל למשל גמחי"ם לצרכים רפואיים דחופים, או גמחי"ם בסכומים קטנים, נניח עד 5000 ש"ח, את זה נשאיר, כי באמת יש מקרים שאנשים צריכים כסף וגם ההלוואה באמת עוזרת להם ולא מזיקה להם, כמובן שגם את זה לא כדאי לתת לכל מי שמבקש בלי לשאול כלום, אלא לשאול יותר למה מטרת ההלוואה וכו'.
עד כאן דעתי בקיצור נמרץ.

דדד

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
ברור שלא צריך לסגור את הגמחי"ם, אלא לדעת באמת איך לבנות מנגנון שיפעל לטובת הלווים ולא לרעתם, לדוגמה הייתי אומרת שהלוואה לצורך חתונת ילד בין אם זה לצורך הוצאות ליל החתונה וכדו', ובין אם זה להוצאות רכישת דירה, הגמחי"ם פשוט לא ילוו. [אע"פ שגם פה ברור שיש מקרים חריגים שזה כן טובת הלווה, אבל לפעמים עושים תקנה כזאת שלרוב ככל הציבור היא מועילה, הגם שלבודדים היא מזיקה]
לא בטוח שנכון.
יש מי שאין לו כרגע את הכסף לאולם, גם הכי פשוט בעיר. נו אז מה, שלא יחתן?
הוא יחתן, ילווה מגמח, יחזיר לאט לאט.
לא תמיד יש ברירה.

ראובן 23

יועץ משכנתאות מלווה כלכלי ומרצה בתחום במכללת פוקוס
מנוי פרימיום
נ.ב. אני לטאי גאה.;) ובעומק ליביב מתפלל ומייחל לשפיות בנושא זה של הדירות..
זה המקרו
אין "מצווה" לקנות דירה לילדים, אם אין לי כסף.
זה המיקרו ולצערנו בן אדם שהולך נגד הזרם או שהבנות שלו נשארות בבית ומזכירות לו שהעקרונות שלו לא מסתדרות אם המציאות ובמצב היותר גרוע הם מתפשרות על בחור שפחות איכותי בישבילם (כמובן שיש מקרים נדירים שזה לא ככה)

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
לא בטוח שנכון.
יש מי שאין לו כרגע את הכסף לאולם, גם הכי פשוט בעיר. נו אז מה, שלא יחתן?
הוא יחתן, ילווה מגמח, יחזיר לאט לאט.
לא תמיד יש ברירה.
א. לכן כתבתי
[אע"פ שגם פה ברור שיש מקרים חריגים שזה כן טובת הלווה, אבל לפעמים עושים תקנה כזאת שלרוב ככל הציבור היא מועילה, הגם שלבודדים היא מזיקה]
ב. לא בטוחה שגמחים נועדו לאנשים שפשוט שכחו שהבן שלהם גודל, ושיצטרכו לחתן אותו.
ואם לא היה להם כסף לחסוך? איך הם יכולים לקחת הלוואה? מאיפה הם יחזירו?
ג. במקרים כאלו גם אם הם צודקים אז לצורך הכלל, הם ייקחו הלוואה צנועה מהבנק ולא מגמ"ח.

הכסף שאנשים יחסכו בעקבות זה שהגמחי"ם לא ילוו בכאלו מקרים, הוא הרבה יותר גבוה מהחיסכון של הריבית בהלוואה מגמ"ח ולא מבנק.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
זה המיקרו ולצערנו בן אדם שהולך נגד הזרם או שהבנות שלו נשארות בבית ומזכירות לו שהעקרונות שלו לא מסתדרות אם המציאות ובמצב היותר גרוע הם מתפשרות על בחור שפחות איכותי בישבילם (כמובן שיש מקרים נדירים שזה לא ככה)
לא נכנסתי לכל בן אדם מה שהוא יעשה, אלא רק עוזרת לכולם שבמצב שאין אפשרות לקחת גמ"ח לצורך חתונת ילד, אז אנשים במציאות יתנו פחות כסף.
והיה זה שכרם של בעלי הגמחי"ם שלא ילוו לכאלו דברים, ויגרמו להורדת הנורמה הן ברכישת דירה לילדים, והן בהוצאות האחרות שמסביב.

וברור לי שעל הכללים שכתבתי, יש כאלו שחולקים מכל וכל, וחושבים שמצוות עשה מדאורייתא עד כדי מסירות נפש ממש, זה לקנות דירה לילדים, ואם אפשר שזה יהיה רק בהלוואות, מה יותר טוב מזה??
אבל על כן הקדמתי, שאני לא חושבת ככה.

ראובן 23

יועץ משכנתאות מלווה כלכלי ומרצה בתחום במכללת פוקוס
מנוי פרימיום
לא נכנסתי לכל בן אדם מה שהוא יעשה, אלא רק עוזרת לכולם שבמצב שאין אפשרות לקחת גמ"ח לצורך חתונת ילד, אז אנשים במציאות יתנו פחות כסף.
והיה זה שכרם של בעלי הגמחי"ם שלא ילוו לכאלו דברים, ויגרמו להורדת הנורמה הן ברכישת דירה לילדים, והן בהוצאות האחרות שמסביב.

וברור לי שעל הכללים שכתבתי, יש כאלו שחולקים מכל וכל, וחושבים שמצוות עשה מדאורייתא עד כדי מסירות נפש ממש, זה לקנות דירה לילדים, ואם אפשר שזה יהיה רק בהלוואות, מה יותר טוב מזה??
אבל על כן הקדמתי, שאני לא חושבת ככה.
מסכים איתך שזה צריך להשתנות אבל את לא ליטאית ככל הנראה ולכן אני יסביר לך למה התכוונתי
אם חס וחלילה יהיה לך מקרה של מישהו שיקר לך שתצטרכי בשביל להציל את חייו ללכת לרופא מאוד יקר ומוגזם לכל הדעות או שאותו בן אדם שיקר לך יהיה נכה כל חייו את לא תשקיעי את כל מה שיש לך וגם מה שאין לך
ככה זה ליטאי אם נישואי הבנות או שהוא משקיע את מה שיש לו ומה שאין לו או שאם איתו בבית כל הזמן ואני מאמין שזה יותר מלחיץ מחובות (גם של מאות אלפים)

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
מסכים איתך שזה צריך להשתנות אבל את לא ליטאית ככל הנראה ולכן אני יסביר לך למה התכוונתי
אם חס וחלילה יהיה לך מקרה של מישהו שיקר לך שתצטרכי בשביל להציל את חייו ללכת לרופא מאוד יקר ומוגזם לכל הדעות או שאותו בן אדם שיקר לך יהיה נכה כל חייו את לא תשקיעי את כל מה שיש לך וגם מה שאין לך
ככה זה ליטאי אם נישואי הבנות או שהוא משקיע את מה שיש לו ומה שאין לו או שאם איתו בבית כל הזמן ואני מאמין שזה יותר מלחיץ מחובות (גם של מאות אלפים)
דבר ראשון ממליצה לא להניח הנחות לגביי.
דבר שני שוב, אני מדברת על דבר שיגרום להורדת ההתחייבויות אצל כולם!!! וגם אצל ליטאים!!
מה לעשות שרוב הציבור בתקופה הזאת נעזר רבות בגמחי"ם??
וכשהפתרון הקל הנוח והזמין הזה ייעלם, לא יהיה ברירה לרוב האנשים והם יתחייבו פחות, כמובן שזה לא יהיה ירידה בבום אחד, אלא לאט לאט.
בהתחלה עוד אנשים ייקחו יותר הלוואות מהבנקים, אבל מה שמעניין זה, שהבנקים מלווים עד לגבול מסוים, ואנשים יצטרכו ללמוד להסתדר עם הגבול הזה.

שואפת ליותר

משתמש מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
הגמחים לא ייעלמו מהמגזר החרדי אף פעם. ואין דרך לשנות התנהלות של המונים שמתנהגים כך כבר שנים.
בעיני, כל אחד יכול להגיע למצב שהוא קונה כל מה שהוא צריך עם התנהלות כלכלית נכונה, ואפילו לקנות דירות לכל ילדיו.
כמובן שעם משכנתא מסודרת שנלקחת בצורה נכונה ובלי גמח אחד. (ובהערת אגב, משכנתא היא מתנה ולא עול)
יש תורה שלמה בנושא, זה לא המקום להרחיב.
לדעתי נכון יהיה להכניס בסמינרים ואפילו לחתנים צעירים קורס קצר בכלכלה ואיך כדאי ונכון להתנהל מהיום הראשון לחייהם כעצמאים.
בעולם האשראי חל מהפך גדול בשנה האחרונה, בעקבות חוק מאגר נתוני אשראי. הבנקים וחברות האשראי נותנים אשראי קצוב ע"פ דירוג מסודר, לכל לקוח.
אולי הפתרון הוא להפוך את כל הגמחים לחברה פיננסית אחת, כמו בנק או חברת אשראי, עם חוקים מסודרים ורגולטור (חרדי :)) שמפקח על העסק.
הנתונים לגבי כל הלווים יילקחו ממאגר נתוני אשראי של בנק ישראל, וייקבעו קריטריונים לכל סוג של הלוואה.
למשל, סכום שאפשר לקבל/ יכולת ההחזר של כל לווה וכו'.
אולי כך אפשר יהיה לחנך את פלח השוק שלווה מגמחים.

נערך לאחרונה ב:

yonatanr

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
שוב ושוב אנחנו חוזרים אל אותם טיעונים מעגליים, וויכוחים חוזרים ונשנים.
שתי הטענות הקבועות שלי הן:
1. הנחתות 'מלמעלה' לעולם אינן מועילות.
2. אי אפשר לטפל באחד הסימפטומים של הבעיה ולהזניח את הגורם לה, ולחשוב שבזה יצאנו ידי חובתנו.

לגבי 1 - כבר הוכח באשכול של 'חתונות המאה', שבכל מקום שבהם תוקנו 'תקנות' להוריד את רמת החתונות, מהר מאד חזרה הרמה הגבוהה דרך פרצות ש'המתקנים' לא חשבו עליהן, והוצרכו שוב ושוב לנסות לסתום אותם, וחוזר חלילה. כי אם אדם ירצה להעלות את רמת החיים שלו, כדי להראות לכולם 'את עושר כבוד מלכותו' - שום ניסיון כפייה לא יועיל. כך לגבי חתונות המאה, כך לגבי איסור על נתינת דירה, וכך לגבי סגירת כל הגמ"חים.
אלו ש'מקושרים' ל'מקומות הנכונים' - תמיד יצליחו למצוא כסף יש מאין. ומי שיסבול, הם החלשים, חסרי הקשרים והפרוטקציות, שימצאו את עצמם בתחתית הפירמידה, כשכולם רואים שהם עניים מרודים, בלי שום אפשרות להסוות זאת.
וזכותו של כל אחד לקחת כמה חובות שהוא רוצה בשביל הנראות החברתית. יש כאלו שאצלם זה הכל בחיים. אי אפשר לקחת זאת מהם.

לגבי 2 - אומר זאת שוב. בעיית הגמ"חים הם רק אחד הסימפטומים הקטנים של הבעיה הכלכלית העצומה אצלנו. מגדלים משפחות גדולות מלכתחילה, ובעידן שבו ההשכלה המקצועית היא אחד הדברים המכריעים ביותר ליציבות כלכלית, מראש מכוונים את הצעירים לאפיקים שבהם הפרנסה נמוכה עד בלתי קיימת. [לא כולל הנדסאים, כמובן...]

כמה שלא נמשוך את השמיכה לכיוון אחד - היא תיחשף מהכיוון השני. נאסור על ההורים לתת דירות לצעירים - הזוגות הצעירים שרק התחתנו, יצטרכו לשלם אלפי שקלים בחודש בשביל שכירות יחידה אומללה מתחת האדמה או אי שם בשמים - ולא יוכלו להתקדם לאיזו שהיא התבססות כלכלית. נאסור על הגמ"חים לתת הלוואות לנישואים - נגלה המון עניים מרודים שיצטרכו לישא את בזיונם לעיני כל, ולהשאיר את בנותיהם בביתם עד שילבין ראשם.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  105  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה