לא מכירה את בסדנו,
אבל כבר 7 שנים החברה קיימת, ובישראל כידוע אחרי מעשה לא רצוי אחד, כרגיל כבר מקבלים כותרות ענק,
אם הם הצליחו לעבור 7 שנים בלי הוכחה אחת על גניבה, או חלוקת אחוזים לא נכונה, כנראה שזה לא קרה.
וגם אותם אלו שלא ממליצים להשקיע שם, [כאן באשכול] אין להם מילה רעה אחת על גניבה או הונאה של מנהלי החברה, וזו נקודת זכות גדולה.
מצד שני, כמו שמישהי ציטטה כאן את Tony Hsieh, [שעשה בחייו שני אקזטים, גם מכירת LinkExchange למייקרוסופט, וגם כמובן את זאפוס תמורת 1.2 מליארד] וזה כלל נורא חשוב, כפי שכתב בספרו - אל תשחק במשחק, אם אתה לא מבין בו, גם אם הסביבה שלך עושה מזה כסף.
ומצד שלישי - לחיות רק ממשכורת בלי 'להמר', זו פריבילגיה של אלו שמרווחים נפלא, אז מה כן האופציות?
הרי לא כל אחד ואחת מבינים בתחומי ההשקעות, ישנם כמה כללים ראשוניים [שאני משתמשת בהם, לא בטוחה שהם תמיד נכונים]
כל השקעה שמגיעה לפתחי, אני לומדת אותה. המחשבה הראשונית היא לא בשביל להשקיע, אלא למען הסקרנות, וכמובן אחרי זה עושה את כל הבדיקות האפשריות, 'אין סומכים על הנס' לימדו אותנו בסמינר.
הבדיקה הראשונה לפני כל עסק - אני הולכת למשרד שיעשה עבורי Due Diligence, כלומר בדיקת נאותות. כל חברה שמכבדת את עצמה לפני כל השקעה עושה Due Diligence, פשוט אין אופציה אחרת. חברת בדיקות טובה יכולה לתת לפעמים 70 ידיעות חשובות וקריטיות על העסקה שאתם עומדים לעשות.
ולפעמים ידיעה אחת קטנטנה יכולה לשנות את העיסקה מקצה אל הקצה, ואתן דוגמא: הציעו למכירה דירה גדולה בעיר גדולה בחו''ל, השכונה בה ממוקמת הדירה היא שכונה שעוברת שינוי לטובה, בעלי הון נכנסו לגור שם, אוכלוסיית השכנים השתפרה, ובהתאם מחירי הדיור קפצו במאות אחוזים, והנה הצעה של דירה גדולה ויפה, במחיר יחסית מוזל.
בביקור באזור היה נראה שהבנין יפה, השכנים שגרים שם נראים אנשים נורמטיביים, בתי הספר ומקומות המסחר יחסית קרובים, ופארק ענק נמצא ממש בסמיכות למיקום. הכל נראה מושלם.
המשקיע כמעט וויתר על Due Diligence, הרי הכל נראה לעין, הכל מושלם... אז מדוע לשלם סכום כה גבוה על בדיקת נאותות... ברגע האחרון החליט להשמע לעצות יועציו ופנה לחברה לבדיקת נאותות, ואז מתברר שהבנין בנוי בצורת בניה ישנה, ולפי המהנדס הקורות שמחזיקים את הבנין בין קומה לקומה... עשויים מעץ כמובן, וצריכים להיות מוחלפים בעוד כשנה עד שנתיים, מה שאומר הריסת הבנין, אני לא בטוחה שהמוכר אפילו ידע זאת. אבל כמובן שהעסקה לא שווה.
אבל אם כל הצעה נלך לבדיקת Due Diligence, לא נוכל לעמוד בהוצאות הללו, זו לא בדיקה זולה...
לכן חייבים ללמוד לעשות סינון ראשוני. בשביל זה צריך סבלנות, זמן, ואף פעם לא להאמין למילים - עוד יומיים כבר לא יהיה ניתן להשקיע. משתי סיבות א. גם אם נפסיד כיוון ותגמר ההרשמה - עדיף מלהפסיד את הכסף. ב. כרגיל היומיים הללו לוקחים תקופה ארוכה, זה לא יומיים שלנו
אז מה עושים? [שוב מה אני עושה, ולא נותנת כאן ייעוץ כי אני לא יודעת לייעץ]
אם זו עיסקת נדל''ן -
מרימה טלפון לדייר בשכונה, למתווך אחר, למשקיע באזור, ובודקת מה סגנון האוכלוסייה, מה רמת החיים שם, כמה אחוזי רווח יש מהשכרה, כמה אמור להעלות שווי הנכס [כאילו שמישהו יודע, אבל עדין יש צפי כלכלי], כמה מחוסרי גביה ישנם בסביבה. ורק לאחר שביקרתי במקום לפחות פעמיים שלוש למשך כמה שעות, יושבת בבית קפה שכונתי, נכנסת למכולת, לחנות המשחקים, עוברת בסמוך לבתי הספר [למשל - באיזה רכבים ההורים באים לקחת את הילדים], את סגנון הילדים שמשחקים בגינה בשעות אחר הצהרים, אני יכולה להתחיל לשבת עם המתווך.
במקרה כזה שאת כבר מכירה את האזור, מכירה את האוכלוסייה, יודעת כמה נתונים... המתווך יחשוש לשקר עלייך, ולסובב אותך, הוא יבין שאת לא אחת שסתם משקיעה, את מכירה את הסביבה.
[איך אמר לי פעם מתווך גדול - אני לא אוהב לעבוד עם אנשים שלא מאמינים לי, מה את הולכת לבדוק אם אני נותן לך את כל הנתונים, נראה לך שאני משקר
ודי למבין....]
אם זו עסקה שאינה נדל''ן -
אני אישית בבעיה, אני פחות מבינה בכך, ופחות מכירה.
אבל אם זו הזדמנות שאני מקבלת מאנשים שאני מאמינה להם -
דבר ראשון מנסה להבין מה הבעיה שאותה עיסקה באה לפתור, אם זה לפתוח חנות או ייבוא מוצר חדש, אז לומדת מי המתחרים, מה אחוזי הרווח שלהם, מה השוק שיש להם, והאם יש שוק נוסף שהיה רוצה את המוצר רק בייבוא אחר, אם זו אפליקציה הרעיון אותו רעיון. ויש לי רשימה ראשונית של בדיקות שבלעדי המידע עליהם אני אפילו לא מתחילה לחשוב להכנס לעיסקה הזו.
1. קבלת כל הדוחו''ת הכספיים של החברה, רווח והפסד, מאזנים, ודוחות על שינויי הון.
2. תקציב שנתי הבא [אם יש תקציב חומש עדיף]
3. כמובן תוכנית עיסקית [שאף פעם אי אפשר באמת להאמין לה, היא מציגה את האור וורוד יותר, אבל נותנת נתונים]
4. מדיניות ניהול סיכונים.
5. רשימת בעלי המניות.
6. מה הזכויות של החברה בהשקעה.
7. בדיקת אומדן, גם אם היא לא של חברה חיצונית, עדין היא מעניקה מידע חשוב.
8. מה המוצר ומי מתחריו,
9. נתוני מכירות כיום הן של החברה והן של המתחרים,
10. במה מתבטאת הייחודיות של החברה בה אני חושבת להשקיע.
11. מה האיומיים על הצלחת החברה.
12. מה ההתחייבויות של החברה לחברות אשראי.
נשמע מייאש?
אבל עדיף מאשר להשקיע בראש שקט, ולהפסיד.
נ.ב. לא מייעצת, אין לי תעודת ייעוץ, אבל מי שמכירה אותי אישית כאן באתר... אני מכירה את התחום ממקום עבודתי [וד''ל]