בזכות הקטע הזה התקבלתי לכאן, נחמד לשתף אותו:
נשארו לו רק הכפרי הגבוה וקרוע הבגדים ואז תורו יגיע. הוא הגניב מבט אל הנער שלידו, פניו לבשו גוון לבנבן ועוטרו בפצעים אדומים, אביהו של הנער השקה אותו מידי פעם במים שהוצעו לממתינים, ומלמל משפטים רוטנים אודות קצבו האיטי של שעון האורלוגין.
חריקת הדלת שנשמעה הסבה את תשומת ליבו אל הזקן שיצא דרכה בצעדי ריקוד מגושמים, ונראה צעיר בעשר שנים לפחות מאותו זקן שנכנס לחדרון רק לפני דקות מספר. השמש תמך בזקן, סייע לו לצאת ואפשר לכפרי הממתין להיכנס לקודש.
הנער החולה הותקף בשיעול ארוך, "הוא משתעל כמו הפרנסה שלי" אמר מוישה לאבי הנער בחיוך עגום.
"אם כן, אני מקווה שאתה רופא" חייך אבי הנער בעודו טופח על שכם בנו.
"הלוואי, יש לי רק פרה שמניבה חלב. עכשיו היא חולה ואין לי כסף".
"לכן באת" הנהן האב בהבנה.
"לא רק, גם דבורהל'ה שלי כבר לא צעירה. ואין לי רובל אחד מיותר בשביל הנדוניה".
השמש התקרב אל מוישה בצעדים נמרצים, "אתה מוישה מביאלוסטוק"?
"כן, זה אני"
"הגיע הזמן שלך להיכנס לרבי".
___
נסיעתה של העגלה בשבילים המתפתלים הניחה למוישה לחשוב כי אם רק יעצום את עיניו, יחוש שהוא רוכב על גבה של עז הרים מקפצת.
"היית אצל הבעל שם טוב, נכון"? שאל אותו יאצ'ק בעודו לועס גבעול ירוק שקטף מצדי הדרך.
"אכן, אחרת מה יש לי לחפש במז'יבוז"?
"ומה בירך הרבי"?
"פראג" ענה מוישה בחיוך קטן.
"מה"? יאצ'ק האט מעט את מרוצת הסוסים.
"הרבי אמר לי לנסוע לפראג". מוישה חתם את דבריו ועצם את עיניו, הדבר האחרון שחסר לו שיאצ'ק ידע על האוצר.
העגלון הסיע את העגלה בעיקול חד, האיץ את מרוצת הסוסים ואחר כך פנה למוישה.
"אתה יודע" יאצ'ק היסס מעט, "נסיעה לפראג זה דבר לא זול בכלל"
"לכן שכרתי אותך, אמרו לי שאתה נותן מחיר טוב"
"אבל לא חשבתי, כלומר, אני מתכוון" יאצ'ק כחכח בגרונו "לא אמרת שהיעד הוא פראג" הוא התנשף מעט, "אמרת רק לנסוע לכיוון הגבול"
"קבל את התנצלותי הכנה"
"התנצלות לא תביא אוכל לילדים שלי" רגז יאצ'ק והצביע בסנטרו על בגדיו המרופטים של מוישה.
"אבל דבריו של הבעל שם טוב כן, אם הרבי אמר לי שאמצא פרנסה בפראג, כך יהיה, אל תדאג"
לפחות כך שורהלה הייתה טוענת. נשים.