כללי לימודי עיצוב גרפי

אפרתה

משתמש מקצוען
דווקא בגיל הזה אולי אפילו קצת קודם יש נטיה לצאת ללמוד מקצוע אם אין. הבית כבר נכנס לשוונג ופחות נבהלים מזה.

גילה

משתמש מקצוען
איור וציור מקצועי
האם בציבור החרדי יש ביקוש לעבודות של בוגרי בצלאל? לא עדיף לקחת קורסים בתחומים שונים ולהקיף את המקצוע במקום ללמוד לימודי אומנות שרובם לא יבואו אצלנו לשימוש?

ונתנו10

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
D I G I T A L
נכתב ע"י גילה;699945:
האם בציבור החרדי יש ביקוש לעבודות של בוגרי בצלאל? לא עדיף לקחת קורסים בתחומים שונים ולהקיף את המקצוע במקום ללמוד לימודי אומנות שרובם לא יבואו אצלנו לשימוש?
א) אפשר ליצור דרישה. אם יהיו מוכשרים שייצרו עבודות ברמה אחרת, זה יגרום לדרישה.
ב) כל זמן שלא יהיה דרישה אפשר לעבוד בשביל המגזרים האחרים.
ג) חוויית הלימוד וההרגשה להבין עיצוב - הוא משהו מרתק בפני עצמו.

eliezer

מהנדס בינה מלאכותית
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עימוד ספרים
הנדסת תוכנה
D I G I T A L
נכתב ע"י גילה;699945:

מדוע לא יבוא לידי שימוש,
מדובר על לימודי עיצוב לא אמנות בפני עצמה.

כוכב103

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
עיצוב ואדריכלות פנים
עימוד ספרים
אחרי שכיליתי חצי שעה בקריאת האשכול
אולי מישהו יעשה מעשה ויפתח קורס מקצועי באמת בעיצוב??
כזה שיש בו תנאי קבלה גבוהים, מורים מקצוענים באמת, ולימוד אינטנסיבי ומקיף.

אני לא חושבת שרמת הקורס נמדדת בהיקף השעות, אלא במה שיש למורה להציע.
ולצערי, במגזר החרדי אין כמעט מורים שהם בכיוון!
רובם ממחזרים חומר רדוד בלי לדעת ולהכיר את יסודות העיצוב הטיפורגפיה ועוד.

איילת שלו

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
עברתי על האשכול במהירות, אני מתנצלת אם אני חוזרת על דברי מישהו.

אני למדתי בתחילה במכון חרדי שבזמנו היה ממש מהחלוצים ולמדתי שם את התוכנות הגרפיות וקורס עיצוב קצרצר. הלימודים האלה כבר היו מיד לאחר שהתחתנתי ב"ה. עם הולדת הילדים קשה היה לי ללמוד במסגרת ארוכה יותר (מאד רציתי ללמוד באמונה. זה לגמרי לא היה שייך מבחינה משפחתית.)
קשה היה כך לעבוד באמת בעיצוב. הידע לא היה מספיק, פרוג עדיין לא היה. עבדתי שנים לפרנסתנו בתחום אחר בכלל, ומידי פעם עשיתי מעט עיצובים.
לאחר 12 שנים, עם ילדים קטנים (וגם קצת גדולים...) החלטתי לעשות שינוי. פניתי ללימודי אמנות במסגרת "אומן" - בי"ס חרדי לאמנות בירושלים. אני לא מביאה את שם בי"ס כדי לעשות לו פרסומת (ואפשר מבחינתי למחוק אם זה לא בסדר), אלא כדי להראות דוגמא לדבר אפשרי. אלה היו שנתיים אינטנסיביות ולא פשוטות, עם הרבה עזרה של בעלי ותמיכה של ההורים. קשות - אבל אפשריות.
שלושה ימים בשבוע לימודים עד 1:30. בשאר הימים עבדתי. השקעתי בלימודים, עשיתי עבודות וש"ב.
לימודי האמנות כללו תולדות האמנות ושיעורים שיש בהם הרבה הרבה עיצוב.
אני התפתחתי בכיוון האמנותי, אבל בהחלט קיבלתי בטחון גדול גם בתחום העיצוב הגרפי. עולמות תורת הצבע וכד' נפתחו לפני. שוב - שם הדגש הוא בכיוון האמנות, ולא בתחום העיצוב הגרפי והפרסום, אבל אני מביאה כדוגמא למסלול אפשרי לביצוע.
הרבה מהמורות שם בוגרות בצלאל או בי"ס לאמנות בחו"ל שחזרו בתשובה, או בוגרות אמונה. יש שם מרצות שמלמדות במקביל גם באמונה. (כנ"ל במסלולי צורפות וקרמיקה - אני לא אומרת שהרמה שם כבר מגיעה לרמה של בצלאל. לא. אבל בהחלט מתקדמים מהר. במיוחד נשים שמשקיעות. )
לכאורה מסגרת בסגנון כזה יכולה להפתח גם לגברים
וגם לנשים אפשר להוסיף ללימודי עיצוב - למשל במסלולים של פרוג - קורסים בתולדות האמנות טיפוגרפיה וכד' - למה לא?

א"ב

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
איור וציור מקצועי
D I G I T A L
הכרות אישית ומעמיקה עם בצלאל אין לי, ואני מאמינה שלימודים ברמה בטוח יש שם,
אבל....

הרשו לי לחלוק אתכם את הזדעזעותי העמוקה מביקור תמים במוזיאון ישראל בירושלים לפני כחודש, שיכול להאיר את התמונה באור אחר:
עברנו בין העבודות, ובכל עבודה הסתכלנו בחוסר אמון, בכל פעם מחדש, עבודה אחרי עבודה.
איזושהיא תצוגה לא ברורה של חפצים מפוזרים על הרצפה עם כיתוב הזוי ליד, שאתה באמת לא מבין למה התכוון המשורר, ועוד כהנה וכהנה.
השיא היה בתמונה ענקית, כמו בבדיחה על הרשלה וקריעת ים סוף - ריקה לגמרי!! המתבונן המעמיק היה יכול לראות מן רשת של פסים דקים מאד שכן יש בתמונה, אבל חוץ מזה שום דבר!! - אמנות במיטבה.
כמובן שהתגובות ההמומות נאמרו בשקט בשקט: כדי שהעוברים ושבים החכמים והעמוקים, שמסתמא כן מבינים מה קורה פה לא יסתכלו עלינו במבט מזלזל, כאילו מה אנחנו מבינים בכלל.
אולי זה קשור לזה שהאמנים פעם היו אלה שידעו ליצור באמת,
והיום להיות הזוי רוחני כזה, עם איזה קוקו מדובלל, הולך כמה סנטימטרים מעל לקרקע וחושב מחשבות והגיגים עמוקים - מספיק בשביל להקרא אומן. אולי, סתם מחשבה אפשרית.
(ועוד סיפור קטן: בן דוד שלי למד אמנות בבצלאל, היתה תערוכה בטרמינל החדש, והמשפחה הלכה לראות. העבודה הראשונה שראינו היתה מן חול מפוזר על הרצפה, ועוד כמה אלמנטיים בדואיים כאלה, וגם מוזיקה חרישית מדברית, ואמרנו: הו! הנה העבודה הראשונה! נו, באמת!! ואז ראינו שכתוב ליד את שם היוצר, הלוא הוא בן דודי היקר :) )

מכירים את הסיפור של בגדי המלך החדשים?
אם אתם לא מכירים תחפשו בגוגל, זה סיפור חובה למי שרוצה לדעת את האמת על האמנות העכשווית.

אז סליחה שאני מערבבת נושא חמישי, אבל אני חושבת שהוא קשור מאד לעצם הדיון על בצלאל.

אם תצאו מההנחה הבסיסית, שכולם פה יצאו ממנה, שוודאי שהלימודים בבצלאל שוים את ה-5 שנים, שוים את ההשקעה, אבל מה לעשות שאין לנו את הזמן, כמה חבל.
אני פוחדת לומר, אבל אני ממש לא רואה את זה ככה,
ואנא אל תסתכלו עלי כמו שמסתכלים האלה שמבינים שם, במוזיאון ישראל:

אני לא נפעמתי מהעבודות שראיתי של בוגרי בצלאל (לא רק מהמחלקה לאמנות. גם של בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית, שלצורך הענין נכנסתי לבדוק זאת שוב באתר של בצלאל)
אני לא חושבת ששווה לבזבז 5 שנים ואפילו אם לא הייתי אשה נשואה ואמא לילדים ב"ה.

שוב, אני לא מכירה את בצלאל מהכרות של בוגרת, (אבל מהצד כן).
אבל אני מכירה את העולם ואת דרכיו.

bbr

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
חבל שאי אפשר לצלצל 10 תודות...
היה שווה כל האשכול הזה בשביל ההודעה שלך...

ונתנו10

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
D I G I T A L
נכתב ע"י א"ב;700014:
השיא היה בתמונה ענקית, כמו בבדיחה על הרשלה וקריעת ים סוף - ריקה לגמרי!! המתבונן המעמיק היה יכול לראות מן רשת של פסים דקים מאד שכן יש בתמונה, אבל חוץ מזה שום דבר!! - אמנות במיטבה.
יש לך מושג איזו חדוות יצירה יש לאומן הזה, אחרי שהוא השקיע 5 שנים והצליח להוציא מתחת ידיו יצירה אומנתית כזו מדהימה, שלא רואים בה כלום? ואם הוא צפוני, וקורא את ההודעה שלך, הוא עוד יותר נהנה לראות עד כמה הוא גאון וכולם כלומניקים...
:eek:

גולד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
נכתב ע"י א"ב;700014:
הכרות אישית ומעמיקה עם בצלאל אין לי, ואני מאמינה שלימודים ברמה בטוח יש שם,
אבל....

הרשו לי לחלוק אתכם את הזדעזעותי העמוקה מביקור תמים במוזיאון ישראל בירושלים לפני כחודש, שיכול להאיר את התמונה באור אחר:
עברנו בין העבודות, ובכל עבודה הסתכלנו בחוסר אמון, בכל פעם מחדש, עבודה אחרי עבודה.
איזושהיא תצוגה לא ברורה של חפצים מפוזרים על הרצפה עם כיתוב הזוי ליד, שאתה באמת לא מבין למה התכוון המשורר, ועוד כהנה וכהנה.
כמובן שהתגובות ההמומות נאמרו בשקט בשקט: כדי שהעוברים ושבים החכמים והעמוקים, שמסתמא כן מבינים מה קורה פה לא יסתכלו עלינו במבט מזלזל, כאילו מה אנחנו מבינים בכלל.
אולי זה קשור לזה שהאמנים פעם היו אלה שידעו ליצור באמת,
והיום להיות הזוי רוחני כזה, עם איזה קוקו מדובלל, הולך כמה סנטימטרים מעל לקרקע וחושב מחשבות והגיגים עמוקים - מספיק בשביל להקרא אומן. אולי, סתם מחשבה אפשרית.
(ועוד סיפור קטן: בן דוד שלי למד אמנות בבצלאל, היתה תערוכה בטרמינל החדש, והמשפחה הלכה לראות. העבודה הראשונה שראינו היתה מן חול מפוזר על הרצפה, ועוד כמה אלמנטיים בדואיים כאלה, וגם מוזיקה חרישית מדברית, ואמרנו: הו! הנה העבודה הראשונה! נו, באמת!! ואז ראינו שכתוב ליד את שם היוצר, הלוא הוא בן דודי היקר :) )

מכירים את הסיפור של בגדי המלך החדשים?
אם אתם לא מכירים תחפשו בגוגל, זה סיפור חובה למי שרוצה לדעת את האמת על האמנות העכשווית.

אז סליחה שאני מערבבת נושא חמישי, אבל אני חושבת שהוא קשור מאד לעצם הדיון על בצלאל.

אם תצאו מההנחה הבסיסית, שכולם פה יצאו ממנה, שוודאי שהלימודים בבצלאל שוים את ה-5 שנים, שוים את ההשקעה, אבל מה לעשות שאין לנו את הזמן, כמה חבל.
אני פוחדת לומר, אבל אני ממש לא רואה את זה ככה,
ואנא אל תסתכלו עלי כמו שמסתכלים האלה שמבינים שם, במוזיאון ישראל:

אני לא נפעמתי מהעבודות שראיתי של בוגרי בצלאל, אני לא חושבת ששווה לבזבז 5 שנים ואפילו אם לא הייתי אשה נשואה ואמא לילדים ב"ה.

שוב, אני לא מכירה את בצלאל מהכרות של בוגרת, (אבל מהצד כן).
אבל אני מכירה את העולם ואת דרכיו.
הוא אשר אמרתי למעלה,
שווה לפתוח בציבור שלנו קורס מתומצת יותר, וקצר, יש ביקוש וודאי שיוציא פירות..

ariels

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
אני חייבת להבהיר משהו מהותי לדיון -

יש הבדל עצום בין מגמת אמנות לעיצוב גרפי (תקשורת חזותית)
העבודות באמנות הזויות, והמון פעמים לא ברורות או טפשיות
(דוגמה: עבודת גמר שעוסקת בזכרונות ילדות, שכל החדר מרושת בקורי עכביש עשויים מסטיק ורוד, והקירות מרוצפים בבדיחות בזוקה)

תהליך לימודי עיצוב הוא שונה לחלוטין מלימודי אמנות
בלימודי עיצוב לומדים עיצוב.
כלומר, זה מאוד תכל'ס, וזה לא הזוי או מופרך.
לומדים בשיטה מסודרת את כל נושא הקומפוזיציה, לא בלימוד פרונטלי אלא תוך תרגילים.
כנ"ל - טיפוגרפיה ברמה מאוד מאוד גבוהה, עם תרגילים מעשיים ברמת האות.
שאלו בעצם שני היסודות לעיצוב גרפי טוב.

ונושאים נוספים כמו -
עבודה נכונה עם גריד, קורס שלם על עיצוב לוגו, עיצוב תדמית לעסק, תאוריית הצבע

לומדים גם רישום ואיור וכד', וזה נותן עומק נוסף ללימודים, כי כשאני צריכה להכין לוגו, ואני יודעת לצייר - יהיה לי בסיס רחב ויציב (בראש) לבנות ממנו את הסמל.
עולם התוכן שלי עשיר יותר כי הוא מבוסס על ידע.

זה משהו שלא קיים אצלנו באף קורס/מכללה. ואני יודעת על מה אני מדברת.
מי שלמדה באמונה - שיטת הלימוד שם דומה לבצלאל.

למרות הדברים המסוייגים שכתבתי על לימודי עיצוב בבצלאל, הביקורת שלי נובעת בעיקר בגלל האוירה החילונית הבוהמיינית, ובגלל הנטיה של המרצים לנתב תלמידים לסגנון מדי דומה.
כל השאר - שיטת הלימוד, הקניית הבסיס בעיצוב -
לטעמי כל מי שרוצה להיות מעצב ברמה, ושואף להיות ממש טוב תחומו -
לא יכול בלי זה.

ברק09

משתמש מקצוען
עיצוב גרפי
הדמיות בתלת מימד
נכתב ע"י ariels;700096:
אני חייבת להבהיר משהו מהותי לדיון -

יש הבדל עצום בין מגמת אמנות לעיצוב גרפי (תקשורת חזותית)
העבודות באמנות הזויות, והמון פעמים לא ברורות או טפשיות
(דוגמה: עבודת גמר שעוסקת בזכרונות ילדות, שכל החדר מרושת בקורי עכביש עשויים מסטיק ורוד, והקירות מרוצפים בבדיחות בזוקה)

תהליך לימודי עיצוב הוא שונה לחלוטין מלימודי אמנות
בלימודי עיצוב לומדים עיצוב.
כלומר, זה מאוד תכל'ס, וזה לא הזוי או מופרך.
לומדים בשיטה מסודרת את כל נושא הקומפוזיציה, לא בלימוד פרונטלי אלא תוך תרגילים.
כנ"ל - טיפוגרפיה ברמה מאוד מאוד גבוהה, עם תרגילים מעשיים ברמת האות.
שאלו בעצם שני היסודות לעיצוב גרפי טוב.

ונושאים נוספים כמו -
עבודה נכונה עם גריד, קורס שלם על עיצוב לוגו, עיצוב תדמית לעסק, תאוריית הצבע

לומדים גם רישום ואיור וכד', וזה נותן עומק נוסף ללימודים, כי כשאני צריכה להכין לוגו, ואני יודעת לצייר - יהיה לי בסיס רחב ויציב (בראש) לבנות ממנו את הסמל.
עולם התוכן שלי עשיר יותר כי הוא מבוסס על ידע.

זה משהו שלא קיים אצלנו באף קורס/מכללה. ואני יודעת על מה אני מדברת.
מי שלמדה באמונה - שיטת הלימוד שם דומה לבצלאל.

למרות הדברים המסוייגים שכתבתי על לימודי עיצוב בבצלאל, הביקורת שלי נובעת בעיקר בגלל האוירה החילונית הבוהמיינית, ובגלל הנטיה של המרצים לנתב תלמידים לסגנון מדי דומה.
כל השאר - שיטת הלימוד, הקניית הבסיס בעיצוב -
לטעמי כל מי שרוצה להיות מעצב ברמה, ושואף להיות ממש טוב תחומו -
לא יכול בלי זה.
מסכים עם כל מילה (למעט הנטיה של המרצים) עם הסתייגות קטנה. אני אישית מכיר מספר מעצבים מובילים בשוק שמעולם לא למדו בשום מסגרת מסודרת. אולי זה גם אחד הגורמים לרעב האין סופי שלהם להתקדם ולהשתפר... אני מאמין שפרוג ירימו את הכפפה בקרוב.

גולד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
נכתב ע"י ברק09;700114:
מסכים עם כל מילה (למעט הנטיה של המרצים) עם הסתייגות קטנה. אני אישית מכיר מספר מעצבים מובילים בשוק שמעולם לא למדו בשום מסגרת מסודרת. אולי זה גם אחד הגורמים לרעב האין סופי שלהם להתקדם ולהשתפר... אני מאמין שפרוג ירימו את הכפפה בקרוב.
הלוואי !
אני מחכה...

ונתנו10

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
D I G I T A L
נכתב ע"י גולד;700116:
הלוואי !
אני מחכה...
פרוג הוקם עם מטרה לתת את הכלים הכי טובים למקצוע מכניס.
ולכן הם מעסיקים מורים מאוד טובים (בין השאר בוגרי בצלאל) שמשתדלים להכניס בתלמידים כמה שיותר ידע בכמה שפחות זמן.
ללמוד עיצוב אולי מעניין כמה וכמה (אותי לדוגמא), אבל זה משהו שייארך כמה שנים ארוכות, ובשנים האלו הלומד לא משתכר (מספיק) כדי שיוכל לחיות, שזה אומר שצריכים שיפרנסו אותו.
זה ההיפך ממה שרוצים בפרוג.
אבל ברור שאם יתגבש קבוצה של אנשים/נשים שירצו ללמוד, כשהם לוקחים בחשבון את כל המינוסים שיש בלימודים כ"כ ארוכים, אז פרוג יהיו הראשונים להרים את הכפפה.
(נ.ב. אני מדבר על דעת עצמי, ייתכן וחיים מתנגד לזה. אז אם אתם שומעים צלחות מתעופפות - לא להיבהל, זה צפוי...)

גולד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
נכתב ע"י ונתנו10;700136:
פרוג הוקם עם מטרה לתת את הכלים הכי טובים למקצוע מכניס.
ולכן הם מעסיקים מורים מאוד טובים (בין השאר בוגרי בצלאל) שמשתדלים להכניס בתלמידים כמה שיותר ידע בכמה שפחות זמן.
ללמוד עיצוב אולי מעניין כמה וכמה (אותי לדוגמא), אבל זה משהו שייארך כמה שנים ארוכות, ובשנים האלו הלומד לא משתכר (מספיק) כדי שיוכל לחיות, שזה אומר שצריכים שיפרנסו אותו.
זה ההיפך ממה שרוצים בפרוג.
אבל ברור שאם יתגבש קבוצה של אנשים/נשים שירצו ללמוד, כשהם לוקחים בחשבון את כל המינוסים שיש בלימודים כ"כ ארוכים, אז פרוג יהיו הראשונים להרים את הכפפה.
(נ.ב. אני מדבר על דעת עצמי, ייתכן וחיים מתנגד לזה. אז אם אתם שומעים צלחות מתעופפות - לא להיבהל, זה צפוי...)
אני גם לא מתכוון ללימודים ארוכי טווח, הלא נראה לעין,
אני מדבר על קורס עיצוב מתומצת, יותר מורחב ממה שלומדים בקורס גרפיקה בפרוג,
אבל קורס נפרד רק על 'עיצוב' (משהו באמצע)

ונתנו10

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
D I G I T A L
נכתב ע"י גולד;700161:
אני גם לא מתכוון ללימודים ארוכי טווח, הלא נראה לעין,
אני מדבר על קורס עיצוב מתומצת, יותר מורחב ממה שלומדים בקורס גרפיקה בפרוג,
אבל קורס נפרד רק על 'עיצוב' (משהו באמצע)
כמדומני שבפרוג יש מענה מאוד טוב על העיצוב ה'באמצע' הזה.

גולד

משתמש מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
נכתב ע"י ונתנו10;700180:
כמדומני שבפרוג יש מענה מאוד טוב על העיצוב ה'באמצע' הזה.
המענה הוא למי שלומד קרוס גרפיקה ממחשבת, הוא גם מקבל קורסים על עיצוב,
אני מדבר על קורס שהוא רק עיצוב, ללא לימוד תוכנות, יותר מורחב ממה שמלמדים בקורס גרפיקה, אבל לא את הלימודים הארוכים שאמרו למעלה.

ariels

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
נכתב ע"י ברק09;700114:

לגבי המרצים -
אולי דברים השתנו? כבר שנים לא הייתי שם

לגבי ההסתייגות - כמה זה נכון!
אלה שלא הולכים בתלם הם בד"כ אנשים פורצי דרך בתחומם
זה מה שיפה. שתמיד יהיה את זה שלא עושה "כמו כולם"
ודווקא בגלל זה הוא מצליח לראות מחוץ לקופסה

חויד

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
בוגר/תלמיד פרוג
עיצוב גרפי DIP
עיצוב גרפי
פרסום וקופי
נכתב ע"י ונתנו10;700136:

זה נראה שאתה מנסה לסחוט ממנו תגובה לנושא בכח :)

bbr

משתמש סופר מקצוען
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
נכתב ע"י חויד;700200:
זה נראה שאתה מנסה לסחוט ממנו תגובה לנושא בכח :)

וזה נראה שהוא ממש לא רוצה להגיב בנושא:)

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  60  פעמים

לוח מודעות

למעלה