אני יביא כאן כמה טיעונים הלכתיים שאני מכיר בנושא, רק למטרת העשרת הדיון.
1) על פניו נראה שרוב השיטות הן שהעתקת יצירה אין בה משום גזל ממש.
2) יש תקנה שתיקנו בראשית ימי הדפוס, שאם הדפיס פלוני ספר, לא יבואו אחרים וידפיסו אותו ספר, אלא לאחר שעבר זמן רב, ע"מ שיוכל הראשון לקצור פירות עמלו ושלא יתרפו ידיו יפסיק ממלאכתו.
אם כן, טעם דין זה הוא מצד הסגת גבול ויודר לאמנות חברו, אבל לא מדין גזל, ונראה שלא אסרו אלא למכור את אותו ספר ובכך להפסיד הראשון, אבל גרפיקאי שמשתמש בעיטורים שיצרו אחרים, הוא אינו מוכר אותם, ולכן הוא אינו בגדר מסיג גבול ואינו יורד לאמנות חברו.
3) לעניין הנאה מממון חברו, נראה שהאיסור הוא רק אם נהנה מגוף הממון של חברו. אבל אם רק מעתיק ממנו, לא פשוט שאסור. ועוד, שאינו מזיק לחבירו או מפסיד אותו, אלא רק מונע ממנו הרווח של התשלום. ומניעת רווח לא נחשבת גזל.
4) יש דין של אבידה ששטפה נהר, או "המציל מיד ארי וברדלס" הדין שהם של המוצא. שהם דברים שכבר יצאו מרשות בעליהם. ויש שרוצים להשוות את זה לרשת האינטרנט שגם יהי' דינו כאבידה ששטפה נהר שהרי אי אפשר להציל אותה כבר.
5) הרבה מהפוסקים שאסור (בעיקר הרבנים הציונים
, מסתמכים על היסוד של "דינא דמלכותא דינא" שזה יסוד שאומר שאם המלך אוסר משהו במלכותו, הרי שיש בזה מדין גזל, כאילו גוזל מהמלך. וגם הרמ"א אומר לעניין אבידה ששטפה נהר, שאם יש דינא דמלכותא שאסור לו לקחת, אז באמת זה אסור. (אבל לא אומר שזה גזל
אבל כמו שאמר אברהם, הרב דוד מונק בשו"ת פאת שדך כותב לעניין הדפסת ספר לאחר זמן, בלי רשות בעליו הראשון, שלא צריך להתחשב ב"נימוסי מדינת רוסיא", ואפשר להדפיס.
6) כל ההלכות הנ"ל אמורות ביהודים, שהם בעלי הזכות על הדבר אבל גויים יש כאן יותר צד להקל.
בגמרא בבא קמא קי"ג: כתוב שאבידת עכו"ם מותרת וכך כתב הרמב"ם מהלכות גניבה ואבידה גבי אבידת הגוי שמותרת (אבידת אחיך כתיב
והמחזיר אותה עובר, שמחזק ידיהם של רשעי עולם. אבל במקום שיש חילול השם, אסור.
7) יש עוד עניין של מנהג האומנין, שמקורו בגמרא בבא בתרא שיכולים אומנים לקבוע תקנות שמי שיחרוג מהן יישא בקנס. גם כאן יש מקום לדון אם הדבר נוהג גם לגבי נוכרים.
מן הסתם שיש עוד שיקולים ומן הסתם שלא דייקתי בהצגת הדברים, רק ניסיתי להציג את המושגים הנפוצים הצצים בעיסוק בסוגיה הזו.
למעשה, היום בדיני תורה שהתובע דורש הגנה על זכויות היוצרים שלו, הבי"ד לרוב מעניק לו הגנה מסויימת אבל לרוב לא מטיל קנסות משמעותיים על הנתבע ולא מוציא ממנו פיצויים. אלא רק מונע ממנו להמשיך את "הפרת הזכויות" ואם הוא הרוויח מעבודתו של בעל הזכויות, לפעמים הוא מתבקש לשלם לו את חלקו היחסי ברווחים. (נגיד עיצבתי מודעה עם ציור של מישהו, אצטרך לשלם איזה אחוז מסויים מהרווח שאולי בגלל זה הערך של המודעה שלי עלה, אבל לא בהכרח שאדרש לשלם כל סכום שהצייר דורש על עבודתו