דה מרקר 27.9.23
הריבית הגבוהה, שגורמת באופן ישיר לירידת ערך נכסים ומביאה לזינוק בעלויות המימון של פרויקטים חדשים – ממשיכה להכות בחברות הנדל"ן ■ בכיר בקרן השקעה פרטית: "ככל שחולף הזמן המזומנים אוזלים; חברות ויזמים ציבוריים ופרטיים מפנימים שהריבית לא תרד במהירות, מה שיאלץ אותם לממש נכסים"
האם, על רקע הריבית הגבוהה וההערכות שלא תרד במהירות, עומד שוק הנדל"ן בישראל לפני גל של מיזוגים ורכישות, ואולי גם הסתבכויות וקריסות של חברות?
"כל מי שמצפה לראות הזדמנויות גדולות בשוק הנדל"ן בישראל ו'דם ברחובות' (קריסות של חברות) — יצטרך להיאזר עוד קצת בסבלנות", ציין מנהל בכיר בשוק ההון, המעורה בענף הנדל"ן ובשוק המיזוגים והרכישות. "בינתיים, ראינו הסתבכות וקשיים של חברות קטנות, כמו רום כנרת והרציג נדל"ן, אבל אלו חברות שלא הצטיינו במיוחד גם בימים טובים".
מדינת ישראל זנחה את הדור שלי, והפכה אותנו לנדל"ניסטים ולספקולנטים
"מספר מטורף": גם התותחים הכבדים לא עזרו לקשת למכור לנו טלוויזיה ב-40 שקל לחודש
ישראל במקום השביעי: אלה המדינות שירוויחו הכי הרבה מבינה מלאכותית
"מי שמצפה להזדמנויות בנדל"ן ו'דם ברחובות' יצטרך עוד קצת סבלנות; הבלגן הגדול יתחיל ב-2024"
הטבות מיוחדות ותוספות שכר: איך נכנסים לרשימת הטאלנטים בארגון?
1. מימושים והזדמנויות
אותו בכיר אמר עוד כי "בשנה וחצי האחרונות המצב בשוק הנדל"ן בישראל מאתגר. ראינו את בעלי השליטה בישראל קנדה, ברק רוזן ואסי טוכמאייר, מגיבים למצב ומממשים קרקעות בתל אביב, הוד השרון ורמת השרון ומניות אלרוב ביותר מ–1.5 מיליארד שקל כדי להקטין הוצאות מימון. ראינו גם את חנן מור, שמעדיף לממש נכסים מניבים טובים במאות מיליוני שקלים ולשמור על הפרויקט שסיבך אותו בשדה דב, במקום לוותר על ההרפתקה היקרה והכואבת בשדה דב גם במחיר של הפסד הון עצמי".
"מנגד", אמר הבכיר, "יש גם גופים שנערכים לניצול הזדמנויות. כך, קרן ריאליטי גייסה ממשקיעיה 1.7 מיליארד שקל; כלל ביטוח מתכננת להשקיע מאות מיליוני שקלים במניות אפריקה התחדשות עירונית, וכן מאות מיליוני שקלים יחד עם אפריקה מגורים במיזם לרכישת קרקעות במחירים הזדמנותיים. גם הראל, לאומי פרטנרס, מזרחי טפחות אינווסט, הפניקס ומגדל משקיעות כל אחת מאות מיליוני שקלים בנכסים ובחברות, כמו תדהר, שיכון ובינוי נדל"ן, אאורה ומגידו.
"העסקות הללו נועדו לסייע לחברות לקבל חמצן פיננסי בתקופה הנוכחית, מתוך הערכה כי הכסף המושקע ייצר למוסדיים רווחים עם ההתאוששות בשווקים. ראינו גם את יצחק תשובה מנסה לאותת שהוא חוזר למגרש הרכישות בנדל"ן כשדלק קנתה מדסק"ש 44% ממהדרין תמורת 250 מיליון שקל".
מנהל בכיר בענף ציין כי "בינתיים זה רק 'פרומו' ולא עסקות 'Killing' שראינו בעבר. כך, הבלגן האמיתי עדיין לא הגיע. אם לא יחול שינוי דרמטי לטובה, הבלגן יגיע בשנה הבאה — ובגדול".
בכיר אחר באחת מקרנות ההשקעה הפרטיות אמר כי "העובדה שעד עכשיו לא ראינו הזדמנויות ועסקות רבות נובעת בעיקר מכך שהיו פה הרבה שנים חזקות עם כסף כמעט בחינם. זה איפשר לחברות וליזמים להצטייד בהרבה מזומנים, שמעניקים להם חמצן גם לימים סגריריים כמו עכשיו. לכן לוקח זמן עד שהמחסניות מתרוקנות מהכדורים שמילאו אותן. כיום, גם כמעט שאין טייקונים שהתמנפו ונאנקים תחת חובות כבדים ברמה האישית".
עם זאת, הוא אמר: "ככל שחולף הזמן המזומנים אוזלים, והמצב נהיה קשה יותר. החברות ויזמים ציבוריים ופרטיים מפנימים כי הריבית הגבוהה תישאר איתנו למשך תקופה לא מבוטלת, וגם אם היא תרד זה יהיה במעט — מה שיאלץ אותם לממש נכסים וחברות. גם קבלני ביצוע יתקשו להתמודד עם המצב הזה".
בכיר באחד הגופים המוסדיים ציין כי "אולי אם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יתעשת ויביא לעצירת הרפורמה המשפטית ולהסכם נורמליזציה עם סעודיה — המצב בשוקי ההון והנדל"ן ישתפר".
לדבריו, "קיים סיכוי יותר גבוה שבשנה הבאה יהיה בלגן, שיאפשר לשחקנים הנזילים לנצל חלון הזדמנויות בנדל"ן ובתחומים נוספים".
3. עסקות מוצלחות לרוכשים בשנות הגיאות
אותן עסקות "Killing", שאליהן התכוון הבכיר בענף הנדל"ן, התרחשו ב–2005–2022. אלה השנים שבהן שוקי הנדל"ן למגורים והמניב בישראל יצאו משנות הההאטה והדשדוש לאחר האינתיפאדה השנייה, ונהנו מגאות מתמשכת.
זאת מלבד הפוגות קצרות של משבר פיננסי גלובלי ב–2008 והתפשטות מגפת הקורונה בתחילת 2020.
אותה גאות תודלקה באמצעות ריבית אפסית, ובאה לידי ביטוי בין היתר בשקל חזק, פריחת ענף ההייטק ואבטלה נמוכה.
כל אלה סייעו לזינוק חד במחירי דירות, לעליית שווי הנכסים המניבים ולעליות בשווי המניות של החברות הפעילות בענפים הללו.
מעבר לגידול האורגני בפעילות הקיימת, באותן השנים היזמים שעשו קפיצת מדרגה משמעותית בפעילותן עשו זאת בעיקר באמצעות ביצוע עסקות של מיזוגים ורכישות. הטריגר לאותן עסקות היה הסתבכות של בעלי שליטה עם חובות פרטיים או עם חובות של חברות נדל"ן שבשליטתם.
ברשימה זו של בעלי שליטה שאיבדו שליטה בחברות או בנכסים בולטים שבהם שלטו, נמנים, בין השאר: שעיה בוימלגרין (אזורים), אליעזר פישמן (בין היתר, כלכלית ירושלים, ששינתה את שמה למבנה נדל"ן, ותנופורט), שרגא בירן ודודי ויסמן (רבוע כחול נדל"ן), לב לבייב (אפי נכסים, אפריקה מגורים ודניה סיבוס), אדוארדו אלשטיין (ישפרו, נכסים ובניין וגב ים), יצחק תשובה (פי גלילות, נדל"ן של דלק ישראל, מהדרין, אלעד ישראל מגורים, מגרשים בבבלי תל אביב).
בצד הרוכשים, שעשו עסקות הנחשבות כמוצלחות ורווחיות עבורם גם אחרי ירידות של שנה וחצי אחרונות, נמנים, בין השאר, הרשי פרידמן (אזורים); דוד פורר וזוהר לוי באמצעות סאמיט (מבנה נדל"ן); מוטי בן משה (רבוע כחול נדל"ן); שלמה אייזנברג (אוסיף); ירון אדיב וכידן דהרי (תנופורט וישפרו); יהודה ורוני נפתלי וצחי נחמיאס (אפי נכסים שנרכשה בידי ביג ומגה אור); אהרון פרנקל (גב ים); יעקב לוקסנבורג (אפריקה מגורים ודניה סיבוס); צחי ויחיאל אבו (קרקעות דלק פי גלילות וארי נדל"ן); אבי לוי ואורי מנצור (נדל"ן של דלק ישראל); וכן עמיר בירם, שלמה גוטמן ואריאל רוטר (אלעד ישראל מגורים).
עם העסקות האחרות שהניבו לרוכשים רווחים גבוהים נמנות רכישת הבעלות באמות ב–2005 בידי אלוני חץ תמורת 956 מיליון שקל, ששולמו במסגרת מכרז שקיימו קרנות הפנסיה הוותיקות. עסקה נוספת שהייתה מוצלחת לרוכשים התרחשה ב–2011–2012. אז, מליסרון שבשליטת ליאורה עופר רכשה מלוא בעלות על בריטיש ישראל תמורת 2 מיליארד שקל והפכה לענקית קניונים.
4. עושר על הנייר
זה כשנה וחצי, ובעיקר מתחילת השנה, החגיגה בשוק הנדל"ן בישראל נגמרה. הסיבה העיקרית לכך היא המלחמה של בנק ישראל באינפלציה, שהרימה ראש (אחרי תחילת מלחמת רוסיה־אוקראינה בפברואר 2022) — וגרמה לבנק להעלות את הריבית 10 פעמים ברציפות מ–0.1% בתחילת אפריל 2022 ל–4.75% בסוף מאי 2023. זו הרמה הגבוהה ביותר מאז 2006. ריבית הפריים, שלפיה מתומחרות ההלוואות בנדל"ן, היא 6.25%, לעומת 1.6% באפריל 2022, כשייתכנו העלאות נוספות.
הזינוק בריבית הגדיל משמעותית (בממוצע בכ–1,000 שקל בחודש) את החזרי משכנתאות של הציבור, והביא לגידול בהוצאות המימון של החברות. הדבר בולט לרעה אצל יזמים, כמו נתי סיידוף (שיכון ובינוי), חנן מור, רוזן וטוכמאייר (ישראל קנדה) ועדי צים (באמצעות חברות פרטיות).
אותם יזמים רכשו במהלך הגאות של 2021–2022 במחירים גבוהים מאוד קרקעות המיועדות להקמת דירות למכירה והשכרה בתל אביב וסביבותיה. הקרקעות הללו מומנו בידי הבנקים בריביות של פריים פלוס כ–1%–2% וברמת מינוף (LTV — יחס בין גובה החוב לשווי הקרקע) של לפחות 100%, מתוך הערכה שמחירי הדירות ימשיכו לעלות. ואולם, הקפיצה בריבית הביאה להאטה ניכרת בקצב התחלות הבנייה, לבלימת בעלייה במחירי הדירות, ואף לירידה מסוימת במחירן.
הדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2023 שפורסמו באוגוסט, הראו כי מרבית היזמים הפעילים באזור תל אביב, כמו האחים צחי ועידו חג'ג' (חג'ג' נדל"ן) וצחי ארבוב (אקרו), מתקשים למכור דירות במחירים ובקצבים שלהם התרגלו בשנים האחרונות.
להשפעה שלילית של העלאות הריבית יש להוסיף האטה ניכרת בענף ההייטק, שהחברות הפעילות בו מתמודדות עם ירידה בהיקף הפעילות, ירידה בהכנסות וכנגזר מכך בשוויין של החברות. בעקבות כך, החברות נאלצות לפנות או לצמצם שטחי משרדים באזורי יוקרה במרכז — מה שמאלץ את בעלי המשרדים לחפש שוכרים חלופיים במחירים נמוכים יותר. בנוסף, אצל חלק מהעובדים בחברות ההייטק האופציות למניות שהוענקו בשנות הגאות איבדו את מלוא שוויין. כך, אותו "עושר" על הנייר שאיפשר להם לרכוש דירות יוקרה בתל אביב והמרכז — הולך ונעלם.
ואי אפשר להתעלם גם מכך שבינואר החליטה הממשלה הנוכחית, בראשות בנימין נתניהו, לקדם הפיכה משטרית. אלה מהלכים המסכנים את חוסנה של הכלכלה הישראל, שהנדל"ן הוא אחד המגזרים הבולטים בה. בעקבות כך השקל נחלש מול הדולר והיורו, והאי־ודאות והתנודתיות בשוקי ההון והחוב עלו משמעותית. לפחות, בינתיים, האבטלה במשק שומרת על רמה נמוכה.
5. ביצועי המניות נפגעו
אותם גורמים שליליים, בצד העובדה כי ציבור החוסכים יכול כיום להפקיד את הכסף בפיקדונות בבנק או באפיקים אחרים (כמו קרנות כספיות, המניבות ריבית שנתית של כ–4%–5%), פוגעים בביצועי המניות של חברות הפעילות בנדל"ן בישראל.
כך, מדד תל אביב בנייה, המורכב מחברות יזמות, ירד ב–36% מהשיא בפברואר 2022; מדד תל אביב מניב ישראל איבד 32% מפברואר 2022; ומניות החברות היזמות נסחרות סביב מכפיל הון (יחס בין שווי שוק להון עצמי) של 1–1.5, בדומה לרמות שבהן נסחרו ב–2019. זאת, לעומת מכפילים של כ–2.5 לפחות שלפיהם נסחרו החברות בתחילת 2022, כשבוצעו ההנפקות הראשוניות של חברות כמו אקרו ובית וגג. המשקיעים שהשתתפו באותן הנפקות ספגו הפסדים של עשרות אחוזים.
"כדי שהבנקים, שמחזיקים בבטוחות, יספגו הפסדים כבדים, מחירי הדירות והקרקעות צריכים לרדת ב–30%–20%. זה לא ממש ריאלי"
החברות הבולטות לטובה הן י.ח דמרי שבשליטת יגאל דמרי, שאינה ממונפת ומחזיקה בצבר גדול של קרקעות שנרכשו במחירים נמוכים לפני עשרות שנים, ובשל כך היא נסחרת לפי מכפיל הון של 2.4; ואאורה שבשליטת יעקב אטרקצ'י, שנסחרת לפי מכפיל הון של 3.36 — בשל העובדה כי החברה פועלת רק בתחום ההתחדשות עירונית, המסתמן כיום כענף הפעיל ביותר בשוק המגורים. זאת, מכיוון שהיזמים הפעילים בו לא צריכים להתמודד עם מרכיב רכישת הקרקע. התמחור הגבוה של אאורה נובע גם מהזרמות הון נרחבות לתוכה בשנה האחרונה בידי חברות הביטוח הפניקס, כלל ביטוח ומגדל.
מנגד, נמצאת, בין השאר, חנן מור אחזקות שבשליטת חנן מור ואבי מאור, המתמודדת עם ההשלכות השליליות של נטילת הלוואה יקרה של 1.3 מיליארד שקל מלאומי ודיסקונט לרכישת קרקע בשדה דב בתל אביב. חנן מור נסחרת לפי מכפיל הון נמוך מאוד של 0.3. גם חג'ג' נדל"ן, שהתמנפה בשנים האחרונות, נסחרת לפי מכפיל הון נמוך של 0.74.
גם קרנות ריט, הפעילות בתחום של ייזום דירות להשכרה, כמו מגוריט וריט אזורים ליווינג, מתמודדות עם ההשלכות השליליות של הריבית הגבוהה ועם פגיעה בהכנסות, למרות תשלומי דמי ניהול יחסית גבוהים לחברות הניהול שלהן. מגוריט וריט אזורים נסחרות לפי מכפילי הון נמוכים של 0.39 ו–0.32 בהתאמה.
קרן ריאליטי הבטיחה גיוס של 1.7 מיליארד שקל בקרן החדשה
כלל רכשה כ-10% מערד השקעות השולטת בחברת הנדל"ן ישרס תמורת 250 מיליון שקל
הפניקס סיכמה על השקעה של עד 600 מיליון שקל בפרויקטי התחדשות עירונית של אאורה
כלל חתמה על מזכר הבנות לרכישת 8% משיכון ובינוי נדל"ן תמורת כ-400 מיליון שקל שישולמו לשיכון ובינוי
כלל חתמה על מזכר הבנות לרכישת 20% מאפריקה התחדשות עירונית תמורת הזרמה של 330 מיליון שקל לתוך החברה
כלל ואפריקה מגורים חתמו על מזכר הבנות להקמת מיזם לרכישת קרקעות למגורים בישראל בהשקעת הון עצמי של כ-800 מיליון שקל
מגדל רכשה מסאמיט נדל"ן מרלו"ג בבאר טוביה תמורת 176 מיליון שקל
לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות חתמו על מזכר הבנות לרכישת 30% מחברת הבנייה מגידו תמורת כ-110 מיליון שקל
6. צרות גם בנדל"ן המניב
גם בחברות הנדל"ן המניב הוצאות המימון עלו. במרבית המקרים בתחום זה ניטלו הלוואות לטווח ארוך יותר לעומת אלו שנטלו היזמים לרכישת קרקעות.
מניותיהן של חברות הנדל"ן המניב ירדו, כאמור, בעשרות אחוזים, והן נסחרות סביב מכפיל הון של 1. גם אחרי ירידה של 18% ב–12 חודשים אחרונים מניית גב ים בולטת לטובה ונסחרת לפי מכפיל הון גבוה של 1.28. לעומתה, חברה האם של גב ים, נכסים ובנין — שנמצאת בשליטת מגה אור ואלקו שבשליטת האחים מייקי ודני זלקינד — נסחרת לפי מכפיל הון נמוך של 0.3. זאת בשל הגידול במינוף שלה לנוכח רכישות יקרות של מניות גב ים מאהרון פרנקל, וכן בשל קושי להשלים את המכירה של בניין HSBC במנהטן, ניו יורק.
מליסרון נסחרת לפי מכפיל הון של 1.13, עזריאלי לפי מכפיל של 1.1, ביג לפי מכפיל של 0.76, ומבנה נדל"ן נסחרת לפי מכפיל 0.87.
בכיר בחברת אשראי חוץ־בנקאי: "כמעט בכל יום פונים אלינו יזמים ומנסים למחזר את החוב שקיבלו בחברות אשראי חוץ־בנקאי אחרות"
התמחורים הללו משקפים את החששות של המשקיעים ששוק המשרדים בישראל עלול להתמודד בשנים הקרובות עם מצב לא פשוט. אותו חשש קיים כיום גם לגבי שוק הקניונים, שבינתיים מפגין ביצועים חזקים — אך עלול להתמודד עם דרישות השוכרים להורדת דמי השכירות ועם ירידה נוספת של משקי הבית בצריכה הפרטית.
מאז יולי 2022, כשקרסו נדל"ן השלימה הנפקה ראשונית (IPO) של מניותיה וגייסה 332 מיליון שקל לפי שווי של 1.96 מיליארד שקל אחרי הגיוס — זה יותר משנה לא היו בבורסה בתל אביב הנפקות ראשוניות של מניות של חברות נדל"ן. כרגע, גם לא נראות באופק הנפקות חדשות.
7. ממחזרים חוב בריבית גבוהה יותר
עבור מרבית חברות הנדל"ן, שוק האג"ח ממשיך להיות פתוח למיחזורי חוב קיים ולגיוסי חוב חדש.
זאת, מלבד חברות כמו חנן מור שמשוועת למזומנים ומחפשת דרכים כיצד לחלץ הון עצמי של כ–440 מיליון שקל שהשקיעה בשדה דב (כחצי מסך הונה העצמי). בשל כך, חלק מסדרות החוב של חנן מור (י"ד) נסחרות לפי תשואות לפדיון גבוהות של כ–15.5% — מה שחוסם את יכולתה למחזר חוב בשוק ההון במחירים סבירים.
גם עבור חברות ששוק האג"ח פתוח עבורן, גיוס החוב במרבית המקרים התייקר לעיתים בחדות. גם הבנקים, שנטלו חלק פעיל בחגיגה בשוק הנדל"ן הפכו להיות סלקטיביים יותר ובוררים עסקות בפינצטה. "יהיו מקרים שבהם הבנקים ירשמו מחיקות בגין הלוואות שנתנו ליזמי נדל"ן, אבל כמו שהמצב נראה כיום אלו לא יהיו מקרים רבים", אומר בכיר במערכת הבנקאות. "כדי שהבנקים, שמחזיקים בבטוחות, יספגו הפסדים כבדים, מחירי הדירות והקרקעות צריכים לרדת ב-20%-30% - וזה תרחיש שלא ממש ריאלי כיום. באופן טבעי, התיאבון של הבנקים לממן כיום נדל"ן לא מוגבר כפי שהיה לפני כשנתיים".
לדברי הבכיר, "הדבר מאלץ חברות, גם הטובות שבהן, לפנות לגיוס חוב בחברות וקרנות נדל"ן חוץ־בנקאיות, שגובות ריביות גבוהות יותר מהבנקים. לחברות החוץ־בנקאיות פונות, כמובן, גם חברות שנתקלות בקשיים".
בכיר באחת מחברות האשראי החוץ־בנקאי מצייר תמונה קשה יותר: "יש לא מעט יזמי נדל"ן שמגיעים לסוף תקופת ההלוואה ולא יכולים לפרוע אותה. מי שגם לקח הלוואות גישור להשלמת הון עצמי (מזנין) נאלץ לשלם ריביות גבוהות מאוד.
"כמעט בכל יום פונים אלינו יזמים ומנסים למחזר את החוב שקיבלו בחברות אשראי חוץ־בנקאיות אחרות תמורת ביטחונות, אך ללא יכולת תזרימית. בלא מעט מקרים זה נגמר בהארכת ההלוואות, אך בריביות גבוהות יותר. אם הרפורמה המשפטית לא תיעצר והריבית לא תתחיל לרדת יהיו הרבה צרות בנדל"ן".