חברים, לאט לאט לאט…
קודם כל צריך לדעת, שאי אפשר לבוא באמצע סיפור ולהחליט שמשתלטים על הסיפור, כאילו אתם נמצאים עמוק בתוך העניינים.
כמה פעמים אנחנו רואים כל מיני מראות, ובטוחים מי צודק ומי אשם, ואז כשמנסים לברר קצת, רואים שלא התחלנו להבין…
אז קודם כשרואים משהו וחושבים שצריך להתערב, שזה יהיה בגישה של ״אני לא יודע מה היה, אבל גם אני טועה לא יקרה כלום״.
אין שום בעיה להפסיק ילדים ממריבה של מכות, מקסימום יצחקו עליך.
זה עדיין לא אומר שמותר להחליט מי אשם ולצעוק (רק) על הילד המכה, אלא לדאוג לסיום המריבה העכשווית בצורה של פניה יפה לכולם.
זה יעזור? מסתמא עד שתלכו, אבל יותר מזה כבר לא עניינו.
הרי לא תישארו שם כדי להשגיח שהילדים הולכים הביתה, ושהם לא עושים דברים אחרים בדרך…
אז לאט לאט, בלי התלהמות ובלי צעקות, רק עם משפט נורמלי שיפסיק את המריבה.
לגבי הורה שמכה ילד, זה סיפור הרבה יותר מסובך.
קודם כל, שוב צריך לדעת שאנחנו לא יודעים כלום, ואולי יש לזה סיבה שיכולה להניח את הדעת.
בעיני ראיתי ילד שכל הזמן ברח לכביש, וככל שהאמא ניסתה להניע אותו הוא לא הקשיב, עד שהוא ממש קפץ לכביש מול רכב שעצר בפתאומיות, ואז האמא הרימה כזאת שאגה שכל השכונה שמעה.
האם זאת הדרך היחידה והנכונה להזהיר את הילד? לא יודע, אבל כאן כבר אפשר להבין למה היא שאגה בחוסר פרופורציה, והרבה מתוכנו יכולים ממש להזדהות עם זה.
אז שוב, גם אם החלטתם להתערב, צריך לעשות את זה בצורה שאתם לא מבינים כלום, ורק חושבים שבכל זאת זה לא בסדר, ומקסימום טעיתם ולא קרה כלום.
אבל כאן בדיוק מתחילה הבעיה, כי הרי אם ההורה צודק (כמו במקרה הנ״ל למשל), אז לא רק שהאמא צודקת בשאגות, אלא שאם נתערב ונגיד משהו, אז אנחנו בעצם מורידים את כל התועלת מהתגובה של האמא, שבאה להציל חיים.
ואם נלך ישר לרווחה או למשטרה, אז אנחנו סתם מציקים לאנשים בריאים, שרק ניסו להציל את הילד שלהם, ולהראות שיש דברים עם קו אדום בוהק.
לכן לענ״ד כל עוד שזה לא מקרה חריג של סכנת חיים, אז לא להתערב כלל!!
ואם בכל זאת אתם מרגישים שאתם חייבים להתערב, כי זה ממש ״לא תעמוד על דם רעיך״ וכו׳ וכו׳, אז תעשו טובה ותעזבו את כל העיסוקים שלכם, ותכניסו ראשם ורובכם לתוך הסיפור המשפחתי, ואולי ככה תזכו באמת לעזור באמת למשפחה / ילדים.
עד אז, זה סתם התערבות שלא מגיעה מהמקום הכי טהור של לדאוג באמת לשני, אלא ממקום של ״אני לא יכול לסבול שאנשים מתנהגים בצורה שאני חושב שהיא לא מתאימה״ וד״ל…