ברכישת דירה כנל - הסכום שמשקיעים הוא הון עצמי+משכנתא, הרווח הוא שווי הדירה אחרי 30 ש' פחות ההוצאות.יש טעות גדולה בעצם השאלה.
רכישת דירה, גם ראשונה היא השקעה שמטבעה ממונפת
כלומר בעזרת הסכום של הזוג, יוצרים השקעה על סכום גדול בהרבה בעזרת המשכנתא.
בהשקעה בשוק ההון - הסכום שמשקיעים הוא הון עצמי, הרווח היא הסכומים הנל כפי שרשמתי, פחות ההון עצמי ועלות השכירות לאורך השנים (כסף שהולך לפח).
אני טוענת ששורת הרווח הסופית בשוק ההון אמורה להיות גבוהה יותר.
זו לא דוגמא משקפת.לצורך הדוגמא (הסכומים קרוב למספרים האמיתיים שלנו באופן אישי)
קנינו דירה לפני כ-5 שנים, 600K מההורים ו600 מהגמ"ח המרכזי ומשכנתא.
כיום לאחר 5 שנים הדירה שווה כפול.
גם שוק ההון לא מבטיח תשואות כאלו, ואפילו לא בסדנו...
בטווח של 3-1 שנים אחורה באזורים מסוימים הייתה עלית מחירים מטורפת. את לא חושבת שעוד 10 שנים הדירה שלך תהיה שווה פי 5, נכון?
יש תחזיות ומדדים כדי לדעת בערך כמה עלית ערך תהיה בשוק הנדלן.
להמר על זה שהדירה שלך בדיוק תכפיל את נפחה זו השקעה מסוכנת מאד בלי השוואה. במיוחד שאנשים קונים דירה ראשונה למגורים ובוחרים אותה ע"פ האזור שהם מעוניינים לגור בו ושהם יכולים לעמוד במחיר שם... ולא לפי חישוב של עסקאות נדלן.
באמת יכול להיות שלך לדג' - כדאי היום למכור את הדירה, לכסות את המשכנתא ולשים את הכסף בשוק ההון.ההשוואה הנכונה היא - קנית דירה ראשונה למול השקעה ממונפת בשוק ההון.
ואת זה רוב המומחים כאן לא ישושו להמליץ לזוג צעיר
עכשיו נלך צעד קדימה, שאלה לכל בעל דירה-
אם ברשותי דירה ששוויה 2.4 מליון. למה שלא אמכור אותה, אעבור לשכירות ואשים את הכסף בשוק ההון?
את התשובות כתבו כאן לפני
זה מבחינת שיקול כלכלי טהור.
אבל ברגע שיש לך דירה ואתה מסתדר טוב אם התשלומים - אנשים מעדיפים את היציבות והביטחון עפי שאמרו פה. אבל הם משלמים על זה מחיר (כפשוטו).
אנשים עם משכנתא ל30 שנה על 55% מערך הדירה ועד קצה גבול יכולת התשלום שלהם, איך יקחו משכנתא נוספת??דירה נותנת לך את האפשרות לקחת עליה משכנתא נוספת. להגדיל או למחזר. מה יעזור לי כסף שיהיה ברשותי בעוד 30 שנה שביום יום אני חי בשכירות ואין לי שום דרך למנף את הכסף הזה.
אם נהיה בוטים - ההורים נותנים כי אין ברירה וככה מקובל, ואם לא קשה למצוא בחורים טובים...הרעיון שלך הגיוני ורציונלי כל עוד לא מדובר בכספי ההורים.
ברגע שמדובר בכספי ההורים צריך להשתמש בכסף למטרה לשמה הוא יועד, גם אם השיקולים לא נראים הגיוניים, או פשוט לא לקחת מההורים, הרבה הרבה יותר לא הגיוני לקחת מההורים סכום אגדי בשביל להשקיע לעוד 30 שנה.
זה לא איזו קרן שבין כך נותנת אז חבל לא לקחת ולמקסם את הרווחים.
ויש עוד אופציה - להתייעץ עם ההורים ולהסביר להם את השיקולים. תאמיני או לא - יש הורים רציונאליים שמוכנים לשמוע על ההיגיון הכלכלי וזורמים עם זה.
אבל אם הבת שלך תבוא אליך ותגיד לך - נכון נתת לי כסף בשביל לקנות לי שמלה חדשה לחג שאני אשמח, וכי אני צריכה שמלה חדשה (הישנה קצרה)? אבל כל השמלות שאהבתי היו יותר יקרות, והזולות ממש לא לטעמי ולא מתחשק לי ללבוש אותן. האם את מסכימה שאקנה סרט ואאריך את השמלה היפה משנה שעברה (50 שח) וב150 אקנה XYZ וזה ישמח אותי מאד בחג?כמשל- אם אני אתן לבת שלי 200 ש"ח לקניית שמלה היא לא יכולה להחליט שבגלל שהכסף בין כך לא מספיק לשמלה שהיא רוצה היא תקנה בו צעצוע או משהו אחר שגורם לה הנאה ותסתדר בלי השמלה, אם היא לא יכולה להשתמש בכסף למטרה אליה הוא יועד היא צריכה להחזיר לי אותו.
וכאן מדובר לא לא על סכום קטן אלא על סכום שאנשים עובדים עליו שנים.
תסכימי?
לא הגיוני שהורים יקרעו ויקחו משכנתא על עצמם והלוואות כדי שהילד יעשה רווחים לעת פנסיה..
הם מוכנים להקרע כדי לתת לילד את הבסיס להתחיל את החיים.
כפי שענו פה, הכסף הזה במציאות של ימינו לא נותן את האפשרות לגור. בשביל לגור במרכז צריך לשלם 4000 שח שכירות או 5000 שח משכנתא. כל ההבדל הוא מה יהיה עוד 30 ש' האם ישארו עם נכס או לא.ברור.
בסופו של דבר למה שאני יקח משכנתא וחובות סתם כדי שיהיה לילדים שלי כסף
אני לוקח חובות שיהיה להם איפה לגור
היה נכון פעם.הטעות הטכנית בכל הסיפור הזה הוא שבדרך כלל רוב רובם של האברכים אין להם כסף נזיל וגם לא גמחים, והם לוקחים את הכסף במשכנתא של הדירה שקונים לזוג.
וכיון שכך, אם דירה אין, כסף מנין?
(כמובן שזה לא טענה לפטור התחייבות שהתחייבו, רק שזה הדרך להביא את הכסף)
היום את המשכנתא עד קרוב לקצה המותר לוקח הזוג על עצמו, כך שההורים צריכים לגייס את הכסף ממקום אחר...
אשמח לשמוע איפה.כמו כן, אני חושבת שהטענה שמשכנתא בהכרח יקרה משכירות גם כן לא נכונה,
לנו יש משכנתא של כמיליון שח, ואם היינו לוקחים החזרים ל 30 שנה (ב"ה לקחנו לפחות) -
השכירות של דירות דומות בשכונה שלנו היתה בגובה המשכנתא, ואני גרה בשכונה מתפתחת, כך שבוודאות עוד 10 שנים השכירות תהיה יקרה יותר.
מיליון שח ל25-30ש' זה 5000-5500 בחודש. דירות שמחירן נמוך מ2 מיליון מושכרות בערך ב4000.
(אם היה אחרת היה מאד נחמד, היה אפשר לקנות דירה ולהשכיר, ולגור עוד כמה שנים בדירה זולה יותר)
זה קיים בכל מקרה, זה לא משנה איפה משקיעים את הכסף - דירה\שוק ההון.דבר אחד קטן ומשמעותי שהתפספס בדרך בין כל החישובים:
ההורים כנאמר לא עשירים גדולים ואין להם 600 אל"ש מיותר, הם משעבדים את הדירה שלהם ולוקחים עליה משכנתא
בחשבון הסופי צריך להכניס את המשכנתא והריביות שההורים עצמם שילמו על "ההון העצמי"
1. יש כאלו שיש להם. 2. לרוב אין 8 בנותחייב להבין מאיפה יש להורים סכומים כאלו, ולחתן בממוצע 8-10 ילדים.... שמשהו יענה לי דחוףףףףף
הקב"ב עוזר לכל אחד. הגיוני או לא, זו המציאות היום, וגדו"י אומרים להורים לתת.