אני אתחיל בציטוט שראיתי היום שמסביר את העדיפות של השקעה בשווקים מוכרים.
בשנים 1998-99 כשנאמן ז"ל כשר אוצר הנהיג את הרפורמה במט"ח והתיר לראשונה להשקיע בחו"ל, שאל עיתונאי ישראלי (לא זוכר את שמו) את גורו ההשקעות העולמי וורן באפט היכן כדאי לישראלים להשקיע את כספם, עכשיו כשמותר להם לפזר גלובלית. התשובה המפתיעה היתה "במקום שבו אתם מכירים היטב את החברות, את המנהלים ויודעים הכי טוב מה קורה."
בנוגע לויכוח איזה קרן פנסיה לבחור.
מנורה הלכה או אלטשולר, שכפי שכתבתי דעתי לבחור באלטשולר וההסברים הם כדלהלן.
א] מדובר במנהלי ההשקעות הטובים ביותר בשוק שמנהלים השקעות כבר 50 שנה.
בנוסף לכך החברה היא שלהם פרטית, והם כבעלים מנהלים את הכסף. אני מכיר מקרוב מנהלי השקעות רבים בחברות הגדולות בארץ רובם מתנידים מחברה לחברה כל כמה שנים ומה שהם רוצים זה לשמור על הקיים ולא לקחת סיכונים שעלולים לפגוע בכסא שלהם. נתון זה אגב מסביר מדוע שני חברות בארץ מובילים בתשואות במוצרים השונים, החברות הם אלטשולר וילין לפידות ששניהם מכילים את ההון האנושי הנ"ל.
ב] כל עוד שחלק מהנכסים הם בארץ ברור שבארץ החשיפה האקטיבית עדיפה כפי שהסברתי כמה פעמים את הנתון הזה מוכיחים מרבית הקרנות בארץ, ניתן לראות בקרנות נאמנות על מניות של ת"א 35 שהאקטיביות מנצחות ולא משמנה של איזה חברה. הבאתי כבר בעבר כמה כתבות ומאמרים בענין.
ולכן מכיון שמנורה בארץ מחזיקה פאסיבית עדיף אלטשולר האקטיבית
ג] גם את המניות בארץ הם מחזיקים רק במדד אחד ויחיד שיש עליו קרן סל כשרה והוא ת"א 125, אין על עוד מדד קרן כשרה, אז הם מצומצים בשני ענינים א פאסיבי ב' דוקא מניות של 125 החברות בארץ. אבל מדד היתר או ת"א 35 וכו' לא.
ד] אין הבדל בין שיעור החזקת המניות בחו"ל של אלטשולר ומנורה, וגם אלטשולר מחזיקים חלק ניכר בחו"ל על הסנופי. ה
חשיפה אפקטיבית למניות 37.75% ומתוכם חשיפה אפקטיבית למניות חו"ל 29.03%
ה] גם בנכסים האחרים כמו אג"ח קונצרני יש הבדלים משמעותיים בעוד שבמנורה שבפיקוח העדה מוגבלים לנתח שוק מאוד קטן דהינו חברות שחתמו היתר עיסקא של העדה, ופוסלים כל היתר עיסקא אחר ואפילו המהודר ביותר כלש לא נחתם ע"י. במסלולים של אלטשולר הרבנים מאשרים כל היתר עיסקא מהודר ותקין ולאו דוקא מה שנחתם ע"י תשואה כהלכה.
ו] נכסים בלתי סחירים. חלק גדול מההצלחה של אלטשולר הוא הנכסים הללו שמהוותאחוזים ניכרים מכל קרן ולבחור אותם נכון זה אלטשולר הצליחו, ובעז"ה יצליחו.
ז] הנתונים דה פקטו בשטח מצבעים כבר על פערי תשואות משמעותיים נכון שזה סך הכל 3 שנים אבל גם להם יש מה לומר.