מידע שימושי תרומת כליה - זה נהנה וזה לא חסר

אברהם

מהמשתמשים המובילים!
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
עריכה תורנית
D I G I T A L
עימוד ספרים
זה בסדר לשאול כאן..?
אשה שבתכנונה להביא ילדים לעולם, יכולה לתרום כליה?

על פי ההנחיות הרפואיות - רצוי להימנע מלהיכנס להריון עד שנה לאחר התרומה

באופן כללי הנטייה היא לא לאשר כלל לאשה בגיל הפוריות לתרום כליה, אלא אם כן מדובר בבני משפחה אך יש נשים שהתעקשו ותרמו בכל זאת - גם אלטרואיסטיות - ולא מנעו מהם.

יש גם מקרים של נשים שילדו בשנה הראשונה לאחר התרומה, ואמרו שלא הרגישו הבדל בין הלידה הזו ללידות הקודמות

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
שבת תורמים תשפ"ב מלון לביא

קבצים מצורפים

• התמונה המסורתית - גברים.jpg
    התמונה המסורתית - גברים.jpg
    KB 193.9 · צפיות: 212

עיצוב גרפי מקצועי

משתמש מקצוען
D I G I T A L
א' הבדיקות עצמן כרוכות לעתים באי-נוחות או באי-נעימות.

ב' בדומה לכל ניתוח, ייתכנו סיבוכים שמופיעים לאחר הניתוח. מנתונים המתפרסמים בספרות המקצועית מתברר כי 30-10 אחוז מתורמי הכליות עלולים לפתח סיבוכים כלשהם לאחר הניתוח. רוב הסיבוכים קלים ואינם מותירים פגם או נכות קבועה. במקרים נדירים יש צורך בניתוח או בהתערבות אחרת.

ג' התמותה מההרדמה בניתוח היא כ-3,000:1, בדומה לכל ניתוח אחר. מנותחים שמהם נלקחת כליה נמצאים בסיכון לסיבוכים שלאחר הניתוח כמו בכל ניתוח דומה שנעשה בהרדמה מלאה, כגון דלקת ריאות, תסחיפים ריאתיים ודימום. אך מאחר שמדובר באדם בריא סיבוכים אלו נדירים.

ד' עליה בסיכון לאי ספיקת כליות בטווח הארוך של 20 שנה ויותר. הסיבות לכך הן בעיקר מחלת כליה שלא התגלתה בזמן התרומה כתוצאה מסוכרת או מהשמנת יתר, מחלת כליה משפחתית או מחלת כליה אחרת. זו אחת הסיבות שבשלה נעשות בדיקות הכנה מקיפות לבדיקת מצבו הבריאותי של התורם כדי להקטין את הסיכון למינימום האפשרי. אך יש לזכור שבמקרה שהכליה היחידה תיפגע (נניח בשל חבלה ישירה חמורה, אבנים או גידול), לא תהיה לתורם כליה נוספת לפצות על אובדן זה. במקרים אלו התורם יזדקק לדיאליזה או להשתלת כליה.

ה' עלייה בלחץ הדם או בהפרשת חלבון בשתן. שכיחות תופעות אלו גבוהה מעט ביחס לשכיחותן באוכלוסייה הכללית (כלומר, אצל בעלי שתי כליות), ולכן המעקב הרפואי חשוב.

ו' סיכון לסיבוכי היריון לאחר תרומת כליה הוא מעט גבוה יותר. תורמת כליה בגיל הפוריות צריכה להביא בחשבון סיכון זה. כלל הרופאים ממליצים לתורמות אלטרואיסטיות המבקשות לתרום כליה, לעשות זאת לאחר שסיימו עם הלידות.

ז' התורמים נאלצים להיעדר מהעבודה כחודש ימים, אך יש להביא בחשבון חודש עד שלושה חודשים עד לחזרה לתפקוד מלא (בהתאם לסוג הפעילות).

אין באמור מידע רפואי ואין מטרתו להרפות ידי עושי מצווה אלא להיפך לשבחם איך הם ממש מוסרים נפש כדי להציל יהודים אחרים

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
זהו סיפור לא שגרתי על שני חברים טובים מהישיבה, שסגרו היום (ראשון) מעגל, כאשר איצ'ה אלטמן, כובד בסנדקאות בברית לבנו של חברו הטוב, יאיר שפירא, לו תרם כליה לפני כשנה וחצי.

איצ'ה אלטמן ויאיר שפירא - בשנת ה-35 לחייהם, למדו יחד בישיבת נחלת יאיר - לפני יותר מ-15 שנים, ושניהם מתגוררים בעיר פתח תקווה, איצ'ה במרכז העיר ויאיר בשכונת גני הדר.

לפני כמה שנים, יאיר שפירא, סבל מאיזו בעיה בכליות ובשלב מסוים הוא אף נזקק לטיפולי דיאליזה, כאשר במקביל נעשו מאמצים חובקי עולם למצוא עבורו כליה שמתאימה לו.
חברו איצ'ה (נשוי +5. ח"ב), שמע מהמקרה ובאומץ רב, החליט להירתם ולהיכנס לסדרת בדיקות, שיבדקו האם הוא מתאים לתרומת הכליה לחברו.
לפני כשנה וחצי, לאחר שכל האישורים נבדקו, ואיצ'ה נמצא מתאים, עלו השניים על שולחן הניתוחים, והכליה של איצ'ה עברה לחברו הטוב יאיר.

בערב שבת האחרון, התקשר יאיר לחברו איצ'ה והזמין אותו לברית שיערוך לבנו ביום ראשון, ובפיו בשורה מרגשת, "אתה תהיה הסנדק", בישר לחברו הנרגש. ואכן, היום, שימש איצ'ה שימש הסנדק לבנו של יאיר שפירא, לתינוק אם שאלתם, קראו ידידיה.
בשיחה עם 'כיכר השבת', מגולל איצ'ה אלטמן את הלבטים שעבר טרם תרומת הכליה: "לפני כמה שנים נחשפתי לאדם צדיק שתרם כליה, ולאחר שיחה איתו החלטתי שאני אעשה את זה באיזה שהוא שלב בחיים - אך זהשלב הזה היה רחוק ממני, לא חשבתי שזה יגיע כל כך מהר".

"ברגע שהמחלה של יאיר התחילה קצת להחמיר", מסר איצ'ה, "אמרתי לו שאני שומר לו את הכליה ואכן כך היה, כמובן שברגע שהוא התחיל טיפולי דיאליזה התחלתי בתהליך מול "מתנת חיים", כשלאחר תקופה של בדיקות התאמה הגיע הרגע המשמח ונפגשנו על שולחן הניתוחים".
"כמובן שהיו קצת חששות", מספר איצ'ה על הרגעים שלפני הניתוח, "אבל ברגע שהחלטתי שאני עושה את זה בכל מצב הכל מתגמד לעומת המטרה".

איצ'ה מספר על ההצעה שקיבל להיות סנדק: "ההצעה להיות סנדק הייתה מרגשת במיוחד ובהחלט זה סוג של סגירת מעגל מרגשת בשבילי", אומר איצ'ה בהתרגשות לסיום.

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
אלכס, יהודי לא צעיר, חיכה 19 שנה לתרומת הכליה שלו. כאשר נמצאה הכליה, ההשתלה התבצעה בבית החולים 'איכילוב', והרב אברהם ישעיהו הבר זצ"ל ואשתו הרבנית הגיעו לבקרו, כדרכם לבקר את כל תורמי הכליה והנתרמים. "תכננו לחבר את הביקור אצל אלכס עם חתונת אחיין שנערכה באותו יום באזור המרכז. יצאנו מוקדם, טיפסנו לקומה 7, התניידנו במסדרונות הארוכים והגענו", מספרת הרבנית רחל הבר בטורה הקבוע בעיתון 'קטיפה'.

"חלוש אך מאושר ישב אלכס במיטת בית החולים. 'הרב הבר!', צהל כשראה את בעלי. התיישבנו. אני שוחחתי עם נוגה ביתו שסעדה אותו לאחר הניתוח ובעלי שוחח עם אלכס. הדקות עברו, השעה התאחרה ואנחנו קמנו לצאת לדרך. נפרדנו מאלכס ומנוגה וירדנו באיטיות לרכב.

"רק כשישבנו בפנים, מוכנים לנסיעה, נזכרתי. 'לא הבאנו להם המגנט של ברכת 'אשר יצר' ולא דיברנו איתם עליהו!' אמרתי לבעלי בבהלה. 'אוי', נאנח בעלי והעיף מבט קצר בשעון. השעה היתה מאוחרת, ידענו שאם לא נצא מיד לא נספיק להגיע לחופה. 'אנחנו לא מסדרי הקידושין', אמר לבסוף בעלי. 'אף אחד לא יבטל את החופה אם לא נהיה ששם', הוספתי אני. ההחלטה התקבלה. אעלה שוב אל אלכס ונוגה, ואם נגיע אחרי החופה לא יקרה כלום ההזדמנות לזיכוי הרבים אשר ניצבת לפתחינו חשובה יותר.
"לקחתי את מגנט הברכה ומיהרתי לעלות אל חדרו של אלכס. 'שכחתם משהו?', הסתובבה אלי נוגה מופתעת. 'לא', אמרתי, 'באתי לתת לכם מתנה'.

"'מתנה?!', שניהם פתחו עיניים תמהות. 'כבר קיבלנו ממכם מתנת חיים – כליה. איזו מתנה נוספת אנחנו צריכים?'

"'את הכליה לא קיבלתם מאיתנו אלא מבורא עולם. הוא זה שסידר לכם מתנה מופלאה ואני חזרתי כדי לתת לכם את ה'עטיפה' שתשמור על המתנה לאורך זמן. בעזרת ה'. יש לי כאן סגולה לאריכות ימים ולשמירה על הבריאות', אמרתי והתיישבתי על הכיסא, מסבירה לאט ובמתינות את ברכת 'אשר יצר', כוונתה וסגולותיה. אלכס ונוגה הקשיבו בשקט מנומס, אבל אני הרגשתי שדבריי אינם חודרים לליבם.

"הצטערתי אבל לא הפצרתי. בעלי ואני קיבלנו על עצמינו בלי נדר להכיר לאנשים את הברכה הזאת. מה יעשו איתה הלאה, זו החלטה שלהם.

"'תודה הרבנית', אמרה נוגה כשסיימתי להסביר. נפרדתי מהאב וביתו לשלום וחזרתי לרכב. כשהגעתי יצאנו לדרך במהירות. לא, לא קרה לנו נס מיוחד ולא הספקנו את החופה, אבל הגענו לחתונה והשתתפנו בה", ממשיכה הרבנית הבר לספר.

"ימי רביעי וחמישי עברו בקלחת הרגילה שלהם. ביום שישי, כשחזרתי מעבודתי בבית הספר, המתין לי בעלי רועד ונרגש. 'חיכיתי לך', אמר ואני ידעתי שמשהו לא רגיל קרה. 'אלכס צלצל', קולו רעד בהתרגשות 'וכך הוא סיפר לי: 'הרב הבר, אגיד לך את האמת. כשאשתך הרבנית היתה כאן לא ממש חשבתי להתייחס למתנה שלה. מה לי ולברכת 'אשר יצר'? הקשבתי בנימוס ומיד אחרי שהיא יצאה הטמנתי את הברכה במגירה שליד מיטת האשפוז והמשכתי הלאה. ביום רביעי בבוקר נכנס הפרופסור לחדר שלי. הפנים שלו היו חמורות סבר. ידעתי שאין בפיו בשורות טובות עבורי. 'אתה בנסיגה, אלכס. יש סימני דחיה', הוא אמר קצר וברור. הרב הבר, אינני צריך לספר לך שנסיגה היא חלום הבלהות של כל מושתל. אני, שחיכיתי 19 שנים לתרומה, לא יכולתי אפילו לחשוב על זה. ייתכן והגוף שלי דוחה את הכליה! ייתכן וכל מה שעברתי היה לחינם! הרופא אמר שמחר בצהריים נעשה ביופסיה, אבל ביקש מראש שלא אתלה בה הרבה תקוות. לא נראה לו שיהיו בשורות טובות.

"כשהוא יצא, פניתי לנוגה. הפנים שלי היו חיוורות כמו הקיר אבל לא היססתי. 'הכל בגלל שלא החלטנו לומר את הברכה – אני ואת', אמרתי לה. 'בורא עולם נתן לנו מתנה ואנחנו לא הסכמנו לומר תודה. הגיוני שזה מה שקרה'. נוגה הסכימה איתי ובאותו רגע החלטנו שמהיום נגיד שנינו את הברכה, ככה לאט ובסדר ובכוונה. זהו, נכנסנו לרוטינה קבועה של לקיחת דמים ובדיקת מצב כל כמה שעות. חלמנו על טוב אבל לא באמת האמנו שהוא יקרה. מה שכן, הקפדנו מאוד על הברכה ועל הכוונה במילים המיוחדות שלה. ביום שישי בבוקר נכנס לחדר שלי צוות של רופאים ונהרה על פניהם. 'אלכס, אנחנו מוותרים על הביופסיה. הבדיקות שלך מתייצבות והכליה חזרה לתפקד כמו שצריך. תגיד לנו אלכס, מה עשית? איך קרה הנס הזה?' נס, הם אמרו, נס ולא פחות. זהו, הרב הבר, הבדיקות שלי משתפרות והולכות והצוות חושב לשחרר אותי כבר בראשון. אני מצלצל אליך כדי שתדע מה כוחה של ברכת 'אשר יצר' אפילו בהצלת חיים'.

"בעלי השתתק. דמעות זלגו מעיניו וגם מעיניי. ברכת 'אשר יצר', מי יכול להבין את גדולתה", מסיימת הרבנית הבר ומבקשת שהחיזוק העולה מן הסיפור המצמרר יהיה לעילוי נשמתו של בעלה, הרב אברהם ישעיה בן הרב צבי.

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
שמות לתפילה פרשת ויקהל
מצ"ב רשימת השמות לתפילה של הניתוחים שיהיו השבוע אי"ה, המתנוסס בלובי של מלון "לביא" בשבת תורמים חלק 2 לשנת תשפ"ב.
שמות לפרשת ויקהל.jpeg

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
נטפי דמע אחר מיטתו של ר' חיים קנייבסקי זצוק''ל

קבצים מצורפים

• IMG-20220320-WA0041.jpg
    IMG-20220320-WA0041.jpg
    KB 74.4 · צפיות: 64

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
הערב (ראשון), בשעה 18:15 תתקיים עצרת תפילה על קברו של הרב ישעיהו הבר ז"ל, לרפואתה של הרבנית פיגא צפורה לאו. בעצרת ישתתף בעלה, הרב הראשי ונשיא בית הדין הגדול, הגאון רבי דוד לאו.

במודעה שפורסמה אמש נכתב: "במלאות שנתיים להסתלקותו של מייסד ארגון 'מתנת חיים' אשר זכה והיה שליח נאמן להצלת חייהם של רבים, אוהב ישראל, העמיד תלמידים הרבה בתורה ובחסד, אביהם של חולי הכליות, תורמי הכליה והמושתלים, הרב אברהם ישעיהו הבר זצ"ל, נעלה לקברו ביום הסתלקותו, יום ראשון ל' ניסן בשעה 17:30. תפילת רבים בהשתתפות תורמי כליה והמושתלים".

כמו כן: "בשעה 18:15 יתקיים סדר תפילה מיוחד במעמד הרב הראשי לישראל הגר"ד לאו לרפואתה של רעייתו הרבנית פיגא צפורה בת הדסה לאו שתחיה, מסורה בלב ובנפש ל'מתנת חיים', ומסהר נפשה למענו של הרב הבר זצ"ל".

קבצים מצורפים

• עליה לקבר.jpeg
    עליה לקבר.jpeg
    KB 283.2 · צפיות: 41
  • כנס במודיעין עילית.jpeg
    כנס במודיעין עילית.jpeg
    KB 273.8 · צפיות: 51

תתי

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
הנחיות לצום יום כיפור

קבצים מצורפים

• הנחיות לצום יום כיפור תשפג-1.pdf
    KB 138.2 · צפיות: 38

סטוכיומטריה

משתמש צעיר
שלום!
פתחתי על הנושא הזה אשכול חדש ואז ראיתי את האשכול הזה והבנתי שהכי מתאים פה...
שאלתי: צליאקים- יכולים לתרום כליה?

ה. בקר

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
יוצרי ai
שלום!
פתחתי על הנושא הזה אשכול חדש ואז ראיתי את האשכול הזה והבנתי שהכי מתאים פה...
שאלתי: צליאקים- יכולים לתרום כליה?
אני חושבת שכן.
אבל הכי טוב לפנות למתנת חיים ולשאול

אולי מעניין אותך גם...