מה הן הוצאות המחיה הסבירות למשפחה

באזזזזזזזז

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
שאלה אחרונה לאשכול זה:
המטרה של הזוג הזה זו מטרה של חסיכת כסף לעתיד.
לפי דבריך כרגע יש להם כבר
ארבע מאות חמישים אלף ש"ח בצד

והם הולכים לרב לבקש היתר לחסוך במעשרות? ומחשבים הוצאות חג במינימום של המינימום?

זה כל כך עצוב שמישהו חייב למחות על זה.

ואחר כך לא מבינים למה עולם התורה והאברכים בקשיים כשיש כל כך הרבה עשירי עולם בחו"ל שיכלו להחזיק כל אחד אלפי אברכים.
כי ככה הראש הזה, של התעסקות יתר בכסף עובד. ככה הוא מונע מהאדם לתת צדקה בהידור וכסף וחסכון שלו הופכים למטרה וכל האמצעים מקדשים אותה.

זה גרוע מאד להתגרות בעושר שיהיה בעתיד כשמקמצים בצדקה. לא מצליחה לראות פה אמונה. ולא מבינה איך אדם יכול להיות כל כך בטוח שהכסף שהוא חוסך יילך בדיוק למטרות שהוא מדמיין. צדקה בהידור זה בסיס ויסוד של העם היהודי.

ודווקא מהגישה הזאת, אני לא מקבלת את הטענה שזה אשכול שמחנך לחסכנות, כי לא מחנכים לחסכנות ולחישוב כלכלי נכון ברמה של חסיכה היסטרית של שקלים ואגורות בצורה המתוארת כאן. יש כאן חינוך לסגידה לכסף, כסף בצד. זה חינוך חומרי בדיוק כמו החינוך לסגידה למותגים.

יש אנשים שאוהבים כסף בחסכון, אוהבים אותו עד שגעון ועד שהם מוכנים לעשות כל מה שאפשר בשביל להצטמצם בכל דרך אפשרית, העיקר שיהיה כסף בצד. עסוקים בלחשב כמה כסף יהיה להם בעוד שנה ועוד שנתיים.

לרוב בנאדם שמחשב הוצאות שבת וחג ברמה המתוארת כאן: חישוב של פלטה מול גז למרות שהפלטה יותר בטיחותית, קנייה של מצות הכי פשוטות ב"יש" וארבעת המינים בצמצום הכי מהודר....ובכלל עריכת חג בסכום מינימלי. קימוץ במעשרות ברמה היסטרית למרות שהוא חוסך כסף כל חודש!!!! זה מראה לא על אהבת החג או התורה אלא על אהבת החסכון, זו קמצנות ברמה של אהבת כסף. זו תאווה לכסף הכי חומרית שיש. שמטשטשת כל שיקול דעת הגיוני או רוחני.

אני מוכנה לקבל את זה שיש אנשים שאוהבים כסף בכיס בדיוק כמו שיש אחרים אוהבים לבזבז אותו. לא מוכנה שיציגו העדר שימוש בחימום ומיזוג, קיצור במקלחות, הדלקת בוילר במשורה, ובכלל חישוב של במבה בולי מול במבה אוסם (בתור חטיף יחיד שקונים לשבת!!!!) כאורח חיים סביר או מתבקש.

יש דרך ארוכה מאד לחיים חסכוניים רגועים, ולתודעת שפע. תודעת שפע לא מתחילה בצמצום היסטרי ומחשבתי כזה, ואני לא מאמינה שאיזה שפע נפשי יכול לצאת ממנו חוץ מריקוד בלתי נגמר סביב הכסף בדומה לעגל זהב מודרני. אז באשכולות השיפוצים עוסקים בהחצנת הכסף כלפי חוץ ובהתענגות עליו, וכאן מתענגים על הכסף שנשאר בכיס אחרי שלא קנו לשבת ירקות עלים וכרוב אלא רק תפוח אדמה וגזר, אין בעיניי שוני גדול בין השניים. שניהם עסוקים רוב חייהם בכסף ובנגזרותיו.

עברתי על סוף האשכול ברפרוף (בכל אופן 43 דפים...) והייתי חייבת לומר לך שהתגובות שלך מדהימות.
אלף לייקים!

נערך לאחרונה ב:

@

משתמש פעיל
אין מה לחפש אנשים שהם חסכנים וגם לא אנשים קמצנים וגם לא פזרנים!
צריך למצוא אנשים שעשו שינוי מפזרנות לחסכנות!!!
נחמד שאנשים מספרים את ה"אני מאמין" שלהם, שהכי קל להם לחיות איתו! מי בפזרנותו ומי בחסכנותו! כי זה מה שהוא גדל עליו!!!!זה מה שהתרגל!!!
[השאלה מופנית גם למומחי מסילה........ לא כמה אנשים השתתפו בקורסים! אלא כמה אנשים השתנו............]
לצערנו המשפט האלמותי "אנשים לא משתנים" נכון גם כאן!!!!!!!
[נשאיר בצד מצב של צבירה קטסטרופלית של חובות ללא הכנסות סבירות ונדון על הנורמלי יותר.]
מי שמכיר אחרת נשמח לשמוע את ה"שינוי" את התהליך עם ההתמודדות והפרטים, שיסייעו לרבים!!!!
בהצלחה!!!
אנחנו עשינו שינוי רציני!
למה את חושבת שכולם מקובעים תמיד באותה משבצת
אני חושבת שבין פזרנות לקמצנות יש הרבה מקום באמצע
המטרה היא לא להפוך לקמצנים/פזרנים אלא לחיות בנתונים שלנו בצורה הכי טובה בשבילנו
מתוך מודעות

cyp

משתמש מקצוען
תתפלאי לשמוע שיש...... אולי רווח יותר אצל חוצניקים?
אנחנו לא חוצניקים. ולא קבלנו שקל לדירה!!!!!!!!! מהצד של בעלי אין אפשרות כלכלית ומהצד שלי, אבא שלי עקרונית לא נותן לדירה הוא עוזר שנה בשכירות וחתונה וריהוט ברווח ודירה מבחינתו לא חייבים לקנות אפשר לגור בשכירות...

Rochit

משתמש מקצוען
אנחנו לא חוצניקים. ולא קבלנו שקל לדירה!!!!!!!!! מהצד של בעלי אין אפשרות כלכלית ומהצד שלי, אבא שלי עקרונית לא נותן לדירה הוא עוזר שנה בשכירות וחתונה וריהוט ברווח ודירה מבחינתו לא חייבים לקנות אפשר לגור בשכירות...
אני אמרתי יותר קורה אצל חוצניקים, כי אני ממשפחה חוצניקית, ויש לי גם כמה חברות מאותו סגנון של משפחה. וכולנו לא קיבלנו שקל. (אני מדברת על ליטאים)...
והחברות הישראליות מבטן ומלידה לא הצליחו להבין למה????? (להן לא היו משפחות עשירות יותר...) אחת אמרה לי שזה חסר אחריות מצד ההורים לא לחסוך לדירות לילדים. אני רק אמרתי לה "תודה" (מה אפשר להגיב לכזו התבטאות בכל מקרה??)
אבל ברור שזה לא רק חוצניקים, ממש לא.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
אין מה לחפש אנשים שהם חסכנים וגם לא אנשים קמצנים וגם לא פזרנים!
צריך למצוא אנשים שעשו שינוי מפזרנות לחסכנות!!!
נחמד שאנשים מספרים את ה"אני מאמין" שלהם, שהכי קל להם לחיות איתו! מי בפזרנותו ומי בחסכנותו! כי זה מה שהוא גדל עליו!!!!זה מה שהתרגל!!!
[השאלה מופנית גם למומחי מסילה........ לא כמה אנשים השתתפו בקורסים! אלא כמה אנשים השתנו............]
לצערנו המשפט האלמותי "אנשים לא משתנים" נכון גם כאן!!!!!!!
[נשאיר בצד מצב של צבירה קטסטרופלית של חובות ללא הכנסות סבירות ונדון על הנורמלי יותר.]
מי שמכיר אחרת נשמח לשמוע את ה"שינוי" את התהליך עם ההתמודדות והפרטים, שיסייעו לרבים!!!!
בהצלחה!!!
ביקשת, קיבלת!

פנתה אליי ניקית בפרטי, ושיתפה אותי בתהליך שהם עברו, אבל כיון שהיא לא רוצה להיחשף, ביקשה שאני אפרסם זאת, אז עכשיו אני פשוט מעתיקה את דבריה מילה במילה:

לפני כשלוש שנים התחלנו לעשות שינוי כלכלי דרסטי.
לא היו לנו חובות, אבל היו לנו הכנסות גבוהות מהממוצע ובקושי סגרנו את החודש. כל פעם שהגיעו הוצאות "מפתיעות" היינו צריכים למצוא פתרונות איך לשלם אותם. הרגשנו חנוקים למרות שהיו לנו הכנסות ממש גבוהות יחסית.
התחלתי לקחת את התקציב לידיים - ביקשתי ממסילה את האקסל שלהם (אפשר לקבל בחינם במייל) אבל יש אקסלים טובים לפעמונים ולסולידית.
רשמנו במשך תקופה די ארוכה כ-ל הוצאה. כל הוצאה כולל 5 שקל בדלת ו 10 שקל פרחים לשבת. ממש כל שקל נרשם.
גילינו דברים ממש מפתיעים. למשל, כפל ביטוחים. למשל, הוצאות טלפון הזויות. בכמה טלפונים והצלחנו להוריד הוצאות חודשיות במאות שקלים!! בלי להרגיש שום קושי. קצת לא נעים להתמקח עם פקידים אבל בשביל כשעתים עבודה הרווחתי יותר מאלף שקלים לשנה. השקעה שווה במיוחד.
בהמשך, הורדנו דברים יותר קשים. הייתי מפונקת וקונה עופות באיטליז יקרן, נקיים ומסודרים. השקעתי השקעה חד פעמית במספרים איכותיות, וקניתי חבילה של כפפות וגם בסעיף הזה הורדתי עשרות שקלים בחודש (משהו כמו 10 ש"ח לקילו!!)
התחלתי לעשות רשימת קניות שבועית וחודשית ומה שלא ברשימה לא נכנס בעגלה. גם כאן הורדתי דרסטית את ההוצאות.
חשוב לציין את הס"ד הנפלאה שזכינו לה, שהכל היה ממש בקלות ובלי הרגשה של קושי.
היה מסע מעניין, גילינו למשל שטעם של פסטה בשני שקלים זהה לחלוטין לטעם של פסטה בשמונה. גילינו שבגדים שתלויים נוחים כמו מהמייבש וחסכים עשרות שקלים בחודש. גילינו שאם הילדים לובשים ירושות מבני דודים, הם נראים נהדר ואין להם חסכים.
בסופו של דבר ב"ה הצלחנו לחסוך סכום משמעותי וקנינו בס"ד דירה להשקעה.
"כי הוא הנותן לך כוח לעשות חיל" - אומר רש"י כוח למצוא נכסים טובים.

במקום שאין אנשים ;)

משתמש מקצוען
כל אחד מעלה את ההסתכלות שלו על הדברים אם יעלו כאן רעיונות ל"שינוי" ולא רק צורות חיים של אנשים שונים זה באמת יכול להועיל לרבים!!!!
השלב הראשון בשינוי הוא הרצון לשנות. כל עוד התגובות (של אדם לעצמו, לא לאחרים) תהיינה בסגנון של: לא רוצה, למה צריך, אנשים לא משתנים, פרוטה לפרוטה מצטרפת להרבה פרוטות אז מה הועלנו וכו' וכו', אין כמעט סיכוי שיעשה שינוי.
לאחר ההחלטה על רצון לשינוי צריך גם תאום עמדות עם בן הזוג, כי שינויים כאלו לא ניתן לעשות לבד ובוודאי לא עם בן זוג שנגד השינוי.
מאחלת הצלחות למי שרוצה לשנות.
עכשיו הזמן ללמוד איך עושים את זה.

במקום שאין אנשים ;)

משתמש מקצוען
ילינו דברים ממש מפתיעים. למשל, כפל ביטוחים. למשל, הוצאות טלפון הזויות. בכמה טלפונים והצלחנו להוריד הוצאות חודשיות במאות שקלים!! בלי להרגיש שום קושי. קצת לא נעים להתמקח עם פקידים אבל בשביל כשעתים עבודה הרווחתי יותר מאלף שקלים לשנה. השקעה שווה במיוחד.
נראה לי שזה הצעד הראשון: להוריד הוצאות שלאחר הפחתתן לא נוצר שום שינוי בצורת החיים.
זה כולל בדיקת משכנתא , אם יש, שאולי אפשר למחזר ולפעמים להוריד חלק מהוצאות הביטוח.
זה כולל הפחתה במחיר הגז, בדיקת מספר נפשות בחשבון המים, בדיקת זכאות להנחה בארנונה, בדיקת רכישות מיותרות ועוד ועוד.

המימד הנוסף

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
עקבתי די בעניין
אמנם אני אישית מתנהגת אחרת לגמרי, וחיי שפע הם דרך החיים שלי ובכל אופן אני חייבת לציין שהפירוט ש @מקצועי בלבד נתנה לגבי הוצאות המשפחה נראה לי די הגיוני לאנשים מסוימים... ובזמני קושי כלכלי לא רחקתי מזה באופן אישי...
מה שרציתי לציין זה שלא הרגשתי שום רוח של התנשאות מדבריה...רק ראיתי עקביות בגישה (שהיא כאמור הפוכה לגישה שלי), והמשפחה רק ייצגה את התזות שאותם רצתה להעביר... ודאי שיש אנשים שזה עשוי להאיר להם את העינים ולתת להם כווני חשיבה...
מעניין ממה נובע ההבדל בין ההרגשה שלי לגבי הדיון להרגשה של הרבה ניקיות אחרות...

Rochit

משתמש מקצוען
אני מאוד נהניתי לקרוא ולהשתתף בכל הדיון, ומודה מאוד למקצועי בלבד על כל המידע!!
ואני קיבלתי הרבה חומר למחשבה מכל מה שכתבו.
וזה כן +- תואם לדרך חיים שלי (או לפחות מנסה להגיע להתנהלות חכמה כמה שיותר, לא לצמצום שחונק)

אבל בפירוש הייתה לי הרגשה של התנשאות מחלק קטן מהכותבים (לא דווקא מקצועי בלבד, כמה), אני חושבת שזה הגיע מזה שכל אחד חושב אחרת, ויש כאלה שחשבו שרק מה שהם חושבים צודק ונכון כך לחיות.
זה לא מוריד מערך הדיון. אני רק חושבת שזה נקודה לתשומת לב.

מקצועי בלבד

Moderator
מנהל
מנוי פרימיום
מה שרציתי לציין זה שלא הרגשתי שום רוח של התנשאות מדבריה...רק ראיתי עקביות בגישה (שהיא כאמור הפוכה לגישה שלי), והמשפחה רק ייצגה את התזות שאותם רצתה להעביר... ודאי שיש אנשים שזה עשוי להאיר להם את העינים ולתת להם כווני חשיבה...
אם מישהו, או מישהי, הרגישה שאני מתנשאת,
אז אני ממש מתנצלת, ולא הייתה לי כל כוונה כזאת!!
אני רק מנסה להביע את דעתי בעניין, בצורה ברורה.

אדם לעמל יולד

משתמש מקצוען
ביקשת, קיבלת!

פנתה אליי ניקית בפרטי, ושיתפה אותי בתהליך שהם עברו, אבל כיון שהיא לא רוצה להיחשף, ביקשה שאני אפרסם זאת, אז עכשיו אני פשוט מעתיקה את דבריה מילה במילה:

לפני כשלוש שנים התחלנו לעשות שינוי כלכלי דרסטי.
לא היו לנו חובות, אבל היו לנו הכנסות גבוהות מהממוצע ובקושי סגרנו את החודש. כל פעם שהגיעו הוצאות "מפתיעות" היינו צריכים למצוא פתרונות איך לשלם אותם. הרגשנו חנוקים למרות שהיו לנו הכנסות ממש גבוהות יחסית.
התחלתי לקחת את התקציב לידיים - ביקשתי ממסילה את האקסל שלהם (אפשר לקבל בחינם במייל) אבל יש אקסלים טובים לפעמונים ולסולידית.
רשמנו במשך תקופה די ארוכה כ-ל הוצאה. כל הוצאה כולל 5 שקל בדלת ו 10 שקל פרחים לשבת. ממש כל שקל נרשם.
גילינו דברים ממש מפתיעים. למשל, כפל ביטוחים. למשל, הוצאות טלפון הזויות. בכמה טלפונים והצלחנו להוריד הוצאות חודשיות במאות שקלים!! בלי להרגיש שום קושי. קצת לא נעים להתמקח עם פקידים אבל בשביל כשעתים עבודה הרווחתי יותר מאלף שקלים לשנה. השקעה שווה במיוחד.
בהמשך, הורדנו דברים יותר קשים. הייתי מפונקת וקונה עופות באיטליז יקרן, נקיים ומסודרים. השקעתי השקעה חד פעמית במספרים איכותיות, וקניתי חבילה של כפפות וגם בסעיף הזה הורדתי עשרות שקלים בחודש (משהו כמו 10 ש"ח לקילו!!)
התחלתי לעשות רשימת קניות שבועית וחודשית ומה שלא ברשימה לא נכנס בעגלה. גם כאן הורדתי דרסטית את ההוצאות.
חשוב לציין את הס"ד הנפלאה שזכינו לה, שהכל היה ממש בקלות ובלי הרגשה של קושי.
היה מסע מעניין, גילינו למשל שטעם של פסטה בשני שקלים זהה לחלוטין לטעם של פסטה בשמונה. גילינו שבגדים שתלויים נוחים כמו מהמייבש וחסכים עשרות שקלים בחודש. גילינו שאם הילדים לובשים ירושות מבני דודים, הם נראים נהדר ואין להם חסכים.
בסופו של דבר ב"ה הצלחנו לחסוך סכום משמעותי וקנינו בס"ד דירה להשקעה.
"כי הוא הנותן לך כוח לעשות חיל" - אומר רש"י כוח למצוא נכסים טובים.
מדהים!!! חתיכת השראה!!!

אהבת עולם

משתמש סופר מקצוען
D I G I T A L
אני באמת מנסה לבדוק את הנושא
בינתיים מה שהבנתי זה שברוב ההשקעות (הלבנות) 25% מהרווח ילך למס הכנסה
1. אפשר להשקיע בקרן השתלמות עד המקסימום ואז אין מ"ה אבל יש דמי ניהול של קרוב לאחוז במצטבר
2. נכון שמשלמים 25% אבל לא צריך לשלם אותם מיד, אפשר לשלם רק במשיכה , עוד 20 שנה
בינתיים הכסף של המס עושה עוד תשואה וזה ממש משתלם.

ללא שם

משתמש צעיר
נא שימו לב שבכלכלה המודרנית, כל החסכנים חוסכים גם הכנסות מהסביבה שאיתה הם חיים ובמקום כזה שאנשים לא קונים אז אנשים גם לא מצליחים להרוויח כי אף אחד לא קונה ולא מוכן לשלם ומבקש הנחות וקונה בשוברים וביד שניה ומכירות חסד.
לחנך ציבור שלם לחסכנות תגרום לעניות של הציבור!!
צריך להבדיל בין הסתפקות במועט לחסכנות. מי שיש לו לא צריך להיות קמצן ואם הוא רוצה לחיות בהסתפקות במועט שיקנה בשביל השכנים.
במבט של מאקרו כלכלה - קניות מגדילות את העושר של האוכלוסיה.

yonatanr

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
מוזיקה ונגינה
עריכה תורנית
נא שימו לב שבכלכלה המודרנית, כל החסכנים חוסכים גם הכנסות מהסביבה שאיתה הם חיים ובמקום כזה שאנשים לא קונים אז אנשים גם לא מצליחים להרוויח כי אף אחד לא קונה ולא מוכן לשלם ומבקש הנחות וקונה בשוברים וביד שניה ומכירות חסד.
לחנך ציבור שלם לחסכנות תגרום לעניות של הציבור!!
צריך להבדיל בין הסתפקות במועט לחסכנות. מי שיש לו לא צריך להיות קמצן ואם הוא רוצה לחיות בהסתפקות במועט שיקנה בשביל השכנים.
במבט של מאקרו כלכלה - קניות מגדילות את העושר של האוכלוסיה.
אכן.
אך הציבור החרדי מומחה בהסתכלות רק על המיקרו ולא על המאקרו.

הכי הכי

משתמש סופר מקצוען
ראשית
מי אמר שחייבים לקחת משכנתא??
אני ידעתי שההורים שלי נותנים 300,000 ש"ח וההורים של בעלי 150,000 ש"ח.
ז"א שיש לי 450 אלף לקנות דירה.
ורק בכסף הזה קניתי!! לא לקחתי עלי שווווום חוב או משכנתא.
וכך התחלנו את החיים ללא חובות.
ומכאן התחלנו לחסוך, בתחילה כזוג צעיר ואח"כ עם הילדים.

אם אתם שואלים איך אפשר לחסוך??
פשוט מאד
בתחילת חודש לקחנו את המשכורת שלי(באזור 2.5-3)+המלגה של בעלי(באזור 1.8-2.4), ומהסכום הזה התחלנו לחלק:
500 ש"ח חיסכון לילדים בלי לגעת!
500 ש"ח חיסכון להוצאות חריגות כגון טיפול שיניים,רהיט,מכשיר חשמל גדול וכו'- שסכום זה מצטבר מחודש לחודש
אח"כ מורידים הוצאות שוטפות כמו מים,חשמל,ארנונה,קופ"ח,שכר לימוד הו"ק וכד'
ומה שנשאר מכניסים לתוך מעטפה במזומן וזה הכסף לחודש הנוכחי... (חשוב לפעול בחכמה כדי שיהיה מספיק כסף עד סוף החודש)

בהצלחה

ללא שם

משתמש צעיר
תארו לעצמכם ש3000 הורים קוראי האשכול החליטו נהגו לתת דמי חנוכה לילדים שלהם והפנימו מהאשכול שהם הגזימו לגמרי ומה יהיה אם החתונות של הילדים וביטלו את המנהג.
מה ההשלכות של הסביבה שלהם? חנות אחת של צעצועים תיתקע עם המלאי שקנתה בשביל זה, תיקלע לחובות, תיסגור את החנות, תפטר 4 עובדות. בעלת החנות ו4 העובדות יוציאו את הילדים מהמטפלת ויקנו בגדים יד שניה, מה יקרה לחנות הבגדים שליד הבית שלהן? ולמטפלות ולכל השאר והגלגל ימשיך להתגלגל...
ולא, לא הגזמתי.

הכי הכי

משתמש סופר מקצוען
מי אמר שתפקידנו ל"חנך" את כל העולם???
כל אחד זה עבודה עצמית שלו.
ואם לך מתאים לקנות ביד 2 מי אמר שלשני זה מתאים??
מה שכן הרעיון צריך להיות שרמת התחרות תרד בין כולם

הכי הכי

משתמש סופר מקצוען
גם עם 100 אפשר להתחיל.
בשביל לקנות דירה ב 350/400 זה 25%
ובשבילך זה הון עצמי יפה
קחי משכנתא שתוכלי לעמוד בה

ושיהיה הרבה בהצלחה

java

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
הנדסת תוכנה
ז"א שיש לי 450 אלף לקנות דירה.
ורק בכסף הזה קניתי!! לא לקחתי עלי שווווום חוב או משכנתא.
מתי התחתנת?
היום אפשר למצוא במחירים האלו רק במקומות מרוחקים.
גרתם ישר בדירה?
לא לכל אחד זה מתאים לנדוד רחוק, יש לזה הרבה מחירים רגשיים וטכניים, וכבר דנו בזה בעבר בארוכה.
ואם שכרתם והשכרתם בטח שילמתם הפרש לא מבוטל. לא עדיף להוסיף לו קצת ולהשקיע בדירה שהערך שלה עולה? (בסכומים יותר גדולים ממה שערך הדירה שקניתם עלה, מן הסתם)

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קיט ע'

קכא עָשִׂיתִי מִשְׁפָּט וָצֶדֶק בַּל תַּנִּיחֵנִי לְעֹשְׁקָי:קכב עֲרֹב עַבְדְּךָ לְטוֹב אַל יַעַשְׁקֻנִי זֵדִים:קכג עֵינַי כָּלוּ לִישׁוּעָתֶךָ וּלְאִמְרַת צִדְקֶךָ:קכד עֲשֵׂה עִם עַבְדְּךָ כְחַסְדֶּךָ וְחֻקֶּיךָ לַמְּדֵנִי:קכה עַבְדְּךָ אָנִי הֲבִינֵנִי וְאֵדְעָה עֵדֹתֶיךָ:קכו עֵת לַעֲשׂוֹת לַיי הֵפֵרוּ תּוֹרָתֶךָ:קכז עַל כֵּן אָהַבְתִּי מִצְוֹתֶיךָ מִזָּהָב וּמִפָּז:קכח עַל כֵּן כָּל פִּקּוּדֵי כֹל יִשָּׁרְתִּי כָּל אֹרַח שֶׁקֶר שָׂנֵאתִי:
נקרא  6  פעמים

אתגר AI

חשיפה כפולה • אתגר 130

לוח מודעות

למעלה