כמוך, עוקבת מהצד.אני עוקבת מהצד, קראתי את הסיפור ואני נהנית מהדיון.
על התגובה שלך שציטטתי -
שמוכיחה שכל הסיפור נכתב ממבט שיפוטי.
תוך כדי אני רואה שליליאן הצביעה על הנקודה, אז מוסיפה את הקול שלי לזה.
אבל הבאת נקודה חשובה שגורמת גם לי להגיב : )
יש לי ראקציה די חמורה מסיפורים שבאים ללמד משהו, לחנך מישהו או לגלות לו את הדרך הנכונה בה ינהג או יחשוב.ולעניינו של סיפור: אני בטוחה שאם ההורים של אותה בחורה היו יודעים מה זה באמת גרם לה כשהם לא אפשרו לה לצאת לטיולים ומחנות - הם לא היו עושים את זה. ולכן חשוב לי לתת דווקא את הצד שלה, בשביל הורים מהסוג של אפרת.
ונכון, סיפור כמעט תמיד יכיל אמירה כלשהי, תמה מרכזית שתוביל אותו, ועדיין, יש הבדל קטן לדעתי בין הצגת בעיה ואמירה של משהו, לבין פשוט חינוך.
אגב, יש מצב שיש גם השפעה לזמן הכתיבה. הסיפור נכתב בגוף ראשון בזמן עבר, זאת אומרת שהסיפור מגיע מנקודת מבטה של גיבורת הסיפור, אבל בזמן עבר. היא כבר עברה את החוויה הזאת, היא יודעת עליה משהו שאנחנו עוד לא יודעים ולכן, לדעתי, אם יש לו מטרה לחנך אותנו בדרך - זה אפילו בולט יותר.
סתם דוגמא, הייתי מצפה מכתיבה כזאת להיות בוגרת יותר, להעלות מורכבות בו היא שופטת את הפעולות שלה ביחס לפעולות של ההורים שלה, ומגלה גם הבנה לפעמים לצד שלהם. הרי היא בעצם כבר עברה את זה, אמורות להיות לה כבר תובנות חיים על הסיפור, ומסקנות.
ואגב, בפרקים הראשונים זה כן היה קיים יותר, ולכן גם קיבלתי את הרושם שהסיפור משחזר משהו שהגיבורה עברה, מנקודת מבט של אדם בוגר יותר.
הספר הזה נכתב ממבט של ילדה, נכון.הספר 'בית בובות' של מירי זוננפלד - ממבט של ילדה בת חמש. זה לא הופך אותו לספר ילדים.
נראה לי שהגיבור לא חייב להיות בגיל של קהל היעד...
אבל מה שהופך אותו לספר מבוגרים הוא הסאבטקסט העשיר שלו שקורה בעצם מאליו.
כשהילדה (שכחתי את שמה) מספרת שבגן אמרו שההורים שלהם הם 'גרושים', ואיך זה יכול להיות כי ההורים שלה לא שווים 'גרושים' - הלב שלנו מתכווץ בכאב, כי היא אומרת משהו כל כך ילדותי ועם זאת מלא וגדוש ברבדים נסתרים.
מלמעלה היא רק מבטאת הבנה ילדותית ושגויה של המושג, משהו שאולי אפילו יכול לעלות צחוק על הפנים. אבל מבפנים, העומק של המשפט הזה מתורגם לכאב אמיתי מאד של מבוגר בעולם אמיתי, בו גרושים נחשבים אכן לסוג ב'...
ולדעתי דווקא בגלל שהספר מתאר את נקודת המבט שלה באותנטיות רבה (או כך לפחות זכור לי : )) הוא הופך לספר מבוגרים אמיתי, כי זווית ראייה תמה של ילד על סיפור חיים מורכב, הופכת בעיניים של מבוגר - לדרמת כאב אמיתית.
נערך לאחרונה ב: