10 מילים באידיש ירושלמית...

מצב
הנושא נעול.

האברך ממיר

משתמש מקצוען
אבער זיי ווייסן נישט וויאזוי מ'זאגט אין אידיש אקדמיה...
אקדמיה איז א לויעזיש'ער ווארט.
אזוי ווי אויף איינגליש זאגט מען אקדמיק (academic).איך בעט איבער אויף די גרייז'ן אויב ס'איז דא, וויל אידיש קען איך שרייב'ן בעסער פון איינגליש.
טאקע אינטרעסאנט אז די אקדמיה פון די עיבריט'ע שפראך האט נאך נישט אויס געראכט א ווארט אשטאט די ווארט אקדמיה.

העשיל פרידמאן

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
כ'האב יעצט געליינט האט די אשכול.
וואס זאל איך אייך זאגן - מער גרייזן פון ריינע אידיש...

אסאך מענטשן קענען טאקע רעדן אדער כאטשיג פארשטיין - אבער ווען ס'קומט אן צו שרייבן, איז דער מצב זייער איבערגעשטרענגט...

אויף תולה ארץ...

למברגר

משתמש פעיל
עיצוב גרפי

אסאך מענטשן קענען טאקע רעדן אדער כאטשיג פארשטיין - אבער ווען ס'קומט אן צו שרייבן, איז דער מצב זייער איבערגעשטרענגט...

אויף תולה ארץ...
לפחות 35% מדוברי אידיש אינם יודעים לכתוב בלי שגיאות

הטעם המושלם

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
אני קוראת את שרשור הזה ומתגלגלת מצחוק- רחמים מי שלא יודע לכתוב באידיש שילך ללמוד, או לפחות יגיד שהוא לא יודע.
והמילים דו ודי הן 2 מילים נפרדות! באידיש חסידית קוראים שורוק כמו חיריק, וכותבים שורוק, הפרוש של המילה זה אתה.
די זה "זה" או ה' הידיעה, באידיש ירושלמית "זה" אומרי דעיע" וכותבים די

האברך ממיר

משתמש מקצוען

אויף תולה ארץ...
אויף דעם איז געזאגט געווארן, נוייהאכח מיט זיבן גרייזן...
דער פראבלעם הויבט זיך האן אז אין רוב בתי חינוך, סיי פאר יינגלאך און סיי פאר מיידלאך וואס מען לערנט אויף אידיש, לערן מען אויס שרייבן נאר אויף לשון הקודש.
ביי יינגלאך איז דאס אפילו ביי די פרומסטע חיידרים.
און אפילו ווער ס'האט עס האט, ריכטיגער געשריב'ן אן אייגינער חוש אויף צו שרייבן, דארף קודם וויסן די פשוטע כללים, פון די אותיות וואס קומט צו מנקד זיין, און פארשטיין פארוואס אויף אידיש שרייבט מען דאווידאוויטש און נישט דוידוביץ'.

בשבילי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
אני קוראת את שרשור הזה ומתגלגלת מצחוק- רחמים מי שלא יודע לכתוב באידיש שילך ללמוד, או לפחות יגיד שהוא לא יודע.
והמילים דו ודי הן 2 מילים נפרדות! באידיש חסידית קוראים שורוק כמו חיריק, וכותבים שורוק, הפרוש של המילה זה אתה.
דו קאטשעסטצאך פון גילעכטער אבער דו האסט נישט געליינט אלע ענטפערונגען.....
כשאני מדבר אליך ואני אומר לך אתה/את - אז כותבים"דו" עם 'ו'
כשאני שואל אותך אתה/את מכיר/ה את האתר פרוג ?( קענסט די אתר פרוג ) - אז כותבים "די" עם 'י'

איך אומרים אתר אינטרנט באידיש - די פלאץ אין אינטרנט ?:LOL:

ירושלמי987

משתמש מקצוען
איך האב געלערנט צו שרייבן אידיש
און דו מיט די
איז איינע פון מיינע שוואכקייטן וואס איך האב אלעמאהל די טעות
אויך ביי לשון קודש, ווען איינער לערנט גוט שרייבן איז דא ביי זייער אסאך אזעלכע סארט טעותים
אם (אויב) מיט עם (מיט), קענסטו טרעפן פיל וואס האבן די טעות

רצוני לעשות רצונך

משתמש מקצוען
אם אני לא טועה "דעיע" זו שגיאה שנכנסה לדיבור- (לא בטוחה)
באידיש חסידית גם אומרים "דעיע".

אגב,
יש בעמנואל דוברי אידיש?

הטעם המושלם

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
אם אני לא טועה "דעיע" זו שגיאה שנכנסה לדיבור- (לא בטוחה)
באידיש חסידית גם אומרים "דעיע".

אגב,
יש בעמנואל דוברי אידיש?
יכול להיות, ובכל מקרה כותבים די. דעיע למעשה זה ״ הזה״ ולא ״זה״
ולגבי דוברי אידיש בעימנואל, אכן יש לא מעט דוברי אידיש. פתחו גן רק לאחרונה כי קודם היו בעיקר מחסידי סלונים, ששלחו לגן של סלונים שהוא בעיברית. עכשיו יש גם את הרוב המוחלט של הבאיאנרס, וגם מהכלל חסידי אז יש גנים באידיש

הטעם המושלם

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קיט ק'

קמה קָרָאתִי בְכָל לֵב עֲנֵנִי יי חֻקֶּיךָ אֶצֹּרָה:קמו קְרָאתִיךָ הוֹשִׁיעֵנִי וְאֶשְׁמְרָה עֵדֹתֶיךָ:קמז קִדַּמְתִּי בַנֶּשֶׁף וָאֲשַׁוֵּעָה (לדבריך) לִדְבָרְךָ יִחָלְתִּי:קמח קִדְּמוּ עֵינַי אַשְׁמֻרוֹת לָשִׂיחַ בְּאִמְרָתֶךָ:קמט קוֹלִי שִׁמְעָה כְחַסְדֶּךָ יי כְּמִשְׁפָּטֶךָ חַיֵּנִי:קנ קָרְבוּ רֹדְפֵי זִמָּה מִתּוֹרָתְךָ רָחָקוּ:קנא קָרוֹב אַתָּה יי וְכָל מִצְוֹתֶיךָ אֱמֶת:קנב קֶדֶם יָדַעְתִּי מֵעֵדֹתֶיךָ כִּי לְעוֹלָם יְסַדְתָּם:
נקרא  10  פעמים

אתגר AI

הסוואה • אתגר 21 • אתגר נושא פרסים 🎁

לוח מודעות

למעלה