?בא זיי - בא די אידישע...
יוווווווווו, את לא אידישקע אמיתית, ביי זיי זה כמו שתגידי בעברית "אצלם"מ'מעג יא און מ'טאר נישט.
אגב 'בא' שגיאה היא וכותבים 'ביי' וגם לא הבנתי למה הוספת ביי זיי, היה לך לכתוב קליינע קינדער זאגן מ'טאר.
יש אידיש ליטאית (שבה חב''ד גם משתמשים)און - באידיש ירושלמי זה קובוץ,
קודם כל אף פעם לא אומרים גיי צי שטוב,יש אידיש ליטאית (שבה חב''ד גם משתמשים)
ויש אידיש פולנית.
הירושלמית זה יותר קרוב לליטאית, וההונגרית זה ממש פולנית רק עם מבטא יותר.
ולדוגמא ''גיין צו שטוב'' נכתב אותו דבר רק נאמר בצורה אחרת:
בליטאית זה גֵיין צוּ שטוב
ובפולנית זה גַיין צי שטיב
חוץ מזה שיש שלשה סוגים וואס ניין יש הרבה מילים ששונה בקרייזן שוניםיש אידיש ליטאית (שבה חב''ד גם משתמשים)
ויש אידיש פולנית.
הירושלמית זה יותר קרוב לליטאית, וההונגרית זה ממש פולנית רק עם מבטא יותר.
ולדוגמא ''גיין צו שטוב'' נכתב אותו דבר רק נאמר בצורה אחרת:
בליטאית זה גֵיין צוּ שטוב
ובפולנית זה גַיין צי שטיב
כנראה גם זה חלק מהחילוק בין דוברי היידיש.. שומעת ומכירה הרבה שאומרים כך..קודם כל אף פעם לא אומרים גיי צי שטוב,
אומרים "גיין אין שטוב"
יש מצב שאת דוברת גם עברית, לכן את אומרת גיין צי שטוב כי את מתרגמת את המילים מעברית לאידיש ולא את כל המשפט
אז גם לחסיד וגם לגיטהלה,כנראה גם זה חלק מהחילוק בין דוברי היידיש.. שומעת ומכירה הרבה שאומרים כך..
כל האלה שאומרים ככה כנראה הם גם לא יודעים טוב,כנראה גם זה חלק מהחילוק בין דוברי היידיש.. שומעת ומכירה הרבה שאומרים כך..
אני כן דובר אידיש וגם אני התפלאתי עד ששמעתי עוד דברים נפלאים במגזרים שונים במשפחות שהשפה שלהם רק אידישאז גם לחסיד וגם לגיטהלה,
אז שתיכם כנראה לא דוברי אידיש באמת או שדוברים א צוק עושה קריכן על הוואנט......
לדוג' גם לא אומרים "ברענג" אים א פאטש, נאר "געב" אים א פאטש
ברענג - זה להביא מתנות וכ'ו פאטש נותנים.......
הכל יכול להיות אבל אני גם צאלמרית וגם בא ממשפחה הונגרית כך שפחות או יותר אני מכירה את השפה, ומי שאומר ברענגען א פאטש - הוא מדבר עברית מתורגמת,אני כן דובר אידיש וגם אני התפלאתי עד ששמעתי עוד דברים נפלאים במגזרים שונים במשפחות שהשפה שלהם רק אידיש
יש בזה,כדי לדעת לכתוב אידיש בצורה מדוייקת, צריך לדעת קצת גרמנית.
צריך להבין שהכתיב באידיש הוא תעתיק של המילים בגרמנית, ומשם זה בא. לפי זה מובנים הכללים.
יש צדק!!עוד נקודה, הכללים באידיש לא כל כך קשוחים, כי היא שפה שמשתנה בלי סוף במשך הדורות, היא כולה משיבוש ושינוי של גרמנית, ובכל מקום היא השתנתה כתוצאה מהשפעה של השפה המקומית.
כך שקשה לומר על צורת דיבור מסויימת שהיא 'לא נכונה'.
ערקלער.שגיאה ירושלמית - להחליף בין א' וע' (שלא במקום הניקוד) לה'
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:
19.11
י"ח חשוון
פתיחת
קורס בינה מלאכותית - חדשנות ב AI
קורס מקוצר
25.11
כ"ד
פתיחת
קורס פרסום קופי+
מלגות גבוהות!
26.11
כ"ה חשוון
אירוע שיתופים ייחודי
בוטים מספרים על עצמם
בואו לשמוע בוגרים מובילים שלנו משתפים אתהסיפור מאחורי הבוטים הייחודיים שהם פיתחו.הצצה מרתקת לעולמות האוטומציה, החדשנות והפתרונות החכמים,עם הזדמנות ללמוד איך גם אתם יכולים לקחת חלק במהפכה הטכנולוגית.
הכניסה חופשית!
27.11
כ"ו חשוון
נפתחה ההרשמה!
קורס צילום חוץ, אירועים וסטודיו - עם בינה מלאכותית!
מלגות גבוהות!
27.11
כ"ו חשוון
פתיחת
קורס פיתוח בוטים ואוטומציות עסקיות
מלגות גבוהות!
תהילים פרק קכו
א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו: