ערן עציון, לשעבר סגן ראש המל"ל פרסם פוסט עם תחזית קודרת במיוחד על אפשרות שישראל תיזום מלחמה בלבנון.
1. יכולותיו הצבאיות של חיזבאללה גדולות ועמוקות בסדרי גודל מאלו של חמאס. מבלי להיכנס לפרטי פרטים, מדובר בכ-150,000 טילים ורקטות מסוגים מתקדמים, מדויקים וקטלניים בהרבה מאלו שבידי חמאס. מדובר בעשרות אלפי לוחמים מאומנים ומנוסים הרבה יותר מאלו של חמאס. ומדובר במעורבות איראנית ורוסית משמעותית הרבה יותר בהיבטי מודיעין, הכשרה, ייעוץ וליווי.
2. בניגוד לרצועת עזה, הנשלטת ע"י ישראל ומצרים, ללבנון יש גבולות פתוחים לחלוטין וארוכים מאוד עם סוריה. ולסוריה גבולות פרוצים וארוכים עם עירק ועם טורקיה. המשמעות – לכל אורך המלחמה עם חיזבאללה, וגם אחריה, יזרמו לחיזבאללה גם נשק ואמל"ח וגם לוחמים, מסוריה, מעירק, מאיראן, מאפגניסטן ומכל קצוות המזרח התיכון. ולא, לא תהיה לישראל שום יכולת לעצור זאת. לא במהלך המלחמה, וגם לא אחרי המלחמה. כלומר – המלחמה תהיה לא רק עם חיזבאללה אלא עם רוב העולם הג'יהאדיסטי (השיעי וחלק מהסוני ביחד). ו-גם במקרה של הישג צבאי פנומנלי (שלא יהיה, הסבר בהמשך), הוא יהיה קצר טווח. חיזבאללה יוכל להשתקם תוך פרק זמן לא ארוך.
3. בניגוד לרצועת עזה, לבנון היא מדינה ריבונית החברה באו"ם. פלישה ישראלית ללבנון תיתפס כדומה לזו של רוסיה לאוקראינה (נכון, זה לא דומה, אבל ככה זה ייתפס), והמעצמות והמדינות הנוגעות בדבר יפעלו בהקשר הישראלי-לבנוני מתוך מודעות מתמדת להקשר הרוסי-אוקראיני. מה זה אומר? שישראל תיתפס ככוח הפולש והתוקף, ושארה"ב והאירופים ייאלצו להסביר את "הסטנדרט הכפול" שלהם. הם יהיו במיגננה, ויחתרו לסיום מהיר של המלחמה כדי לא לפגוע באינטרסים היותר חשובים שלהם – מול רוסיה ועל אדמת אירופה. רוסיה, לעומת זאת, "תחגוג". היא תיחלץ להגנת לבנון וחיזבאללה, צמוד צמוד עם איראן. היא תאיים על ארה"ב בעימות בין מעצמתי, ותפעיל את הנכסים המודיעיניים והצבאיים שלה בסוריה באופן שיאותת על רצינות כוונותיה. היא גם עלולה לאפשר לאיראן לפתוח קווי אספקה רציפים לחיזבאללה, ותמנע מישראל לתקוף אותם.
4. איך ייראו הימים והשבועות הראשונים של מלחמה כזו? עדיף לא לכתוב בפירוט. נאמר זאת כך – מרכז תל אביב, מפרץ חיפה, ואתרים אסטרטגיים בישראל ייפגעו קשות. מאוד. כפי שמעולם לא נפגעו. מספרי הקורבנות והנזקים הפיזיים והאסטרטגיים יהיו מסחררים. ההלם והתדהמה של הציבור והתקשורת יהיו גדולים בהרבה מאלו של ה-7/10. כן, במקביל גם ביירות ודרום לבנון ייראו כמו צפון רצועת עזה. אבל, כפי שבמקרה העזתי הנזקים וההרוגים בצד השני אינם "מאזנים" את הנזקים וההרוגים בצד הישראלי, כך יהיה גם במקרה הלבנוני, רק שהפער יהיה דרמטי בהרבה. ולא לטובתנו.
5. אבל רגע, מה עם "התמרון"? ובכן, תמרון בדרום לבנון יהיה קשה בהרבה מתמרון בעזה, מסיבות מובנות של תוואי הקרקע, גודל השטח, עוצמת ההתנגדות, וההקשר המדיני. וזה עוד בלי להביא בחשבון "הפתעות" מודיעיניות ואופרטיביות העלולות להתגלות, בדמות מינהרות, מיקושים, אמל"ח מתקדם ועוד.
6. רצוי להיזכר במלחמת לבנון השנייה, שהתקיימה בהקשר שונה, מול אויב הרבה פחות מאומן ומצויד, ובהקשר מדיני הרבה יותר נוח לישראל. במלחמה הזו ישראל כזכור הפסידה, והצליחה לחלץ בעור שיניה הסדר מדיני-בטחוני בדמות החלטת מועצת הביטחון 1701, שניסוחיה טובים למדי, אבל היא לא נאכפה בשטח ואיפשרה את התעצמות חיזבאללה. היא כן יצרה הרתעה הדדית לאורך 17 שנים, אבל במהלכן הורע מצבנו האסטרטגי הן מול חיזבאללה והן מול איראן, מסיבות שלא כאן המקום לפרטן.
7. אז כיצד תסתיים מלחמת לבנון השלישית? כמובן שקשה להתנבא, אבל תרחיש סביר נראה כך – ארה"ב, רוסיה וסין מנהלות משא ומתן במשך שבועות ארוכים, ומגיעות להסכמה על נוסח החלטת מועצת ביטחון ש….במקרה הטוב יהיה דומה להחלטה 1701, אבל עלול להיות גרוע יותר. ישראל תידרש לסגת מיידית מכל שטח לבנון, ואת מקומה יתפוס כוח אומ"י משודרג. חיזבאללה ישולב בהדרגה בצבא לבנון, וישמור דה-פקטו על יכולותיו הצבאיות. צבא לבנון ישודרג משמעותית וייפרס לאורך הגבול עם ישראל. ייפתח מו"מ תכליתי על סימון הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון לכל אורכו (כולל חוות שבעא, הר דב וע'ג'ר). ישראל תגיע למשא ומתן הזה לא מתוך עמדת כוח.
8. ומה עם תושבי הצפון? היישובים עצמם יהיו חרבים, ויידרשו שנים לשיקומם. התושבים יוכלו לחזור, אי שם ב-2025-2026, בידיעה שמצידו השני של הגבול פרוס כוח בינלאומי חזק יותר מיוניפי"ל הנוכחי, לצד צבא לבנון שבו משולבים אנשי חיזבאללה. לחיזבאללה כארגון יהיו בטווח הקצר פחות יכולות צבאיות, אבל כוחו הפוליטי בלבנון יישאר מכריע. איראן ורוסיה יעמיקו את שליטתן בלבנון. . ובמאזן הכולל? מלחמת לבנון השלישית תיזכר כקשה במלחמות ישראל, עם הנזקים החמורים ביותר.
9. המלחמה לא תסתיים בניצחון ישראלי. לא יהיו לא תמונות ניצחון, לא תחושות ניצחון, לא מצעדי ניצחון ולא שמחת ניצחון. וועדת החקירה הממלכתית תמצא שהדרג המדיני, והצבאי, היו שבויים ב..קונספציה של הכרעת חיזבאללה, לא ביצעו הערכת מצב מדינית-אסטרטגית נכונה, לא העריכו נכוחה את יכולות הלחימה של חיזבאללה, לא את "אורך הנשימה" של צה"ל, לא את אורך הנשימה של העורף, ולא את משמעויות העומק של יציאה למלחמה בצפון לאחר 100 ימים של לחימה בדרום, שנפתחה עם ההפתעה האסטרטגית החמורה בתולדותינו. הכלכלה הישראלית תיכנס למשבר חסר תקדים, וישראל תהיה תלויה בסיוע אמריקני ובינ"ל כפי שלא היתה מאז ימי הקמתה. לכל אורך המלחמה ישראל תהיה חייבת לקבל סיוע אמריקני שוטף (רכבת אווירית) בהיקפים חסרי תקדים, וככל שנתקרב לנובמבר 2024 יהיו לכך השלכות קשות מאוד על יחסי ישראל ארה"ב ועל דימוי ישראל בציבור האמריקני. 10. רגע, אבל הפוליטיקאים מבטיחים לנו "רצועת ביטחון"? וליברמן קובע ש"ישראל תהיה חייבת לשלוט בכל השטח עד הליטני ל-20 שנה". ובכן, להערכתי הזהירה אין היתכנות לתרחיש כזה ב-2024. ובמידה שאני טועה – המשמעות היא, בין היתר, הסכמה אמריקנית ואירופית ל"רצועת ביטחון" רוסית באוקראינה. אולי, בממשל טראמפ, שיעשה דיל עם פוטין ובמסגרתו יקריב גם את אוקראינה, גם את נאט"ו, וגם את…ישראל (אבל ממשל טראמפ 2.0..). וכמובן, ש"רצועת ביטחון" כזו לא תבטיח ביטחון לישראל, לא ביישובי הצפון, שיספגו ירי טילים שישוגרו מן האזור שמצפון לה, וממנה עצמה, וגם לא עבור אלפי חיילי צה"ל שיצטרכו להגן על עצמם מפני התקפות יום יומיות, כפי שכבר חווינו בעבר ב"רצועת הביטחון" בלבנון, אבל בהיקפים גדולים בהרבה.
10. ועכשיו, עשו לעצמכם הערכת מצב אישית – מה החלופה העדיפה, מלחמה עם חיזבאללה, או מניעתה והליכה למשא ומתן על יישום החלטה 1701 ואולי אף שידרוגה, על פי הצעת ארה"ב המנסה ליישם אותה בימים אלו ממש?