חידות תורניות אשכול חידות תורניות

הפצחן

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
איור וציור מקצועי
עריכה תורנית
אני כבר שנים מכור לחידות ושאלות.
פותר כאלה, כותב כאלה, קורא כאלה. אפשר למצוא כמה שלי באשכול הזה.

ראיתי פה באתר המון אשכולות של חידות. המון. אבל משום מה, להפתעתי, כמעט ולא מצאתי (מלבד אשכול אחד מפוזר ומבולגן) חידות ושאלות תורניות מעניינות ומסודרות, שזה חבל.

זה חבל כי זה מחדד שיניהם של ישיבישערס, זה חבל כי זה מענג מוחם של אברכים עמלים, זה חבל כי זה מתבל את הלימוד וזה חבל כי זה תורה, אחרי הכל. וזה חשוב לנו הרבה יותר מאזורי תפוצה של ארנב הקטפוליבמבה האימתני או לנסות לנחש מילה רנדומלית.

קיצור אמרתי לעצמי בוא נרים את הכפפה, ונפתח אשכול חביב ומסודר של חידות ושאלות תורניות.

אפשר שאלות הלכתיות מסקרנות, שאלות עניין יהודי, שאלות בפשוטו של מקרא וכו׳ וכו׳.

רק כמה כללים חשובים:
לחדי החידות: בבקשה - רק שאלות שיש לכם תשובה מוכנה עליהן. לא פתחנו שו״ת סמס, אלא אשכול נחמד של חידות בעלות תשובה.

ולעוני התשובות: בבקשה לא להשתמש במאגרי מידע מקוונים למיניהם. קצת אידישע קאָפּ, חבר׳ה.

נא לא להספים ולכתוב הודעות של שווא והבל. רק שאלות, תשובות וניסיונות לתשובה, למען הסדר ושמירה על אשכול קריא ונוח.

אני אשתדל להעלות פה שאלות מדי פעם, מי שירצה יוכל להשתדל לפתור וגם להעלות שאלות משל עצמו.

בעזרת השם נעשה ונצליח

שאלה מס׳ 1 | התחום: עניין יהודי

למה רבי טרפון קידש 300 נשים?
אם יהיה קושי בפיתרון, נוסיף גם רמז בעז״ה.

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
חשבתי על זה שאין להסתמך על מקורות דרך אתרי גוגל. מצד שני, אם זה אתר 'אמין' (יצא לי כבר כמה פעמים להיעזר ולבדוק עניינים רציניים דרך האתר הזה) האם צריך לבדוק אישית בספרים לפני שמעלים כאן? אם כן, זה מה שנעשה בע''ה.
שלחתי שאלה לאתר כסא רחמים, נראה מה תהיה התשובה

נכון מאוד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
יוצרי ai
בעקבות תגלית מעניינת שהיה לי היום, אוסיף עוד חידות (למרות שעדיין 2 מחידותיי מצפים לרחמים גדולים :)).

מי האיש שדודו (וי"א שהיה סבו) ואחיינו, רדפו אותו ביחד ?

ובדרך אגב עוד:
חוץ משערי דמעות, איזה עוד שער/יר לא ננעלו, ואיפה זה מוזכר לראשונה ?
מי הראשון שמוזכר שהראה לו השם את אשת לוט ?
אצל מי מצינו שהפריח את עצמו באוויר ?

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
גם אני בדקתי בבית יוסף בתרפ"ח ולא מצאתי, כנראה נפל טעות במראי מקום !!
לא רק בסימן תרפח, מעדותו של שו"ת בר אילן (והוא כשר כמאה עדים), אין את המילה 'קארו' בכל הבית יוסף זולתי בארבעה מקומות. האחד בסימן צז על אבי מרן, רבי אפרים קארו, והשלשה בסימנים אחרים (לב, שפב, שצא) על דודו של מרן, רבי יצחק קארו.
גם לא זכור לי בשום מקום ידיעה מרעישה כזאת.
גם לא נזכר כלל במקור חסד לר' ראובן מרגליות [על ספר חסידים אות ת"ס] המצורף לעיל לגבי הבית יוסף, אלא רק שולח לעיין בספרו קב בשמים אות כ"ד, ושם נזכר רק על האור החיים הקדוש.
לא דקדקת. זה כתוב במפורש במקור חסד שם, שכותב בקצרה בדיוק את המובא בשמו. ראה שנית.
אלא שהוא לא כותב מקור ורק מפנה לסימן תרפח (שם נזכר רבי יוסף אחר: רבי יוסף אביוב).
חשבתי על זה שאין להסתמך על מקורות דרך אתרי גוגל
מצד שני, אם זה אתר 'אמין' (יצא לי כבר כמה פעמים להיעזר ולבדוק עניינים רציניים דרך האתר הזה) האם צריך לבדוק אישית בספרים לפני שמעלים כאן?
אם כן, זה מה שנעשה בע''ה.
אין בך אשמה. אלו אכן דבריו של הרב מרגליות, שהיה בקי עצום שלא קם כמותו.
אבל בפעם הזאת נראה ששגגה נפלה בידו.
אולי אפשר לדון לכף זכות, שכוונתו היתה לומר שגם מרן נקרא על שם סבו רבי יוסף. אבל המילים 'רבו המובהק' הם כנראה טעות.

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
אבל מבדיקה בגוגל מבלי לבדוק לעומק זה מה שקבלתי:
פרקי דרבי אליעזר פרק לג:
רַבִּי חֲנַנְיָה בֶן תְּרַדְיוֹן אוֹמֵר תֵּדַע לְךָ כֹּחַ הַצְּדָקָה, בֹּא וּרְאֵה מִשָּׁאוּל בֶּן קִישׁ שֶׁהֵסִיר אֶת הָאוֹבוֹת וְאֶת הַיִּדְּעוֹנִים, וְחָזַר וְאָהַב אֲשֶׁר שָׂנֵא, וְהָלַךְ אֶל עֵין דֹּאר אֶל אִשָּׁה צְפַנְיָה, אִמּוֹ שֶׁל אַבְנֵר, וּשְׁאָלָהּ בָּאוֹב, וְהֶעֶלְתָה לוֹ שְׁמוּאֵל, וְעָלוּ עִמּוֹ אֲחֵרִים, וְכִסְבוּרִין שֶׁהִגִּיעַ תְּחִיַּת הַמֵּתִים, וְרָאֲתָה הָאִשָּׁה וְנִבְהֲלָה מְאֹד, שֶׁנֶּאֱמַר [ש"א כח, יג] וַיֹּאמֶר לָהּ הַמֶּלֶךְ אַל תִּירְאִי. וְיֵשׁ אוֹמְרִים צַדִּיקִים הַרְבֵּה כַּיּוֹצֵא בוֹ עָלוּ עִמּוֹ בְּאוֹתָהּ שָׁעָה.
זה באמת מפליא מאוד כיצד היה כדבר הזה, שבמשפחה כל כך מכובדת תימצא לה בעלת אוב ח"ו. אם כי אי אפשר לדון את הדור ההוא שהיה להם יצר גדול בדברים שאין לנו בהם מושג. בכל אופן, ראיתי בספר הדר יעקב ח"ה סי' מח, שמצדד לומר שחזרה בתשובה.

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
חידה קלילה, סתם בשביל אתנחתא מוזיקלית.
מסוג אחר.
בנויה על המקרא, אך היא עצמה אינה מקראית:

אח ואחות נחמדים, כאחד באו נצמדים, זו לימין וזה לשמאל כרצונם.
האחות עברה שינוי, אך בהיצמדותה לאחיה קיבל פינוי.

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
אם זה אתר 'אמין' (יצא לי כבר כמה פעמים להיעזר ולבדוק עניינים רציניים דרך האתר הזה) האם צריך לבדוק אישית בספרים לפני שמעלים כאן?
זה נראה לי מהאתרים האמינים ביותר.
לא האתר אמין, כמובן, אלא הרבנים המשיבים.
תלמידי חכמים דייקנים.

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
לא דקדקת. זה כתוב במפורש במקור חסד שם, שכותב בקצרה בדיוק את המובא בשמו. ראה שנית.
איני יודע איזה דפוס יש לך, אצלי לא כתוב כלום מעבר לזה:
"עיין מה שהארכתי בזה בספרי קב בשמים אות כ"ד"

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
היות שעדיין לא ענו לשאלה מי נשא את בת בנו? למרות שיש כאן בוגרי ויודעי ספה"ק למכסה עתיק
אני מתחיל לחשוב אולי לא הבנתי על נכון מה כתוב שם, אוסיף רמז על רמז, בכדי לקרב את בירור העניין !
ספר תולדות אדם
שם אשת שם - מחלה בת בנו

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
איני יודע איזה דפוס יש לך, אצלי לא כתוב כלום מעבר לזה:
"עיין מה שהארכתי בזה בספרי קב בשמים אות כ"ד"
מהדורת מוסד הרב קוק (כתוב שם: הדפסה חדשה, תשס"ז), עמוד שטו.
מסתבר שזו המהדורה שהיתה לפני הרב באתר ההוא.

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
(שם נזכר רבי יוסף אחר: רבי יוסף אביוב).
בדפוסים הישנים כתוב ר' יוסף אביו, ולכאורה זה מה שהביא את הטעות למרות שלא מובן מה הבינו מזה שכתב אביו
ועי' בס' תורת יעקב להגרי"ח סופר (דברי הימים סי' רמ"ג) שבשו"ת מהרש"ם (ח"ח סי' ר"ח) טעה בזה.

כל שם שתרצה

מהמשתמשים המובילים!
בדפוסים הישנים כתוב ר' יוסף אביו, ולכאורה זה מה שהביא את הטעות למרות שלא מובן מה הבינו מזה שכתב אביו
ועי' בס' תורת יעקב להגרי"ח סופר (דברי הימים סי' רמ"ג) שבשו"ת מהרש"ם (ח"ח סי' ר"ח) טעה בזה.
וגם לא מובן איך הסיק מזה שהיה 'רבו מובהק'.

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
מהדורת מוסד הרב קוק (כתוב שם: הדפסה חדשה, תשס"ז), עמוד שטו. מסתבר שזו המהדורה שהיתה לפני הרב באתר ההוא.
כנראה הוסיף אח"כ בכתב ידו או משהו כזה. לפחות ההערה מהבית יוסף נכונה

מתגעגע

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
האם צריך לבדוק אישית בספרים לפני שמעלים כאן? אם כן, זה מה שנעשה בע''ה.​
אכן מומלץ, אני משתדל לבדוק כל דבר לפני שאני מעלה, גם אצל גדולי עולם שייך שיטעו, כשגגה היוצאת מלפני השליט​
אולי אפשר לדון לכף זכות, שכוונתו היתה לומר שגם מרן נקרא על שם סבו רבי יוסף.​
יש ב' סיבות לטעות זו
א. דרך העולם הוא שכאשר כמה אומרים או כותבים את אותו הדבר זה נכנס בבחי' גירסא דינקותא דכיון דעל על, וכאן הרי ראינו שכמה טעו בדבר הזה כפי שהביא הגר"ח סופר וכנ"ל.
ב. טעות הדפוס "יוסף אביו" הביאה לטעות ההמונים.​

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  56  פעמים

לוח מודעות

למעלה