אולי תפנק את החסומים בכתבה?
TheMarker |
נדל"ן
היזמים נערכים למפולת: מחירי הקרקעות ברחובות צנחו ב-50%
במכרז של רמ"י ברחובות נקבעו מחירים ממוצעים של 535 אלף שקל לדירה — כמחצית מהמחירים שנקבעו בטרם עליות הריבית ■ הפרויקט ייבנה ממזרח לשכונת קריית ההגנה, שבה נמכרות דירות במחיר ממוצע של 4.3 מיליון שקל
הדר חורש
16:29, 25 ביולי 2023
מחירי הקרקע לדיור ממשיכים לצנוח: במכרז רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ברחובות נקבעו מחירים ממוצעים של 535 אלף שקל לדירה, כמחצית מהמחירים שנקבעו בטרם עליות הריבית, שעלו יותר ממיליון שקל לדירה. משמעות המחירים שנקבעו במכרזים היא שהיזמים והבנקים המממנים את ההשקעות צופים להמשך ירידה משמעותית במחירי הדירות, שהחלו לרדת בשיעורים זניחים בחודשיים האחרונים. לפני כשנה נסגר בשכונת קריית משה בעיר מכרז לבניית 1,017 דירות, במחירי קרקע של 1.1-1 מיליון שקל לדירה.
במכרז הנוכחי הציעה המדינה קרקע ל-494 דירות, מחציתן במחיר מטרה (בהנחה של 20%). את הדירות במחיר מטרה נדרשים היזמים למכור לזכאי משרד השיכון בהנחה על פי מחיר בסיסי ממוצע של כ-17 אלף שקל למ"ר, לפני מע"מ והנחה. המדינה הצליחה לשווק את כל הדירות במכרז תמורת סכום כולל של 264.5 מיליון שקל, הכולל תשלום של 184.3 מיליון שקל תמורת המגרש ו-80.2 מיליון שקל דמי פיתוח, ובממוצע כ-535 אלף שקל לדירה. אם נוסיף למחיר המגרש עלויות סבסוד ממוצעות של 10% בגלל מרכיב הדירות הדירות במחיר מטרה, יעלה מחיר הקרקע לדירה לכ-590 אלף שקל לדירה.
החברות הזוכות במכרז הן פרץ בוני הנגב, שתית, קבוצת נחמיאס ושי חי יזמות. הפרויקט ייבנה ממזרח לשכונת קריית ההגנה, שבה נמכרות דירות במחיר ממוצע של 4.3 מיליון שקל — סכום שמגלם מחיר של 30-20 אלף שקל למ"ר, על פי אתר מדלן. מזרח רחובות נחשב לאזור הפחות מבוקש בעיר, בגלל הקרבה היחסית לבסיס חיל האוויר הסמוך.
המכרזים נכשלים בזה אחר זה
במאי השנה הסתיים ניסיון המדינה לשיווק 34 דירות בשכונה בכישלון. המדינה הציעה פרויקט דיור במחירים חופשיים, שבו נדרשו היזמים לשלם מחיר מינימום של 25.5 מיליון שקל בתוספת הוצאות פיתוח של 6.6 מיליון שקל. מחיר הקרקע הממוצע לדירה במכרז היה 944 אלף שקל, ולא נמצאו יזמים המוכנים לשלם את המחיר.
במכרז ענק שהתקיים באפריל, הציעה המדינה מתחמים לבניית 710 דירות בשכונה המתחדשת קריית משה. מחיר המינימום במכרז, 319 מיליון שקל בתוספת 153 מיליון שקל דמי פיתוח, שיקף שווי קרקע ממוצע של כ-670 אלף שקל לדירה בלבד, אולם גם כאן נחלה המדינה
כישלון חרוץ, כשרק 118 דירות שווקו לחברת אגם תבור. החברה שילמה את מחיר המינימום, כ-78 מיליון שקל, כלומר כ-660 אלף שקל לדירה.
על פי בדיקה שנערכה על ידי בנק ישראל, 80% ממכרזי הדיור של רמ"י
נכשלים מתחילת השנה, מרביתם מכרזי דיור להשכרה לטווח ארוך ומכרזי דיור בפריפריה.
בתקציב האחרון שריין משרד השיכון כ-600 מיליון שקל לסבסוד השקעות בתשתיות לצורך הפחתת מחירי המינימום במכרזי הדיור. משרד השיכון ורמ"י מתכוונים להשתמש בכסף בעיקר כדי לשפר הצלחת המכרזים בפריפריה, שם נכשלים באחרונה מרבית המכרזים לדיור. במקביל, רמ"י הורידה בשיעורים ניכרים את מחיר המינימום שדורשת המדינה במכרזים ובמקרים רבים משווקות הקרקעות ללא מחירי מינימום כלל.