קראתי את האשכול והיה מרתק!
ויש לי כמובן דעה מסודרת בנושא.
ואני ישתף אתכם קצת, אע"פ שאני לא מאמינה שיצא מזה משהו.
ואני דבר ראשון מקדימה כמה הנחות יסוד שלי -
- אין חובה לגור בדירה שלי, ואפשר להסתדר יפה מאד גם ללא דירה.
- התנהלות כלכלית נכונה, זה לחיות מכסף שיש לי ולא מכסף שאין לי.
- אין "מצווה" לקנות דירה לילדים, אם אין לי כסף.
עכשיו לפני שאני נכנסת לנושא הגמח"ים, אני רוצה לספר לכם על פתרון מצוין למחירי הדיור, ולמה זה לא קרה עד היום.
כידוע לכולם, שכדי לקנות דירה ראשונה, הזוג יכול לקחת משכנתא בשווי 75% משווי הדירה, [ובמחיר למשתכן 90%] עכשיו תארו לעצמכם מצב אימפוטנטי שבו בנק ישראל מגביל את הבנקים שהם לא יכולים לתת כלל משכנתאות, מה היה קורה אז למחירי הדירות?
אז מי שקצת מבין יודע שמחירי הדירות יקרסו!!!!!
כי הכלל הידוע הוא, שהכל זה לפי ההיצע והביקוש, וברגע שמורידים את הביקוש בבערך 95% כי הרי רוב האנשים צריכים משכנתא בשביל לרכוש דירה, ובלי יכולת לקחת משכנתא, הם פשוט לא היו קונים דירה, אם ככה מה יקרה כש 95% מרוכשי הדירות, לא ירצו יותר לקנות דירות?
נכון מאד, תתחיל ירידה חזקה במחירי הדירות.
אם ככה ושהפתרון כזה פשוט, אז למה בנק ישראל לא עושה זאת? או לפחות לא מקטין את המשכנתאות שניתן לקחת?
אז אני לא אאריך עכשיו בנושא שדורש מאמר שלם, אבל אכתוב בקיצור שבנק ישראל יותר חשוב לו רווחת הבנקים ושירוויחו יפה, מאשר שמחירי הדירות ירדו.
עכשיו אני מגיעה לגמחי"ם.
ואני שוב אני חוזרת על הכללים שלי.
- אין חובה לגור בדירה שלי, ואפשר להסתדר יפה מאד גם ללא דירה.
- התנהלות כלכלית נכונה, זה לחיות מכסף שיש לי ולא מכסף שאין לי.
- אין "מצווה" לקנות דירה לילדים, אם אין לי כסף.
ועל כן, גם כשהגענו לפרק חתונות הילדים, צריכים לדעת לחיות מהכסף שיש לנו, ולא מכסף שאין לנו, ובמיוחד שלאף אחד חתונות הילדים לא הגיעו בהפתעה, ואם רציתם להוציא על החתונה 500,000 ש"ח, תתכבדו ותחשבו מראש איך אתם משיגים את הסכום הזה, במקום לקחת דבר ראשון הלוואה, ואז להתחיל לחשוב איך לשלם אותה.
עכשיו תתארו לכם את העולם החרדי שבו א"א לקחת גמחים כ"כ בקלות לכל דבר ועניין, ונתמקד בנושא גמחי"ם לעזרה ברכישת דירה, גמחי"ם לעזרה בהוצאות חתונה ושמחות, האם אנשים היו מוציאים לקניית דירה לילדים אותו סכום שהם מוציאים היום? כשהכסף הזול הרבה יותר זמין? האם היו מוציאים על ליל החתונה את אותם סכומים שהם מוציאים היום?
והתשובה היא לא, לא, ושוב פעם לא!!
נכון שאנשים ימשיכו לקחת הלוואות מהבנקים ומשכנתאות כמה שיוכלו, אבל שימו לב, כמות ההלוואות שאפשר לקחת מהבנקים היא הרבה יותר קטנה, ובסוגריים גם את האפשרות הזאת אנשים מנצלים היום עד תום, ובנוסף תראו לי כמה דירות אפשר לרכוש לילדים כשאין הון עצמי ראשוני, וכל הכסף מגיע מהלוואות ומשכנתאות מהבנקים?
ולגבי השוק האפור אני מאמינה שרוב ככל האנשים השפויים לא יגיעו לשם, וממילא גם לא יהיה לזה הרבה השפעה.
ואז כשלאנשים יש הרבה פחות אפשרויות להלוואות וכסף זול, לא תהיה ברירה לאנשים ורף החתונות ירד, וכן הסכום שאנשים נותנים לדירה לילדיהם כשאין להם באמת כסף, גם הוא ירד.
עכשיו בצורה מעשית,
ברור שלא צריך לסגור את הגמחי"ם, אלא לדעת באמת איך לבנות מנגנון שיפעל לטובת הלווים ולא לרעתם, לדוגמה הייתי אומרת שהלוואה לצורך חתונת ילד בין אם זה לצורך הוצאות ליל החתונה וכדו', ובין אם זה להוצאות רכישת דירה, הגמחי"ם פשוט לא ילוו. [אע"פ שגם פה ברור שיש מקרים חריגים שזה כן טובת הלווה, אבל לפעמים עושים תקנה כזאת שלרוב ככל הציבור היא מועילה, הגם שלבודדים היא מזיקה]
אבל למשל גמחי"ם לצרכים רפואיים דחופים, או גמחי"ם בסכומים קטנים, נניח עד 5000 ש"ח, את זה נשאיר, כי באמת יש מקרים שאנשים צריכים כסף וגם ההלוואה באמת עוזרת להם ולא מזיקה להם, כמובן שגם את זה לא כדאי לתת לכל מי שמבקש בלי לשאול כלום, אלא לשאול יותר למה מטרת ההלוואה וכו'.
עד כאן דעתי בקיצור נמרץ.