אני מצרף כאן את הטור שפרסמתי השבוע בדיוק בעניין הזה שבו אני מתריע מפני הקפאה של השיווקים וחבל.
ואגב, לאלו שכתבו שהמחירים עדיין יקרים יותר מאשר לפני חצי שנה:
א) חכו, אנחנו רק בהתחלה.
ב) כמובן שכאשר מדברים על עלייה או ירידה במחיר זה אחרי שקלול המדד והאינפלציה ולא רק במספרים.
קריאה לעזרה
הקדמה: לקראת סוף הטור אבקש את עזרת הקוראים בעניין לשנות את מפת ההתיישבות החרדית בס"ד, מי שיכול לעזור נא לפנות אליי למייל ויבורך משמיים.
השבוע קרה דבר מאוד דרמטי בדיור החרדי, איש לא שם לב לכך וגם בעיתונות לא תקראו על כך מילה, אך זה בדיוק התפקיד של הטור הזה: לסייע ככל האפשר לפתרון הדיור באופן אקטיבי, כולל אם צריך להעביר את המידע מאחורי הקלעים אל קידמת הבמה, למען חולל שינוי.
מה שקרה זה דחיית מכרזי ענק של רמ"י שהיו צריכים לצאת השבוע, בטבריה ועכו ובעוד ערים, חלקם נדחו לחודש וחלקם לחודשים ארוכים, וזה צריך מאוד להטריד או לשמח אותנו, תלוי בזווית הראייה של הדברים.
מה כל כך דרמטי במכרזים אלו? ובכן, מדובר במכרזי ענק של בין קרוב לאלף ועד אלפיים דירות כל אחד (כולל שבס), אשר כולם מתאימים, או ניתן להתאימם, לציבור החרדי.
המדיניות הזו הפוכה לחלוטין ממה שנהגו כחלון ושות' ובוודאי ממה שנהג אלקין, אשר הוציא בשנה אחת כמאה אלף דירות, וכאן אפילו את מה שכבר יצא למכרזים – מקפיאים.
אך איך ייתכן שאותו צעד ישמח ויטריד אותנו בו זמנית?
התשובה היא בעתיד, איש לא מבין מדוע ננקטה מדיניות זו של הקפאות ודחיות (במקרה של טבריה אכן היה כשל משפטי שהתרעתי עליו בפני יו"ר רמ"י, אך לא הייתה כל כוונה לדחייה של חודשים ארוכים ויקרים).
כפי שכתבנו כאן בשבועות האחרונים, משהו מתבשל במשרד השיכון, ייתכן מאוד וזה יצליח ואנחנו נהיה עדים להקמתן של שכונות וערים חרדיות, ונהלל ונשבח את חכמתו של הרב גולדקנוף וצוותו.
אך, וזה מה מדאיג, ייתכן גם ההיפך: איש אינו יודע כמה הממשלה הזו תחזיק מעמד ועד כמה השפעתנו תהיה חזקה, ואז נהיה מהצועקים על לשעבר.
היינו כבר בסיפור הזה לצערנו, כאשר שר השיכון הרב ליצמן עצר את התכניות של מחיר למשתכן, והביא תכנית גרנדיוזית, שאילו הייתה יוצאת לפועל היינו היום במצב אחר לגמרי, אך נטרפה השעה והממשלה נפלה בפתאומיות והכל ירד לטמיון.
הלקח מכך צריך להיות כי מה שנוסע צריך לתת לו לנסוע ולא לעצור תכניות ומכרזים כי לא תדע מה ילד יום, וטוב ציפור אחת ביד – גם אם מי שיזם אותה הוא שר אנטי חרדי - מאלף הבטחות קואליציוניות.
נחיה ונראה ונתפלל שיתברר שהכל לטובה, ובינתיים נתרכז במה שיש לנו ביד וזה לא מעט:
בעוד כחודש תתקיים בע"ה הגרלה רבתי על עשרת אלפים דירות, זה המון, המטרה שלנו צריכה להיות, כמו בהגרלות הקודמות שהצלחנו בהן, לנתב את הציבור למקום אחד על מנת ליצור קריה חרדית מוצלחת גם אם בעיר פחות חרדית, זה הצליח בחריש וברמה ה' בבית שמש, בעכו ובאופקים ועוד, ואין שום סיבה שלא נמשיך עם זה, והפעם עם הגב של שר השיכון מאנ"ש זה אמור להיות יותר קל, כי הוא יכול לעזור לנו לסלק שני משכולים גדולים שנתקלנו בהם עד כה.
המכשול הראשון זה עניין המאורסים עם דגש על הציבור החסידי, ברגע זה ישנם המוני זוגות מאורסים שאינם יכולים להירשם להגרלות וזה חמור מאוד פעמיים: פעם ראשונה כי זו אפלייה ברורה שהרי לחילונים יש אפשרות להירשם ואכמ"ל, ופעם שנייה, כי בעבר דווקא הייתה אפשרות כזו וליברמן ביטל אותה, הייתי אצל השר הנוכחי וביקשתי את העניין הזה והובטח לי שזה יקרה, אם מישהו יודע לזרז שם עניינים – יבורך.
המכשול השני הוא העניין של "בני מקום" מדובר באפלייה נוראית שבה מי שהתגורר פעם בעיר מסויימת יכול לקבל דירה בלי הגרלה, ואילו אדם אחר הסיכויים שלו הם נמוכים ביותר.
עתרתי בעבר לבג"ץ, וזה נקט בשיטה המתוחכמת שאינה מציירת אותו כאנטי חרדי למרות שהוא כזה: העתירה נדחתה על עניין טכני לכאורה בעקבות היעדר "זכות העמידה", לפי הפלפול המשפטי, היות ואני אישית בעל דירה, איני זכאי לעתור כנגד התכנית שממילא אני אישית איני יכול להתמודד בה, למרות שהוכחתי שילדיי נמצאים בהגרלות כבר כמה שנים ואינם זוכים בדיוק מאותה סיבה.
הטענה הזו של "זכות העמידה" היא טענה מקובלת והלוואי ובג"ץ היה משתמש בה תמיד, אילו כך נהג (וכפי שנהוג בבתי משפט רבים בעולם) לא היינו בבעיה של גיוס בני הישיבות למשל, אשר העתירות בה הוגשו על ידי אדם שלא הייתה לו כל נגיעה לחוק דחיית השירות.
אך כידוע, לבג"ץ יש אמות מידה שונות, וכשזה נוגע להגנה על זכויות הציבור החרדי מורידים מהבוידעם את הטענה הזו, משפצים אותה קצת, מודים שיש לעותר זכות עמידה עקרונית, אך מוצאים פגמים טכניים שונים בזכותו ופוף, אין עתירה.
אני מתכוין בלי נדר בשבוע הקרוב לעתור לבג"ץ (ניסיתי דרכים אחרות, תאמינו לי ניסיתי) כנגד הממשלה ורשות מקרקעי ישראל, באופן שיבטלו את האפלייה הזועקת הזו.
וכאן אני צריך עזרה מהציבור בשני אופנים:
1) אני צריך כמה שמות של אנשים אשר במשך שנים לא זוכים בהגרלות בגלל העדפת בני מקום, אם אתם חושבים שאתם כאלו או מכירים כאלו מקרוב – נא לכתוב לי למייל.
2) אני צריך סיוע בהוצאות של הגשת העתירה. כל מה שאנחנו עושים מזה שנים הוא נקי לחלוטין מכל אפשרות רחוקה של רווח כלשהו, בינתיים כל ההוצאות הם שלנו וזה לא קל. לפיכך אם יש אנשים שמוכנים לסייע – אפילו בסכומים קטנים – בהוצאות.
המייל שלי <
לא ניתן לפרסם מיילים באופן פומבי>
תזכו למצוות