שווי הרווח מנדל”ן הוא כמעט כפול, לעומת שוק ההון.
גם מדמי השכירות וגם משווי הנכס שעולה.
אז אם משקיעים שואלים את עצמם האם כדאי להשקיע בנדל”ן, התשובה היא כן.
בנדל"ן לעומת שוק ההון, מדובר בהכנסה פסיבית, פעם אחת משקיעים וזהו.
בשוק ההון כל הזמן צריכים להיות פעילים,
להיות עם האצבע על הדופק, לעקוב אחרי חברות ומניות, למכור ולקנות.
הרבה התעסקות...
אני לא מסכים כלל.
א. הרווח משכירות נמוך מאוד, רוב הרווח מהשקעה בנדל"ן הוא מעליית ערך. אבל, באופן עקרוני, לפי כל תיאורייה כלכלית, דירה לא אמורה לעלות ערך. דירה היא סחורה ככל הסחורות, והיא אמורה להיות צמודה לאינפלציה. והיא גם מושפעת חזק מאוד מעליית הריבית.
אנחנו נמצאים בתקופה ארוכה מאוד שבה עלו המחירים בארץ בחדות, ולכן הרבה אנשים חושבים שזה ימשך לנצח. זה כנראה ימשך עוד שנים, אבל לא לנצח. בסופו של דבר יהיה גבול ליכולת של אנשים לשלם, ושם המחירים יבלמו.
[אגב, לדעתי מה שמאפשר את עליית המחירים בשנים האחרונות זה תכנית מחיר למשתכן ודומותיה, כי בלי התכניות הללו זוגות צעירים לא יכולים לקנות דירה, ברגע שהם זוכים הם גם מקבלים הנחה שמאפשר להם איכשהו לקנות, אבל יותר מכך הם מרגישים שזכו בפייס ועושים כל מאמץ לממש את הזכייה, כך התכנית מתדלקת את הביקוש.]
ב. השקעה בדירה היא ממש לא פסיבית, והשקעה בשוק ההון ממש לא חייבת להיות להיות אקטיבית, יש מגוון השקעות פסיביות בשוק ההון. היסטורית הם נושאות תשואות גבוהות יותר מהשקעה בדירה.
לי הייתה השקעה בדירה, והיא דרשה ממני לא מעט טירחה. ויש לי השקעה בחברת בנייה (גם נדל"ן אבל לא דירה), וזה לא דורש ממני מאומה.
ג. כולם מדברים על הצורך לבנות יותר כדי להוריד את מחירי הדירות. זה נכון, אבל חלקית.
היצע הדירות היום לא שונה ממה שהיה לפני עשר שנים, קצב הבנייה היום גבוה בהרבה ממה שהיה לפני עשר שנים, ובכל זאת המחירים היום גבוהים כמעט פי שניים.
אין ספק שיש ביקושים ערים מאוד, והמלאי מוגבל, אבל זה לא הכל.