הקיצוצים בהייטק עדיין מינורים מצרפת כאן פוסט מהלינקדאין של מישהו בנושא:
עוד עדכון מהמיתון:
דה מרקר: עליה חדה במספר המתכנתים המובטלים.
המציאות: רק 300 איש יותר מאשר לפני חודשיים, על פי מספרים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. שזה מעלה את מספר המתכנתים המובטלים ל2,170 בטוטאל. ואלו המספרים אחרי ההשמה מחדש של המפוטרים בתקופה הזו. אין נתונים על שנות הניסיון שלהם. בשביל הפרופורציה, 300 איש זה בערך מספר האנשים המסיימים הכשרה בשנה אחת בשלושה בוטקמפים ביחד.
דה מרקר: ירידה של 7% בביקוש למפתחי תוכנה
המציאות: סקר של הלמ״ס מראה שהביקוש היום עומד על ל12,780 מתכנתים. ירידה של כ1,000 משרות.
קרנית פלוג בראיון לפודקאסט ״השבוע״ של הארץ -״יש מחסור בעובדים בהייטק בישראל אולי הוא קצת יותר מתון״.
הפער בין ההיצע לביקוש ירד מפי 7.5 לפי 6. בשביל הפרופורציה, על מנת שהוא ירד ל1:1 אנחנו מדברים על פיטורין של 5,000 מתכנתים שזה סדר גודל של מחצית(!) מהמנדסים של אינטל, אמאזון, גוגל, פייסבוק ומיקרוסופט בישראל ביחד. שזה גם כ5.5% מאנשי התוכנה השכירים בישראל (יש כ280 אלף עובדים בהייטק. רשות החדשנות ניתחה ששליש מתוכם הם אנשי תוכנה). אנחנו רחוקים מאוד מזה.
מנהל בכיר באחת מחברות הטכנולוגיה הישראליות, הגדולות המוכרות והטובות לעבוד בהן, כותב השבוע "פתאום הגלגל הסתובב. בכל יום רצות כתבות על סבבי פיטורים של אותם העובדים שכולם רדפו אחריהם רק לפני חודשיים." בחברה הזו מגייסים באופן פעיל כ25 מהנדסים בישראל ועפ"י לינקדאין נראה שקצב הגיוס הכללי/עולמי שלהם ירד בחצי.
מספר עיתונים וקרנות הון סיכון סימנו חברה ישראלית גדולה ומוכרת כבעלת מודל כלכלי בעייתי. לחברה כ1,000 עובדים, 300 מתוכם בישראל. כ200 אנשי פיתוח. 4 משרות פיתוח פתוחות בישראל, 11 בכל העולם. מגייסים באופן פעיל (קיבלתי הודעה מהמגייסת) בשליש מהקצב הקודם. לא הודיעו על פיטורים. אמורים להיות להם מספיק מזומנים בבנק לעוד מספר שנים.
בארהב חברות הביג טק (10+\- הגדולות ביותר), כולן מלבד אמאזון, הכריזו במינימום על האטת גיוסים. במקביל, נוספו החודש 25 אלף משרות בתחום טכנולוגיות המידע ויש היום 105 אלף משרות פתוחות יותר מאשר לפני הקורונה.
כדאי מאוד להבדיל בין חברות במשבר, לבין משבר בסקטור עבור מתכנתים. חברות במשבר עושות מה שהן צריכות לעשות וזה לפטר. לעובדים זה חתיכת אירוע ואי הוודאות בחיפוש עבודה זה דבר מלחיץ. חווה זאת קצת על בשרי. הסקטור ממשיך לקלוט מתכנתים. משבר בסקטור זה כאשר מפטרים ואין עבודה חליפית. וזה לא המצב כעת. משבר היה במרץ 2020. אלפי מפוטרים, אפס גיוסים. למזלנו בדיעבד תוך כמה חודשים זה הסתדר. זה לא אומר שזה יסתדר מעצמו תוך כמה חודשים בשנית.
בסוף החודש יפורסמו הדוחות העסקיים של הקמעונאיות האמריקאיות. נקבל אינדיקציה למה שקורה, האם יש מיתון והאם הוא מתבטא בירידה בצריכה.
כלכלנים רבים בעולם מדברים על התייצבות באי וודאות סביב ספטמבר-דצמבר. ספציפית הם מכוונים לכך שבחודשים אלו הריבית המשתנה בעולם תתייצב מחדש. מה יהיה אחרי? כלכלנים אחרים אומרים שלשינויי ריבית לוקח כשנה עד שהשפעתם מתממשת עד הסוף.
עד כאן מספרים, ציטוטים ואנקדוטות. לדעתי (שיש לקחת בספק רב כי איני כלכלן גדול), אני לא רואה סיבה שהמגמות הנוכחיות ישתנו עד סוף 2023. אולי קצת מוקדם להגיד מהן המגמות האלו בדיוק.. אבל ממש מוקדם להגיד מהן תוצאות המגמות האלו. הייתי אומר שיהיו עוד פיטורין ועוד מוקדם להגיד האם זה ישנה משהו מהותי בהיצע-ביקוש למהנדסים בישראל. יש עוד כמה חודשים לכך.