נכון, בדברים שאין בהם תועלת והם סתם לשם סקרנות - אין עניין
לא הבנת אותי, לא אמרתי שאין ענין . אמרתי שאי אפשר לדעת אם יש קשר או אין קשר. נקודה.
כל עוד שאלו שני דברים שקרו בסמיכות אחד לשני אי אפשר לדעת אם הם קשורים או לא.
גם אם הגיונית זה מסתבר, גם אם יש לך אלף הסברים למה זה לא אומר שזה קשור.
דוקא בדוגמאות האלו
בניגוד להקשרים אחרים שאנשים עושים
יכול להיות קשר מסוים
לא אמרתי שאין קשר, תמיד
יכול להיות קשר. אבל צריך להבין שאי אפשר להסיק קשר מדוגמאות.
גם בגלל שאני יכולה להביא אלף דוגמאות הפוכות לכל סיטואציה, וגם בגלל שאפשר להגיע מדוגמאות להקשרים הזויים ולא הגיוניים, אבל אנשים מגיעים אליהם.
לדוגמא: אנשים שמאמינים שבגלל שהם רכשו אבן קריסטל הם החלימו ממחלה.
אני חושבת שבמקרה הזה כולם יסכימו איתי שהם מדמיינים , אבל במקרים רבים אחרים (חלקם מופיעים פה באשכול) למרות שההקשר הוא דמיוני ולא הגיוני באותה המידה , אם רק אעז לכתוב שזו הטעיה עצמית יתקיפו אותי.
אז מה ההבדל ? למה אותם מנגנונים שגורמים לאנשים בכל העולם להאמין בדברים הזויים כמו תקשור עם נשמות ואבני קריסטל לא יכולים גם לגרום לכם להאמין שיש קשר בין הנחה של שום על הטבור והעלמות של תולעים מהמעיים? או בין לחיצות על כף הרגל וריפוי של נוזלים באוזניים?
כל עוד לא מכירים את המנגנונים האנושיים שגורמים לנו לקשר בין דברים לא קשורים , אי אפשר להתחיל ולדבר על קשרים נכונים ושאינם.
גם במקרים שהקשר נראה הגיוני ומסתבר מאד, כמו חולה שלקח כדור תרופה ומיד אחריו הבריא, או אדם שעבר ניתוח ואחר כך הכאבים הפסיקו, גם שם לפעמים אין קשר.
בעבר היה ניתוח כזה שעזר פלאים לרבים מהמטופלים, אבל גם כשלא ביצעו את הפרוצדורה הרפואית אלא עשו פעולת דמה של כאילו ניתוח - המטופלים דיווחו על אותם אחוזי הצלחה , כמובן שהפסיקו לנתח בסוג הניתוח הזה.
במחקרים שבודקים תרופות הרבה אנשים מדווחים על תוצאות מעולות, גם בקבוצת הביקורת שמקבלת כדור בלי חומר פעיל , כך שזו דוגמא מעולה לקשר שאנשים מוצאים בין לקיחת כדור לריפוי למרות שאין באמת קשר כזה.
הרבה מאד פעמים הקשר הוא פרשנות שלנו במוח ואין בינו לבין האמת כלום.