נושאים בכתבה
דירות חדשות למ"ס לשכה מרכזית לסטטיסטיקה מבצעי מימון
נתוני הלמ"ס מתחילת השנה מצביעים בבירור על עליית מחירי הדיור, בקצב של 1% לחודש - מה שאומר שאם המגמה תימשך, בסוף השנה אנו עלולים למצוא את עצמנו עם עלייה דו ספרתית של 12%. העלייה הזאת היא מדאיגה - היא מגיעה על רקע המלחמה ובתקופת ריבית גבוהה ולכאורה, ניתן להסיק כי היא נובעת מהתפרצות ביקושים אחרי תקופה של צינון השוק.
יחד עם זאת, יש על נתוני הלמ"ס ביקורת רחבה ונוקבת אצלנו כבר חודשים ארוכים (
העיוות של המחירים והאשמה של פרופ' ירון פלוס) והנה
טור מאתמול של צבי סטפק על הבעיה הגדולה במדד. המדד אינו משקף את המציאות משום שהלמ"ס לא כוללת את מבצעי הקבלנים. לא מדובר רק בהטבות לדירה עצמה, כמו מחסן, חניה או מטבח משודרג, אלא גם מבצעי מימון, ששווים הרבה מאוד כסף - לרוב עשרות אלפי שקלים בשנה. מדובר על הפחתת מחיר אמיתית של 5% ומעלה ולמרות זאת הלמ"ס מציגה עליות במחירי הדירות.
לביזפורטל נודע כי משרד הבינוי והשיכון, יחד עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מתכוונים לעצור את העיוות הגדול ולשקלל את ההנחות במדד כבר בקרוב. בפגישה שנערכה בימים האחרונים בין נציגי המשרד לאנשי הלמ"ס, סוכם כי בקרוב מאוד יוכנסו לשיטת החישוב הנוכחית גם מבצעי המימון ושאר ההטבות של הקבלנים, מה שעלול לגרור את נתוני המדד (שאינו חלק ממדד המחירים לצרכן ומפורסם בנפרד) כלפי מטה. בשלב זה לא ברור אם מדובר על תיקון לאחור, ונראה כי ההתייחסות תהיה "מכאן והלאה".
ככל הידוע, בפגישה דובר על כך שלתוך הנתונים הקיימים יוכנס שווי מוערך של ההנחה בדירות החדשות. כך למשל, בסקר שיערוך הלמ"ס הוא יצטרך להעריך את ההטבות שנותנים הקבלנים, מה שאומר שבמדדים עתידיים שיתפרסמו, מחירי הדיור עלולים אפילו לרדת, כדי לסגור את הפער למחיר האמיתי. בחלק מהמקרים, טוענים גורמים הבקיאים בנושא, מדובר בהטבות של 150-300 אלף שקל, שמשקפים ירידה משמעותית מאוד במחירי הדיור.
מדובר בבשורה חשובה ומהפכנית בנוגע לנתונים. יש לציין כי לא מדובר בחשיבה בלבד אלא בהוראה לביצוע, וההערכה היא שכבר בחודשים הקרובים המהלך ייצא לפועל