מקור:
https://epoch.org.il/geopolitics/54...cle_registrations&dicbo=v4-du3ueUi-1080434491
נא להכיר, חירט וילדרס: אוהד ישראל, הסיוט של המוסלמים והאיום החדש על האיחוד האירופי
חירט וילדרס הוא ללא ספק המנצח הגדול בבחירות לבית הנבחרים בהולנד שנערכו ביום רביעי. עם 23.5% אחוז מסך הקולות (כ-2.4 מיליון מצביעים), מפלגתו "למען החירות" (PVV) הפכה לגדולה ביותר בהולנד. בתום ספירת 98% מהקולות, זכתה המפלגה ב-37 מושבים, פי שניים מהבחירות הקודמות, בהן זכתה ב-17 מנדטים.
למרות ההצלחה האדירה, דרכו של וילדרס לתפקיד ראש הממשלה ההולנדי אינה פשוטה, והוא יצטרך למצוא רוב בתוך בית הנבחרים. לשם כך נדרשים לו 76 מושבים מתוך 150 בפרלמנט ההולנדי.
החוויות שעיצבו את חייו
וילדרס נולד ב-1963 בעיר ונלו שבלימבורג, הקטן במשפחתו לצד שתי אחיות ואח. ההיסטוריון הפוליטי קון ווסן כינה אותו "ילד עקשן וקשה ללא כישרונות מוגזמים או תחומי עניין מיוחדים". הוא התחנך בבתי ספר קתולים, אך לדבריו לא הפך לקתולי אמיתי.
וילדרס טוען כי היו שלושה אירועים מכוננים בחייו. הראשון התרחש בגיל 18, כאשר הגיע כמתנדב למשך שנה במושב תומר בישראל, אז "התאהב" בישראל והפך מאז ידיד אמת שלה. השני התרחש סביב שנת 1985, שבה חזה וילדרס כיצד השכונה בה חי בעיר אוטרכט שבהולנד הופכת משכונה של מעמד הביניים ההולנדי לשכונה שבה התיישבו יותר ויותר משפחות טורקיות ומרוקאיות. וילדרס האמין שאותם מהגרים "משתלטים" על השכונה שלו ומדרדרים אותה מבחינת רמות הפשיעה. התקופה השלישית שהשפיעה על עיצוב משנתו הפוליטית של וילדרס הייתה בשנים 1990-1985, אז עבד בתחום ביטוחי הבריאות ונאלץ להתמודד לדבריו עם בירוקרטיה מסורבלת ויחס לא הולם לעובדים.
וילדרס שומר בקנאות על חייו הפרטיים. הוא נשוי לקריסטינה וילדרס, ילידת הונגריה.
מסיעת יחיד למפלגה הגדולה בהולנד
וילדרס החל את הקריירה הפוליטית שלו בגיל 27 כשהצטרף למפלגת החופש והדמוקרטיה (VVD) שם הועסק ככותב נאומים ועוזרו הפרלמנטרי של מנהיג המפלגה פריץ בולקסטיין. בשנת 1998 נבחר לראשונה לפרלמנט ההולנדי, אך לדבריו החל לחוש עם הזמן שמדיניות המפלגה אינה ימנית ושמרנית מספיק כפי שהיה רוצה. בשנת 2004 החליט לעזוב את ה-VVD והקים סיעה עצמאית, שאותה הרחיב מאוחר יותר למפלגת "למען החירות", שכאמור, היא כיום המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט ההולנדי.
מדיניות הגירה קשוחה
נושא ההגירה להולנד היה ונשאר הנושא העיקרי בו מתמקדת מפלגתו של וילדרס. במהלך השנים הוא השמיע עמדות נוקשות בנושא זה, בעיקר ביחס לאסלאם, המאיים לדבריו על אירופה. כך למשל, בשנת 2008 הפיק וילדרס את הסרט האנטי-איסלאמי "פתנה", שעורר סערה עולמית. בסרט טען וילדרס שהקוראן הוא "ספר פאשיסטי" שמסית לשנאה.
בשנת 2014 עורר וילדרס שוב מהומה ציבורית כאשר במהלך נאום בחירות בהאג שאל את קהל תומכיו: "האם אתם רוצים יותר או פחות מרוקאים בעיר הזו ובהולנד?". דבריו חוללו סערה, ובעקבותיהם הוגשו נגדו יותר מ-100 תלונות במשטרה. בית המשפט הרשיע אותו בהעלבת קבוצת אוכלוסייה והסתה לאפליה, אולם הוא מעולם לא נענש, וב-2020 הפך בית המשפט העליון את ההחלטה וזיכה אותו.
במסע הבחירות השנה, מפלגתו מיתנה מעט את הטון האנטי-אסלאמי, אך לא שינתה את עמדתה בנושא ההגירה כשפנתה לבוחרים עם הסיסמה "הולנד חוזרת למקום הראשון". לפי ה-PVV, ההולנדים מגיעים לעתים קרובות מדי למקום השני אחרי המהגרים בכל התחומים. המפלגה מגדירה את מה שקורה כיום בהולנד כ"צונאמי הגירה מתמשך", אותו וילדרס מעוניין לעצור. בין השאר הוא מתכוון לעשות זאת באמצעות עצירת מתן המקלט לפליטים, אכיפת מדיניות החזרת פליטים סורים למולדתם, והגבלת מספר הסטודנטים הזרים היכולים ללמוד בהולנד.
חירט וילדרס מכניס את פתק ההצבעה שלו, 22 בנובמבר 2023 | צילום: Carl Court/Getty Images
היחס לאסלאם
וילדרס משמיע בשני העשורים האחרונים התבטאויות אנטי אסלאמיות ומעוניין בתהליך של "דה-איסלאמיזציה" של הולנד. לדבריו, בהולנד אין מקום לבתי ספר אסלאמיים, לקוראן ולמסגדים. בעבר השווה את הקוראן ל"מיין קאמפף", ספרו של היטלר, כינה את מוחמד "*****" ותיאר את האסלאם בתור "אידיאולוגיה פשיסטית" ו"דת נחשלת".
לפי וילדרס, מפלגתו סבורה שהאסלאם אינו עולה בקנה אחד עם חירות ודמוקרטיה. הוא אמר בעבר שיש לאפשר למוסלמים להישאר בהולנד רק אם הם דוחים את חוקי השריעה (ההלכה האסלאמית). בעקבות עמדותיו בנושא ההגירה והאסלאם הוא מקבל באופן קבוע מאות איומים על חייו, ולכן זוכה לאבטחה אישית צמודה מזה שנים.
האיחוד האירופי
וילדרס מעוניין שהולנד תעזוב את האיחוד האירופי במה שמכונה Nexit. מפלגתו של וילדרס קוראת להכרעת הסוגייה באמצעות עריכת משאל עם בהולנד. בראיון שהעניק בעבר בנושא זה טען כי כדי שהולנד תחזור להיות מדינה ריבונית, היא חייבת לצאת מהאיחוד, שאינו מאפשר לה לנקוט במדיניות שהיא רוצה בתחום ההגירה. לדבריו, הולנד אינה יכולה להחליט מאיזו מדינה היא רוצה או אינה רוצה לקבל מהגרים ללא אישור ממוסדות האיחוד האירופי. עוד הוסיף כי האיחוד האירופי מעוניין למחוק את מדינות הלאום שיש להן זהות משלהן.
וילדרס אינו חלוק על האיחוד האירופי רק בנושא ההגירה, אלא גם בנושא המלחמה באוקראינה. מפלגתו מתנגדת לחימושה של קייב על ידי האיחוד במלחמתה נגד רוסיה, למרות שעד כה הולנד הייתה בין המדינות הבולטות באיחוד שסייעו לאוקראינים.
כאמור, וילדרס הוא תומך נלהב של ישראל, בה התגורר בצעירותו. בשנת 2010 טען כי "ירדן היא פלסטין", וכי "שינוי שמה של ירדן לפלסטין יסיים את המשבר במזרח התיכון ויספק מולדת חלופית לפלסטינים". בעבר הצהיר וילדרס כי הוא תומך בהעברת שגרירות הולנד בישראל לירושלים וסגירת הנציגות ההולנדית ברמאללה.