התפתחות בפרשת התביעות כנגד חינוך העצמאי (לא קשר לאופק)
אושר עיקול של בניין השייך לרשת החינוך העצמאי
העיקול הוטל בתביעה ייצוגית של 28 מיליון שקל, שכבר הוכרה, בשל גבייה מצד הרשת של "תרומות חובה" ממשכורות המורות. הכספים הועברו לעמותה שמהווה קופה נוספת שלה
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב אישר הטלת עיקול על בניין של הרשת בבני ברק בשל אחת מתשע התביעות הייצוגיות נגדה על הלנת שכר עובדותיה. מדובר בתביעה בהיקף של 28 מיליון שקל בשל גביית "תרומות" חובה מהעובדות שהועברו לעמותה אחרת.
את התביעה שבה ניתן העיקול הגישו עורכי הדין ענת שני ופיני קלמן והיא עוסקת בניכוי על ידי הרשת בניגוד לחוק של 2% משכר המורות החדשות כ"תרומות" חובה לעמותת קרן החינוך לתורה. מטרת העמותה היא סיוע לחינוך העצמאי בהקמה ושיפוץ של מבנים, ומימון פעולות חינוך שלא מתוקצבות על ידי הממשלה. כלומר, מדובר בקופה נוספת של החינוך העצמאי.
הבקשה הוכרה כתובענה ייצוגית בהסכמת החינוך העצמאי. הקבוצה הנפגעת מוערכת ב־6,600 מורות. התובעים העריכו את סכום התביעה ב־28 מיליון שקל, אבל רשם בית המשפט העריך אותה ב־40 מיליון שקל.
שני וקלמן נימקו את בקשת העיקול בכך ש"יש ראיות מובהקות לכך שהחינוך העצמאי מצוי לכאורה בחובות כספיים עצומים אשר עשויים להביא ברמת סבירות גבוהה ביותר לכך שלא יוכל לשאת בתשלומים כלשהם". כמו כן, הם טוענים שהנכס שהם מבקשים לעקל - תלמוד תורה ברחוב אחיעזר 8 בבני ברק - לא אוזכר על ידי המשיב באף אחד מהדו"חות שהוגשו לרשם העמותות, וזאת "בניגוד לדין וככל הנראה מתוך ניסיון להסתירו ו/או להבריחו".
רשם בית הדין האזורי לעבודה בנימין טואף מסביר ש"הובאו ראיות לכאורה למצבו הכלכלי הרעוע של המשיב". טואף קובע כי "בהיעדר התחייבות מפורשת של גורם מוסמך במשרד האוצר שלפיה יכוסו הגירעונות המשמעותיים של המשיב מתקציב המדינה, מצאתי כי הימנעות ממתן צו העיקול המבוקש תציב את המבקשות והקבוצה המיוצגת על ידיהן בפני שוקת שבורה ככל שתוכרע התובענה הייצוגית לטובתן".