דרוש מידע זהירות, וּפָ֣קַדְתִּ֔י עַ֖ל כָּל־לֹחֲצָֽיו! (על דרך גיוס הכספים מחברי הקהילה/בית הכנסת)

מצב
הנושא נעול.

מאיר למברגר

משתמש פעיל
עריכה תורנית
כמובן שאם תסתובבו בבני ברק או בירושלים לא תמצאו הרבה בתי כנסת מרשימים ומנקרי עיניים, כי מדובר בשכונות ישנות.
אבל אם תסתובבו בשכונות החרדיות החדשות, תגלו הרבה בתי כנסת מרשימים, לפעמים רק מבפנים.
כל כך נכון!

אתה מסתובב בביתר ושואל מי שילם את כל הארמונות הללו? אם הדלפונים נתנו ברצון אז כל הכבוד להם, אבל אם היה כאן לחץ חברתי - אני לא מקנא בעוה"ב של הגבאי....

מאיר למברגר

משתמש פעיל
עריכה תורנית
וכמובן שאין שום דמיון בין מה שהיה בעבר, בית כנסת מרכזי שמשרת את כל העיר, ונבנה לאחר עשרות שנים של קיום הקהילה [בניית "בית כנסת החורבה" ארכה עשרות שנים!] על ידי עשירי העם, לבין המוני בתי כנסת גנריים שנבנים במתחמים של בתי כנסת, וכל גבאי מחליט שבית הכנסת "שלו" צריך להיות הכי מפואר, על חשבון הציבור כמובן.
כשבודקים מה היה בעבר באירופה, רואים שבכל עיר בינונית או גדולה היה בית כנסת אחד מרכזי ישן אך מרשים ביופיו (ולעתים חסר תחזוקה מינימלית מבפנים), ובנוסף היו עוד בתי כנסת של בעלי מלאכה/שטיבלאך חסידיים/ וכו'/ שהיו בקתות מטות לנפול במקרה הטוב.
לדעתי, כאשר בנו את בית הכנסת הראשון של העיר, אז התירה ההלכה לגבות מס על הציבור, ועשו מגבית יפה לבניית בנין מפואר כראוי וכנאה, משא"כ כשכבר היה בית כנסת אחד מרכזי, ואין היתר לכפות, אז מי שרצה פתח לו בית כנסת בתנאים מחפירים.
[לעתים רחוקות נפל איזה עזבון, או תורם עשיר שחלם שהאוצר נמצא מתחת לגשר, ובכסף זה נבנה בית כנסת מפואר, הידוע וזכור לדורות על שם המאורע הנדיר !]

ברבור1

משתמש מקצוען
הנדסת תוכנה
ואל תקחו ראיות מהחסידיות כי זה פשוט לא נכון רוב הכסף של בניני ויזניץ גור סאטעמר וצאנז ובאבוב וכו' הגיעו מתורמים ענקיים
לציבור הליטאי יש גם גבירים גדולים ולא זכור לי שהבנינים הגדולים של מיר או פוניבז' או סורוצקין בנו מכספי מצינג'
ולא מחלקים כל חודש משכורות לאלפי אברכים מכספי מצינג' יש גבירים עשירים גדולים כל החברות הענק תעבדו שמה תביאו את הכסף לא יקרה כלום.
לא נכון,
גם בחסידויות הגדולות,
כל החסדים משתתפים בסכומים גבוהים...(בלי קשר לרמת ההכנסה שלהם..)

ILSK

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
לא נכון,
גם בחסידויות הגדולות,
כל החסדים משתתפים בסכומים גבוהים...(בלי קשר לרמת ההכנסה שלהם..)

אני בחסידות גדולה
בנו בנין ששוה מאה מליון שח
החסידים הרגילים נתנו בכל העשרים שנה האחרונות שבנו בערך 20 אלף שח תוך עשרים שנה
לא נתנו 60 אלף שח על בנין ששוה 18 מליון

זה פשוט לא נכון

מאיר למברגר

משתמש פעיל
עריכה תורנית
לציבור הליטאי יש גם גבירים גדולים ולא זכור לי שהבנינים הגדולים של מיר או פוניבז' או סורוצקין בנו מכספי מצינג'
בציבור הליטאי בונים בד"כ את הישיבות מכספי גבירים מחו"ל ואת בתי הכנסיות מכספי המתפללים.
כנראה שלא קל להתרים גבירים בחו"ל על בית כנסת פלוני בשכונה X
או שגבאי בתי הכנסיות לא בורכו בחוש השנור של מנהלי הישיבות (ולכן הם פונים לאברכים המקומיים, בבחינת "אל תבטחו בנדיבים, בבן אדם שאין לו - תשועה"

נערך לאחרונה ב:

ILSK

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
בציבור הליטאי בונים בד"כ את הישיבות מכספי גבירים מחו"ל ואת בתי הכנסיות מכספי המתפללים.
כנראה שלא קל להתרים גבירים בחו"ל על בית כנסת פלוני בשכונה X
או שגבאי בתי הכנסיות לא בורכו בחוש השנור של מנהלי הישיבות (ולכן הם פונים לאברכים המקומיים, בבחינת "בבן אדם שאין לו - תשועה"

אז אותם גבירים שבנו את הבניני ישיבות יעשו יתרמו גם את זה
ואגב לצערינו בשנים האחרונות גם עשו מאצינגי'ם לישיבות שעד עתה התרימו אנשים בחו"ל
אבל החברות הגדולות הגיעו לראשי המוסד ואמרו להם שאפשר לעשות גם וגם
אז יאלא למה לא
נאסוף את כל הבוגרים ונתרים אותם
הוא בוגר ישיבה שלימדו אותו להיות בן תורה הלך ללמוד תורה אין לו שקל מיותר ואז מתרימים אותו על 20 אלף שח
מה אתה רוצה מהבוגר ישיבה שלך
אדרבה אם הוא בוגר שלך תעשה לו איזה חלוקה לכבוד ימי החנוכה כי הוא יושב ולומד...

nori

משתמש מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
כשבודקים מה היה בעבר באירופה, רואים שבכל עיר בינונית או גדולה היה בית כנסת אחד מרכזי ישן אך מרשים ביופיו
הסתובבתם בארופה?
אני הייתי בפראג, בקרקוב ובכמה עירות בפולין.
קדם כל יש מלא בתי כנסת שהשתמרו במרחקים קצרים ומדהימים ביופים. ומן הסתם היו כאלה שלא השתמרו.
דבר שני אף אחד מהם לא מכיל מעל 100 מתפללים אולי חנוק כמה עשרות יותר.
כל הטענות של פעם לעומת היום פשוט לא מתכתבות עם המציאות. ושוב כאמור זה עוד לפני הצפיפות בה אנו גרים היום לעומת פעם מה שמחיב יותר בתי כנסת במרחקים קצרים אחד מהשני.

מאיר למברגר

משתמש פעיל
עריכה תורנית
הסתובבתם בארופה?
אני הייתי בפראג, בקרקוב ובכמה עירות בפולין.
קדם כל יש מלא בתי כנסת שהשתמרו במרחקים קצרים ומדהימים ביופים. ומן הסתם היו כאלה שלא השתמרו.
דבר שני אף אחד מהם לא מכיל מעל 100 מתפללים אולי חנוק כמה עשרות יותר.
כל הטענות של פעם לעומת היום פשוט לא מתכתבות עם המציאות. ושוב כאמור זה עוד לפני הצפיפות בה אנו גרים היום לעומת פעם מה שמחיב יותר בתי כנסת במרחקים קצרים אחד מהשני.
לא התכוונתי לפראג, שם אכן נבנו במהלך 1100 שנות הקהילה יותר מבית כנסת אחד.
אגב: גרים היום יותר צפוף משגרו בפראג?

דאבל

משתמש מקצוען
אולי הם כן,
ואולי הם לא מסוגלים לרוץ לכל מוצר לחנות אחרת מאלף ואחת סיבות, וכן חוסכים בהרבה מאד אופנים אחרים.
ולא רואה איך זה שמישהו אחר יבוא ויגיד להם: "דווקא חיסכון זה, ודווקא לתרומה ספציפית זו"

ואגב, חושבת שאם יש משפחה שחיה באופן קבוע בצמצום ובעוני,
ומרגישה שמאה שקלים בחודש גם לקצת הנאות של מעבר לחיי חסכנות וצמצום עד מחנק, ישאירו אותה בקו השפיות-
לא חושבת שמישהו יכול לכפות עליה לתת את מאה השקלים הללו דווקא לצורך אחר.
בעיקרון בעיקרון, הכספים אמורים להגיע מכספי מעשר.

אפרסמון2

משתמש סופר מקצוען
כאילו וואלה,
מבחינתך לא יכול להיות שזו הדעה של הציבור?

לא ידעתי שאני עובדת בחברה לגיוס כספים.......
רק מכירה מקרוב ממש גבאים ואת הפעילות שלהם. ממש לא הגיוני. נכון?!
מה הדעה של הציבור, שצריך להסיט את הנושא????
שוב ושוב מציגים את האנשים הרבים (מאות) שכואב להם הנושא כאילו הם אמרו שהם: לא מעריכים את הגבאים (ונשותיהם), שהם לא רוצים לתת לבית הכנסת בכלל, שמבחינתם עדיף להתפלל בלובי של הבניין, ועוד ועוד דברים בלתי קשורים לגמרי.
זה ממש מוזר.

לא מבין אותך, בגלל שיש לו מינוס בבנק על המשכנתא אתה יכול להכריח אותו להגדיל את המינוס בשביל להרחיב את בית הכנסת?
להכריח אני לא יכול לעולם.
לצפות מהציבור לשיתוף פעולה אני אכן יכול וצריך.
אדרבה מי שיש לו פיתרון אחר ויש לו אפשרות לגייס תרומות מנדיבים תבוא ברכה עליו ועל כל יוצאי חלציו, אבל כל זמן שהאפשרות הזו לא קיימת, מי בדיוק אמור לבנות את בית הכנסת, רק הגבאים?
שוב, כמובן שלכל כלל יש יוצאים מן הכלל ועל הגבאי לדעת מול מי להתנהג ברגישות. אבל בשום אופן אסור להכליל ולומר ש'אסור' לבקש כסף מהציבור בשביל לבנות את בית הכנסת השכונתי, כשאין ביה"כ אחר או אין מספיק בתי כנסיות.

מאיר למברגר

משתמש פעיל
עריכה תורנית
ברור, דירות קטנות יותר והרבה יותר לגובה. ובפראג גם היו מעורבים בתוך גויים.
הדירות היום קטנות יותר מאשר בגיטו בפראג?
לא בנו שם לגובה?
בתוך הגיטו היהודי גרו גוים?
נראה לי שביקרת כאן
1671627582558.png

קבצים מצורפים

• 1671627540796.png
    1671627540796.png
    KB 278.8 · צפיות: 22

ILSK

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
להכריח אני לא יכול לעולם.
לצפות מהציבור לשיתוף פעולה אני אכן יכול וצריך.
אדרבה מי שיש לו פיתרון אחר ויש לו אפשרות לגייס תרומות מנדיבים תבוא ברכה עליו ועל כל יוצאי חלציו, אבל כל זמן שהאפשרות הזו לא קיימת, מי בדיוק אמור לבנות את בית הכנסת, רק הגבאים?
שוב, כמובן שלכל כלל יש יוצאים מן הכלל ועל הגבאי לדעת מול מי להתנהג ברגישות. אבל בשום אופן אסור להכליל ולומר ש'אסור' לבקש כסף מהציבור בשביל לבנות את בית הכנסת השכונתי, כשאין ביה"כ אחר או אין מספיק בתי כנסיות.

מותר לבקש אסור לכפות
מה שעשו עד לפני שלוש ארבע שנים יעשו גם כעת
תעשו שיעורי בית לפני כמה שנים זה לא עלה על דעת אף קהילה לעשות את הדבר הקומניסטי הזה
כולם ישלמו אותו דבר וזהו יש בית כנסת
תמיד היו הציבור שותפים אבל לא כפו עליהם סכומים אדירים

בני לומדים בחיידר שהבנין בנו לפני 25 שנה זה היה טעון שיפוץ אדיר בשווי כמה מליונים
אבל לא עלה על דעתם לבקש שקל מההורים כי ההורים לשפץ את הבית שלהם גם אין להם
בסוף הגיע איזה גביר לבקר ומדעת עצמו הציע לשפץ את כל הבנין והוא בעצמו עומד על זה ומשלם לפועלים

תחזור לשנורים שהיו פעם הם עבדו טוב הם הביאו כסף גדול וגם לעצמם הם הביאו כסף גדול אבל עזבו את הציבור העני הסחוט גם ככה.

כי אם כן למה צריך מנהלי מוסדות וגבאים

נעשה הכל קומנסטי מה שעולה מחלקים בין כולם וזהו.

nori

משתמש מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
הדירות היום קטנות יותר מאשר בגיטו בפראג?
לא בנו שם לגובה?
בתוך הגיטו היהודי גרו גיים?
אכן, בממוצע. אנחנו מתחילים מ-2 חדרים ועולים גג ל-5. בעבר המנעד היה רחב יותר ובתים עבי מידות היו לגמרי מקובלים. בכל ארופה וגם בפראג. אלא אם כן כשאתה אומר גטו אתה מתכון לגטו של הנאצים.
ברור שלא בנו שם לגובה 3 קומות זה לא נקרא לגובה.
בתי הכנסת נבנו גם מחוץ לגיטו.
אני באמת לא אפתח פה שיעור הסטוריה מתי נבנה כל בית כנסת (העיקר שאתה מודה שהם נבנו באיכות שהספיקה ל1100 שנה) ובאיזה תקופה חיו בגיטו או מחוצה לו. הרעיון ברור.

ילילי

משתמש מקצוען
מה הדעה של הציבור, שצריך להסיט את הנושא????
שוב ושוב מציגים את האנשים הרבים (מאות) שכואב להם הנושא כאילו הם אמרו שהם: לא מעריכים את הגבאים (ונשותיהם), שהם לא רוצים לתת לבית הכנסת בכלל, שמבחינתם עדיף להתפלל בלובי של הבניין, ועוד ועוד דברים בלתי קשורים לגמרי.
זה ממש מוזר.
כתבתי את זה על כתגובה על תגובה של מישהו שאמר שכל מי שבעד הגבאים הוא כנראה חלק מחברה לגיוס כספים.

ולמה מציגים את כל עשרות הגבאים שמוסרים נפש ממש בתור סחטנים, חסרי לב שעושקים את הציבור על מנת לבנות בית כנסת מפואר שעוד לא נראה כמותו?

ILSK

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
ואיך שכחנו
את ההסכם הקואלציוני
כמו שקבל חייב להקצות סך אחוזים לבניה לחרדים
הוא חייב לתת לכל מאה איש בנין בנוי עם מקוה והיכל התורה וחסל המגביות...
כמה מליארדים זה חמש שש מליארד לשנה נו עבאס קיבל יותר
לכו על זה!

ILSK

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
מוזיקה ונגינה
עימוד ספרים
למה מציגים את כל עשרות הגבאים שמוסרים נפש ממש בתור סחטנים, חסרי לב שעושקים את הציבור על מנת לבנות בית כנסת מפואר שעוד לא נראה כמותו?
לא הציגו אותם כך
מי שלקח את האשמה עליו זה בעיה שלו
לא נזכר בהודעה שפותחת את האשכול שום דבר נגד הגבאים המסורים וכולנו בעדם ומוקירים להם טובה

יופלה אפרסק

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
מוזיקה ונגינה
יוצרי ai
בני לומדים בחיידר שהבנין בנו לפני 25 שנה זה היה טעון שיפוץ אדיר בשווי כמה מליונים
אבל לא עלה על דעתם לבקש שקל מההורים כי ההורים לשפץ את הבית שלהם גם אין להם
בסוף הגיע איזה גביר לבקר ומדעת עצמו הציע לשפץ את כל הבנין והוא בעצמו עומד על זה ומשלם לפועלים
אני חושבת שלסאטמר יש את הקהילה הכי עשירה בחו"ל והם באמת תורמים המון לתושבי הארץ, הן בבניה והן בחלוקות.
לא לכל קהילה יש תורמים שרוצים מרצונם לתרום. לא מפורסמים מספיק וכו'.
אבל בגדול מסכימה עם הגישה שלך.

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קיט ק'

קמה קָרָאתִי בְכָל לֵב עֲנֵנִי יי חֻקֶּיךָ אֶצֹּרָה:קמו קְרָאתִיךָ הוֹשִׁיעֵנִי וְאֶשְׁמְרָה עֵדֹתֶיךָ:קמז קִדַּמְתִּי בַנֶּשֶׁף וָאֲשַׁוֵּעָה (לדבריך) לִדְבָרְךָ יִחָלְתִּי:קמח קִדְּמוּ עֵינַי אַשְׁמֻרוֹת לָשִׂיחַ בְּאִמְרָתֶךָ:קמט קוֹלִי שִׁמְעָה כְחַסְדֶּךָ יי כְּמִשְׁפָּטֶךָ חַיֵּנִי:קנ קָרְבוּ רֹדְפֵי זִמָּה מִתּוֹרָתְךָ רָחָקוּ:קנא קָרוֹב אַתָּה יי וְכָל מִצְוֹתֶיךָ אֱמֶת:קנב קֶדֶם יָדַעְתִּי מֵעֵדֹתֶיךָ כִּי לְעוֹלָם יְסַדְתָּם:
נקרא  7  פעמים

אתגר AI

הסוואה • אתגר 21 • אתגר נושא פרסים 🎁

לוח מודעות

למעלה