דרוש מידע להוריד את הסטיגמות! כדורים פסיכיאטרים

מצב
הנושא נעול.

נ. גל

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
ברמה המעשית
הדרך שיותר יכולה להועיל לשינוי הציבורי בעניין הסטיגמות
עוברת דווקא אצל המתמודדים (אולי יותר המתמודדים לשעבר)
כשיעמוד אדם נכבד, מוערך, וכו' וכו', אולי אפי' גמר לחתן ילדים, ויחשוף שבעבר הוא התמודד נפשית
או ר"מ בישיבה, או מורה בסמינר, או סופרת....
ולפי המתואר באשכול, אמורים להיות כאלו,
פה יתחיל השינוי.

אין דרך לשכנע אדם שיש לו סטיגמה על דבר מסוים, בלי שנראה לו אחד כזה מול העיניים, ושיראה שהוא פשוט טועה.

אז אם אכן כך הם פני הדברים שהסטיגמה בטעות יסודה, הפתרון אמור להיות בדמות הפרכתה המוחשית.
תוהה האם מוכרח להיות מוערך וידוע...
יצא לי פעם לחכות לאוטובוס באיזור חרדי, ולדבר עם בחורה שהמתינה איתי.
לא יודעת איך הגענו לנושא של סיוע פסיכולוגי, ואמרתי לה: "בכל פעם שאחד הילדים אצלנו מתקשה להכיל את עצמו, ההורים שלי מציעים לו ללכת לטיפול."
היושבים בתחנה פערו עיניים. לא על ההורים, אלא עליי. איך אני מעיזה לומר את זה בלב תחנת אוטובוס.
המשכנו לדבר, ואני חושבת שבסוף השיחה נקודת המבט של חלק מהמאזינים השתנתה מעט... (מקווה, לפחות.)
צריך לזכור שהציבור בנוי מאוסף יחידים.

shalva

משתמש צעיר
מי את? מי אני? כל כך הרבה תשובות מרכיבות את האני. קושי והתמודדות הם רק סעיף אחד מן המכלול העצום והרחב שהוא אנחנו.
משפט ענק. ואמיתי.
ואולי הבעיה והסטיגמות מתחילות מחוסר מודעות וידע כמה ערך ושווי יש לכל אחד, בין הוא מתמודד ובין אם לא. רב האנושות מודדת את האדם לפי המעלות והתכונות וההצלחות שלו, אבל האמת היא שאדם הוא דבר ענק ויקר בבסיסו עוד הרבה לפני התכונות שלו, ההצלחות, הקשיים וכו'.
אנחנו מכניסים בלי לשים לב גם את עצמינו וגם את סביבתינו לתוך תבניות של הגדרות וכותרות שחייבות להיות כמו שכולם מצפים וחושבים...אבל האמת היא שאנחנו הרבה הרבה מעבר לזה. כל אחד וכל אחת, חלק אלוק ממעל.

עוד משהו שאני חייבת להוסיף-האשכול הזה מאד חשוב, אבל חבל שיצא שכרו בהפסדו-
כי בהרבה מהתגובות ניכרת בורות רבה וחוסר ידע ואבחנה בין מחלות נפש ומצבים פסיכוטיים, לקשיים של אנשים נורמטיביים לחלוטין.
כמו כן בתגובות רבות יש המלצה גורפת לקחת כדורים, אבל אף אחד כאן לא פסיכיאטר,
ברור שמי שצריך לקחת ונמנע בגלל סטיגמות-אז חבל מאד,
אבל יש מקרים שאפשרי בהחלט לצאת מקושי זמני גם ללא כדורים-בעזרת טיפול מקצועי, וכל מקרה לגופו, ותלוי בנתונים רבים. חבל שאדם שחווה קצת קושי רגשי זמני בעקבות טראומה לדוגמא שחווה-,ימהר להסיק מאשכול זה שהוא חייב לקחת כדורים ואם לא אין לו סיכוי לצאת מהמצב...כי יש הרבה מקרים שמצריכים טיפול פסיכולוגי אבל לא כדורים, זה לא מילים נרדפות.ובכל מקרה יש להתייעץ עם גורמים מקצועיים.

Tehilla Adler

משתמש מקצוען
בתור מישהי שמכירה את הנושא מקרוב , אני רוצה רק לחדד משהו:

כשמדברים על הסטיגמה שיש ללקיחת כדורים פסיכיאטריים ועל מחלות נפש בציבור שלנו לעומת הציבור הכללי, הנקודה היא בכלל לא להתחתן/ להסתיר/ שידוכים/ להיות חברה/ ההתמודדות של בן הזוג וכו' . למה? כי בפן המעשי אנחנו אנשים חופשיים שבוחרים עם מי להתחתן, של מי להיות חברים ומה לספר ומה להסתיר. כמו שכל אחד מבין שלאדם עם לקות גופנית יש לקות ולכן בחורה בריאה לא תרצה להתחתן איתו. לא בגלל הסטיגמה, בגלל החיים עצמם.

הבעיה היסודית היא תפיסה השגויה והמיושנת שעדיין קיימת אצל רבים מהאנשים בציבור שמחלות נפש הן חולשה, שמי שלוקח כדורים אשם בזה, שיש דרכים אחרות, שהדיכאון הוא דבר שאפשר לשלוט בו. ויותר מזה: הרגשת הזחיחות והגאווה שזה "לא שלנו", "לא אצלנו", "אצלי זה לא יכול לקרות", "לנו יש ביטוח".

ואם הייתי יכולה לשנות דבר אחד בציבור החרדי זה הדבר שהייתי משנה:
להכניס את ההבנה ש"זה" יכול לקרות לכל אחד. לאף אחד אין ביטוח. אנשים מוכשרים, מוצלחים, צדיקים, חכמים, מבריקים, בעלי מידות טובות, יראי שמים, בעלי חוש הומור, בעלות קריירה, בעלי משפחות מפוארות.
כשכולם יחשבו ככה. כל השאר יקרה מאליו.

ואדרבה , אני קצת מתפלאת שאף אחד לא אמר את זה עדיין, אבל באופן אישי האנשים האובדניים שאני מכירה, לצורך הדוגמה, הם ככלל, אנשים הרבה יותר רגישים, אינטליגנטים, ורוחניים מהממוצע. נשים בדיכאון אחרי לידה הן הרבה פעמים דווקא נשים מאוד שאפתניות, מוצלחות וחכמות מנשים אחרות. זה לא כלל כמובן, אבל למי שמכיר מקרוב, זה גם הגיוני.

אבל גם אם נניח מישהי ממש רגילה ולא מיוחדת נכנסת לדיכאון, מה שהיא צריכה זה לא "הכלה" ולא "מקום" ולא הבטחה שלילדים שלה יהיה עם מי להתחתן, מה שהיא צריכה זה יחס שהקהילה שלנו יודעת לתת כל כך יפה כמו ארוחות מוכנות ,ובייביסיטר, תמיכה מדוייקת או לא מדויקת כמו שמקבלת כל מי שאובחנה עם סרטן נשים (שאגב סטטיסטית תורשתי לא פחות מדיכאון) והזדהות ורחמים והשתתפות.

מה שהיא צריכה זה שהיא תוכל לבוא להורים שלה, לחמיה וחמותה, לבוסית שלה, למתבגרים שלה, לשכנה שלה, ולמורה של הבת שלה בכיתה אלף ולספר: "אובחנתי בדיכאון". ושאנשים יגיבו. בטקט או בחוסר טקט כהרגלם.

ושהיא תוכל להתפטר בלי לשקר, ולהתאשפז בלי לשקר לאף אחד, וללכת לפסיכולוגית בלי לשקר, ולהכניס הביתה עוזרת או סומכת או שבעלה יצא לעבוד בלי להתנצל. לא בפני עצמה ולא בפני אף אחד אחר.

ושכשהילדים שלה יגיעו לשידוכים היא תוכל לומר את זה לשדכנית כמו שאומרים "היה לי סרטן" והשדכנית לא תצקצק בלשונה ותגיד שחייבים להסתיר כי עם מי הילדים שלך יתחתנו. היא תהיה עניינית כמו שהיא עניינית עם אמא חולת סרטן, או סוכרת, או בחורה שמנה, או בחור צליאק או אח אוטיסט או הורים גרושים.

יפהפות הנפש כאילו אנשים עם הפרעות נפשיות או מחלות נפש הם אנשים רגילים היא בורות פשוטה. אנשים עם הפרעות נפשיות הם לא אנשים רגילים. לפעמים הם יוצאי דופן לטובה. אבל תמיד הם מתמודדים עם משהו. אז מה?

יש אלפי התמודדויות בעולם. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לאנשים הרבה יותר מיוחדים. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לבתי נסבלים. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לבלתי כשירים לנישואין. זה לא נותן לאף אחד זכות להתנשא עליהם ולא מכריח אף אחד להתחתן איתם. אבל אני חושבת שלכל מתמודד נפש יש זכות פשוט להיות מתמודד נפש.

ועוד משהו, יש איזה ציטוט מפורסם שאני לא זוכרת כרגע שאומר משהו בסגנון שמאחורי כל שנאה מסתתרת בורות, ומאחורי בורות מסתתר הפחד...

korot

משתמש מקצוען
בתור מישהי שמכירה את הנושא מקרוב , אני רוצה רק לחדד משהו:

כשמדברים על הסטיגמה שיש ללקיחת כדורים פסיכיאטריים ועל מחלות נפש בציבור שלנו לעומת הציבור הכללי, הנקודה היא בכלל לא להתחתן/ להסתיר/ שידוכים/ להיות חברה/ ההתמודדות של בן הזוג וכו' . למה? כי בפן המעשי אנחנו אנשים חופשיים שבוחרים עם מי להתחתן, של מי להיות חברים ומה לספר ומה להסתיר. כמו שכל אחד מבין שלאדם עם לקות גופנית יש לקות ולכן בחורה בריאה לא תרצה להתחתן איתו. לא בגלל הסטיגמה, בגלל החיים עצמם.

הבעיה היסודית היא תפיסה השגויה והמיושנת שעדיין קיימת אצל רבים מהאנשים בציבור שמחלות נפש הן חולשה, שמי שלוקח כדורים אשם בזה, שיש דרכים אחרות, שהדיכאון הוא דבר שאפשר לשלוט בו. ויותר מזה: הרגשת הזחיחות והגאווה שזה "לא שלנו", "לא אצלנו", "אצלי זה לא יכול לקרות", "לנו יש ביטוח".

ואם הייתי יכולה לשנות דבר אחד בציבור החרדי זה הדבר שהייתי משנה:
להכניס את ההבנה ש"זה" יכול לקרות לכל אחד. לאף אחד אין ביטוח. אנשים מוכשרים, מוצלחים, צדיקים, חכמים, מבריקים, בעלי מידות טובות, יראי שמים, בעלי חוש הומור, בעלות קריירה, בעלי משפחות מפוארות.
כשכולם יחשבו ככה. כל השאר יקרה מאליו.

ואדרבה , אני קצת מתפלאת שאף אחד לא אמר את זה עדיין, אבל באופן אישי האנשים האובדניים שאני מכירה, לצורך הדוגמה, הם ככלל, אנשים הרבה יותר רגישים, אינטליגנטים, ורוחניים מהממוצע. נשים בדיכאון אחרי לידה הן הרבה פעמים דווקא נשים מאוד שאפתניות, מוצלחות וחכמות מנשים אחרות. זה לא כלל כמובן, אבל למי שמכיר מקרוב, זה גם הגיוני.

אבל גם אם נניח מישהי ממש רגילה ולא מיוחדת נכנסת לדיכאון, מה שהיא צריכה זה לא "הכלה" ולא "מקום" ולא הבטחה שלילדים שלה יהיה עם מי להתחתן, מה שהיא צריכה זה יחס שהקהילה שלנו יודעת לתת כל כך יפה כמו ארוחות מוכנות ,ובייביסיטר, תמיכה מדוייקת או לא מדויקת כמו שמקבלת כל מי שאובחנה עם סרטן נשים (שאגב סטטיסטית תורשתי לא פחות מדיכאון) והזדהות ורחמים והשתתפות.

מה שהיא צריכה זה שהיא תוכל לבוא להורים שלה, לחמיה וחמותה, לבוסית שלה, למתבגרים שלה, לשכנה שלה, ולמורה של הבת שלה בכיתה אלף ולספר: "אובחנתי בדיכאון". ושאנשים יגיבו. בטקט או בחוסר טקט כהרגלם.

ושהיא תוכל להתפטר בלי לשקר, ולהתאשפז בלי לשקר לאף אחד, וללכת לפסיכולוגית בלי לשקר, ולהכניס הביתה עוזרת או סומכת או שבעלה יצא לעבוד בלי להתנצל. לא בפני עצמה ולא בפני אף אחד אחר.

ושכשהילדים שלה יגיעו לשידוכים היא תוכל לומר את זה לשדכנית כמו שאומרים "היה לי סרטן" והשדכנית לא תצקצק בלשונה ותגיד שחייבים להסתיר כי עם מי הילדים שלך יתחתנו. היא תהיה עניינית כמו שהיא עניינית עם אמא חולת סרטן, או סוכרת, או בחורה שמנה, או בחור צליאק או אח אוטיסט או הורים גרושים.

יפהפות הנפש כאילו אנשים עם הפרעות נפשיות או מחלות נפש הם אנשים רגילים היא בורות פשוטה. אנשים עם הפרעות נפשיות הם לא אנשים רגילים. לפעמים הם יוצאי דופן לטובה. אבל תמיד הם מתמודדים עם משהו. אז מה?

יש אלפי התמודדויות בעולם. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לאנשים הרבה יותר מיוחדים. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לבתי נסבלים. יש אנשים שההתמודדות הופכת אותם לבלתי כשירים לנישואין. זה לא נותן לאף אחד זכות להתנשא עליהם ולא מכריח אף אחד להתחתן איתם. אבל אני חושבת שלכל מתמודד נפש יש זכות פשוט להיות מתמודד נפש.

ועוד משהו, יש איזה ציטוט מפורסם שאני לא זוכרת כרגע שאומר משהו בסגנון שמאחורי כל שנאה מסתתרת בורות, ומאחורי בורות מסתתר הפחד...
הודעה מדויקת ומושלמת.
לגזור ולשמור!

I can do it

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
הפקות ואירועים
עריכה והפקת סרטים
UX UI
טעות---

I can do it

משתמש סופר מקצוען
מנוי פרימיום
עיצוב גרפי
צילום מקצועי
הפקות ואירועים
עריכה והפקת סרטים
UX UI
בלת"ק
סתם משהו שרציתי להגיד
יש הרבה סיפורים של פוסט טראומה וכו', שבהם לוקחים תרופות פסיכיאטריות תקופה ממושכת (ציפרלקס לדוג') או לשעות מסויימות (קלונקס לדוג')
שזה תרופות שגם רופא משפחה יכול להיוציא בשבילם מרשמים
זה לא אנשים עם מחלה נפשי וגם לא אנשים עם הפרעה נפשית
זה אנשים עם התמודדות נפשית שבמקום לנחות למטה פשוט לוקחים כדור...
זה לא תורשתי, זה לא מחלה נפש, זה עובר וחולף בד"כ
ועם כאלה אנשים, אין שום בעיה להתחתן, הם אנשים רגילים, לא חולים, לא מיוחדים, רגילים!!
לעומת זאת יש אנשים שהם חולים במחלת נפש.
יש להם מחלה מאובחנת, לא משנה קשה או וקלה, והיא יכולה להיות כמו מחלה פיזית (גם עם ציליאק לא כולם רוצים להתחתו) תהיה קלה ככל שתהיה, הרבה פעמים זה משפיע על החיים בין בפיזית ובין בנפשית.
עד כאן דעתי העניה.
גמר חתימה טובה.

יוסי 40

משתמש רשום
ברמה המעשית
הדרך שיותר יכולה להועיל לשינוי הציבורי בעניין הסטיגמות
עוברת דווקא אצל המתמודדים (אולי יותר המתמודדים לשעבר)
כשיעמוד אדם נכבד, מוערך, וכו' וכו', אולי אפי' גמר לחתן ילדים, ויחשוף שבעבר הוא התמודד נפשית
או ר"מ בישיבה, או מורה בסמינר, או סופרת....
ולפי המתואר באשכול, אמורים להיות כאלו,
פה יתחיל השינוי.

אין דרך לשכנע אדם שיש לו סטיגמה על דבר מסוים, בלי שנראה לו אחד כזה מול העיניים, ושיראה שהוא פשוט טועה.

אז אם אכן כך הם פני הדברים שהסטיגמה בטעות יסודה, הפתרון אמור להיות בדמות הפרכתה המוחשית.

או נגיד את זה כך: הבושה שהמתמודדים חשים, מחזקת ותחזקת את הסטיגמה.
(וח"ו ח"ו איני 'מאשים' את אותם גיבורים יקרים אהוביו של מקום במציאות הקשה והנוראית הזאת, אבל אני חושב שעובדתית יש לנקו' הזאת מקום בגלגל שמזין את עצמו ומתחזק את הסטיגמות וכו'.)

אפשר הרבה יותר פשוט
שכל אחד ישאל את רופא המשפחה שלו, כמה אנשים [ונשים] מוערכים ונורמלים ו"חשובים" יש בקהילה שהוא חי בה ומטופלים אצל הרופא הזה, ושהם לוקחים ציפרלקס או דומיו,
ההלם מהתשובה ישנה לפחות אצלו את הסטיגמה
[אני לא כותב זאת כאקסיומה, אלא ששמעתי על נסיון כזה, ואכמ"ל]

האנשים המסכנים והאומללים והמעיקים לשכניהם חבריהם בן זוגם וכל הסובב, הם בעיקר האלו שלא מטופלים כראוי
ומהם - כדאי להתרחק

הי אני אפרת

משתמש סופר מקצוען
האשכול הזה מפליא אותי
כי מסביבי אני לא רואה רתיעה של אנשים מאלו שמטופלים
הפוך, הם אנשים מעורים מאוד, חכמים, מצליחים, חלק בלתי נפרד מהחברה
היחס המפלה כביכול נמצא בתחום של קשרים רציניים, כדוגמת נישואים, ששם יש סיבה לדאגה
לי באופן אישי יש יותר מחברה אחת מטופלת, הם מדברות בחופשיות על המצב שלהן וזוכות לחיבוק חם מהסביבה
זאת הסיבה שלאורך האשכול הדגשתי את הצד ההפוך. הם לא כמונו במובן של ניהול חיי משפחה.
תשקלו את הצעדים שלכם, במבט מהצד זה עלול להטעות ונראה מתון ובחיים השוטפים פחות פסטורלי..
מסכימה בכל לב שאדם שכזה צריך לחוש מוערך, כי ההתמודדות שלו לא הופכת אותו לשווה פחות, הפוך. הוא חווה ניסיון לא קל ומגיעה לו הערצה, הבנה ואהבה
מתנצלת אם הובנתי לא נכון בתגובותי
מתמודדים, חיבוק!

gooday

משתמש חדש
האשכול הזה נפתח במטרה לשכנע אנשים לקחת כדורים?
מה כ"כ טוב בתרופות שהם לא פתרון הם רק טיפול?
ושלרוב לא כ"כ קל להפסיק אותם..
נכון שלהיות בדכאון זה יותר גרוע
אבל ברור שעדיף דרך אחרת לפני..

קוביד

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
ומהו?
אם יורשה....

chaia

משתמש מקצוען
ומהו?
אם יורשה....
יש הרבה סגנונות טיפול שמחליפות כדורים כמו cbt תרגילי נשימות ייעודיים....
פסיכולוג יכול להתאים לאדם את הטיפול המתאים ולהדריך אותו כיצד להימנע מכדורים.
כמובן לא מדובר על בני אדם עם הפרעות נפשיות קשות אלא בני אדם עם התמודדויות נפשיות קלות.
וכמובן שאני מדברת על פסיכולוג מוסמך ולא על מטפל עם תעודה ממכון כלשהוא

א.ש. אמיתי

משתמש מקצוען
כדאי מאוד מאוד להיזהר עם הנחות יסוד כאלו!

תברר אצל מתנדבי זק"א מהי אחת האופציות של אנשים לא מטופלים...

קוויק

משתמש מקצוען
הם לא כמונו
מי זה הם, ומי זה אנחנו?
אני חושבת שלאורך האשכול את מתיחסת יותר למחלות ולא למצבים של בנ"א בריא שנפל רגע למקום של קצת עצב מוגזם/התקפי חרדה ונעזר כדי לצאת משם.
והאנשים האלו הם לא כמונו - הם אנחנו. אולי אתמול, חלקנו היום, כנראה שקצת גם (בעזרת ה' ובתקוה שלא) מחר,
ואם לא אנחנו אישית אישית אז אמא, אחות, בת, דודה שהם חלק בלתי נפרד מ'אנחנו'.

קוויק

משתמש מקצוען
האשכול פשוט לא נפתח במטרה להציע דרכי טיפול, אלא לדון במצב נתון, של כאלו שמצידם בדקו וטיפלו אי שנכון להם, והגיעו כבר למצב קיים של נטילת תרופות.

הי אני אפרת

משתמש סופר מקצוען
ומהו?
אם יורשה....
במצבים נפשיים שנגרמים כתוצאה מגורמים סביבתיים שאינם תורשתיים טיפול פסיכולוגי יכול להוות תחליף נכון לכדורים ולפעמים הוגן יותר
לפעמים, עד כמה שזה קשה לקבלה, כדורים הם הדרך הקלה
בלי כל סטירה למצבים שמחייבים טיפול תרופתי

הי אני אפרת

משתמש סופר מקצוען
מי זה הם, ומי זה אנחנו?
אני חושבת שלאורך האשכול את מתיחסת יותר למחלות ולא למצבים של בנ"א בריא שנפל רגע למקום של קצת עצב מוגזם/התקפי חרדה ונעזר כדי לצאת משם.
והאנשים האלו הם לא כמונו - הם אנחנו. אולי אתמול, חלקנו היום, כנראה שקצת גם (בעזרת ה' ובתקוה שלא) מחר,
חבל. חזרנו לנקודת ההתחלה
מוזמנת לעבור על התגובות שלי
אשתדל לענות אחת לאחת

הי אני אפרת

משתמש סופר מקצוען
מי זה הם, ומי זה אנחנו?
אגב. הפוך ממש
רב התגובות שלי התייחסו דווקא לאלו שכביכול סובלים "קצת"

מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!

תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  106  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה