עוד פרטים מהדיון היום:
שופטי בג"ץ רות רונן, יחיאל כשר ועופר גרוסקופף טענו שאין צורך להוציא צו ביניים להקפאת התשלומים לרשתות החינוך, לאור תשובת המדינה שהודיעה כי לא תעביר כספים לרשתות עד להשלמת הבירור בטענות שהעלתה חדו"ש ובכלל זה התקנת תקנות. הרשתות ביקשו מבית המשפט שיקבע שהרפורמה חלה על עובדיהן כבר בשנה הזאת, מאחר והם כבר עובדים הלכה למעשה על פי תכנית "אופק חדש", אך השופטים לא נענו לבקשת הרשתות.
השופטת רונן אמרה בדיון כי אם הרשתות משלמות והמדינה תחליט שהרפורמה לא הייתה בתוקף הן לוקחות על עצמן את הסיכון שיידרשו לשלם למורים בלא שהרפורמה נכנסה לתוקף. "המשיבות צריכות לכלכל את צעדיהן כפי שהן רואות לנכון", אמרה השופטת, "ייתכן שהן ימצאו את עצמן בסיטואציה בעייתית. אם המדינה תחליט שהיא לא נותנת להם את הכספים הם יצטרכו לשקול מה עליהם לעשות."
"אני לא יודע מה עמדת המדינה", אמר בדיון השופט עופר גרוסקופף, "עמדת המדינה היא 'אני עדיין מגבשת את עמדתי'. קשה לנו להתקדם כל עוד אין עמדת מדינה".
עורכת הדין של עמותת חדו"ש, יפעת סולל, השיבה: "בגלל שאין תשובה אנחנו רוצים צו ביניים. יש פער בין התפיסה של המדינה והרשתות".
השופט גרוסקופף: "לא ברור מה תפקיד צו הביניים כי המדינה ממילא לא מעבירה תקציב לרשתות".
עו"ד סולל: מבחינת הרשתות יש התחייבות בגלל חוזר מנכ"ל ביולי. הם יוכלו לתבוע את המדינה בדיעבד.
השופטת רונן: "אבל זאת לא העתירה שלך".
עו"ד סולל: "השאלה אם החלטת הממשלה תקפה על הרשתות?"
השופט גרוסקופף: "אנחנו לא מתעסקים ברשתות, אנחנו מתעסקים במדינה. והמדינה אומרת, אנחנו צריכים להבין איך אנחנו מיישמים את החלטת הממשלה. זה לא תפקידנו להגיד למדינה משהו בשלב הזה. ברגע שתהיה עמדת מדינה על הסוגיה, אנחנו נתקדם."
עו"ד סולל: משרד החינוך מעביר מסר לרשתות שאופק חדש פועל.
השופט גרוסקופף: "הרשתות פועלות לפי איך שהן מפרשות. יכול להיות שהן מתאימות ויכול להיות שלא."
עו"ד סולל: "אנחנו מצפים לאמירה חד משמעית שהחלטת הממשלה לא נכנסה לתוקף החוזר הזה לא עומד לבד."
השופט גרוסקופף: "אני מבין מהמדינה שהיא לא מעבירה כסף . עד 21 במאי זה הדד ליין. השאלה מה יקרה אחרי זה".
עו"ד יאיר עשהאל, שמייצג את רשת החינוך החרדית 'מרכז החינוך העצמאי', אמר בדיון: ""התנהלות משרד החינוך היא כאילו אופק חדש זה דבר שקורה. מורים אומרים, אנחנו מופיעים במשרד החינוך למה שאני לא אקבל את השכר? בתי ספר כתובים שהם באופק חדש, ולדעת המשרד בשביל להוציא אותם צריך אישור מנכ"ל. זה אומר שהם במשרד החינוך, לא? אני מבין שהשכר בתשפ"ה לא ברור כי המדינה לא יודעת. אבל אני לא רוצה שהשכר בתשפ"ד ייפגע."
בדיון דיבר גם הרב יאיר אביצור, מנהל חטיבת הביניים 'נאות מרגלית' בפתח תקווה ששייכת לרשת מעיין החינוך התורני, שביקש להצטרף לעתירה. לדברי אביצור, "יש פה פספוס בהתנהלות שלי כמנהל בתוך בית ספר. כשאני מגייס עובדים אני מסתמך על מערכות משרד החינוך. כשאני מזמין את המורה הזה ואומר לו אתה תהיה מנהל מסתכמים על מערכות משרד החינוך. צירפתי את התקנות, שם מופיע אופק חדש.
אני כמנהל נכנס למערכות אופק חדש, אני לא סוגר על דעת עצמי כלום. אני סוגר על מערכות משרד החינוך. במערכות משרד החינוך כתוב תחילת רפורמה. זה לא אני סגרתי, זה משרד החינוך אומר לי, תסגור עם המורים. המורים כבר סוגרים עם משרד החינוך וכתוב להם שם אופק חדש. המצב היום שהעובדים עובדים באופק חדש לא מקבלים שכר. לא מאופק חדש, ולא מ'עולם חדש'. מורים רוצים לעזוב, לא רוצים ללמד. מורה שבא עם שיא המוטיבציה לא רוצה ללמד. הוא עובד עוד 10 שעות יותר משנה שעברה, איך נסיים כיתה?
"היום בגלל שיש אופק חדש אצלנו בבית הספר, גייסנו עובדים. ב'עולם ישן' (כך נקרא אופן ההעסקה של מורים בחינוך החרדי ובבתי ספר שלא הצטרפו לאופק חדש – מ"מ) 26% משרה. הפער הוא 80 שעות, הייתי צריך לגייס עובדים מבחוץ. אם תתקבל או לא תתקבל העתירה, אני לא מדבר על השנה, אני מדבר על שנה הבאה, עוד פעם נעמוד ב'לופ' על גיוס העובדים. אני לא יודע מי יישאר. הנושא של גיוס עובדים וגיוס העסקה, לא יכול להיות שבסוף שנה עובד לא יודע מה יהיה איתו וצריך לקבל ממני מכתב פיטורין אני עד אז לא יודע מה קורה."