אין בעיה! גם בקרנות פנסיה וקרנות השתלמות יש הרבה חברות ביטוח שיש להם מסלול s&p 500 ויש להם הכשר - תעשו חיפוש על זה בגוגל. בנוסף, ראיתי בספר של אחד התלמידים של הרב אלישיב (אינני זוכר כעת את שמו, אוכל לברר זאת) בשמו שזה מותר.@אזרח ותיק מה בנוגע לכשרות (ריביות) על מדד s&p 500?
שאלה ראשונה1 - הרווח הוא כן 10 אחוז בריבית דריבית כשמחשבים גם את חלוקת הדיבידנדים ולא רק את עליית השער כפי שאתה חישבת. את העובדה הזו אתה יכול לראות בטבלה של ויקיפדיה,
לא מצאתי את זה שם, אצלי כתוב (אולי בגלל שאני במכלול)שמי שהשקיע בשנת 1970 דולר אחד, בסוף שנת 21 אחז ב-234.33 דולרשם כתוב שאדם שהשקיע בסוף שנת 1991 11.26 דולר, בסוף שנת 2021 הוא עם 234.33 דולר
אני מכבד את הדעה שלךזו טעות גסה! אתה צריך לחשב את המחיר ההתחלתי של הדירה לפי השווי שלה וזה לא משנה אם את חצי מהסכום הבנק עזר לך לגייס, או אבא שלך או סבתא שלך... ולכן תוריד חצי מהרווח שיצא לך.
אם תשים לב כתבתי "קרוב למיליון" ואכן בתחשיב כתבתי 900 אלף שזה יותר קרוב למספרים של היוםמיליון דולר זה בערך 3,700,000 ש"ח. אפילו בגינות דוד היוקרתיים לא מתיימרים לדרוש כזה מחיר על דירת 4 חדרים בבני ברק... דירה כזו שווה כיום בערך 2,700,000 - מיליון ש"ח פחות ממה שכתבת.
אין לי איך להוכיח את זה (מדל"ן מביא עסקאות אחורה רק עד 2004)יכול להיות שאני טועה בקצת אבל הייתי לארג' כשכתבתי 50 אחוז משכנתא כשיש כאלו שלוקחים 75% (בשנים ההם זה היה יותר קל)ואז הפער הוא הרבה הרבה יותר גדול!בנוסף, החישוב שלך מתבסס על זה שלפני 30 שנה דירת 4 חדרים עלתה 50,000 דולר. מקור בבקשה?
כמו שכתבתי בתחילת ההודעה אשמח מאד אם תכתוב לי (עדיף עם קישור)איזה מכשיר פיננסי קנית בכדי שאוכל לראות שיש כזה דבר שהם לא גובים כלום על אחזקהאין שום עלויות באחזקה! יש את ה15 ש"ח לחודש שכתבתי, ויש עמלת קנייה ומכירה בסכום ממש מזערי. חוץ מזה - אין כלום.
א' אני לא נביא אבל ואני לא יודע מה יהיה בעוד 30 שנה מה שכן אני יכול לומר לך בוודאות שעדיין לא ראינו את השיא!!...קח דירה שהיום היא שווה נניח 2,500,000, תכפיל את הסכום הזה ב20.81, יוצא52,025,000! האם אתה מתיימר לומר שיש מצב שדירה כזו תהיה שווה בעוד 30 שנה 52 מיליון ש"ח? כמובן שלא.
כמו שכתבתי מקודם מכבד את דעתך אך חולק עליך!לטווח ארוך חד משמעית עדיף s&p 500 מנדל"ן.
עסקה טובה בנדל"ן לא חייבת להיות עם 7 ספרותמה עוד שבסכום של 200,000 כמו של פותח האשכול, קשה להגיע לעיסקה טובה בנדל"ן
לזה אני מסכים במאה אחוז!אפרופו קרנות פנסיה - שכיר או שכירה צעירים (שאז יש טווח ארוך) מומלץ להם מאד לבדוק להעביר את הפנסיה שלהם למסלול מחקה מדד s&p 500, כמו שהסברתי למעלה. ברבות השנים זה יכול להיות פער של מאות אלפי ואף מיליוני (!) ש"ח. כמדומה שכתבו על זה כבר כמה פעמים במרחבי פרוג.
קודם כל באמת שלא לקחתי אישי, מכבד מאד את דעתך.שאלה ראשונה
לא מצאתי את הת"ס הזאת, יש לך קישור?קודם כל באמת שלא לקחתי אישי, מכבד מאד את דעתך.
אשתדל לענות על טענותיך בקצרה. לפני בערך שנה קניתי תעודת סל שהסימול שלה (לפחות במיטב דש) הוא spi. ואני גם מביא לך נתונים מהטבלה בויקיפדיה.
מה הכוונה "איזה דיבידנדים קיבלת"? מדי פעם יש חלוקת דיבידנד, כלומר שהיתרה שלך פשוט עולה.
כל הטבלה מופיעה במכלול. שים לב שיש טור "דולר שהושקע ב1 בינואר 1970" והטור הזה עוקב אחרי הדולר הזה שנה שנה עד 2021. בשנת 1991 הוא אוחז ב11.26 כפי שכתבתי. ולכן זה לא נכון שהם חישבו בדווקא מקצה לקצה - אתה יכול לבדוק שם מאיזה שנה שתירצה (החל מ1970) עד 2021. תבדוק שוב ותראה שאני צודק. ולכן אחזור שוב, לפי מה שמופיע שם הקרן בשנת 1991 גדלה פי 20 אחרי 30 שנה, מה שלעולם לא יקרה בנדל"ן, כפי שכתבתי.
לגבי המשכנתא - לא הבנתי, נניח שקניתי דירה ב2,500,000, ואבא שלי ברוב נדיבותו מימן לי 2,400,000 מתוכם, האם נכון לומר לחשב את הרווחים לפי קרן של 100,000?? זו רק המחשה קיצונית שמראה לך שזה לא משנה איך השגת את המימון, מה שמשנה זה שווי הנכס
אני מגיע אליה דרך האזור האישי שלי. אבל תחפש בגוגל "תעודת סל spi", יש קצת תוצאות.לא מצאתי את הת"ס הזאת, יש לך קישור
אתה צודק שזה היה הקצה העליון וצריך עלייה של 13 אחוז כדי להגיע אליו, אבל זה לא משנה, משום שגם אם תחשב 30 שנה אחורה מהיום תגיע לתוצאה הזו כי בשנים 1992 ו1993 זה עלה בערך ב18 אחוז... תראה את זה בטבלה שםהקצה שהתכוונתי הוא הקצה העליון ואכן ב21 המדד היה בשיא שלו שיקח לו עוד הרבה זמן לחזור אליו
אוקי אז נלך בשיטתך, אם אתה מחשב כך בנדל"ן אז תחשב כך גם בהשקעה במניות, שהרי אפשר לקחת משכנתא לכל מטרה ולהשקיע במניות...אתה מסתובב סביב המילים אבל מתעלם מהמציאות שהשקעת סכום X והוצאת סכום Y (ובאמצע השתמשת בהלוואה)
לא קראתי הכול, רק דיוק אחד משמעותי חסר לך:מי שקנה דירת 4 חדרים בבני ברק לפני 30 שנה המחירים היו בערך 50 אלף דולר עם משכנתא של 50 אחוז יצא שההשקעה הייתה 25 אלף דולר,
כיום דירה כזאת נמכרת בקרוב למליון דולר שזה מייצג עליה של 3500%!!! (900 אלף דולר לחלק ל25 אלף)יותר מפי 4 ממה שעשה ה-S&P
בפרוייקט בשל בניין !! הכי שווה!שלום וברכה!!
יש לנו כמאתיים אלף שקל הון עצמי
היכן כדאי לקנות? להשקיע??
לדעתי לקרוא את הספר "להשקיע נכון" על נדל"ן ועסקים למשקיע החרדי יעזור לך לתפוס תמונה רחבה על נושא ההשקעות והשקעות נדל"ן בפרט.@השקעות R הון אתה יכול להוסיף?
אשמח לשמוע.
(אני כעת לפני השקעה רצינית. באזור ה1M)
כמובן שאני מתייעץ עם גורמים נוספים, אחד על אחד
אבל מלמעלה, בכללי.
מה יש לך להוסיף?
באופן כללי לכל הישראלים אין ידע פיננסי.כדאי לחשוב טוב למה מי שמשקיע בזה זה רק חרדים בסכומים קטנים.... כי רק הם מספיק תמימים שלא מבינים בהשקעות...
אגב בדקתי - אכן יש עלות אחזקה קטנה על התעודת סל הזו - 0.09 אחוז (מהקרן) לשנה. ולמשל בסכום של פותח האשכול - 200,000 - זה יוצא 180 ש"ח לשנה - ממש כלום.האם נראה לך שדירה ששווה היום 2,500,000 תהיה שווה בעוד 30 שנה 23.5 מיליון? או דירה בקריות ששווה היום 800,000 תהיה שווה 7.5 מיליון? ברור שלא, שוב - כי לאנשים לא יהיה את הכסף הזה (אפילו את ה30 אחוז הון עצמי...) וממילא לא יהיה ביקוש. אם כן יוצא בוודאות שs&p 500 יקח בכיס הקטן השקעה בנדל"ן, לא?
1. אין דבר כזה סיכוי אפסי! מי שהשקיע לפני שנה כרגע מופסד, אי אפשר לדעת כמה שנים יקח עד שיהיה רווחי, להיפך אחרי כל כך הרבה שנים של עלייה, הסיכוי שהיוצא מן הכלל יגיע עולה.אקדים שאני לא הייתי סומך רק על המלצה של מישהו בפרוג
אך בכל זאת לא אמנע מלכתוב מניסיוני האישי -
אני אברך, לא מבין גדול, והשקעתי בבורסה (כסף שהיה לי בצד). בניגוד למקובל לחשוב, השקעה פאסיבית (שמשקיעים במנייה מסויימת לטווח ארוך, ולא מוכרים וקונים כל הזמן) היא לא תורה גדולה, ואפשר לעשות זאת בעצמך - בלי תיווך של אף חברה שרוצה להצטרף לרווחים שלך...
פותחים תיק אישי באחת מחברות הביטוח - אני עשיתי את זה במיטב דש (זה עולה בדיחה - 15 ש"ח לחודש), ואז יש לך אזור אישי, ואתה לבד קונה את המנייה.
אני בררתי חזק (השתדלתי...) וקניתי את s&p 500 המפורסם. רק אומר את הנתון הבא - ב30 שנה האחרונות זה עלה 10 אחוז ממוצע לשנה (כשבתוך ה30 שנה האלה יש את שנת 2008 שהייתה נפילה מטורפת של 37 אחוז), הרבה יותר מכל עסקת נדל"ן שהיא.
עוד נתון חשוב - מאז שהוקם s&p 500 לא הייתה קונסטלציה שאדם השקיע שם ואחרי 11 שנים (ומעלה) מכר ויצא בהפסד (גם אם בתוך ה11 שנים הייתה שנת 2008). כלומר כל אדם שהשקיע שם לפחות ל11 שנה - יצא מורווח.
הדרך הפשוטה ביותר לבדוק את הנתונים האלה - ויקיפדיה s&p 500. יש שם טבלה ברורה של העליות והירידות החל מ1970.
הדגש הכי חזק שצריך להדגיש כאן - רק לטווח ארוך! (לפחות 15 שנה.) אם יש מצב שתצטרכו את הכסף אחרי שנים בודדות - זה כבר סיכון. (ההסבר פשוט - לפעמים יש ירידות, כמו למשל בשנת 2022 שירד ב19.5 אחוז, אך ככל שעוברים השנים יש יותר עליות מאשר ירידות, ולטווח ארוך - יוצאים מורווחים. אגב, מתחילת 2023 זה עלה כבר ב9.5 אחוז). לכן הדבר הזה הכי רלוונטי לזוג יחסית צעיר שיש לו כסף בצד (לא מצוי במיוחד לצערינו).
לפותח האשכול - תבדוק את זה! תחשבן 10 אחוז מ200,000 לשנה ל15 שנים (כולל ריבית דריבית, כלומר - אם בשנה הראשונה נניח עלה ב10 אחוז ואז יש לך 220,000, או אז - אם בשנה השנייה יעלה שוב ב10 אחוז, זה יהיה 10 אחוז מ220,000, וכן על זה הדרך) זה המון כסף!
יש להדגיש שכמו בנדל"ן - יש על הרווח מס, כלומר: בסוף, כשאתה מוכר את המנייה, מדינתינו היקרה משלשלת מהרווח 25 אחוז. אך בניגוד לנדל"ן - אין מס רכישה, אין מתווך, אין כאב ראש של שוכרים, ובקיצור - אתה שם את הכסף, הולך לישון, אחרי נניח 15 שנה מוכר - והכסף בידיך.
אסכם - אם עושים את זה לטווח ארוך - הסיכוי הוא אפסי! אף אחד לא יספר לך שהוא השקיע שם לטווח ארוך והפסיד - כי זה פשוט לא קרה, כפי שכבר הסברתי. אלא אם כן אתה חושש לחששות כמו - מה יקרה אם תהיה מלחמה גרעינית בין ארה"ב לרוסיה וחצי מארה"ב תימחק וכדו'. אך כבר ידוע לטעון על זה שאם כך אל תיסע בכביש מחשש לתאונה וכו'.
בהצלחה
תקרא את מה שכתב אורי ג.@השקעות R הון אתה יכול להוסיף?
אשמח לשמוע.
(אני כעת לפני השקעה רצינית. באזור ה1M)
כמובן שאני מתייעץ עם גורמים נוספים, אחד על אחד
אבל מלמעלה, בכללי.
מה יש לך להוסיף?
VOO עם דמי ניהול 0.03%אגב בדקתי - אכן יש עלות אחזקה קטנה על התעודת סל הזו - 0.09 אחוז (מהקרן) לשנה. ולמשל בסכום של פותח האשכול - 200,000 - זה יוצא 180 ש"ח לשנה - ממש כלום.
אין מקום להשוואה הזאת מכמה סיבות3 כל מי שהשקיע בנדל"ן עשה פי כמה וכמה וכדלהלן,
מי שקנה דירת 4 חדרים בבני ברק לפני 30 שנה המחירים היו בערך 50 אלף דולר עם משכנתא של 50 אחוז יצא שההשקעה הייתה 25 אלף דולר,
כיום דירה כזאת נמכרת בקרוב למליון דולר שזה מייצג עליה של 3500%!!! (900 אלף דולר לחלק ל25 אלף)יותר מפי 4 ממה שעשה ה-S&P
וזה מבלי לחשב את ההכנסה משכירות במשך 30 שנה (אם נחשב ממוצע של 2500 ש"ח לחודש כפול 30 שנה זה עוד 900 אלף ש"ח שזה עוד 1000% על ה-25 אלף דולר)
כלומר רק השכירות לבד היא יותר מהעליה של ה-S&P (אלף אחוז מול 838%)
ככל שיש יותר אנשים שחושבים כמוך3. דעתי האישית: אנחנו בתקופה שרחוקה מאוד מלהסתיים, תקופת משבר עמוקה מאוד, אף אחד לא יודע לאן מועדות פני השוק, כרגע לא להכניס סנט אחד לבורסה לטווח ארוך, עד שהמצב העולמי יתייצב.
לוח לימודים
מסלולי לימוד שאפשר לההצטרף
אליהם ממש עכשיו:
19.11
י"ח חשוון
פתיחת
קורס בינה מלאכותית - חדשנות ב AI
קורס מקוצר
25.11
כ"ד
פתיחת
קורס פרסום קופי+
מלגות גבוהות!
26.11
כ"ה חשוון
אירוע שיתופים ייחודי
בוטים מספרים על עצמם
בואו לשמוע בוגרים מובילים שלנו משתפים אתהסיפור מאחורי הבוטים הייחודיים שהם פיתחו.הצצה מרתקת לעולמות האוטומציה, החדשנות והפתרונות החכמים,עם הזדמנות ללמוד איך גם אתם יכולים לקחת חלק במהפכה הטכנולוגית.
הכניסה חופשית!
27.11
כ"ו חשוון
נפתחה ההרשמה!
קורס צילום חוץ, אירועים וסטודיו - עם בינה מלאכותית!
מלגות גבוהות!
27.11
כ"ו חשוון
פתיחת
קורס פיתוח בוטים ואוטומציות עסקיות
מלגות גבוהות!
תהילים פרק קכו
א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו: