מ<ביזנס>
ב"ב: מול המגדלים, פתרון מצוקת הדיור לא פחות חשוב
בעיריית בני ברק מבהירים ל'ביזנעס' בעקבות תמיהות שעלו לאחר שזו בחרה להסב שטחים מעסקים – למגורים • "אחת המצוקות הקשות במגזר החרדי היא מצוקת הדיור. העירייה פועלת להביא בשורה משמעותית כדי להקל על הבעיה האקוטית" • מבטיחים: "במקביל יאושרו שטחים נרחבים למגדלי משרדים ועסקים"
דוד שלומוביץ 09.07.2019
המוסכים יפונו | צילום אילוסטרציה: אנה קפלן, פלאש 90
סיפורי הנדל"ן בעיר החרדית הוותיקה – בני ברק, ממשיכים לרתק את כל העוסקים בתחום. בהמשך כמעט ישיר לכתבה על
שוק פרדס כץ שפרסמנו בשבוע שעבר, מתברר היום שתוכנית נוספת בעיר המיועדת להקמת כ-1,400 יחידות דיור בכ-50 בניינים תקבל תוקף עוד כחודשיים, אך לפני עליית הדחפורים על הקרקע תפצה העירייה – באמצעות החברה הכלכלית של בני ברק – כ־150 מחזיקים בשטח, רובם ללא היתר. כך מפרסם בהבלטה אתר 'כלכליסט'.
הכותב, אמיתי גזית, מדווח כי מדובר במתחם החולש על שטח של 103 דונם באזור המוסכים בשכונת פרדס כץ, ממזרח למתחם העסקים החדש של בני ברק (BBC). הגבול הצפוני של המתחם הוא רחוב הירקון, רחוב המכבים ממזרח והחשמונאים ממערב. כיום יש בשטח בעיקר מוסכים ומבנים שונים המשמשים לתעשייה מסורתית. התוכנית משנה את ייעוד הקרקע למגורים, ותאפשר לבנות במקום בניינים בגובה של עד 6.5 קומות. לדבריו, התכנון הזה מותאם לאוכלוסייה חרדית, במיוחד לזוגות צעירים וההערכה היא כי יתגוררו בשכונה החדשה כ־6,200 איש.
עוד הוא כותב כי על פי ההערכות, לאחר מתן התוקף לתוכנית צפוי שווי הקרקע להגיע לכ־425 מיליון שקל, בערך פי שניים משווייה היום. ההכנסות משיווקה יתחלקו בין עיריית בני ברק לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אך עוד לפני זה ינוכו מהסכום תשלומי פיצויים לכ־150 מחזיקים שונים בשטח – רובם נחשבים פולשים, אחרים בנו בחריגות בנייה, ללא היתר או חרגו מהוראות התוכנית בשטח.
מתווה הפינוי סוכם בין רמ"י לחברה הכלכלית של בני ברק במסגרת הסכם החכירה בין הצדדים, במסגרתו קיבלה החברה הכלכלית זכויות על הקרקע, אך גם לקחה על עצמה את עלות פינוי 150 מחזיקי הקרקע במקום. ל'כלכליסט' נודע כי החברה הכלכלית כבר הגיעה לשורה של הסכמים עם מחזיקי הקרקעות, במקביל להליכים משפטיים נגד אחרים, שגם הם צפויים להסתיים בפסיקה שתאפשר פינוי, לרוב בתמורה לפיצוי. כאשר התוכנית תקבל תוקף, החברה הכלכלית תשווק את הקרקע לקבלנים והכסף ישמש למימון הפיצויים. יתר ההכנסות משיווק הקרקע יחולקו באופן שווה בין העירייה לרמ"י.
השאלה היא, מה הוביל את העירייה הצמאה לתשלומי ארנונה לעסקים, לקחת קרקע שהייתה מיועדת במקור למגדלי משרדים בני 30 קומות ויותר, בדומה למתחם BBC, ולשנות בה את התכנון? למה לבטל 53 אלף מ"ר שנועדו למשרדים ועוד 33 אלף מ"ר שטחי מסחר, ולהמיר אותם לתוספת של כ-110 אלף מ"ר למגורים, שהם עוד 1,188 דירות? האם זה אומר ששוק הנדל"ן למסחר, תעסוקה ומשרדים הגיע לרוויה מסוימת?
גורמים המעורים בתחום ההנדסה בעיריית בני ברק מסרו ל'ביזנעס', באמצעות דוברות העירייה: "התושבים חשובים לעירייה לא פחות ממגדלי המשרדים המכניסים, ובעיריית בני ברק עמלים מזה שנים הן על חוסנה הכלכלי של העיר והן על אפשרויות המענה בה למצוקת הדיור של המגזר בכלל ובפרט של תושביה, בני המקום וכו'. ככל שאנו מעוניינים לפתח את העיר מהפן העסקי ואף עושים לשם כך צעדים רבים – אנו לא מעוניינים להעשיר את הקופה העירונית בלבד – אלא מוכנים לשנות ייעוד שתועלתו מגורים.
"אין ספק לאיש שאחת המצוקות הכי קשות במגזר החרדי היא מצוקת הדיור. העירייה פועלת כאן על מנת להביא בשורה משמעותית כדי להקל במקצת את הבעיה האקוטית – כשבמקביל, יאושרו גם שטחים נרחבים להקמת מגדלי משרדים ועסקים על מנת לחזק את אזור העסקים המוביל בגוש דן".
כמו כן בעירייה הפנו את 'ביזנעס', לטבלאות האיחוד והחלוקה שצורפו למסמכי התוכנית, מהן עולה כי שווי המתחם של תוכנית המגדלים היה 234 מיליון שקל ואילו התוכנית למגורים מכפילה כמעט את שווי הקרקע לכ-425 מיליון שקל. כך שהפסד רב בשלב הראשון בוודאי לא יקרה.
עד 60 קומות
מאידך, ואולי כתשובת המשקל, 'גלובס' מדווח, כי, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל-אביב אישרה להפקדה להתנגדויות הציבור תוכנית מתאר מפורטת למתחם התעסוקה BBC בבני-ברק שמכפילה את שטחי התעסוקה בו, בבינוי של עד 60 קומות. בנוסף, נותנת התוכנית תמריצים לאיחוד מגרשים בהיקף זכויות גדול עוד יותר מבעבר ומאפשרת הוצאת היתרי בנייה.
תוכנית המתאר החדשה חלה על שטח של כ-400 דונם המקיף את כל שטח מתחם התעסוקה הממוקם בין רחוב ז'בוטינסקי והירקון בדרום, בן-גוריון במערב, המכבים ממזרח, וששת הימים בצפון. ואת התוכנית יזמה עיריית בני-ברק בתכנון משרד עדן בר
אדריכלים
כיום, כולל אזור התעסוקה BBC של בני-ברק זכויות בנייה מאושרות ל-800 אלף מ"ר שטחי תעסוקה. עד כה נבנו מתוכם כ-250 אלף מ"ר. תוכנית המתאר החדשה מביאה את שטחי לפי שתיים זכויות בנייה כ-1.6 אלף מ"ר אליהם יתווספו 270 אלף מ"ר שטחים ציבוריים שיהיו רשומים על שם העירייה ייכללו בתוך מגדלי המשרדים ויוכלו לשמור על צביון המקום בשבתות.
מי שמרוויח מהתוכנית החדשה הם מגרשים שטרם נבנו או שנבנו חלקית ועדיין יוכלו לממש את זכויות הבנייה המוגדלות. התוכנית החדשה מפיחה רוח חיים במגרש שעליו נבנה חלקית 'מרכז דן' בפינת הרחובות בן-גוריון וז'בוטינסקי הרובץ במקום כפיל לבן קרוב לעשרים שנה. מקווים כי התמריץ הכלכלי יתניע את מימוש הפרויקט.