מושל טקסס הכריז שביידן הפר את ההסכם בין הממשל הפדרלי למדינתו בכך שמסרב להגן על טקסס מפלישת המהגרים. לכן טקסס תגן על עצמה.
מכתבו של המושל מצהיר שביידן קיבל ממנו מספר רב של התראות שטקסס תחת פלישה ושביידן אינו פועל כמתחייב מתפקידו כנשיא.
לכן לטקסס עומדת הזכות להגנה עצמית וזכות זו עולה על החוק הפדרלי.
הוא הנחה ברוח זו את המשמר הלאומי של טקסס ועוד גורמים רלבנטיים.
הקרב על גדר הגבול בין ארה"ב למקסיקו : התנגשות של ממש בין ממשל ביידן למשמר הלאומי של טקסס הרפובליקנית
אירוע מעניין מתפתח בגבולה הדרומי של ארצות הברית עם מקסיקו - במדינת טקסס. בחודשים האחרונים ישנו גל בלתי פוסק של מהגרים אשר מגיע ממקסיקו. לפי מספרים רשמיים, 50,000 מהגרים חצו באופן בלתי חוקי בשבוע האחרון בלבד (!) - המספר הזה לא כולל את 10,000 המהגרים שנכנסו בצורה חוקית באותם ימים, וגם לא את המהגרים הלא חוקיים שלא נתפסו כלל. באשר להרכב המהגרים, לא מדובר רק בלטינים ממרכז ודרום אמריקה, אלא גם בלא מעט מהגרים ממדינות אפריקה ומזרח אסיה שמגיעים למרכז אמריקה ומשם עושים את הדרך לארצות הברית ברגל.
טקסס הרפובליקנית רוצה באופן טבעי למנוע את שטף המהגרים שנכנסים לשטחה, והמושל גרג אבוט החליט להפעיל את המשמר הלאומי של המדינה כדי להילחם בתופעה. בנוסף, אבוט מפעיל מזה שנה וחצי מערך הסעות למהגרים, במסגרתו הסיע כבר עשרות אלפים מטקסס לערים דמוקרטיות כדוגמת ניו-יורק, שיקאגו, ולוס אנג'לס - מה שיוצר משברי הגירה נוספים ברחבי ארה"ב. מרכזי הקליטה קטנים מלהכיל. כמו כן, המושל קידם חקיקה שהופכת חצייה בלתי חוקית של הגבול ללא חוקית ברמת המדינה, מה שיאפשר לשופטים טקסנים לשפוט ואפילו לגרש מהגרים חזרה למקסיקו באופן עצמאי (דבר שאליו מקסיקו מתנגדת - לכן לא ברור איך גירושים שכאלה יצאו בכלל לפועל).
נקודת מתח מרכזית היא עניין המכשולים. הממשל בטקסס טוען שהממשל הפדרלי נכשל בתפקידו, שהגבול פרוץ, שגדרות התיל שהוא מציב הכרחיות, ושמדובר ברכוש של מדינת טקסס. ממשל ביידן טוען שהמכשול מונע מסוכנים פדרליים לפעול בשטח ולעבור לצידו השני במקרי חירום, ושמלתכחילה אין לטקסס סמכות להציב אותם על גבול פדרלי.
נקודה נוספת היא נקודות כינוס המהגרים, מחנות מעצר זמניים שהקימה טקסס כדי לרכז את המהגרים אותם היא עצרה, כדוגמת שלבי פארק (Shelby Park). אנשי משמר לאומי טקסניים פשוט מונעים מסוכנים פדרליים להיכנס למתחם ולגשת למהגרים שבו.
וזה בעצם שורש העניין. למי הסמכות לקבוע את מדיניות ההגירה של ארצות הברית - הממשל הפדרלי, או כל מדינת גבול והמדיניות שלה?
ממשל ביידן פנה לבית המשפט העליון בנושא, וזה פסק לפני כמה ימים ברוב של 5-4 כנגד מדינת טקסס, כשהוא קובע שבסמכותם של סוכנים פדרליים להציב, להסיר ולחתוך גדרות תיל, ושעל המשמר הלאומי של טקסס לאפשר לסוכנים גישה למחנות. מדובר בצו ביניים שנועד להכריע ולפתור את הבעיות הקיימות בין הרשויות באופן זמני, ולא בפסיקה סופית בנושא. דיון נוסף מתוכנן ל-8 בפברואר. חשוב לציין שבבית המשפט העליון יש כרגע רוב שמרני, ובין השופטים שהצביעו בעד ממשל ביידן היו גם מינויים שמרניים של הנשיא טראמפ ושל בוש הבן.
ומה טקסס עושה בינתיים? מנסה להתעלם מפסק הדין. אבוט משחרר הצהרות פומביות שאנשיו ימשיכו להחזיק את הקו, אנשי המשמר הלאומי ממשיכים להציב מכשולים חדשים, וסוכנים פדרליים עדיין מתלוננים שנמנעת מהם גישה לshelby park. חברי קונגרס וסנאטורים עובדים במקביל על חקיקה דו-מפלגתית שתסדיר את המצב, ומשפטנים מטקסס נשבעים להילחם משפטית בנושא לאורך כל הדרך. ביידן מבטיח לסגור את הגבול ברגע שהחקיקה המשותפת תעבור, אבל מחוקקים רפובליקנים לא מתלהבים מהמהלך וטוענים כי בסמכתו של הנשיא לעשות כך כבר כעת.
קרב חריג, מעניין לראות לאן יתפתח.
אבו עלי מאת אבו יאסר, פרשן לענייני פוליטיקה אמריקאית