ובאופק-חדש?
גננות
אתחיל עם הגננות, שאצלן העסק פשוט יותר.
ההטבה של תוספת-אם אצל הגננות באופק-חדש היא תוספת שכר של 10% לאחוזי-המשרה. (ככה היה פעם לכל עובדות ההוראה בעולם-הישן)
כלומר גננת שעובדת 80% ויש לה משרת-אם, תקבל שכר של 90% משרה,
ואם היא עובדת 90% משרה, היא תקבל שכר של 100% משרה,
ואם בפועל היא עובדת 100% משרה, בזכות התוספת היא תקבל שכר של 110% משרה.
אצל מנהלות-גן יש נוהג, שהן עובדות 4.5 ימים בשבוע. כלומר לסירוגין שבוע אחד 4 ימים בשבוע ושבוע אחד 5. משום מה קורים לזה “משרת-אם”.
מדוע? כנראה כי 4.5 ימים מביא אותן ל-90% משרה ואז התוספת-אם מעלה אותן לשכר של 100%.
ומה הבעיה בזה? שיש מפקחות שמנצלות את בורותן של הגננות, ומציגות כאילו אין להן אפשרות חוקית לשבץ אותן ליותר מזה. וזה שטויות. אם מנהלת-גן מבחירתה, תעבוד כל שבוע 5 ימים, היא תגיע להיקף משרה של 100% משרה, ואז בזכות התוספת-אם היא תקבל שכר כאילו עבדה 110% משרה. ויש לא מעט שעושות את זה בפועל.
אז למה סתם להטעות?
אותה הטעייה מתרחשת גם אצל הגננות המשלימות. למשל, יכולה להיות גננת-משלימה, שעובדת 4.5 ימים בשבוע, המפקחת מספרת לה שיש לה “משרת-אם”, והגננת מבסוטה שכתוב לה בתלוש 90% משרה.
היא לא מבינה שהיא בעצם עובדת 80% משרה וה-10% הנוספים הם בזכות היותה אמא. יותר חמור מזה – היא לא מבינה שהיא היתה יכולה לעבוד 5 ימים שלמים, שזה 90% משרה, ולקבל משכורת של 100% משרה!
אז אני מקווה שפיזרתי את הערפל אצל הגננות.
ושאר עובדות-ההוראה באופק-חדש?
הסכם אופק-חדש הגדיר, שאת מקבלת שכר מסויים, ורשאית לעבוד שעתיים פחות, שעה פרונטלית אחת ושעת שהייה.
ניתן לזה כמה דוגמאות:
- מורה ביסודי שמלמדת בפועל 21 שעות שבועיות פרונטליות בכיתה. ללא המשרת-אם השכר שלה היה לפי 80.5% משרה. אבל התוספת-אם מוסיפה לה לשכר עוד שעתיים, ולכן היא תקבל בפועל שכר של 86.11% משרה.
- מטפלת ממקצועות-הבריאות שעובדת בחטיבת-ביניים 22 שעות פרונטלית בשבוע (אני יודע שהיא לא מלמדת פרונטלי בכיתה. מה אני אעשה שאלו ההגדרות הרשמיות…
) לפני התוספת-אם אחוזי-המשרה שלה הינם 94.44% משרה, אבל בזכות התוספת היא תקבל משכורת לפי 100% משרה.
- מורה בחטיבת-ביניים, שנכנסת בפועל ל-20 פרונטליות בכיתה בשבוע – ללא המשרת-אם אחוז המשרה שלה יהיה 83.33%, ובזכות התוספת היא תקבל שכר לפי 91% משרה. (נוספה לה גם עוד שעה פרטנית שהיא צריכה לעשות אותה בפועל)
אני חייב לציין שלא בכל המקרים אחוזי-המשרה יעלו לפי תוספת של שעתיים. לפעמים אחוזי-המשרה יעלו לפי 3 שעות, ואז יהיה צריך לבצע שעה נוספת (פרטני או שהייה). ולפעמים אחוזי-המשרה יעלו רק בשעה אחת, ובעצם אפשר יהיה לבצע פחות שעה שבועית אחת (פרטנית או שהייה). הכל לפי הטבלאות שנקבעו בהסכם אופק-חדש.
(נציין שבעבר היו מורות באופק שקיבלו תוספת-אם למרות ששובצו בפועל פחות מ-79% משרה באופק-חדש. פורמלית זו היתה טעות ומשרד-החינוך די הפסיק את החגיגה הזו.)