דרוש מידע מטריד אתכם היום, איפה הילדים שלכם יגורו?

לא לפרסום

משתמש מקצוען
שאלה קטנה, אם הבחור כ"כ עובד ה' ולומד תורה לשמה, וסמוך ובטוח על ה', אז לדעתי אפילו את הוצאות החתונה ההורים לא צריכים לתת, "דער אויבשטער וועט העלפן".
[הרבה תגובות הגיעו מחסידים....שלדעתי חלקם עם אמוציות של קנאה/בוז על השיטה]....אני ישמח שמי שנמצא בשיטה יוכל לתת פיתרון....זה לא ענין של חינוך......[ע"ע אשכול מגביל....שלטאים העיזו להציע לחסידים להוריד את המרק בליל שבת....]
אני בתור אבא....רוצה לתת את הכלים לצוציק.....שיוכל להיות עובד ה וללמוד תורה לשמה.....

נערך לאחרונה ב:

י"ג מידות

משתמש פעיל
סליחה אבל נראה לי שכולכם מפספסים בגדול
הרי בסופו של דבר גם החסידים וגם הלטאים עובדים קשה בשביל דירה ההבדל הוא שחסיד עובד לדירה אחת ולטאי עובד לפי מספר הילדים שלו
אז לא הרווחנו שום דבר
אף אחד לא זילזל בעמל התורה של בני הישיבה אשריכם (ומי שזלזל זה רק מקנאה ברור)
רק הבאנו הסתכלות חדשה האם השיטה הזאות באמת מביאה רוגע התשובה רק למי שאין בנות

shimשימי

משתמש סופר מקצוען
אומנם לא איש דברים אנוכי.....
אבל מתגובה לתגובה הרגשתי חובה להגיב.....
צר לי על מי שפתח פה מלחמת דת של.... חסידים/ספרדים/ליטאים.....
נושא האשכול....
"מטריד אתכם היום, איפה הילדים שלכם יגורו?"
זה נוגע לחסידים שנותנים 100 כמו לליטאים[אולי יותר.....]כשאתם התחתנתם וקיבלתם 100*2 יכלתם או לקנות במרכז במשכנתא חונקת או בפריפריה במשכנתא נוחה.....אבל האם אתם חושבים איך הילדים שלכם יסתדרו עם 200K???
ועכשיו לנושא העיקרי.....גילוי נאות....
אני לטאי שקיבל רוב דירה מההורים....שני הצדדים חיתנו את כל הילדים......ולכולם יש דירות....וההורים אפילו לא חושבים לעבור לפירפריה.....איך הם חיתנו אני לא יודע......אין הם חיתנו?הם לא יודעים.....צריך לשאול את הקב"ה......
זה מזכיר לי שקרית ספר קמה...שמעתי דרשן שסיפר.....
פעם בשמים הקב"ה ראה את המלאכים צוחקים....למה.....הם אמרו שיש בארץ שתי דלפונים...שאירסו את ילדם...והם מבטיחים בשטר אירוסים הרים וגבעות......ואין להם אפילו לגמור חודש.....אז הקב"ה ביקש לראות את השטר....וראה שזה מתחיל עם בס"ד.....אמר אם ככה....אני יעזור.....וככה קמה ק"ס הכל עם סייעתא דשמיא....
נכון אני גם חושב שיש בעיה בשיטה.....אבל אני מבקש שחסיד לא יחנך אותי.....
[הרבה תגובות הגיעו מחסידים....שלדעתי חלקם עם אמוציות של קנאה/בוז על השיטה]....אני ישמח שמי שנמצא בשיטה יוכל לתת פיתרון....זה לא ענין של חינוך......[ע"ע אשכול מגביל....שלטאים העיזו להציע לחסידים להוריד את המרק בליל שבת....]
דרך אגב החילונים חושבים על החסידים שנותנים 100K ובכלל שמשלמים את הוצאות החתונה....בדיוק כמו שהחסידים מסתכלים על הלטאים....החילונים מחתנים את עצמם אולי ההורים עוזרים....האמת אני לא מבין איך אפשר לחתן ואפילו לתת100K על דירה....
דרך אגב...בשטיבלאך שאני מתפלל ואפילו בכולל הליטאי שלי....כל הזמן נכנסים חסידים לאסוף כסף.....בקושי אני רואה לטאים שאוספים.....[כן כן אני יודע....לליטאים יש את קופת העיר ועוד קרנות שבכל חתונה נותנים צק על 500K...ככה החילונים בטוחים]....
הליטאים שכך פעלו....כי היה חשוב להם ערך התורה....ושהזוג יוכל ללמוד.....הם מסכימים להצטמצם בשביל זה...
פעם חסיד שאל אותי למה אתם נותנים דירות וחיים בצימצום.....שאלתי אותו למה הוא עובד וחי בפאר ובקושי נותן
לילדים......זה דרך חיים.....
אני יודע שזה קשה....ואיך אני יתמודד עם זה אני לא יודע....קיבלתי על עצמי שדבר שאני לא יכול כ"כ לעזור....[כמו הבעיה בארץ עם חמאס/חיזבאללה/אירן.אין לי פתרון....האמת שלא שאלו אותי ;)]לתת לקב"ה לעשות...אני סומך עליו....אני אברך שברוך ה גומר חודש.....יש עובדים שלא מצליחים.....נגיד שאני יצא לעבוד/ ישקיע במניות ונגיד שאני יצליח לחסוך 2 מליון....שגם בשביל זה אני יצטרך הרבה סייעתא דשמיא.....יופי הצלחתי לחתן 3 בנות[400/500לדירה+תוספת הוצאות החתונה והמסתעף]מה הלאה.....הרבה סייעתא דשמיא.....
מי שיסתכל על ק"ס כדוגמא עיר שלמה של אנשים צעירים שלדעתי אחוזים לא גומרים חודש...ועכשיו מתחילים לחתן ילדים....עזבו כסף לדירות...1000/1500דולר לשלם לשדכן מאיפה יש....אני לא יודע....ואנשים מתחתנים......
נכון יש התקפי לב......ויש מבוגרים שעוברים בזקנותם לפירפריה....אולי אפילו בעל כורחם......אבל איך אומרים ה"עני לא מת מרעב אלא מבושה".....[אין לך אל תיתן....נכון שיש שנותנים בעל כורחם......]אבל לעשות תופעה של ליטאים שעוברים בזקנותם לפירפריה....אני מסתובב בב"ב וירושלים ורואה זקנים בהמוניהם....כן ירבו......
איך אני יחתן.... אני לא יודע....אבל אני לא דואג....אני כן חושב על ילדי...איך הם יסתדרו.....גם אם אני יתן 500K....או שיקנו במרכז עם משכנתא חונקת שרק עם האישה עובדת בהייטק[נושא בפני עצמו]אפשר להסתדר...או לקנות עם משכנתא בפירפריה הרחוקה.....יהיה יותר קשה לשבת וללמוד בכולל.....
נסיים באופטימיות....כתוב שלפני שיבא המשיח...היוקר יאמיר....כנראה שאנחנו קרובים.....
ואע"פ שיתמהמה עם כל זה...אחכה לו שיבא....במהרה בימינו.....אמן......
תשמע יש הרבה נקודות בהודעה שלך שצריך לדבר עליהם.
ובהתחשב בעובדא שאתה לא איש דברים אז בא נדלג עליהם....

אבל במשפט אחד-זה ברור ומוסכם כמעט על כל בר דעת ובוודאי שדעת הגדולים עוד ממזמן היה כך
וכך הרב אליישיב אחז
שהנושא הזה של עולם השידוכים הליטאי הוא מופקע ומופרך

וזה שיש הרבה הצלחות ,זה לא אומר שכולם מצליחים
יש הרבה שלא הצליחו
יש הרבה חתנים שלא קיבלו את מה שהבטיחו להם
יש הרבה שווערים שלא עמדו בהתחייבות
יש הרבה כאלה שנפטרו בטרם עת

אתה מצייר את זה כחגיגה שכולה נטו לשם שמיים
מה שדי ברור שזה לא נכון

רוב הכסף משולם עבור המותג של חתן שמגיע מישיבה פלונית או אלמונית
ואין ברוב השידוכים לכאורה,שום דבר כזה זך וטהור

ובטח לא כשהחתונה מוציאים עליה הוצאות של 100 אלף שקל בממוצע
שאלו בוודאי הוצאות שלא לרוחם של גדולי ישראל

העניין הוא שהעגלה דוהרת ואין מי שיעצור אותה
וזה התקבע כנורמה במגזר
שכל אדם שפוי היה שמח לסיים את הדיל הלא שפוי
ממזמן

לקבל דירה אחת בתמורה לשלם בעתיד 7 דירות
אין בזה לא היגיון כלכלי
לא מראה על רמת אמונה גבוהה
ובטח לא החתן והכלה שיושבים על השווער והשויגער שמזדקנים בטרם עת...

אל תהפוך את הלימון החמוץ באמת ללימונדה מתוקה
ופשוט תגיד את האמת שאף גדול דור לא מרוצה מהמצב(למעט הראשי ישיבות בחלקם
שנהנים שהיישיבה שלהם יוקרתית)

shimשימי

משתמש סופר מקצוען
סליחה אבל נראה לי שכולכם מפספסים בגדול
הרי בסופו של דבר גם החסידים וגם הלטאים עובדים קשה בשביל דירה ההבדל הוא שחסיד עובד לדירה אחת ולטאי עובד לפי מספר הילדים שלו
אז לא הרווחנו שום דבר
אף אחד לא זילזל בעמל התורה של בני הישיבה אשריכם (ומי שזלזל זה רק מקנאה ברור)
רק הבאנו הסתכלות חדשה האם השיטה הזאות באמת מביאה רוגע התשובה רק למי שאין בנות
השיטה לא מביאה שום רוגע
היא רק מביאה לחץ ודחף של אנשים לגור ליד ההורים(כי עם ההורה כבר שילם חצי דירה
אתה חייב לגור לידו ,גם אם הדירה נורא קטנה...)

אם לא היו מקבלים דירות
אז הזוגות הליטאים היו מרחיקים נדוד לפרייפריה
וחיים בדירה שהיא שליש מחיר
ונהנים מרמת חיים גבוה יותר
משקט נפשי גדול יותר
ובזמן שהיו מחתנים ילדים ,לא היו נכנסים לחובות עתק

ושוב-אין בכל זה כדי לגרוע כמלא נימה
מהצלחת המגזר הליאטי בתורה יותר משאר המגזרים ובפער
אבל בעניין השידוכים כל אדם הגון יודה בכך שיש פה לקונה ענקית
במגזר שרוב המגזר ורוב האנשיים ההגונים בה היו מסכימים לחתום על להפסיק את הטירוף

הנקודה היא שהתשובה היא שזה לא שייך-כי זה שוק שלא שייך לעצור אותו אחרי שהוא כך פועל

לא לפרסום

משתמש מקצוען

shimשימי@​

אני לא באתי להגן על השיטה......אלא להסביר את השיטה.....לכאלה שלא הבינו......
מפורש כתבתי שאני חושב שיש בעיה בשיטה....אבל שלא יחנכו אותי.......אדרבה מה באמת אפשר לעשות.....לא יודע.....גם את הדרך שלהביא 100K על דירה....קשה.......

ברבור1

משתמש מקצוען
הנדסת תוכנה
השיטה לא מביאה שום רוגע
היא רק מביאה לחץ ודחף של אנשים לגור ליד ההורים(כי עם ההורה כבר שילם חצי דירה
אתה חייב לגור לידו ,גם אם הדירה נורא קטנה...)

אם לא היו מקבלים דירות
וחיים בדירה שהיא שליש מחיר
ונהנים מרמת חיים גבוה יותר
משקט נפשי גדול יותר
ובזמן שהיו מחתנים ילדים ,לא היו נכנסים לחובות עתק

ושוב-אין בכל זה כדי לגרוע כמלא נימה
מהצלחת המגזר הליאטי בתורה יותר משאר המגזרים ובפער
אבל בעניין השידוכים כל אדם הגון יודה בכך שיש פה לקונה ענקית
במגזר שרוב המגזר ורוב האנשיים ההגונים בה היו מסכימים לחתום על להפסיק את הטירוף

הנקודה היא שהתשובה היא שזה לא שייך-כי זה שוק שלא שייך לעצור אותו אחרי שהוא כך פועל
השיטה בעייתית (לא חושבת שמישהו יצדיק אותה)
התוצאה מוכיחה את עצמה , זה הציבור ש"מייצר" הכי הרבה אברכים, בפעררר מאחרים...
גם אם אפשר להיות אברך מעולה (ואפילו משובח יותר) ללא שקל מההורים (ויש כאלו, ואשריהם ואשרי חלקם)
השיטה "נירמלה" ב2.5 דורות האחרונים את מוסד האברכות, שאין ספק שגדל הרבה בזכותה...(ונא לא לזרוק עכשיו את "אברכי הקפה" כי רובם לא כאלו...)
האם השיטה טובה גם היום? במחירי בדירות המאמירים? בכך שאברך צעיר גם אם קיבל מיליון ששקל נאנק תחת משכנתא ענקית.... (והוא לא הנה מהרוגע המיוחל לבנית בית של תורה)- לא בידיים שלי להחליט....
אבל בוודאות במבט לאחור אין ספק שהשיטה תרמה המון למושג אברך, ולכמויות האברכים הליטאים שחובשים את ספסלי בית המדרש....

כמו"כ השיטה בעיני "ייקרה" את המושג של "אברך" (לא תמצא ליטאי אחד שיקרא לאדם עובד הכי שמור אברך,מה שבציבור החסידי נפוץ מ-א-ד.... מה שמראה על חשיבות המושג בעיני הציבור , גם אלו שמשתייכים למגזר ועובדים לא יקראו למי שאינו אברך - אברך)

השיטה גם תרמה הרבה לבחורי הישיבות , תדלקה את הרצון לבלוט לטובה... (כמובן שלשיטה יש גם חסרונות, אני מדברת על התרומה שלה לעולם האברכים...)שזהו קרקע טובה לאברך העתידי....

אני עדיין חושבת שהשיטה בעייתית אבל לא ניתן להתעלם מהמעלות שלה, שאין עליהם ויכוח, ואין ויכוח על אחוזי האברכים שהצמיח כל תת מגזר חרדי ,והציבור הלטאי בולט בפער.....

וכמובן התורה היא לא "קרדום לחפור בה" אבל גדולי ישראל הנהיגו זאת(והמציאות היא שהם ידעו ויודעים לשלם עבור החתנים שלהם כך שזה אפילו יותר מהסכמה שבשתיקה....),והם ידעו בדיוק כמוני וכמוכם דברים מאין אלו....

נ.ב. ברור שלא כל דבר שווה חלילה התקף לב, ויש גם עניין לבדוק שיטה האם היא רלוונטית לזמנינו, ואם כיום בכלל נצרך..... רק הארתי כמה נקודות שמשום מה בויכוחים מעין אלו וטים לנתעלם מהם.... (למרות שככל הראה אשכול כזה ילך בדרך אחיו הזהים וינעל במוקדם או במאוחר...)

י"ג מידות

משתמש פעיל
שוב אתם מתעלמים מעיקר הטענה הלטאים ממשיכים להענק תחת עול הדיור ויותר מהחסידים כי הם צריכים לקנות כמה דירות
לכן אני שואל אתכם מה עדיף לעמול על דירה אחת או על שבע דירות?!
זה לא קשור לחשיבות בני התורה אדרבא זה רק יסייע להם ללמוד מתוך רוגע

ברבור1

משתמש מקצוען
הנדסת תוכנה
שוב אתם מתעלמים מעיקר הטענה הלטאים ממשיכים להענק תחת עול הדיור ויותר מהחסידים כי הם צריכים לקנות כמה דירות
תלוי,
זוג שקיבל דירה או רוב מוחץ של דירה במרכז, עם הרבה ס"ד יכול להגיע (עם לא מעט טירדות) ל3-4 דירות בפריפריה
באותו מאמץ של מי לא קיבל כלום, יקנה דירה אחת במרכז,(ובני משפחתו אולי יהנו אפילו מיותר יציבות... )
אבל שוב זה 2 קיצונים, הזוג שקיבל דירה שלמה במרכז, לעומת זוג שלא קיבל שקל מההורים....
כיום כבר כמעט ואין זוג שקיבל דבר כזה...... (זה יותר מ2 מיליון!!)
אבל 15 שנה אחורה היו בהחלט כאלו,
הבעיה היא שילדיהם הקטנים יהיו בשוק השידוכים ביחד עם הילדים הגדולים של אלו שהתחתנו ב5 שנים האחרונות, והם יקפיצו את המחיר....

שרה UI/UX

משתמש מקצוען
יוצרי ai
האמת זו שאלה ששאלתי את אבא שלי בזמנו, כי לא יכולתי לחשוב עליו מתחייב בשבילי,
הוא ענה שהוא כאדם מבוגר שלומד שנים לא יצא מהלימוד בגלל חובות
ולעומתו אברך צעיר שיצטרך לקחת עול כבד של חובות אין מצב כמעט שישאר בלימוד ולא יצא לעבוד

בטוחה שזו לא תשובה בשביל כולם,
אבל הוא עצמו לקח בשמחה את העול הזה ורצה את זה מלכתחילה כדי לזכות לחתנים ת"ח שיושבים ולומדים.
עדיין התפללתי ושמחתי להתארס עם בחור שלא דורש הרבה ואנחנו מעבירים כל חודש מעשרות + להורים

י"ג מידות

משתמש פעיל
האמת זו שאלה ששאלתי את אבא שלי בזמנו, כי לא יכולתי לחשוב עליו מתחייב בשבילי,
הוא ענה שהוא כאדם מבוגר שלומד שנים לא יצא מהלימוד בגלל חובות
ולעומתו אברך צעיר שיצטרך לקחת עול כבד של חובות אין מצב כמעט שישאר בלימוד ולא יצא לעבוד

בטוחה שזו לא תשובה בשביל כולם,
אבל הוא עצמו לקח בשמחה את העול הזה ורצה את זה מלכתחילה כדי לזכות לחתנים ת"ח שיושבים ולומדים.
עדיין התפללתי ושמחתי להתארס עם בחור שלא דורש הרבה ואנחנו מעבירים כל חודש מעשרות + להורים
אני בטוח שכולם עושים את זה בשמחה
אבל בסופו של דבר כל אחד שמתחתן במגזר הלטאי מיד חושב על החתונה של הילדים ומתחיל לחסוך ולעבוד קשה להוסיף שעות עבודה וכו'
זה לא מתחיל רק מתי שמחתנים

שרה UI/UX

משתמש מקצוען
יוצרי ai
אני בטוח שכולם עושים את זה בשמחה
אבל בסופו של דבר כל אחד שמתחתן במגזר הלטאי מיד חושב על החתונה של הילדים ומתחיל לחסוך ולעבוד קשה להוסיף שעות עבודה וכו'
זה לא מתחיל רק מתי שמחתנים
זה נכון שחושבים על זה שנים אחורה
אבל לא ברמה שיוצאים לעבוד בגלל זה ומי שיוצא לא יוצא בגלל חתונות עוד 20 שנה
בכללי רמת החיים פשוטה יותר לעומת מגזרים אחרים (רכב, בית, ביגוד, אירועים וכו)

shimשימי

משתמש סופר מקצוען
השיטה בעייתית (לא חושבת שמישהו יצדיק אותה)
ברגע שהתחלנו עם זה אז כבר התקדמנו.
התוצאה מוכיחה את עצמה , זה הציבור ש"מייצר" הכי הרבה אברכים, בפעררר מאחרים...
הציבור מייצר יותר אברכים מפער באחרים לא בגלל השיטה
אלא למרות השיטה...

אם כבר הפוך-השיטה היא זו שמובילה לאברכים מהמגזר באיזה שלב בחלקו
לצאת לעבוד משלל סיבות
ואחת מהם-היא איך הם יחתנו את ילדיהם שלהם...
גם אם אפשר להיות אברך מעולה (ואפילו משובח יותר) ללא שקל מההורים (ויש כאלו, ואשריהם ואשרי חלקם)
וצריך לומר שהמגזר הליטאי ולדעתי הוא המגזר המוביל בדרמטיות ביחס לשאר (לכל הפחות
במה שהמגזר מנסה להצטיין בו ,ואכן הוא מצטיין בו... בתורה כמובן...)
השיטה "נירמלה" ב2.5 דורות האחרונים את מוסד האברכות, שאין ספק שגדל הרבה בזכותה...(ונא לא לזרוק עכשיו את "אברכי הקפה" כי רובם לא כאלו...)
אבוי אם נגיד שהסיבה להצלחת עולם התורה ,זה רק בגלל שחתן מקבל דירה
להגיד שכל עולם התורה מבוסס
על תחרות של מי יקבל דירה
זה מגוכח בעייני
או שמא לא הבנתי..

עיר שהיא עולם

משתמש פעיל
המוסכמה של דירות חייבת להפסיק ויפה שעה אחת קודם! וכבר עכשיו מאוחר קצת...
כאמא לילדים קטנים אמנם השלב הזה עדיין רחוק ממני אבל הזמן עף מהר
ואני לא חושבת שהורים צריכים להרוג את עצמם ואת איכות חיייהם בשביל ילדיהם.
לתת מה שיכולים וכל זוג יגיע בעצמו לדירה.
בסוגריים חושבת שבעוד 10-15 שנה כבר ברור שלא יוכלו לקנות דירה
בשום מקום בארץ...

תמי פ

משתמש סופר מקצוען
צילום מקצועי
עריכה והפקת סרטים
דירה בפאתי ב"ב/ירושלים עולה כ1.8 מליון.....
אהממ, בקושי בפאתי מ"ע עולה ככה דירה
הדירה הכי זולה שראיתי בירושלים (כמובן לא ראיתי את כל הדירות) עלתה יותר מזה.
הפריפריה מאלה בזוגות ליטאים, החל מאופקים, עפולה, חיפה, כרמיאל וכו'

ברבור1

משתמש מקצוען
הנדסת תוכנה
אבוי אם נגיד שהסיבה להצלחת עולם התורה ,זה רק בגלל שחתן מקבל דירה
להגיד שכל עולם התורה מבוסס
על תחרות של מי יקבל דירה
זה מגוכח בעייני
או שמא לא הבנתי..
לא אמרתי מבוסס, אמרתי תורם ועוזר!(ולפחות בהתחלה - בדור השני שאחרי השואה, כשלהיות אברך לא היה "בנורמה" - כפי שהיה ברוב הדורות האחרונים, זה בהחלט עזר ונירמל את הענין.... במקביל לפעולות שעשו החזו"א והרב שך....)

כיום כשלהיות אברך , זה דבר מצוי, ובמקביל נהיה בלתי אפשר לתת דירה , וסכום גדול ככל שיהיה לא נותן אפשרות לקניית דירה ללא עול משמעותי על כתפי הזו"צ, וזה רק מוסיף תחרות בין הורי הבנות - העניין מיותר לחלוטין, ועדיף שכל אחד יחתן את עצמו.... (ולא יהיה בלחץ עוד לפני הולדת הבת הראשונה....)

אך כמובן שצריך להיות ריאלי וזה לא יקרה לפחות לא בדור של הילדים שנולדים עכשיו(כי יש גם כאלו ילדים שנולדים עכשיו להורים שהתחתנו לפני 20 שנה, שהאפשרויות שלהם שונות מהותית לטובה....

ולכן לכל הלחוצים למינהם , (כל זוג ליטאי סטנדרטי) יש לעשות את העצות וההשתדלויות שהוזכרו בתחילת האשכול, לחיות בחסכנות ככל הניתן, ולהתחזק באמונה , כי מה' אישה לאיש..

תמר מהמרכז

משתמש חדש
מי נותן היום דירה בכלל? גם בציבור הליטאי מדובר על מיעוט שבמיעוט... במחירים היום זה לא רלוונטי גם לכאלו שחסכו כל החיים ואין להם הרבה ילדים, זה פשוט בלתי אפשרי וממה שידוע לי הרוב המוחלט היום ירד מדירות ופשוט נותנים סכום ושהזוג יחליט מה לעשות, דירות גם בפריפריה לא עולות היום מה שעלו פעם ורוב הציבור (כולל הזוגות בעצמם...) מבין את זה.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  82  פעמים

אתגר AI

קוביסט • אתגר 144

לוח מודעות

למעלה