זה לא תכנית ברדיו זה היה דיון אתמול בכנסת במקביל לדיון בבגצ
הנה כל הפרטים מתוך אתר הכנסת
8 באפריל 2024, כ"ט באדר ב' תשפ"ד, בשעה 15:20
מבקר המדינה: פיקוח לקוי על מוסדות חינוך חרדיים; מנהלי המוסדות: "אנחנו מפוקחים יותר מכל גוף אחר"
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי: "המצב בו קיימים שני משרדי חינוך בישראל הוא אבסורד. מערכת החינוך החרדית פועלת כמעט ללא פיקוח ממשלתי"
נתוני משרד החינוך: 535,000 תלמידים חרדיים - 78 בתי ספר ו300 גנים תחת חינוך ממלכתי חרדי
הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי התכנסה היום לדיון בנוגע לפיקוח משרד החינוך על מוסדות החינוך החרדיים ברקע דו"ח דוח מבקר המדינה מ2020 70 ב' 'החינוך החרדי והפיקוח עליו'.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי: "תלמידי החינוך החרדי מהווים כ 30% מתלמידי מערכת החינוך העברי בישראל, ומספרם הולך וגדל בהתמדה. רובם המוחלט של מוסדות החינוך החרדיים, הנם בבעלות עמותות, ועובדי ההוראה מועסקים באמצעותן. בשנת 2014 הקים משרד החינוך את המחוז החרדי על מנת לקיים פיקוח נפרד ומותאם לחינוך החרדי. מספר כשלים עלו מהדו"ח: מבחני המיצ"ב מתקיימים רק בחלק קטן מבתי הספר וגם זה במתכונת חלקית, משרד החינוך לא קבע יעדים במבחני המיצ"ב במסגרות החרדיות ורוב מוסדות החינוך החרדים אינם מדווחים למשרד החינוך על מצבת עובדי ההוראה שלהם. אם זו היה חברה עסקית היו מפטרים אנשים כך. מכתב שכתב החשכ"ל מלמד כי תשלומי המשכורות ברשתות החרדיות באופן ידני וכל המיליונים המועברים מגיעים לחשבון המנהל וזה מזעזע. יש כיום בישראל שני משרדי חינוך וזהו מצב אבסורדי. אי אפשר לדעת איך החוב יכוסה בהתנהלות של רשתות החינוך המתנהלות כיום ללא פיקוח".
ליאורה שמעוני, מנהלת אגף במשרד מבקר המדינה הציגה מדוח מבקר המדינה משנת 2020 המצביע על פיקוח מוגבל על מערכת החינוך החרדית, המהווה כמעט שליש ממערכת החינוך בישראל. לדבריה, משרד החינוך אמור לפקח על היבטים פדגוגיים וכספיים במערכת החינוך החרדית, אך היכולת שלו לעשות זאת מוגבלת.
ח"כ משה קינלי טור פז: "מעבר לאי הוראת ליבה ואי חינוך לשירות, בשבועות האחרונים התחדש מכתב החשב שנכתב בעקבות בעקבות אזרח מודאג בשם קרויזר שהצביע על בעיה ברשתות החינוך העצמאי ומעיין החינוך שהם מתוקצבים בעוד 100% והיה אבסורד עם אופק חדש שתלמיד בחינוך החרדי יקבל יותר מהחינוך הכללי. הכניסו עוד ועוד מוסדות ללא ליב"ה שנכנסו לרשת בני יוסף כמו בחסידות גור ועוד. יש כאן מיליארדים ללא פיקוח. דרישתנו היא שהחשב הכללי ימלא את הדרישות שלו".
ח"כ יואב סגלוביץ: "הרבה מאוד מהתנהלות המשקית כיום היא ע"י עמותות ורשם העמותות הוא גוף מוגבל ביכולת הפיקוח".
ח"כ טלי גוטליב: "צורם לי לשמוע שעוברת כאן תחושה שיש פטרנליזם יתר על החינוך החרדי. יושבים פה במחשבה שילד חרדי לא מקבל את מה שמגיע לו. מבהירה פה ואומרת מכירה את החברה החרדית ולא נכון לחייב כלום. צריך שיהיה פיקוח אבל זה שאני לא אוחזת באותה תפיסה שלהם זה לא אומר כלום. צריכים לאפשר לחינוך החרדי את החינוך בתפיסותיו".
ח"כ אורית פרקש הכהן "הדיון לא נסוב על דרך החינוך החרדי אלא שיש אוכלוסייה שהולכת וגדלה ובה אין לילדים זכות בחירה למקצועות שיפרנסו את משפחתה. איפה הצטוונו לממן אוכלוסייה שגוזרים עליהם חיים של עוני?"
ח"כ מאיר כהן : "על המדינה לצפות את העתיד ולראות איזו מדינה אנחנו רוצים לראות כאן בעוד כמה שנים. משרד החינוך כשל בפיקוח על המוסדות האלו כישלון טוטאלי. צריך גם לדבר על הגזענות במערכת החינוך שכפופה למשרד החינוך - יום יום שנה אחר שנה יש גזענות. כשהעלתי הצעת חוק השוללת תקציבים למי שלא מקבל תלמידות, ש"ס הם אלו שיצאו מהמליאה".
ח"כ גלעד קריב "שר החינוך הביא הפקרות מוחלטת על החינוך החרדי. יש חלוקה ברורה והשר חיים ביטון הוא זה שקשור. הכל בחינוך החרדי זה ממלכתו. יש זירה חינוכית אקס טריטוריאלית שהיא לא נתפסת בכלל כחלק ממערכת החינוך. המחוז החרדי הוא שגרירות של הנציגות החרדית הפוליטית במשרד החינוך. מנהיגי הרשתות משתמשים בחרמות ונידויים לאותם הורים שרוצים ממ"ח ויוצאים כנגד מה שקורה במוסדות האלו".
חיים הלפרין, ממונה פרויקטור תגבור לימודי ליבה: "המחוז החרדי מבצע את תפקידו עפ"י חוק. המשרד אוכף את מה שנמצא בסמכויותיו לכפות גם על גופים שנמצאים בעמותות. מוסדות הפטור, המפקחים מגיעים ובודקים, מקבלים חוו"ד פדגוגית בהתאם לעמידה ביעדים. מוסדות הפטור הבינו שמצב חירום הוא חיוני, ולכן עשינו עבודה משותפת בנושא. ככל שיש תהליכים של בנית אמון, קורים דברים מעבר לצד הפורמלי החוקי בין הגוף האוכף לגופים הכפופים לו. כמעט שנתיים יש מנהל מחוז חרדי שעבר מכרז והוא כפוף למנכ"ל משרד החינוך. התחושה שסמכותו משפיעה. חשב משרד החינוך אינו מופקד על הרשתות. התהליכים של אכיפה ושמירה על כספי ציבור ותהליכים נכונים עובדים היטב. מעבר לכך שמבצעים את מה שהחוק מחייב, אנו בתהליכים עובדים על יציאת מכרז של ספרי לימוד חרדיים".
הלפרין ציין בדבריו כי כיום יש כיום יש 553 אלף תלמידים בחינוך החרדי ויש צמיחה מאוד משמעותית בכל הארץ של הממ"ח - 78 בתי ספר של הממ"ח בכל הארץ ומתוכם 12 בירושלים ו300 גני ילדים של הממ"ח.
מנהל ת"ת חכמת שלמה, הרב אברהם שלום פינזל: "חשבתי שבאתי לדיון ענייני אבל שמעתי את היו"ר אומר שהכספים נכנסים ישירות לחשבונו של המנהל וזהו דבר אבסורדי ושקרי. אין עוד מנהל במגזר הכללי שעובר ביקורות כמו מוסדות חרדיים - רשם העמותות ומשרד החינוך בודק אותנו בביקורות בלי סוף ועמוק. אם באמת היו דואגים פה לתלמידים ולעתיד המקצועות, היו נותנים אופק חדש גם במסגרות של הבנות. מוסדות הפטור מונים 64000 תלמידים - הפיקוח על מוסדות אלו הוא הדוק ביותר וכל חריגה מינימלית יש חסימה מיידית במשרד. למפקחים של משרד החינוך אין מה לבדוק אצלנו - זה מערכת חינוך שלא שובתת אף פעם, אין בה אלימות לא פיזית ולא מילולית ורגשית - מערכת חינוך היחידה שבה 45 דקות של שיעור זה אכן 45 דקות של שיעור כי אין סמארטפונים והתלמידים לא חשופים לתכנים פוגעניים".
הרב מרדכי יעקבזון, מנכ"ל איגוד מוסדות הפטור "נשמעו כאן בדיון המון דברים שאין להם כל אחיזה במציאות, כדגומא הסיפור של תקצוב כיתה לא תקנית - אין כל אפשרות למשרד החינוך לאשר חצי תקנים והמוסד הוא זה שסופג את זה על עצמו. אני מייצג את מוסדות הפטור ולא את הרשתות אבל כאחד שיש לו בנות הלומדות בחינוך עצמאי, חשוב לי לומר שהתנהלות של החינוך העצמאי הוא מאוד מקצועית.
לגבי הפיקוח, לפני 14 שנה היה מפקח אחד על כל מוסדות הפטור - היום יש המון מפקחים וזה תהליך גדילה שאי אפשר להתעלם ממנו. גם בנושא של הביקורת אני לא יודע אם יש מוסדות שעוברים פיקוח ברמה כזו: ביקורת של אגף השכר במשרד האוצר, משרד החינוך, רשם העמותות ועוד. אם מוסד שלא במכוון לא הגיש מסמך אחד בזמן, הוא יקבל חסימה מיידית של התקציב. יש אצלנו 800 מורים שלומדים לימודי הוראה למרות שמשרד החינוך כלל אינו מחייב זאת".