אני אישית נלאתי מלהסביר לאנשים
אבל אני מכיר את האנשים משני הסוגים
יש לי חבר שמתעסק עם פיננסים ביטוחים מרוויח 30-40 בחודש
מכיר כמה בהייטק שמרוויחים באזורי ה20 +++
ומכיר גם בסביבתי אנשים אברכים שנשותיהם מרוויחות 8 אלף שקל
ואנשים לא מבינים.
רמת החיים עלתה מחד
אבל היא עלתה רק לאנשים מסוימים מאוד(לאלו מהייטק והפיננסים)
לרוב האנשים היא לא עלתה אלא ירדה.
מי שלא אקדמאי (שרק על זה בזבז 3-5 שנים)
או מוכשר באופן יוצא דופן(2 אחוז מהאוכלוסיה)
או עצמאי
או ירש ירושה כלשהי
או לחילופין טיפוס "חנון"
חי חיי הישרדות הרבה הרבה יותר קשים ממה שהיה לפני 30 שנה
הוא נלחם על קורת גג
נלחם על מחירי המכולת ועוד ועוד
הוא ממש לא הולך למסעדות
לא טס לחול
לא קונה ביגוד ועוד ועוד
ועוד ועוד
רמת החיים עתה לא רק בציבר החרדי אלא בכלל המדינה,
ולא רק באשמחת ההיי טק,
ההייק לפחת בתוך הציבו החרדי נכנס לקונצנזוס, לפני 10 שנים ביתר שאת ב5 שנים האחרנות,
רמת החיים עלתה עד קודם לכן,
(גם באשמת ההיי טק, שתן את המשכורת החדשית הגבוהה, אבל ממש לא רק)
מהרגע שמחירי הדיור חצו את המיליון לדירה במרכז, ואנשים התחילו לחיות ממה שאין להם = קרי המשכנתא,
הם התחילו לחיות ממה שאין להם, כי זה השתלם בסביבת ריבית נמוכה,
גם לפני 7 שנים כמעט ולא היה זוג שנכנס לדירה ללא שיפוץ קטן, מה שלא היה קיים בכלל לפני 15 שנה (חוץ מאולי שהאברך לקח 2 בחורי ישיבה בני המשפחה הם צבע את הדירה בסיד לבן....)
אשים לא ריהטו דירות, ובכלל כל הנושא של אדריכלת ועיצוב פנים - במיוחד בציבור שלנו לא היה במודעות בכלל!!
אבל היום אנשים עושים חשבון אי כבר גם ככה קורע את עצמי בשבי הדירה שוה לי עוד 1000 שקל (שמקביל 100 אלף במשכנתא, בשביל לחיות כמו בן אדם....)
אולי אלו שהתחתנו בעשור האחרון לא מכירים את זה, אבל כמה אנשים חיים עם מטבח ירוק ומתקלף, כפי שההורים שלי חיו במשך 15 שנה (עם ארונות תחתונים בלבד) כי לא היה להם ממה להוסיף??
לכמה אברכים באחוזים יש רכב היום לעומת 20 שנה?
ונרד לפרטים הקטנים יותר, לכמה נשים היה לפני 20 שנה את העגלה צרחה אחרונה בשוק? האם לפני 20 שנה שהיית הולך ברחבת בני ברק, היו 2-3 עגלת מסוימות שכיכבו ברחוב?(וא היו אז פחות ילדים מהיום, אם כבר להיפך), האם משפחה אברכית עם 7+ ילדים לבשו כולם סטים משפחתיים?
שאפילו בקופת העיר במלבושי כבוד הגיעו למסקנה , שזה היה קלאסה ונותן לאישה הרגשה של כמעט צורך השעה , והם עזרים במימון של זה...(אין כאן טרוניה על קפת העיר, אני מביה שזה המע שהם יכולים לתת בשביל ההרגשה הטובה)
ואל תגיד לי שכולם בהייטק, כי לפני 10 שנים כמעט ולא היו קבוצות ללימוד תכנות בציבור שלנו (בסמינר וולף היתה קבוצה אחת, ובסמינר מאיר היתה קבוצה שהורכבה מבנות שהגיעו מהפריפריה ומסמיר כהנא ביחד, ועדיין לא היה שם מעל 20 בנות בכל בצה כזו, לפי 15 שנה היתה קצה אחת בביברק, אך רק בסמינר וולף והיו שם פחות מ20 בות, כך שמובן שמדובר בשבריר האחוז.....)
בציבור הכללי כשמפרסמים היום רכב , בכלל לא כתבים עלות כללית, אלא רק עלות חדשית כפול מס חודשים....
כשהתחילה הקרונה, היו פיטורים המוניים בכל חברות האשראי, כי הם היו בטוחים שאנשים יפסיקו לקנות באשראי!(היה בכל המשק של קיצוצים), אבל להפתעתם הצריכה רק גדלה(את ה יכול לבדוק את מה שאני כותבת), הדבר היחיד שאנחנו רואים מול העיינים מה שעצר את הסחף הזה הוא עליית הריבית שמשפיע באופן מיידי על כל נוטלי ההלואות המשכנתאות ועל הרבה פורסי התשלומים באשר הם....
ובקשר להטפות שאתה צועק לגבי העליהם, רק רוצה לסבר את האוזן , שלצערי גם הייתי בגיזרת המפוטרים בעבר, ובעבר הרחוק לקח לבחורה חרדית שנים כדי פרוץ את תקרת הזכוכית של ה10-12K גם בהייטק, אני יודעת שזה נשמע מוזר אבל תברר 15 שנה אחורה, תבדוק מה קרה בציבר החרדי במפולת של 2008, לא הייתי ביחידות....)
ובהחלט יודעת להודות לה' שהמצב השתנה,
למרת שעדיין לא נסעתי לחול, ולא מחזיקה רכב, לא הייתי בית מלון שים, ובמסעדה פאחת לתקופה ארוכה מאדדדד, מה שהרבה אנשםי שמרויחים פחות ממני מרשים לעצמם בקלות(מפרגנת להם שיערב להם, רק שיש מחיר לכל דבר!), ועדיין חושבת שבנושא של בקשת עזרה מהמדינה, ללא קריטריון של מיצוי כושר התשכרת של לפחת אחד מבני הזוג, הוא קריטריון הגיוני ונורמלי.......
לקח לי כמה שנים טובות (של עליות יקרות מאד במחירי הדיור) עד שקניתי דירה, ומעולם לא חשבתי שמישהו יעזור לי בשכר דירה, והיו שנים שמעבר למשרה מלאה+ נסיעות, גם הוספתי עבודות קנות בערבים (לא מומלץ בכלל בסוף מתמוטטים, אבל ההייתי צריכה להגיע לסכום ראשוני) אז כון שלפעמים ירתי והתעצבנתי, אבל בתת מודע ידעתי , שאף אחד לא יעזור לי חוץ ממני, ואני חושבת שבציבור שנו שהוא ציבור מקסים ונהדר , ומלא בהמון יתרונות, לפעמים בגלל עודף עזרה , שיש מההורים, מהתורמים ועוד, איכשהוא ברור לזוג בן 20 שאמור להיות לו דירה, ואמורים לממן אותו,את החתונה שלו ועוד,ואם אין לו דירה, אז מיימום שיעזר לו בשכירות....(ובגלל יוקר המחיה שעולה ועולה, המצב כבר הרבה פחות כזה כלל שעובר הזמן) והמושכל הזה בברור פחות בציבורים אחרים (שהם כמובן ציבורים שבכללי פחות טובים מכל הבחינות שבעולם)
ולהאשים את המדינה במצב - זה נכון ברמת המאקרו, אבל ברמה האישית בן אדם יכול לבכות עד מחר, במיוחד שלא נראה שאפילו בממשלת הימין דתיים , מישהו מעיז ליגוע אפילו במונופול אחד!(למרות שלכאורה שממשלה כאן חרה ע"י הציבור העי , ועי העשירונים הנמוכים יותר...) ואין שינוי רציני בגיזרת הדיור (אם כי נראה שמקדמים פתרונות נקודתיים, שכנרא לא יעילו להרבה מהציבור)
ואם כולם סביבך מצליחים ל"קרוע" את עצמם ולעמוד גם אם בקושי , בעבודה במשרה מלאה, כנראה שהקרטריון הוא הגיוני , על אף היותו קשוח, וחלק מהרעיון הוא קריטריון שלא הרבה עומדים בו, כי אחרת לא יוכלו להעניק את הסיוע לכל מי שיעמוד בקריטריון המקל יותר.....
והלוואי שתהיה פרנסה ברווח ובקלות לכל עמך בית ישראל!!