סיפור בהמשכים הצעה לסדר

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
היום חשבתי מה אוכל לתרום לעולם - איזה מעשה טוב? נזכרתי בספר "הצעה לסדר" - שעשיתי הרבה טעויות בהפקה שלו.
כך שהוא לא הגיע למלוא הפוטנציאל שלו.
יש בו תוכן מעולה ומעניין.
כך שנראה לי שמדובר ברעיון ממש טוב לעלות כאן פעם בשבוע פרק מהספר.
מדובר בספר שכבר יצא לאור - כך שאם נראה לכם שהרעיון לא מוצלח - כיתבו לי במייל.

פרק 1

גלגלי הרכב השחור נעו באיטיות על האספלט האפור.

עיניו הקטנות של הנהג סקרו בעיון את ההתרחשות הסוערת במדרכה ממול. לרגע קט חש שמדובר בתעתוע ראיה. 'מה אני עושה כאן?' חלפה מחשבה מהירה במוחו, 'רק חסר לי שאחד השוטרים יתיז לכיווני גז מדמיע או מכל-מה-שהם מתיזים שם'.

הוא לא פחדן, ובתור איש ביטחון לשעבר הכיר את התחום, למרות זאת חשב לעצמו שעדיף היה לו להמשיך בעבודת הצללים ולהשאיר את הפעילות בשטח לשותפו, המנוע העומד מאחורי כל הפעילות הסודית שלהם. רק מה לעשות שדווקא הבוקר נקרא הלה לבצע שליחות דחופה אל מחוץ לעיר, והוא הזעיק אותו לבוא לכאן בבהילות, תוך כדי מתן הבטחה שיקבל ממנו הוראות מפורטות בהמשך. 'יש כאן הזדמנות פז למצוא את הפרטנר שחיפשנו לתפקיד', אמר לו, ולא צריך היה לפרט יותר.

למצוא כאן את המיועד לתפקיד הגדול? איזה כיוון חשיבה מעניין! עוזיהו סקר את אנשי הביטחון והמשטרה, את עובדי העיריה, את הדחפור הגדול, את האנשים הנסערים. בלגן שלם של רצונות, בכיות, דחיפות; מהומה – שזלגה לה לאיטה אל הכביש הרחב.

"אני כאן", דיווח בקול יבש לדיבורית, "כמו שאמרת יש פה מהומה רצינית".

קולו של השותף, עוצמתי ומלא נוכחות, מילא את הרכב הקטן.

"טוב מאוד. שלח לי הסרטה מהאירוע, תקפיד לצלם בעיקר את הצופים, בבקשה".


נתנאל הלל זירז את צעדיו, כמעט רץ. מסביבו נשמע השקט כמו בליל של צעקות והוא חש שאינו שולט בעצמו.

היום היה מתיש, וחלף עליו כמו מתוך חלום. מתי לאחרונה היה לו חלום טוב?

הוא עמד למספר רגעים ליד הספסל החדש שהעירייה בנתה לא מכבר בקצה השכונה. ספסל אבן יציב, לבן, שעל רקע החושך נצבע בצבע אגדי של אור פנס רחוב. 'לספסל הזה יש אישור', חלף הרהור אירוני במוחו. חש כמיהה באותם רגעים ארוכים למעט תחושה של יציבות. בלי לחשוב קרס על פני הספסל, נותן למאורעות היום לחלוף מול עיניו.

אדון מאיר בר, האיש הטוב והחביב עומד מול אנשי החוק, מנופף עם מקל ההליכה שלו, צועק בקול צרוד.

לובשי המדים משדרים התעלמות והחלטיות, דוחפים אותו, נותנים לדחפורי ההריסה לעבוד. שכנים ניגשים למאיר, מעודדים אותו. בנו של מאיר, אודי, חיוור פנים, זקנו האדום פרוע ובגדיו מאובקים. הוא מנסה לדבר, להסביר, קולו הנמוך נבלע בהד הרעש. איש אינו מתייחס אליו.

מאיר הקשיש ניגש להגן בגופו על העמל של חייו. לובש מדים גבה-קומה תופס אותו כאילו היה עבריין, בועט בו, מזיז אותו, השכנים מנסים להתערב, נדחפים בגסות אטומה.

מאיר נופל, בנו נחפז להרים אותו, הפגנה קטנה, ספונטנית, נוצרת ברחוב, משטרה באה, ומתחילה חגיגה לא חגיגית. נתנאל הלל לא שם לב לעצמו בתוך כל ההתרחשויות. הוא לא ידע שחיוורון עז כיסה את פניו. הוא כן הבחין במחשבות שרצו והתרוצצו במוחו: "רשעים, ארורים, טיפשים, אכזרים", אילו יכול היה, היה מתנפל על לובשי המדים ומכה אותם, בועט בהם, צורח עליהם.

הוא לא יכול. הוא לבד, הם רבים. החוק נמצא לצידם, לצידו נמצא הרצון לצדק. והצדק לא קיים כנראה בלקסיקון של האנשים הללו, או שמא של שולחיהם.

כעת, בעודו יושב על הספסל בחושך הרגוע של הלילה מנסה מוחו לעבד את החוויות שעבר.

מה הוא רוצה, בעצם? אדון מאיר בר בנה בלי אישור את יחידת הנופש. נתנאל הלל שומע עדיין את הד טענותיו: "את כל החסכונות שלי שצברתי כל ימי חיי בעבודה קשה השקעתי בנכס. איך אתם מעיזים להרוס לי אותו?"

ליבו של נתנאל הלל נחמץ. מאיר יצא מהמקום כפוף ומובס, נתמך בידי שכנים טובים.

וההבדל בין השכנים המתחשבים לבין המבע האטום של לובשי המדים זעק והבהב מול עיניו של נתנאל הלל.

מישהו צריך לתת את הדעת למתרחש. אילו היו אנשי החוק בעלי יראת אלוקים הכל היה פשוט יותר. או שמא גם אם יראת שמים זו דרישה נשגבה מידי, אז לפחות לו היתה להם אהבת אדם.

כן כן, אילו היו לומדים מוסר פעם ביום, איזה שיעור קטן, הם היו פשוט אנושיים יותר.

הממסד הזה, המדינה הזו, חייבים שינוי דחוף. ואם אף אחד לא מבין שצריך לחולל שינוי כי כל אחד שקוע בעולמו, יבוא הוא, נתנאל הלל, ויעשה שינוי.

הרצון לחולל מהפך מפתיע את נתנאל הלל, הוא מנסה להירגע. מה כבר יכול הוא, בחור חרדי סטנדרטי, לעשות?

אולי יעמוד בצומת עם שלט בו כתוב "די לאלימות המשטרה?" מקסימום יבואו מספר פעילים אוהבי אדם וחופש ויעמדו לצידו. חיוך מריר הופיע על פניו בעודו עושה את דרכו חזרה לבית.


בבוקר העולם נראה שונה. מואר, שטוף אור ומסביר פנים.

נתנאל הלל שב מהתפילה לאיטו, מביט אל הריסות המבנה שלא פונו עדיין. איך שהוא מבין, אדון מאיר יאלץ לשלם על הפינוי. שוב התחושה החמוצה הזו המלווה בחוסר אונים משווע.

כשנכנס לבניין, צדה את עיניו כתובת קיר ליד הדלת של משפחת דובין: "מלשין". הוא עמד מספר רגעים ובחן את הכיתוב. כתב יד רועד, עצבני.

"הם חושבים שהם צודקים", קול נעים נשמע לידו. נתנאל הלל הפנה את ראשו, איציק דובין. "לא אכפת להם שיחידת הנופש שהם בנו הסתירה לי את השמש, שכל החלונות של הסלון בביתי פונים לקיר כעור. לא אכפת להם שהנופשים משמיעים רעש של מוזיקה שבחיים לא ארצה לשמוע, הם רואים רק את עצמם".

נתנאל הלל שתק.

"אדם לא יכול לבנות בלי לשאול שכנים בלי אישורים ולצפות שכולם יסכימו איתו, צריך צדק בעולם", אמר אדון דובין.

ונתנאל הלל הנהן קלושות, מלמל מילת הזדהות, ועלה אל ביתו אפוף מחשבות.

כמו בכל דבר, גם כעת כשעמד מול שתי דעות היה בטוח ששניהם צודקים במידה שווה. מה שהחזיר אותו שוב להתנהגות המשטרה.

האם גם הם צודקים? הם עשו את תפקידם, צריך סדר במדינה, בחברה, בבית, בכל מקום.

כל היום הוא הלך עם מחשבות. כולם צודקים, גם הוא.

מישהו צריך לקחת את ה'כולם צודקים' הזה, ולעשות אתו משהו. השוטרים יכולים להיות סמכותיים ומתחשבים בעת ובעונה אחת, אדון מאיר יכול לבנות ולהרוויח עם התחשבות בשכנים, אדון דובין צריך ל... להתחשב?

נתנאל הלל חש שהמחשבות מעייפות אותו במידה ניכרת. הוא נכנס לחדרו וכתב על דף מזדמן, "אני באמת לא יודע. אני רוצה לעשות שינוי. ויודע שאני לא יכול".

נכנס למיטה בבגדיו ועצם את עיניו. מנסה לא לחשוב על כלום. הוא לא מתקן העולם, נקודה. אף אחד לא מינה אותו לתפקיד הזה בינתיים.

בחיוך נינוח משהו הצליח להירדם לתנומה קצרה, וכך אמו ראתה אותו, בשעה שבאה להודיע לו ש"מלכה התקשר וביקש שמחר תבוא לעזור לו בשליחויות". נתנאל הלל הנהן קלות, כמתוך שינה, חולם על מלכה סוחב ארגזים כבדים, הוא עוזר לו, הם בונים עם הארגזים יחידת נופש חדשה למאיר בר ולאיציק דובין, במשותף.


בוקר אפרפר ניבט קלושות מבעד לתריסים המוגפים למחצה של משרד השגרירות הצנוע בלב הוואנה.

ג'ימי רייס קרא ברפרוף את התזכירים שהגיעו בסוף-שבוע בו נעדר ממשרדו. המסמכים היו רגילים, הוראות משמימות שתויקו בקפדנות. שונה מהם היה גזיר עיתון שהוצמד לאחד התזכירים. ג'ימי חש כיצד הוא נדרך, חושיו אותתו לו שמדובר במסר חריג. הימצאותה של ההודעה החדשותית היתה שונה, ואפילו משונה.

עיניו חלפו במהירות על פני השורות. "תסמונת הוואנה מכה שוב, הפעם בלב ספרד. די להביט בתסמינים המוזרים המכים שוב את הדיפלומטים האמריקאים כדי להבין את גודל התעלומה. האם מדובר שוב באותו נשק קולי מסתורי? חוקרים אמריקנים מתקשים להשיב על שאלה זו."

ג'ימי חש כיצד זיעה קרה מציפה את מצחו ככל שהמשיך לעיין בהודעה, מסתבר שיש למסתורין כח לזרוע פחד וחשש. הוא נשם עמוקות, מנסה לקרוא בנחת, להשליט את השכל הקר על הרגש החמקמק.

נשק קולי. אין זה סוד שהדיפלומטים הראשונים שחוו את השפעותיו המסתוריות של הנשק היו עובדי השגרירות האמריקאית בקובה. בהתחלה חשבו שמדובר בתלונות סתמיות של עובדים שלא חשו בטוב, אך עם התגברות זרם התלונות מצד העובדים שסיפרו שלפני הופעת התסמינים חלקם שמעו קול רחש דק שנשמע כמו קולו של צרצר, קמה ההשערה שיתכן שמדובר בנשק קולי מסוג בלתי מוכר. יתכן, שיערו החוקרים, שבדרך כלשהי הפעלת הנשק המסתורי היא על ידי השמעת קול שלא נקלט באוזן האנושית בדרכים רגילות, והוא זה שאחראי באופן בלתי מובן לפגיעה בדיפלומטים האמריקאים.

הדיווחים שהגיעו על תוצאות הנשק המסתורי כללו שורה של תסמינים: כאבי ראש, בחילות, בעיות שינה, סחרחורות, קשיי שמיעה, טשטוש ראייה ועוד. בדיקה של החולים הובילה את רופאיהם למסקנה שהם סובלים מפגיעה מוחית רחבה.

ואכן, בעקבות תלונות שהגיעו מאת רבים מהנפגעים שדיווחו גם על רעש מוזר צורמני שהגיע עם התסמינים או בסמוך להם, הגיעו החוקרים להשערה שמדובר בנשק קולי, מסתורי, המשמש את הממשל הקובני נגד האמריקאים.

התהיות היו רבות, האם מדובר בנשק קולי בלתי מוכר, המשמיע קולות שהאוזן האנושית מתקשה לתפוס? ואולי בלוחמה רדיו-אקטיבית? בלא תשובה ברורה, הממשל האמריקאי צמצם את סגל העובדים בשגרירות ואף גירש מספר דיפלומטים קובניים כתגובה.

לשורת התסמינים קראו "תסמונת הוואנה".

ג'ימי מיהר להתיישב, מנסה להרגע. הוא עבר שוב על הידיעה, זכרונו אותת שכבר קרא את הידיעה הזו בעבר. עיניו הביטו אל תחתית הדף, תאריך העיתון לקח אותו חצי שנה קודם.

מדוע לצרף לתזכיר עדכני ידיעה חדשותית ישנה? האם מישהו מנסה לאיים על עובדי השגרירות האמריקאית בקובה? אם אכן מדובר באיום, הוא היה מצפה לדרכים יצירתיות יותר מאשר כתבה מעיתון ישן.

הוא מיהר לכיוון הדלת, סוגר אותה בקפידה, מה שבטוח בטוח. אחר כך הגיף את התריס, וניגש לעיין שוב בתזכיר - תוך כדי חשיבה מאומצת. האפשרות שמדובר ברצון לאיים בדרך זו על הדיפלומטים האמריקאים הורדה עד מהרה מעל הפרק, נותרה רק ההשערה שמדובר באמירה כלשהי, רמז שעליו לפענח.

הוא הפך את העיתון, תר אחר רמז שיוכל לשפוך אור על התעלומה. לאחר חיפוש קצר מצא את מבוקשו: הספרה 5 נכתבה בצד הדף, בעט שחור שהתמזג היטב עם הכתבה.

חמש, חמש, מה זה אומר? אולי ינסה לצרף כל מילה חמישית?

בתחושת הרפתקנות קלה, תוך כדי שהוא אומר לעצמו שהוא כשרון בלשי מבוזבז, ניסה ג'ימי לכתוב כל מילה חמישית בכתבה, אך לא גילה דבר.

בייאוש מה הניח את התזכיר בצד, בעודו מבטיח לעצמו שישוב אליו בהמשך. אם יש כאן רמזים, האדם ששלח אותם יאלץ לחשוב כיצד להעביר לו אותם בצורה ישירה יותר.

בשעה אחת בצהריים נשמעה נקישה על דלת המשרד ורולנד מזכיר השגרירות נכנס עם מגש פיצה, "החלטת לפנק את עצמך?" שאל בחיוך.

"אני? מה פרוש?", אמר ג'ימי במבט תוהה.

"לא הזמנת פיצה?"

"אין לי זמן לעצמי, רולנד", השמיע ג'ימי אנחה, "איך הגעת למסקנה שאני הזמנתי?"

"אוקי, השליח אמר שזה עבורך". רולנד הניח את המגש על שולחן העץ.

ג'ימי ביקש ממנו לקחת את המגש למטבח ושהוא מוזמן לאכול ממנו בעצמו.

רולנד נכנס שוב כעבור רגע, המגש שוב בידיו.

"כן, רולנד, אני עסוק כרגע, לא הבנת שהמגש צריך להיות במטבח?"

"הבנתי ג'ימי היטב את הוראתך, רק שיש כאן משהו מוזר".

"טונה במקום גבינה? סיגר קובני במקום פטריות?" התבדח ג'ימי והתרומם ממקומו, ניגש אל מגש הפיצה.

"חמשה משולשים? השליח לקח שלושה?" התלוצץ ג'ימי לאחר ששלח מבט קל אל המגש, "עזוב, בסך הכל פיצה. תניח במטבח ואם לא בא לך לאכול אבין אותך. באמת משונה הסיפור הזה".

רק לאחר שרולנד יצא ממשרדו, חש ג'ימי כיצד הזיכרון מציף את מוחו. חמש! חמישה משולשים!

המספר הזה רודף אחריו היום.

"רולנד, חזור הנה עם המגש בבקשה", אמר בקול רם, "מיד! ואל תאכל את הפיצה, אני צריך לראות משהו".

רולנד המופתע שב על עקבותיו, "החלטת שאתה כן רעב?" שאל בקול מתגרה.

סבר פניו של ג'ימי נותר רציני, "אנא השאר כאן את המגש וצא מהחדר, אני צריך לבדוק משהו. וקח לך שני משולשים", הוסיף בנדיבות, שולף שני משולשים מהמגש ומניח אותם על גבי צלחת קרטון שהיתה במשרדו.

את מפיות הנייר שבאו יחד עם הפיצה הוא צריך לבדוק, כמו את יתר המגש.
 

לוצ'י

משתמש מקצוען
כתיבה ספרותית
יוצרי ai
מהמם ממש!!
הכתיבה שלך שואבת ומסקרנת.
מחכה להמשך!
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 2


נוכחותו של שוקי מלכה תופסת את כל מרחב הראיה ברכב. ראשו כמעט נוגע בתקרת המכונית, וההגה אחוז בידיו כמו הגה צעצוע. הוא עצמו נהג מיומן ואחראי, עיניו משוטטות לכל כיוון, קולטות בו זמנית את כל נתוני הכביש. מבט קטן לספסל האחורי מוכיח לנתנאל הלל שהארגזים קטנים יותר ממה שראה בחלום. מזכירים לו שחלומות חסרי פרופורציה.

"תפסיק לסגור ולפתוח את חגורת הבטיחות, נתנאל הלל".

"להשאיר פתוח?"

"סגור כמובן".

"אתה מכיר אותי, שוקי. לא מסוגל לחוש מוגבל".

"למען ביטחונך עשה זאת, אם לא למען השוטרים הרבים שמחפשים אנשים כמוך".

שוטרים! נתנאל הלל הרצין באחת, נזכר בבלגן שהיה להם אתמול בשכונה. הוא עוצם את עיניו לשבריר שניה, מאזין לרדיו שברקע. השדרן דיבר והסביר על חילוקי הדעות בכנסת. קולות ויכוח נשמעו מידי פעם, ממחישים את הוויכוחים הסוערים בבית המחוקקים. מלכה סגר את הרדיו בלחיצת כפתור.

"ההתנהלות במדינה הופכת להזויה יותר ויותר, נתנאל הלל. נמאס כבר", רטן, "שבוע שעבר נכנסתי למחסן, אתה שומע? כל החבר'ה המתנדבים הלכו, צחקו, דיברו, ישבו בחצר עם נרגילה. למה אתה לא בא לשם באמת?"

נתנאל הלל משך בכתפיו.

"אז אתה שומע? היה שם בלגן. חבילות הסתובבו, מזגנים פעלו על קור אימים, קרשים זרוקים, אפילו סולם אחד היה מונח לאורך, מפריע לעבור. לאף אחד לא היה איכפת".

"וואו".

"הסתכלתי על החבר'ה הנחמדים. היה שם את זה הגבוה שחשב שהוא בחדר כושר, ואת ההוא שרקד לקול צלילי המוזיקה שעלו ממערכת הגברה, באותו רגע לא היה משנה לי מי יסדר, העיקר שיהיה סדר. אתה מבין? ואז חשבתי לעצמי עד כמה הבלגן במחסן מזכיר לי את הבלגן שיש בעולם.

פתאום הבנתי שגם ה' רוצה שיהיה סוף סוף סדר – ולא משנה לו מי יעשה את הסדר הזה. אנשים חושבים: מי אני? למה אני? מתוך עצלות או מתוך ענווה. ואז הבנתי באותו רגע שלבורא לא משנה בכלל מי אתה, מה אתה, אם קוראים לך נתנאל הלל או שוקי. קדימה, תעשה, תפעל, תסדר".

נתנאל הלל הסיר מעליו את חגורת הבטיחות, שיחרר את עצמו, נושם עמוקות. "כיוון חשיבה מקורי. גם אני חשבתי אתמול כמה בא לי לשנות דברים בעולם. רק שאני לא יכול לעשות כלום, כידוע לך".

"אתה מוזמן לשים חגורת בטיחות, זה ראשית כל. אני פשוט אעצור בצד ואתה תאלץ לשוב באוטובוס לבית".

"יש לך חבילות".

"אסתדר, אקח מישהו אחר".

נתנאל הלל שלף מארנקו טופס קופת חולים, "יש לי אישור מהפסיכיאטר, גם הוא הבין שאני לא יכול".

מלכה העיף מבט אל המכתב, "הלכת לפסיכיאטר בשביל זה?" בקולו אי אמון מהול בתדהמה. הוא עצר את הרכב לרגע, מכוניות צפרו והוא מיהר להתניע שוב.

"כן. אני לא חושב שאני צריך להתבייש בבעיות שלי".

"יפה. בכל זאת תחזיק את החגורה ככה, כאילו אתה חגור, אתה יודע, משטרה ופסיכיאטריה הם שני תחומים נפרדים".

נתנאל הלל צחק.

"אז איפה היינו? אה, כן. שכל אחד יכול לשנות את העולם".

"סדר בעולם זה לא כמו סדר במחסנים שלך שוקי ואני בכל מקרה חושב שעדיף לחכות למשיח". אמר נתנאל הלל, "אין סיכוי שמשהו יזוז במדינה הזו, הכל מכור מראש".

מלכה כאילו לא שמע את תגובתו, "זה כל כך לא משנה לאלוקים מי יעשה סדר", שב ואמר, "אפילו המנהיגים מהתורה לא באו מהממסד הרגיל. משה רבנו היה בן בית אצל פרעה, כבד פה וכבד לשון".

"הוא היה בנו של עמרם".

"נכון, כמובן, לא חשבת שהבן של פרעה יוציא אותנו ממצרים", אמר מלכה, והוסיף, "דוד המלך היה כידוע בשולי החברה לפני שנמשח בידי שמואל הנביא למלך, שאול המלך היה נחבא אל הכלים, אונקלוס היה גר וזכה לתרגם את התורה לארמית".

"ורבי עקיבא".

"נכון, רבי עקיבא. אני חושב שדווקא במקום בו אתה מבין שאתה שונה, משם אתה מרגיש שאין לך מה להפסיד, ואז אתה מתפתח בדרך משלך. כשה' אמר 'אל תגעו במשיחי' הוא אומר שכל עם ישראל הם משיחים של ה' יתברך".

"אוקי. מחר נלך לכנסת עם שופרות ונכריז שכל חבר כנסת הוא משיח?"

מלכה חייך. "האמת שהיום אתה נכנס לכנסת, ובלי שופר. יש לי חבילה לתת לחבר הכנסת חליל חסן".

שוטר אותת להם לעצור. הוא היה קשוח ועצבני, האישור הפסיכיאטרי לא עניין אותו כהוא זה, "גם אני יכול להדפיס במדפסת אישור שאני נכה, נתנאל הלל גרץ", אמר בעודו מגיש את הדו"ח בתנועה רחבה של ניצחון, לא מתייחס לתחנוניו של נתנאל הלל.

נתנאל הלל ניסה לראות מהבעת פניו של מלכה מה הוא חושב עליו, אך מלכה נותר רציני ואדיש. נוהג בכובד ראש ואפילו לא מעיר לו פעם נוספת לחגור חגורת בטיחות.

רק חיוך קטן הופיע על פניו כששמע את ה'קליק' מכיוונו של נתנאל הלל.


זו פעם ראשונה שהוא רואה את משכן הכנסת מקרוב. חבר הכנסת חליל חסן קיבל את החבילה בחיוך רחב של תודה, נתנאל הלל השתהה מעט, בתוך ליבו קיווה שהאיש יפתח לידו את הארגז שהיה קל להפתיע, וכך יוכל לראות את תוכנו, אך לאכזבתו הח"כ הניח את הארגז בצד בעודו נפרד ממנו בברכות לבביות לרוב.

נתנאל הלל יצא מחוץ ללשכה בצעד איטי, בוחן את המסדרון בעניין רב, ומחשב את צעדיו.

הוא יכול ללכת לכיוון המליאה, או סתם לסייר ברחבי הכנסת. לאחר כל התשאול והתחקיר שעבר כדי לזכות לאישור מצד אנשי משמר הכנסת להכנס פנימה, יהיה זה בזבוז לצאת מכאן כל כך מהר.

הוא צעד בנחת בעודו שולף את הסלולרי מכיסו, "שוקי, איפה אתה? אני מתעכב כאן עוד קצת".

"שיערתי לעצמי שתרצה להישאר כדי להתרשם מהכנסת", אמר לו מלכה בקול מהיר, "כך שנסעתי הלאה, לכתובות הבאות. כשתרצה לחזור תיתן לי התראה לפחות חצי שעה קודם".

"מי יעזור לך עם החבילות?"

"הסתדרתי, זה בסדר". שוקי נדיב וגם יודע לתכנן צעדים קדימה. נתנאל הלל הודה לו והטמין את הטלפון בכיסו.

ליד המדרגות סמוך למליאה עמד בחור גבה קומה וסקר אותו קצרות.

"לאן?"

"אני סתם מטייל כאן. מי אתה?"

"קוראים לי יוגב, מאבטח".

"אוקי, אתה מרשה לי לראות את המליאה?"

"לא עכשיו, לא מקרוב, אתה יכול ללכת ליציע הציבור ולצפות משם".

"טוב, תוכל להסביר לי איפה זה יציע הציבור?"

"אלווה אותך לשם", אמר המאבטח.

רגע לפני שנתנאל הלל נכנס פנימה, הוא ראה שמלווהו רוצה לומר לו משהו. הוא נותר לעמוד לראות אם אכן יש לו מה לומר, וכך זכה לשמוע ממנו את השאלה הנדושה ביותר שאפשר לשאול בחור חרדי כמוהו, שזו לו פעם ראשונה בכנסת: "תגיד לי, למה אתם לא עושים צבא?"

נתנאל הלל הביט אל ראשו הגלוי. "צבא?" שאל, חושב בליבו מאיפה נפל עליו הסיפור הזה עכשיו, "למה אתה שואל? אתה עשית צבא?" הוסיף לשאול, מנסה לסדר את המחשבות לנוכח השאלה המפתיעה.

"כן, בטח. עשיתי שירות קרבי".

צעיר נוסף, על ראשו מונחת כיפה סרוגה קטנה, עמד לצד פתח היציע. נתנאל הלל הבחין שחולצתו זהה לחולצה של מלווהו והבין שאף הוא מאבטח. "עזוב, יוגב. מה 'כפת לך, הם לומדים תורה", הוא התערב במפתיע.

נתנאל הלל הביט אליהם, מנסה להבין מה הם רוצים ממנו בדיוק, וגיחך בליבו לנוכח הסיטואציה המפתיעה. חילוני, דתי וחרדי עומדים ומדברים על הצבא במשכן הכנסת. לאחר רגע חש כיצד הכעס מטפס בתוכו לאיטו, לצד פליאה על עצמו. למה הוא כועס?

הוא כועס כי בדיוק לאחרונה האזין להרצאות בנושא הזה. יש לו כל כך הרבה מה לענות. המון. הוא יודע כל כך הרבה דברים שיכולים לפתור הרבה תהיות לצעירים הללו, המולעטים בטענות כלפי הציבור ממנו הוא מגיע. ומרוב שהוא עסק ובחש בנושא הוא חש שזה קצה הגבול. די כבר, נמאס.

"סתם שאלתי דותן. אני רוצה לדעת מה יש לו לומר, אני נקרעתי בצבא, מפקדים קשוחים משמעת מטורפת וכל השאר". אמר יוגב "למה שהם לא יתרמו למדינה?".

"עזוב, נראה אותך משקיע בתורה כמוהם, תכבד. חוץ מזה שאתה יודע שהצבא לא מתאים לאורח החיים שלהם".

נתנאל הלל חש כיצד הכעס גורם לו ליישר את כתפיו במחאה שקטה, עיני הדבש שלו הפכו לאפורות, כמו בכל פעם שסערת רגשות פקדה אותו. הוא ניסה לומר לעצמו להירגע וסידר את מחשבותיו המתרוצצות במהירות.

"יכולתי להסביר לכם שלימוד התורה מגן על העולם". אמר, "זה כתוב בתורה – באותה תורה שמקנה לנו את הזכות על הארץ הזו. אני יכול להסביר לכם שהעולם עומד על התורה", הוא שאף אויר לרגע, "ואני יכול לומר שאם המנהיגים של המדינה החליטו שחובה ללכת לצבא, וזה יהיה כור היתוך להכנס לחברה הישראלית – רק שההחלטה הזו לא מחייבת אותי, כי אני לא כפוף למנהיגים חילוניים, אלא לדעת גדולי התורה".

הם שתקו, מנסים לעכל את דבריו ויותר את זעמו שבצבץ בין המילים שאמר. שתיקתם נתנה לו עוז להמשיך, "אבל אני רוצה לומר לכם שאני יודע שגם אם היינו הולכים לצבא, גם אילו היינו משתלבים בשוק העבודה באופן מלא, גם אם לא היו לכם סיבות לטענות כלפינו עדיין הייתם מרגישים שאנחנו לא בסדר, וזה נובע מהשנאה שלכם כלפי לומדי התורה. חז"ל כבר הגדירו את היחס הזה בתור 'שנאת עמי הארץ לתלמידי חכמים'. אתם פשוט מרגישים שאנחנו נעלים ממכם. אתם לא מסוגלים לראות אנשים שאין להם מסכים והם מאושרים וטוב להם בחיים של הסתפקות במועט. קשה לכם לעכל את העובדה שאנחנו לא חיים את התרבות המערבית ויש לנו חיים מספקים אפילו יותר ממכם. אתם מתוסכלים כי אתם לא יכולים או לא מסוגלים או פשוט הייעוד שלכם בעולם שונה.

אתם מרגישים שאנחנו מתנשאים מעליכם כי המוסר של התורה הופך אותנו לנעלים יותר. קשה לכם להבין איך אנחנו מצליחים לשמור ולקיים את המצוות. זה פשוט לא נקלט לכם במוח שיש אנשים שלא רצים אחרי כל ההבל של העולם הזה ובוחרים בחיים של רוח. אתם... אתם חיים בדרך אחרת, ופשוט לא מוכנים לקבל את זה שיש אנשים שונים ממכם. אתם מפרשים אותנו מתוך נקודת מבט מערבית נלוזה". הוא שתק, חש שהנאום גזל ממנו את כל האנרגיות שלו.

"אתה בא לומר שאנשים שונאים ובאים בטענות לאחרים כי הם מרגישים שהם נעלים מהם?" דותן היה מהיר מחשבה.

נתנאל הלל בחן את הדברים, "יתכן", אמר כעבור רגע, "אני ציטטתי את דברי חז"ל, אפשר לפרש את זה ככה".

"שנאה בין מגזרים נובעת מקנאה? מתוך נחיתות? כי מגזר אחד חושב שהשני טוב יותר?" התעניין יוגב.

"אולי".

"אז איזה מגזר אתם שונאים?" שאל דותן.

אופס. שאלה מעניינת. נתנאל הלל שתק. "אתם מודים שאתם שונאים אותנו?" שאל לבסוף.

"עזוב, סתם גלשנו לשיחה פילוסופית. תכנס ליציע ותראה את השנאה שיש בכנסת, הכל בסדר", יוגב טפח לו על השכם, והלך לדרכו.

נתנאל הלל רצה להכנס ליציע, אך קולו של דותן רדף אחריו, "אנחנו שונים, בורא עולם רוצה שנהיה שונים, אם הוא לא היה רוצה בכך הוא היה פשוט גורם לנו להיות זהים", אמר הבחור בעל הכיפה הסרוגה, "יש בינינו חומות. כל אחד חי בצורה שונה. אתם מקפידים על שמירת ההלכה בצורה המהודרת ביותר, אנחנו נותנים במה יותר לתמונה הכללית. מעניין אם אפשר לשלב".

נתנאל הלל סקר אותו קלות, בהפתעה. "אני לא חסיד של גבולות", אמר לאחר רגע של מחשבה, "אבל יש גבולות שאני יודע שלא ארצה לעבור, ואלו גבולות ההלכה. אני חושב שכשדוד המלך אמר בתהילים 'השם גבולך שלום' הוא פשוט הביא מציאות אחרת של גבול ידידותי, כזה ששומר על הבידול שלך תוך כדי שאתה חי עם האחר בשלום".

"וואו, יפה. איך קוראים לך?"

השאלה הגיעה משני אנשים בו זמנית. דותן המאבטח ואדם בעל חזות חרדית שהבחין בחילופי הדברים ונעצר להקשיב, עוקב בעניין אחרי הדברים.

"קוראים לי נתנאל הלל גרץ".

האיש, ממוצע קומה בעל זקן קטן ועיניים מחייכות אמר לו, "שמי מוטי מאירי ואני עוזרו האישי של חבר הכנסת צביאלי ויד ימינו כאן בכנסת, הייתי שמח שתבוא עמי ללשכה של צביאלי, יש לי הצעה מעניינת עבורך".

באותו היום לא נכנס נתנאל הלל ליציע הציבור, ולא ראה את הנבחרים במליאה, הוא כן נכנס ללשכה של צביאלי, ולצד המחמאות שקיבל על הדברים שאמר, קיבל גם הצעת עבודה מעניינת.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 3

כפי שחשב, על מפית הנייר נכתבו מספר מילים, ג'ימי חש כיצד דריכות ועניין גורמים לאדרנלין לזרום בגופו.

"אני עובד ביטחון בהוואנה, ורוצה לעבור לארצות הברית. אם יש לך אפשרות לסייע לי אשמח להיפגש אתך ליד הבית הישן של דון פרדיננד בדרום העיר, היום בשבע. המספר הזה ישמש אותך בהמשך לצורך קוד זיהוי".

עיניו של ג'ימי עברו מספר פעמים נוספות על השורות, המספר הזה? הכוונה למספר חמש? או למספר שבע?

הוא שלל עד מהרה את המחשבה שמדובר במלכודת, נותר לו רק לחשוב איך להגיע לבית העתיק שהשלט הקבוע לצדו מספר את סיפורו של דון פרדיננד.

ג'ימי מכיר את ההיסטוריה של קובה, שהיתה בעבר הרחוק ארצם של האינדיאנים וידועה בתור אחת מהארצות הראשונות שגילה קולומבוס כשיצא למסעו המפורסם במהלכו מצא את אמריקה. ראשוני המתיישבים, ואלו שצאצאיהם הינם חלק מאזרחי קובה כיום, הם מהגרים שבאו לקובה מספרד, השתלטו על הילידים תושבי המקום ולקחו את השלטון לידיהם. מאוחר יותר היגרו הנה אנשים מארצות נוספות. כל קבוצה עם סיפורה.

אופן השלטון בקובה ידע שינויים רבים מאז פלשו למקום אזרחים מספרד. תחילה המקום נשלט בידי רודנים שהצליחו לצבור עבדים ורכוש רב, התנהלות שהובילה למרד בעקבות שאיפת האזרחים לשחרור ועצמאות. החל מסוף המאה ה19 ארצות הברית שלטה בקובה והחלה לפרוח במדינה התרבות האמריקאית. ארצות הברית אמנם יצאה מתוך נקודת הנחה שהאינטרס האמריקאי דורש שקובה תהיה תחת חסותה. למרות זאת, כאשר התרחש מהפך בו לקח רודן בשם בטיסטה את השלטון לידיו, ארצות הברית תמכה בשלטונו.

לאחר יותר מעשור התחוללה התקוממות נוספת נגד השלטון בה פידל קסטרו לקח את המושכות לידיו. מהפכה זו גרמה לשלטון בקובה להפך לקומוניסטי, ארצות הברית נאלצה לזוז הצידה בעוד ברית המועצות תפסה את מקומה. השלטון החדש, בד בבד עם פיתוח תשתיות רווחה וחינוך, הטיל מגבלות על זכויות האזרחים.

המתיחות המרכזית כעת בין ארצות הברית לקובה נובעת מהטענות על הפרות זכויות האזרחים במדינה בה השלטון קומוניסטי שולל בחירות דמוקרטיות. צורת הבחירות הנוכחית, בה הבחירות הן למפלגה אחת, הזוכה בשלטון מעצם העובדה שאין לה אלטרנטיבה, גורמת למדינות החופש לביקורת חריפה וליחסים מתוחים מול התנהלות זו.

ג'ימי היה מודע למצב הנפיץ הטמון בתוכנו של המכתב שלפניו.

הוא חש תקווה שרק טוב יצא מהסיפור הזה.


"אתה נראה ממש בחור לעניין, נתנאל הלל", אמר לו מוטי מאירי, "כמו שאתה בטח כבר יודע, הבחירות מתקרבות אוטוטו. מדובר במערכה מכריעה. למפלגות החרדיות חשוב להיות בקואליציה כי נראה שזו הדרך לשמור על הצביון היהודי כאן בארץ ישראל. אנחנו צריכים אנשים כמוך".

מוטי השתהה מעט, נותן לו אפשרות לחשוב על מה שאמר. נתנאל הלל נראה מסוקרן ואפילו קצת נרגש. עבודה בכנסת, מי היה מאמין. עיניו חלפו על פני קירות החדר הספרטני משהו, הנציגים החרדיים עובדים קשה. אתה בא מתוך העולם שלך, ואמור להתמודד יום יום שעה שעה עם דעות שונות, אפילו עוינות. קשה אך שווה, המטרה לסייע לעולם התורה שווה את הכל.

"אשמח לעבוד כאן". אמר בפשטות.

"איפה?" עיניו של מוטי נעו אף הן על פני החדר.

"כאן, בכנסת".

"אוקי, אז אולי לא הבנת אותי. אני לא מחפש כמובן עזרה בכנסת. פשוט ביקשו ממני לגייס צעירים שיצאו לשטח. המלחמה האמיתית בזמן הבחירות היא לא בכנסת אלא על כל קול. תחשוב על זה שלכל פתק בקלפי יש משמעות אדירה".

"לפתק אחד אין – כשזה מצטרף לכל הפתקים יש לו משמעות כלשהי".

"אתה טועה. הפתק הראשון והפתק המכריע שווים באותה מידה. כ-ל פתק קובע".

"אז אתה רוצה שאעבוד לגייס מצביעים? גם שוקי מלכה הציע לי לפני שבוע עבודה דומה, לא ציפיתי להכנס ללשכה של צביאלי לשמוע את ההצעה הזו", נתנאל הלל היה מאוכזב ואפילו קצת ממורמר. אחרי כל המילים הגבוהות ותחושות הציפיה המרוממות – חשב לצאת מכאן עם ניהול ראשות וועדה בכנסת לפחות.

מוטי חייך. "אני מנהל את עבודת המטה כאן בעיר. אני עוקב אחרי המצטיינים".

"אלו שמביאים הכי הרבה קולות?"

"גם".

"אוקי. אז אני שונא לשכנע אנשים. אני חושב שכל אדם רשאי לעשות כרצונו וכהבנתו. שכנוע פירושו להתערב לאדם בחיים שלו", אמר נתנאל הלל את דעתו.

מוטי התרומם על מקומו, לחייו עטו אודם קל, הוא דיבר נמרצות והחביבות שלו נעלמה. "אתה יודע על מה אתה מדבר? העולם הרי לא מוסרי כמו הדעות שהצגת. מתנגדי היהדות הנאמנה נותנים כסף רב לאגודות ואנשים בעמדות מפתח כדי שינהלו מלחמה נגד הבורא ותורתו. האזרח סופג מסרים לאין מספר נגד התורה. תחשוב על אותו מצביע תמים, שכל היום שומע מכלי התקשורת שהחרדים לא בסדר. הוא עצמו בעל רקע מסורתי, יהודי טוב שחשוב לו עתיד המדינה. אבל המידע אליו הוא נחשף משבש לו את יכולת הבחירה. אנחנו באים אליו, מראים לו מיהו האדם החרדי האמיתי, ומסייעים לו לשים פתק שיעזור לעתיד היהדות. אם לא נסביר לו, הוא ימשיך לחשוב שאנחנו גנבים. יש פתגם חסידי שאומר 'חזקה לתעמולה שאינה חוזרה ריקם'. מול כל התעמולה המכוונת כלפינו, אנחנו חייבים לתת את הקול הצודק שלנו", הוא התיישב ונרכן קדימה, קולו נמוך לפתע, "תקשיב לי נתנאל הלל. מדברים על כך שמדובר בתקופה מכריעה. אנחנו עובדים קשה בכנסת. יתכן שאחרי הבחירות יהיו שירצו להפחית את ההשפעה החרדית".

נתנאל הלל האזין ברתק, "את ההשפעה של בורא עולם אי אפשר להפחית בכל מקרה", אמר לבסוף בקול מרגיע, רוצה לעודד בעיקר את עצמו אחרי הדברים ששמע. "ואני לא בטוח שאני מי יודע מה יודע לעבוד ולשכנע".

השתיקה הרועמת שהגיעה מצדו של מוטי גרמה לו להוסיף, "ההשפעה מתוך הכנסת יותר מדברת אלי. אם תיתן לי לעבוד יומיים בשבוע בכנסת – אני מוכן לעבוד יומיים נוספים בעבודות בשטח".

מוטי לא נראה מופתע, "אתה נשמע כמו פוליטיקאי אמיתי". אמר, והגיש את ידו ללחיצה, "תבוא לפה, תלמד את המקום ואולי תמצא רעיונות יצירתיים להשפיע גם מכאן. אמנם לא הייתי תולה בכך תקוות אבל תמיד יש הפתעות".


"אחחחח מוטקה מאירי, עסקן עם לב זהב", אמר שוקי בדרך חזור, כשנתנאל הלל מצא את עצמו מספר לו על התפקידים שמוטי הביא לו.

"אתה מכיר אותו?"

"חבר טוב שלי". עבור שוקי. איך שזה נראה - חצי מהעולם חבר טוב שלו. את החצי השני הוא לא מכיר עדיין. נתנאל הלל שתק, מפענח את תגובתו של שוקי, הוא לא נראה מופתע, נראה שהוא אפילו הכיר את הסיפור.

"אתה שלחת את מוטי להציע לי לעבוד במטה הבחירות?" זה נשמע מופרך, רק אין לדעת.

החיוך של שוקי לא מוסתר, "אתה מבוזבז נתנאל הלל, גם אבא שלך אמר לי שאתה בחור עם ראש על הכתפיים, חבל שתרבוץ כל היום סביב עצמך".

אבא שלו.

"אהההה".

"סך הכל כולם לטובתך".

"חשבתי שאתה באמת צריך עזרה עם החבילות, חשבתי שהעוזר של הח"כ באמת התלהב ממני".

"החיים מעט יותר מורכבים, נתנאל הלל. בא נאמר זאת שהם קצת הרבה מורכבים".

"נכון, צודק".

מחשבותיו של נתנאל הלל נודדות אל אתמול. הוא כתב מספר מילים על דף, האם יתכן שהדף הגיע לידיהם של הוריו? מה כתב שם... שהוא רוצה לשנות את העולם. איזו מבוכה. יש סיכוי שזה בנו של שרוליק אחיו... הוא כנראה נכנס לחדרו בזמן שהוא נרדם... או שאמא שלו קלטה עד כמה הוא נסער. נתנאל הלל עצם את עיניו. הוא לא אוהב שעוזרים לו מאחורי גבו. הוא לא אוהב שמרחמים עליו, שמנסים לפתור לו את הבעיות שלו. לא בא לו לעבוד במטה הבחירות, גם הכנסת לא באמת זוהרת. בסך הכל מסדרונות מפורסמים, אולמות, תמונות של אישים שהציבור בחר בהם בבחירות דמוקרטיות מטופשות, מליאה מצוידת במיטב הכלים הטכנולוגים עבור נבחרי ציבור שיכלו להביא בשורות חדשות ובמקום כל זאת מעדיפים להתקוטט. והוא לא רוצה לתקן את העולם, נקודה. סתם מצב רוח שנפל עליו אתמול. העולם מתנהל כמו שהוא צריך להתנהל.

מקסימום יחזור לבית לנוח. הוא עייף מהיום שעבר עליו.

"מוטי אמר לי שתבוא יומיים לכנסת, נתנאל הלל. ובשאר הימים תסייע למטה לגייס קולות. אתה עוד תגיע רחוק. אל תשכח מי הראשון שעזר לך", נשמע קולו של שוקי. האם ניחש את מחשבותיו? אחרי כל התרגיל שעשו לו דורשי טובתו, הוא כבר לא בטוח בכלום.

"אתה נראה מאוכזב. אני אוהב להיות גלוי לב, רק שזה לא מתאים תמיד", אמר שוקי בקול מתנצל. נתנאל הלל התנער ממחשבותיו. הוא שקוף כנראה.

"זה בסדר שוקי. כנראה שככה זה העולם. אתה אף פעם לא משיג דברים בגלל עצמך, כי פשוט אין לך את זה", אמר בקול איטי, "אתה מתקדם כי אתה נלחם, או מזייף, או מתמסכן, או הסביבה שלך רוצה לעשות טוב בעולם ומחליטה שאתה זה שצריך לרחם עליו".

"שכחת לומר אפשרות נוספת והיא שאתה יכול להתקדם על ידי עבודה מאומצת והתמדה. וסתם ככה כדאי שתדע שכשאדם עייף הדברים נראים לו גרועים ממה שהם באמת", השיב שוקי בסבלנות, "האמת הרבה יותר מורכבת. ובאופן כללי, אתה צודק. אנשים הם אינטרסנטים, וזה טוב שהם כאלה. חוץ מזה שכמובן אתה יכול להסתכל על המציאות בצורה אחרת, והיא שהכל שליחיו של הבורא לעזור לאדם לממש את המטרות שלו, ומה שאתה צריך זה לחפש מטרות טובות ולהיות בעל רצונות טובים, כדי להפוך לכלי ראוי. ובמיוחד כעת, כשאתה עומד בפני מפגשים עם בני אדם ולפניך עולם שלם עם מטרות של עשייה, טוב שתדע זאת. תרשה לי לומר לך כמה טיפים מנסיוני. אתה מקשיב, כן? תיקח את הדבורה כמשל..."

"לי אין אינטרסים, ובחיים לא יהיו לי", נכנס נתנאל הלל לתוך דבריו, "אני לא חושב שאם הייתי איש ציבור הייתי דואג לכסף שלי או לכבוד שלי. אני הייתי דואג נטו לציבור, לעניינים שצריך לדאוג עליהם. אילו רק היה ראש ממשלה חרדי", עיניו של נתנאל הלל ברקו, "העולם היה משתחווה אלינו".

"אנחנו לא שואפים שהעולם ישתחווה אלינו נתנאל הלל", אמר שוקי, "הרי לך אינטרס..."

"זו תהיה התוצאה. כמובן שזה יכול לקרות רק בימות המשיח", מיהר נתנאל הלל לומר, "רק למה שלא נטעם מהחלום הזה כבר עכשיו?"

"איך?"

נתנאל הלל שתק.

שוקי ניצל את ההזדמנות ואמר, "רציתי לומר לך את משל הדבורה, קח אותו אתך לכל סוג של עשייה שתתקל בה בהמשך הדרך".

שוקי עצר לרגע את שטף דיבורו וסובב את ההגה, בפניה ימינה הם מגיעים לרחוב ריה"ל, הרחוב בו נתנאל הלל התגורר, הוא שינה את קצב דיבורו והחל לדבר מהר יותר.

"הדבורה מייצרת לעולם את אחד מפלאי תבל. מאכל מזין ומתוק, בעל סגולות שונות, שלא היה מגיע לעולם לולא הדבורה היתה מייצרת אותו, דרך מערכת נפרדת ממנה. אפשר לומר שהדבש מיוצר דרך הדבורה, אך לא נוצר בה באמת, אלא בכלים אחרים, מערכת נפרדת וסטרילית לגמרי".

"אוקי".

"הייתי אומר שזה מה שנדרש מכל מי שעוסק בעשיה מכל סוג, נתנאל הלל. להפריד את עצמך מהתהליך ומהתוצאה. להיות שם, לייצר דבש כי לכן קיבלת כלים לכך, רק שאתה מבין שמדובר במערכת נפרדת ממך, בו אתה לא מערב את האגו שלך, את הרצונות שלך, את הדעות שלך, אלא שם מול עיניך את האמת בלבד. באופן הזה אתה לא מתייאש, לא נעלב, לא חי על תגובות, הערות ומחמאות, זה קשה, אך זה אופן ייצור הדבש".
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 4


"אתה אדם מיוחד, שוקי. הייתי שמח לדעת מאיפה כל החכמה שלך", אמר נתנאל הלל רגע לפני שירד מהרכב, "ומהיכן כל הרצון שלך לעזור לזולת, בלי אינטרסים".

שוקי חייך, "החכמה שלי היא מהלימוד ומהרצון לדעת. וכמובן ממי שחונן לאדם דעת. אינטרסים יש לי כמובן וגם לך יש, למרות שאתה אולי לא מוכן להודות בכך, וסליחה ששוב אני מדבר אתך גלויות".

"אין לי אינטרסים", שב נתנאל הלל ואמר, "אני יודע שהכוונות שלי טובות. אני לא הסיפור כאן, אלא הרצון לעשות טוב – זה הסיפור האמיתי".

"אני שמח שאתה חושב ככה ומעריך אנשים שמעריכים את עצמם, נתנאל הלל". שוקי הפליג לדרכו, ונתנאל הלל נותר לעמוד זמן מה, סוקר את הרחוב החשוך. היום הארוך שעבר השכיח ממנו את ההריסות של יחידת הנופש.

הוא העביר מבט מוטרד על פני מה שהיה פעם מבנה מואר, ועלה לביתו בפסיעות כבדות. צדק שוקי, הוא עייף ורואה את הדברים באופן חסר פרופורציה. כך למשל המחשבה על הכנסת מייגעת אותו כל כך, והוא לא מאמין שיש לו כח או יכולת לשנות משהו, אולי באמת מתאים לו לעזור רק במטה הבחירות כמו שמוטי מאירי הציע לו.


האדם שהמתין לו נשען על עץ בקצה השדרה, במרחק סביר מ'הבית של פרננדו'. לבוש היה מדי קצין, חיוכו משוחרר ומואר וגומת חן קטנה מצוירת על פרצופו.

ג'ימי זיהה אותו כשהלה הניף אליו את ידו לשלום בתנועת יד פתוחה שהביעה את המספר חמש. הוא התקדם אליו וסקר אותו קצרות, מנסה לתהות על קנקנו.

בניגוד לחשאיות שהתבטאה בתזכיר שקיבל ודרך מגש הפיצה, חשאיות שנשאה בתוכה חשש ואפילו פחד, הפגין הצעיר הקובני בטחון עצמי רב.

כעת, בעודם מנסים לתהות זה על קנקנו של זה, שאל אותו האיש: "מה הקוד?"

"קוד?"

"המספר מהעיתון הבוקר..."

"חמש?"

האיש הנהן בראשו וחיוכו הפך לנינוח יותר.

"נלך לכיוון החורשה", חיווה בידו אל עבר העצים בצד הדרך, "למרות שאני יודע שאין אחרי מעקב, לפחות לא בשלב הזה, זהירות לא תזיק".

"יתכן שיש מעקב דוווקא אחרי", אמר ג'ימי. מאז החלו החקירות בעקבות 'תסמונת הוואנה' לפני מספר שנים חש שעליו לנהוג בזהירות יתרה, על אף מעמדו בשגרירות שהקנה לו תחושה כלשהי של ביטחון.

"ברור לי שאינך במעקב כרגע", אמר לו האיש הצעיר, ג'ימי סקר את הדרגות שעיטרו את כתפיו והבין מאין הרוגע שהפגין. במדינה קומוניסטית, אם אתה בעמדה הנכונה אתה יכול לגרום למציאות לנוע לקצב חלילך.

בחורשה מצאו מקום נוח לשוחח מול אגם מים מגודר שנראה היה מוזנח ובלתי מטופח.

"שמי מילאן בלאץ", הציג הלה את עצמו, "כמו שאתה רואה אני שייך לצבא קובה. ואני מעוניין לעבור לארצות הברית".

ג'ימי שתק בהפתעה למספר רגעים.

"תן לי סיבה מדוע", אמר כעבור שתיקה קלה.

מילאן בלאץ הרחיב את חיוכו, עיניו נצצו, ברק ניבט בהם, "אני הולך זמן רב עם המחשבה ש"אין ברירה לאדם אלא להיות חופשי", מדובר בציטוט של ז'אן פול סארטר".

"סארטר הפילוסוף? הוא עצמו אהד את הרעיון הקומוניסטי", אמר ג'ימי בפליאה.

"גם אני מוכן לאהוד את הקומוניזם", אמר מילאן בנדיבות, "רק שאני לא מוכן לחיות תחת שלטון שכזה. אני רוצה להיות משוחרר".

"ארצות הברית של אמריקה תיתן לך שחרור", קולו של ג'ימי ניסה למתן את תחושת ההתלהבות שחש. מרגע לרגע הבין עד כמה ארצו תשמח בנכס הזה שלפניו. הצעיר המרשים הזה המציג עצמו בשם מילאן בלאץ יכול מתוקף תפקידו להעביר לידי האמריקנים מידע רב ערך.


קרלו עמד בפתח חדרו וסקר אותו ממושכות. מילאן הפטיר לעברו ברכת שלום חביבה, וניגש לבדוק מה יש על הכיריים, הוא עצמו היה במצב רוח מרומם, מה שגרם לקרלו להכנס אחריו למטבח.

"הצלחת?"

"מה הצלחתי?" מילאן נשא אליו מבט תמה.

"פגשת את האמריקאי? הוא הסכים לעזור לך לעזוב את קובה?"

מילאן החוויר. "מאיפה אתה יודע על הפגישה עם האמריקאי?" שאל בקול חמור, הרוגע שהפגין נעלם.

"שמעתי שדיברת אתמול עם אבא", רטן אחיו הצעיר, "למה אתה לא מציע לי לבוא גם?"

"אתה נשאר כאן, קרלו, אם אבא היה מסכים לבוא איתי היית מצטרף אליו. לבד לא אוכל לדאוג עליך שם, אני צריך לדאוג לעצמי".

"אני כבר גדול, מילאן", קרלו נשמע נעלב, עיניו התרוצצו במהירות, אומדות את התגובות של אחיו הנערץ המשדר אליו ריחוק קריר ומתנשא, "אתה לא צריך לדאוג עלי. חוץ מזה שאני יכול לבקש עזרה מדודה פילר שגרה בפלורידה".

"דודה פילר, נכון", קולו של מילאן נשמע מהורהר. בתוך כל התכנון החשאי הספיק לשכוח את דוד ג'ון ודודה פילר המתגוררים במיאמי.

"תצליח לשמור את הסוד? לא תרצה להעביר את השנים הבאות בכלא, נכון?" סקר את אחיו ממושכות, מבטו מתרה.

"אתה מכיר אותי כפטפטן? כמובן שאני שומר סוד", קול של קרלו הביע עלבון.

מילאן הנהן בראשו, מתלבט. קרלו נהג מאז ומתמיד להתעמת מולו, תמיד הציג דעות הפוכות וסירב לקבל את דעתו. לקחת אתו את קרלו זה ליטול אתו את יריבו הקבוע.

מצד שני, מי אמר שאחים חייבים להסכים בכל דבר.

מצד שלישי, בתור אחיו הגדול הוא מחויב אליו. כך שהטוב ביותר יהיה לקחת עצה מאביהם.

הוא מזג לעצמו מהתבשיל שעל הכיריים והתיישב לאכול, תוהה בליבו אם דודה פילר נותרה נאמנה לאוכל המסורתי או שמא אוכלים שם המבורגר ופיצה כל היום.


דיון אליו האזין בעבר התחיל בשאלה ששאל אחד את רעהו למה הוא לא ממלא טופס הגרלה. "אין לי פרצוף לזכות בהגרלה"... היתה התשובה והוויכוח שהתפתח היה סביב מזל, פרצוף מתאים וגורל. נתנאל הלל הבין שמדובר באמירה מטאפורית הבאה לומר ש'כסף הולך אחרי כסף'.

כעת, בעודו פוסע ברחבי הכנסת, מנסה להכיר המגרש בו נחקקים חוקים, נוכח לראות שהפרצוף שלו גורם לסובבים אותו לשאול שאלות שונות על העולם החרדי, החל מ"למה אתם לא הולכים לצבא" ועד "למה אתם גונבים את הקופה הציבורית". ועד בכלל. שאלות שונות ומכעיסות, שגרמו לנתנאל הלל לנסות להסביר, להסוות את התסכול שחש, ואפילו לחוש מצוקה.

איך מתמודדים כאן כל העובדים החרדים עם השאלות הללו?

כששאל עובדי כנסת חרדים איך הם מסתדרים עם השאלות, הוא נענה במשיכת כתף ובתשובה ש"דווקא לא שואלים אותנו שאלות". האם הם מיתממים, או שהם התרגלו ולא שמים לב, או שמא יש לו פרצוף שדורש שאלות כאלה?

הוא הצליח להכנס לאחת הוועדות כמלווהו של חבר הכנסת צביאלי, עומד בצד ועוקב אחר חילופי הדברים.

זה היה מרתק לראות כיצד דיונים מתנהלים, אך בשלב כלשהו זה כבר הפך למשעמם, מה שחיזק אצלו את ההערכה לנציגי הציבור. איכשהו, לשבת ולדבר על נושאים כבדי משקל, להבין עד כמה אתה לא מבין, לשמוע צדדים בעד ונגד ולהבין שיש לכל מטבע שני צדדים.

ולהציג את האינטרסים של הציבור שלך ולהילחם עליהם, צריך עור של פיל לשהות במקום שכזה.

או שצריך אמונה חזקה ומטרות נעלות, שיטשטשו את כל הקולות האחרים.

בהמשך היום הוא מוצא את עצמו לומד את הכנסת. מתעניין איך חוקים נחקקים, מי מחליט, ולמה. שוב ושוב מצא את עצמו חושב כמה טוב היה אילו היתה במקום יראת שמים אמיתית, כזו ששמה את הרצון של הבורא במרכז, וכפועל יוצא האנשים יחושו פשוט יותר ענווה. כי מה הם מול כוחו הבלתי מוגבל של יוצר הכל?

וכשנבחרי ציבור יחושו ענווה ואת מגבלות כוחם, הם יאזינו לאמת בלי אינטרסים, הם יפעלו להגמיש את הבירוקרטיה, הם יפעלו מהר כדי להעביר חוקים מצילי חיים, הם ישימו מעקה לגג ולא רק מעקה לגג - הם ידאגו לבטיחות אמיתית, הם יזהו צרכים בתחום הבריאות ויגישו פתרונות, הם יפעלו במהירות, ביעילות, כאיש אחד כדי לייעל, לשמח, לפתור בעיות כשהן קטנות.

הם - - -

נתנאל הלל מצא את עצמו עומד לרגע, עוקב אחרי מחשבותיו הדוהרות, ואחרי העשייה הקדחתנית בבית המחוקקים.

הם כן פועלים, הם כן משתדלים, והוא שוב נסחף אחרי המחשבות הפרטיות שלו כיצד העולם צריך להתנהל. אנשים לא עובדים אצלו, הוא לא ראש ממשלה, ועדיף לו להפנים זאת כמה שיותר מהר.

בסיום היום הגיע שוקי להסיע אותו עם רכבו המסחרי, "הפעילות של השליחויות שלי הורחבה היום", הסביר בחיוך רחב למול המבט השואל של נתנאל הלל.

"איך היה היום בכנסת?" הרכב הגדול והמסורבל יצא לכביש, נתקל בפקק שיגרתי, שוקי התרווח לאחור ומתח את זרועותיו אל מאחורי גבו, שפת גופו אמרה שהוא מבין שהם כאן כדי להיות תקועים זמן רב.

"היה ממש נחמד, רק קצת לא הבנתי איך כל הדיבורים הגבוהים שלך על עשיה שמחכה לי מתכתבים עם הבילוי שלי בכנסת היום. טיילתי, ראיתי, חוויתי חוויות, חשבתי מחשבות. אפס עשייה, כלום. אלא אם כן אתה מכנה את שתי השיחות שביצעתי עבור מוטי בשם עשייה".

"כן, אני מכנה גם שיחות טלפון בשם עשייה", אמר שוקי, "תלוי איך אתה מבצע אותן. אתה יכול לזלזל, ואתה יכול להעריך. אתה קובע איך להתייחס לכל דבר. דיברת יפה עם הפונים? שרתת אותם? שימחת אותם? מגיע לך וי. משימתך הושלמה".

נתנאל הלל לא ענה, מחשבותיו נשאו אותו אל שיחות הטלפון. הוא היה חביב כרגיל, ענה יפה ובאדיבות. האנשים היו מרוצים. מגיע לו וי.

"אני מכיר אדם מגמגם, נתנאל הלל. אדם שבמשך שנים התבייש לדבר בטלפון. כל שיחה היתה עבורו חוסר נעימות. הוא סיפר לי שבתהליך שעבר אחד החליט לשנות את החשיבה שלו, במקום להתבייש בגמגום שלו, אמר לעצמו: בטח מי שמשוחח איתי שמח שהוא לא מגמגם... אני משמח את בני שיחי. תוך זמן קצר הוא התחיל לחוש משוחרר יותר, הלחץ פחת. היום הוא לפעמים מגמגם ולפעמים לא, רק שתמיד הוא מסיים את השיחה בתחושה טובה שזה בסדר, הוא משלים עם עצמו".

נתנאל הלל חייך. "יפה מאוד", השיב, חש נינוח יותר, לצד סקרנות לדעת יותר פרטים על שוקי. שוקי, שעד היום הכיר אותו כשסייע לו פה ושם בשליחויות או בסיוע בערבי חגים בגמ"חים שהקים, מצטייר בעיניו מרגע לרגע כאדם מעניין ואפילו מרתק.

מעניין מה עומד מאחורי הסיפורים שלו.

הפקק נפתח לרגע, התנועה זחלה באיטיות.

"אני הייתי פעם מכור", אמר שוקי, כמו מבין את התהיות שלו.

"מכור? למה?" נתנאל הלל שאל באיטיות.

"לכל דבר, יחסים תלותיים עם אנשים, מכור לאוכל, מחשבות אובססיביות, בלגן פנימי, מכור לשליטה, כל פעם התגברתי על משהו אחד, והגעתי לאובססיה במשהו אחר. עד שהגעתי למסכים, ושם ההתמכרות הפכה למשהו טוטאלי. במסך יש הרבה פיתויים, הוא שואב אותך בלי שאתה שם לב, פותר לך בעיות ברגע. רק שהבעיות לא נפתרות באמת כמובן. אתה פשוט מסיח את הדעת".

"אההה"... נתנאל הלל הופתע לשמע גילוי הלב של שוקי.

"בתוך הלב אני חושב שתמיד הרגשתי שאני לא בסדר. כל כך לא בסדר, הפעולות שעשיתי לכפר על הלא בסדר לא עזרו אלא הוסיפו לתחושת הלא בסדר. לא משנה מה עשיתי, שתקתי, דיברתי, הלכתי, חשבתי, התפללתי, צחקתי, הכל היה לא בסדר. ריק פנימי אמיתי, כזה שכל המילים הטובות לא יעזרו למלא אותו. רציתי שליטה, רציתי לחוש מוערך ואהוב, רציתי ורציתי, רציתי שיסתכלו עלי, רציתי לדעת שאני מוגן והכל בסדר, רציתי להפסיק להיות רע ומרושע. הרגשתי שאני לא בסדר". שוקי שתק, מתנשם, הביט לכיוונו של נתנאל הלל וחייך.

"לשבת מול מסך זה היה להרגיע את הרעש הפנימי הזה. זה היה בריחה. וזה גרם לי לחוש עוד יותר רע עם עצמי. בתוך הלב, בנקודה האמיתית שלי, לא רציתי להיות שם".

"כן". נתנאל הלל לא רגיל לשמוע דיבורים כאלה, למרות זאת הכנות היתה ממגנטת כמעט.

"ואז, בתוך כל הכאוס הזה, קיבלתי המלצה לקרוא ספר של רינגו סמית', עשיר קנדי שכתב ספרים על חיים משוחררים. אדם מדהים, שהביא לעולם את החשיבה החדשנית האומרת שהדבר היחיד שעשוי לרפא את האנושות מהתמכרויות זה על ידי עשייה. לעשות, לפעול, להתקדם. לא לתת לעצמך הנחות. אתה יוצא מהעצלות שלך ופועל, לא משנה במה. ובחיים לא חסר במה לפעול. ככל שאתה פעיל יותר אתה כבר לא מכור".

"איך שזה נשמע אני מבין שהתמכרות היא לוותר על עצמך בעבור דברים אחרים, ככל שאתה מתחבר לעצמך באמת, אתה פחות מכור", אמר נתנאל הלל, שוקי עצר את המסחרית בקול חריקה,

"אתה..." הצליח לומר, צפירות מסביב גרמו לו להתניע את הרכב שוב, "אתה... לא לחינם בחרתי בך להיות בכנסת... חיפשתי זמן רב אדם כמוך"....

"בחרת בי? אתה צוחק עלי... "נתנאל הלל גיחך בקול ושוקי שב לעצמו כעבור רגע. "לאמיתו של דבר רינגו סמית' הגדיר את זה קצת אחרת. התמכרות זה לא לוותר על עצמך, אלא להתחבר לעצמך בצורה לא נכונה. סך הכל כל פעולה שלנו היא הזנה עצמית, השאלה אם החיבור אכן נכון או מחטיא את המטרה. אני רוצה שתקרא את הספרים של רינגו סמית'. אתה תאהב אותם".

"אני לא יכול לקרוא כל מיני ספרים, שוקי".

"גם אני לא. זה לא סתם ספרים, אלו חומרים שישנו לך את החיים, את הכל".


עוזיהו שילוני עבר על פני הרשימה שלפניו, עיניו רצות על פני השורות בעוד מוחו מעבד את הנתונים במהירות. לחץ קל במצחו יחד עם כאב בלתי מוגדר מעל עיניו הוכיחו לו שהגזים ועליו להרפות מעט מהקריאה והחשיבה המאומצת. הוא קם על רגליו וניגש אל עבר פינת הקפה במשרד הקטן, מזג לכוס זכוכית מים חמים, הוסיף דבש ולימון ובעודו מערבב את המשקה שב לרשימות שלפניו.

שוקי אמור להגיע עוד מעט, הוא ירצה לדעת אם התקדם וכיצד.

לאחר שלגם מספר לגימות מהמשקה שהכין, נשמעו קולות צעדים כבדים ממבואת המשרד.

עוזיהו הכיר את צעדיו של שוקי, למרות זאת בצעד זהיר מיהר להטמין את הרשימות במגירה שלפניו, להחשיך את המנורה ולהעמיד פנים כשקוע בכוס שלפניו.

כששוקי נכנס הוא התנער ונשא עיניים עייפות.

"שלום לך מלכה. עד עכשיו עמלתי על הרשימות. משימה חשובה ומתישה. אתה בטוח שזו הדרך היחידה לגשת לליבותיהם של חברי הכנסת?"

"קודם כל אנחנו לא נכנסים ללב של אף אחד אלא המסרים אמורים להכנס לתת מודע של הנבחרים היקרים", שוקי התיישב בכבדות, "אם כי במחשבה שניה יתכן שכניסה לתת מודע היא בעצם כניסה ישירות ללב בדרך העוקפת את המוח. נתת לי חומר חשיבה מעניין. אפילו רינגו סמית' לא חשב על כך".

עוזיהו חייך ועצם את עיניו העייפות, "מסתבר שאם אתה עמל אתה משיג פריצת דרך אפילו בדברים שלא התכוונת אליהם", אמר.

שוקי המשיך את הקו שהציג: "ושנית חשוב לי לציין שאין זו הדרך היחידה כמובן להכנס לתת מודע של חברי הכנסת, זו רק אחת הדרכים, בימים הקרובים יהיו נבחרי הציבור במתקפה בלתי מודעת של מסרים חשובים, הם חייבים להבין שהכתרתו של מלך על ישראל זה פתרון אולטימטיבי לכל הבעיות".

עוזיהו צחק צחוק קצר והתרווח לאחור. העייפות מפניו נעלמה והעליזות תפסה את מקומה. "אני מחבב אנשי חזון, שוקי מלכה היקר", אמר בתאטרליות, "ולא משנה עד כמה החזון שלהם לוקח אותם למקומות בלתי צפויים".

שוקי צחק אף הוא אך עיניו נותרו רציניות ומהורהרות.

"תמיד טוב שיש סביבך אנשים טובים שעוזרים לך בהגשמת החלומות שלך", אמר, וברק חשוד נצנץ בעיניו, "תן לי את הרשימות, אני לא מבין מדוע אתה מתעקש לא להשתמש במחשב. אתה חושש משרות הביטחון או מהמשטרה?"

"אני האחרון שאמור לפחד, שוקי", ענה עוזיהו חגיגית, "אנחנו לא גרים במדינת ישראל כדי לפתח פראנויות שונות ומשונות מהמשטר. אני לא משתמש במחשב בגלל עניין של נוחות. של נוחות בלבד", שב ואמר, כאילו הוא רוצה לשכנע את עצמו.

שוקי הנהן בכובד ראש, ושתק.

"הקטע של הרשימות פחות אמור להטריד אותנו, שוקי", הוסיף עוזיהו בקול רציני, "כשתתחיל לפעול באופן מעשי תצטרך להיות זהיר ולהתפלל לטוב".

"אני לא חושב לעבור על החוק, הכל נמצא בשטח האפור כידוע לך", אמר שוקי בקול קליל, "ובכל מקרה אין לי מכך שום טובת הנאה. כל העשייה שלי היא אך ורק לשם שמים".

"גם כשאתה מתכוון לשם שמים אתה צריך לבחון היטב שאתה פועל בדרך רצויה". העיר עוזיהו. שוקי שתק.

"אני לא יכול להבטיח לך שכל הפעולות שלי נכונות, אני יכול לומר שאני משתדל ושאשתדל", אמר לבסוף.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 5



חופש, חופש, חופש. מילאן שואף מלוא ריאותיו אוויר של שמים, עננים, עצים, אנשים, המון פיח של רכבים. הוא הולך בחוץ, גם כשגר בקובה הלך בחוץ. רק שיש הבדל גדול בין טיול במדינה עם שלטון קומוניסטי, לבין לשוטט בחוץ במדינה חופשית.

כאן, במיאמי, הוא לא פוחד לעשות כל מה שהוא רוצה.

הוא לא חושש, הוא הולך בבטחה, הוא מאושר.

עיניו של מילאן סוקרות את הרחובות ההומים, כמה טוב לו לחוש נינוח. הוא כל כך מעריך את החופש, את הדרור. הוא רוצה לצרוח משמחה, כל האפשרויות הבלתי מוגבלות נמצאות בהישג ידו. רק לנסות, לאפשר, לשמוח. זה מה שמוטל עליו לעשות.

הוא יורד לכביש במטרה ללכת לספריה ממול. מספר פסיעות, ושוטר קופץ אליו.

"תן לי תעודה מזהה".

"אני? למה מה עשיתי?" מילאן חש כיצד ליבו פועם בעוז. החופש היה משחרר מידי, והשוטר לא מתאים לו לנוף של שמי מיאמי התכולים.

"עברת ברמזור אדום, תעודה מזהה בבקשה".

"למה?"

"שיבשת את התנועה".

"לא עשיתי דבר, כבוד השוטר, הנח לי ללכת", ניסה מילאן להתחמק, אין לו כסף עבור תשלום קנס.

השוטר התעקש, מסרב לוותר. מילאן נכנע, כתפיו שחו.

את הדרך לספריה עשה בעוד ליבו כנוע לגמרי, וכעס מטפס בו. הוא חשב שהוא במדינת חופש. מסתבר שארוכה הדרך לחוש שחרור אמיתי.

כשהגיע לספריה חש מילאן בלאץ שהוא שוב חוזר להיות מילאן הישן, המתגורר תחת שלטון המכתיב לו בכח הפחד כיצד להתנהג. הוא הביט לכל כיוון בחשד, והרגיש כיצד מצב רוח קודר נושב בו.

הספרנית ששידרה קרירות זעפנית הוסיפה לתחושתו קורטוב של עגמומיות, והוא מצא את עצמו שוקל את צעדיו. הוא לא חושב שמתאים לו לחפש ספרים כעת. לאמיתו של דבר – מתחשק לו לצאת להליכה ולהירגע.

הוא נמלך בדעתו ופנה לספרנית: "אני מחפש ספר על שחרור", מצא את עצמו אומר בשבריר של החלטה שהפתיעה אותו עצמו.

"שחרור? משהו בסגנון של אוהל הדוד תום?"

"קראתי את אוהל הדוד תום ממש לאחרונה, אצל דודים שלי כאן במיאמי. עדיף ספר עיוני, ולא סיפור. יש לך משהו כזה?"

הספרנית הקישה במחשב שלפניה.

"יש את ספריו של רינגו סמית': "להיות חופשי", "עולם של אפשרויות", "מכור לחופש", איזה מהם להראות לך?"

מילאן לא התלבט לרגע, הוא ענה בקול מהיר: "את כולם".


אמנם נתנאל הלל אמר שלא מדבר אליו לקרוא את ספריו של רינגו סמית' בזמן הקרוב, למרות זאת שוקי החליט שהוא ימסור לו את הספרים בכל זאת.

"אפילו רק תעיין בדברים, מדובר בנושאים שחשוב לתת עליהם את הדעת. העולם מזמן לך זוללי חופש בכל פינה, החל מפרסומות וכלה במצבים שגורמים לחולשת הדעת, והרי ידע שווה כח".

המסחרית עצרה סמוך למחסנים ונתנאל הלל נותר ברכב, ממתין לשוקי. החושך היה מוחלט, רק פנסי הרכב האירו את הסביבה, גורמים לזבובונים להסתחרר סביבם בריקוד מהפנט.

נתנאל הלל נזכר באותם רגעים בהיכרותו הראשונה עם שוקי, לפני למעלה משנה. הוא היה באותה תקופה טרוד בחיפושים אחר מקום לימוד שיסכים לקבל אותו בשעריו, לאחר שהתברר לו מעל לכל ספק שהוא לא מסוגל להחזיק מעמד בתוך מסגרת. הוא היה בחור יחודי, סקרן, לא אוהב משמעת, לא אוהב מסגרת, לא מסוגל להיות עם אנשים, מיואש מעצמו ומייחס הסובבים אותו כלפי השוני שהפגין, סוחב בתוכו הרבה תסכול. הוא דווקא כן רוצה להיות תלמיד חכם צדיק וירא שמים, רק היתה זו עובדה שקשייו מנעו ממנו ללמוד כל היום ועוררו בו רצון למצוא תעסוקה חילופית ובעלת משמעות. אבא שלו התייעץ, חיפש עבורו מענה, כל הדלתות היו סגורות לפניו.

עד שמישהו אמר לאביו שהוא מכיר אדם עם לב זהב בשם שוקי מלכה, צעיר שעבר בעצמו מסכת חיים נפתלת עם התמודדויות שנראה שרק חישלו אותו לקראת תפקידו כמסייע לנערים, ולא משנה מי הם.

"מדובר באדם חכם ורגיש בעל לב טוב ורצון לסייע", אמרו עליו כולם ולאחר שאבא של נתנאל הלל דיבר אתו הוא נוכח לראות ששוקי, שבחיצוניות נראה כמו ענק מספרי אגדות, אכן רכש במהלך חיפושיו אחרי עזרה לעצמו די קשרים וידע, ואפשר לסמוך עליו.

נתנאל הלל עצמו לא מיהר להסכים לכל ההצעות של שוקי, בעיקר בזמנים בהם היתה לו תחושה ששוקי מנסה להכתיב לו מה לעשות, כמו עכשיו עם התעקשותו לתת לו לקרוא ספר שספק אם אבא שלו יאשר לו לקרוא בו.

שוקי הגיע עם – לא ספר אחד, לא שניים, שלושה ספרים! מה הוא חושב לעצמו.

"הספרים יקרים לליבי למרות שאני יודע את תוכנם בעל פה, נתנאל הלל. אנא תשמור עליהם. המלצה שלי – תתחיל לקרוא את "להיות חופשי". ספר שמגדיר מחדש את המושג חופש".

"אני צריך לשאול את אבא שלי אם הא מסכים לי לקרוא", אמר נתנאל הלל את האמת בעת שהמסחרית עשתה את דרכה בצפצוף חזרה ברוורס.

"אתה לא ילד קטן, נתנאל הלל. אתה לא חייב לשאול את אבא שלך כל דבר", אמר שוקי, שתק רגע הוסיף, "אתה יודע מה? תשאל אותו. אני גם אדבר אתו. אין בעיה".

"תן לי שקית לספרים, אתה לא מצפה שאעלה ככה לבית עם ערימת הספרים הזו", אמר נתנאל הלל.

שוקי פשפש במגירת המסמכים אחר שקית. "חופש, נתנאל הלל, מתבטא גם ביכולת שלך לעלות לבית עם ערימת ספרים כזו, להתעלם משאלות ומבטים סקרניים, ולהרגיש מעולה עם עצמך", אמר, מגיש לו שקית מקומטת.

"החופש שלי יתבטא בכך שאומר 'לא' לספרים האלו", אמר לו נתנאל הלל בעודו מכניס את הספרים לשקית הצבעונית.

"אתה לא תגיד לי לא. קודם אדבר עם אבא שלך", חייך אליו שוקי ונסע הלאה. נתנאל הלל הביט בפרצוף חמוץ אחר רכבו המתרחק. אילו היה לו די אומץ היה משליך את השקית לתוך הפח הסמוך. שוקי הוכיח לו שאפשר לחייב אותו לקחת ספר נגד רצונו וזה הדבר האחרון שהוא יכול להסכים לו.

הוא נכנס לחדרו, חש שמצפונו נוקף אותו בשל שקית הספרים שבידו, חושב היכן להניח אותם כדי לתת לאביו לעיין בהם ולאשר לו לקרוא.

לאחר רגע של מחשבה החליט להוציא אותם מהשקית. 'הרבה דפים', חשב בסתמיות. פותח את הספר בעמוד אקראי.


הדירה של הדודים במיאמי שונה מאוד מהבית מביתם בקובה. דוד ג'ון ודודה פילר התמזגו היטב בסביבתם ויחד עם זאת הצליחו לשמר על מוטיבים ממולדתם. המאכלים של הדודה למשל הזכירו להם את האוכל של ביתם עד כדי געגוע. גם הקירות הציגו את העולם ממנו באו בדרך משלהם, בדמות תמונות שצולמו בקובה.

דוד ג'ון מצא את פרנסתו כאומן רחוב. לבוש בבגדי צייר בסגנון מהגרים אירופאים מתקופת ההגירה הגדולה, משך הדוד תשומת לב מצד תיירים ששילמו בעין יפה בעבור יצירותיו המבוססות על מסרים של מחאה חברתית. הוא הצליח לקשור קשרים עם תושבים רבים, ומעגל מכריו היה רחב.

דוד ג'ון האזין לרצון שהביע קרלו באוזניו ללמוד פרסום וקופירייטינג, והצליח להשיג לו ראיון במכללה יוקרתית, בתוספת הבטחה לסייע לו במימון הלימודים.

לעומת קרלו שהצליח להשתלב עד מהרה בנוף המקומי, הסתגר מילאן לתוך עצמו, הרבה בקריאת ספרים ופיתח קשרים - בעיקר - עם אנשים וקבוצות במרחב הווירטואלי.

ההבדל ביניהם, שבקובה היה מטושטש משהו, נעשה ברור יותר בארצות הברית.

קרלו – צעיר חברותי נלהב - עושה חיל בלימודיו, לבושו אופנתי, וחברים מקיפים אותו. הוא גילם בעיני מכריו את דמות הצעיר התחרותי, השואף לגדולות ולא יודע שובע.

מילאן – שבקובה שימש כאיש צבא, מצא את עצמו חוקר ומתעניין בפילוסופיות ובמאפייני שלטון, שואף להגיע למעגל השפעה נרחב, ומוצא את עצמו חסר תעסוקה מסודרת.

למרות עיסוקיו החדשים לא הפסיק קרלו להתעניין במעשי אחיו הגדול ממנו. מאז ומתמיד נחשב מילאן בעיניו לדמות רבת השראה הראויה לחיקוי. הוא חפץ להידמות אליו – בה בעת ששאף להתפתח בדרך משלו.

לאונרד קים נחשב למרצה רהוט ופופולארי, אך אילו היה קרלו פוגש אותו ברחוב היה חושב שמדובר באדם רגיל מהשורה. קומתו לא גבוהה, מבטו חסר הבעה והוא משדר לסביבה ריחוק קריר. רק לאחר שפתח את פיו נוכח קרלו לראות שלאונרד הוא אחד המרצים הטובים שיצא לו להאזין להרצאותיו במכללה.

הוא התחיל את שיעורו בסיפור מסקרן, השאיר אותו פתוח בהבטחה שבסוף ההרצאה, אם יאזינו היטב, יתבהר להם ההמשך, ודילג מנושא לנושא, מותיר אותם מרותקים לדבריו. קרלו בלע בשקיקה את שיעוריו. וכשהזכיר המרצה כבדרך אגב את ספריו של רינגו סמית' התפלא קרלו לראות את התגובות של הסטודנטים. ניכר היה שכולם מכירים את רינגו סמית', ועד מהרה התפתח דיון אודותיו.

התלמידים העירו הערות, וסיפרו על התרשמותם מהספרים ומשיטתו של סמית'.

קרלו הרגיש את עצמו מעט מחוץ לתמונה. הוא ניסה לעקוב אחרי הדוגמאות שהמרצה פרס בפניהם, וחש מרגע לרגע כיצד דבריו של המרצה גורמים לדמיונו לקחת אותו למחוזות רחוקים.

"מי זה רינגו סמית'?" מצא את העוז לשאול, מקווה שלא יחשב כאנאלפבית.

המרצה בחן אותו קלות ואז הסביר: "רינגו סמית' הוא איל הון קנדי ידוע ורב השפעה. שמו הולך לפניו כמתנגד לשיטות פרסום מתוחכמות, ופעילותו בין השאר היא לעורר את המודעות לפרסום סמוי. הוא מציף את דעת הציבור בהבנה שיתכן שיש דברים שאינם יודעים בעולם הפרסום, ויוצא נגד כל ניסיון להשפיע על תודעתם של הצרכנים. טענתו המרכזית היא שצריך לתת לציבור את כל המידע הרלוונטי, מתוך שקיפות מלאה", אמר המרצה, "זה מה שרינגו סמית' אומר באופן רשמי, אבל", המרצה הטעים את מילותיו, "רינגו סמית' עצמו משתמש באמצעים שכאלה בשיווק מוצריו. ניתן לומר שטענותיו כל כך חורגות מאופן התנהגותו בפועל, כאילו שני כוחות פועלים על איש אחד".

"אפשר להסביר יותר?" היה זה קרלו ששאל, חש שהמרצה מדבר סחור סחור, בלי להציג את הדברים באופן חד-משמעי.

"מה לא ברור לך?"

"מה כתוב בספרים של רינגו סמית', ואיך הוא משווק את מוצריו?"

"אוהו. זה ליבת הנושא. לא נוכל להציג בשיעור אחד את הספרים כולם. באופן כללי, כמו שכולכם יודעים, הפרסומות אמורות לשכנע את הצרכן בתועלת המוצר ולהוביל לרכישתו. ישנן דרכים פשוטות להציג את המוצר ואת התועלת שבו, ויש דרכים עקיפות. רינגו סמית' תוקף את הדרכים העקיפות, וטוען שצריך לתת לצרכן מידע יבש וענייני".

"מדובר בדעה מיושנת", אמר אחד הסטודנטים.

"ואיך רינגו סמית' משווק את מוצריו?" שאל קרלו בעניין גובר.

המרצה חייך בקלילות, "אני לא יכול לפרט, מדובר יותר בשמועות ואין לכך מקורות מהימנים. אני מבקש לא להפריע לי בשאלות, אנחנו רוצים להתקדם הלאה בחומר הלימודים".

"רק שאלה אחת", אמר קרלו בתחינה, "האם כשהמרצה אומר דרכים עקיפות הכוונה להכניס את הפרסומים אל התת מודע? האם זה חוקי?"

"זה נושא מורכב. לא הכל חוקי ולא תמיד החוק יודע להתמודד עם נושא סבוך זה. אולי נרחיב על כך בהרצאה אחרת, אתה מוזמן לחפש את החומר בעצמך", אמר המרצה, מסכם את הדיון, מותיר את קרלו עם מחשבותיו המתרוצצות.

כשקרלו הגיע לבית, הוא נוכח לראות את מילאן יושב על הספה בסלון שקוע בקריאת ספר. כעסו של קרלו התעורר בו. בעוד הוא לומד מאומצות, נהנה לו מילאן בחברת עלילות מתח. הוא התקרב לראות מה מילאן קורא, והתפלא לראות את שמו של רינגו סמית'.

"אתה קורא ספר על פרסום?" שאל את מילאן בקול משתומם.

"אני קורא על חופש חו-פש", אמר מילאן, מביט אליו לרגע קט.

"פוי, חופש. די, מילאן, אנחנו כאן בארץ החופש הבלתי מוגבלת, תתקדם הלאה".

מילאן שב לספר, קרלו הבחין שעל השידה בצד החדר מונחים שני ספרים נוספים של רינגו סמית'. המרצה והחברים דיברו היום בעיקר הספר "מכור לחופש". הוא הביט לעבר אחיו לרגע קצר וכשנוכח לראות שהלה לא מבחין במעשיו, נטל את הספר לחדרו והסתיר אותו היטב בארונו בין הבגדים.

מילאן בחור שאפתן, אם הוא קורא את הספרים הוא בטח מתכנן איזו מהפכה עולמית. קרלו חייך בעניין כשמחשבה זו עלתה במוחו. הוא הביט לכיוונו של מילאן פעם נוספת, מתרשם עד כמה תשומת ליבו נתונה בספר שלפניו. הסלולארי של מילאן מוטען בחדרו, מה זה בשבילו להצמיד לו מעקב? חברים שלו לימדו אותו להתקין תוכנות ריגול, זה עבורו עניין של שניות ומילאן לא ישים לב.

מופתע מעצמו שכנע קרלו את עצמו שזו הדרך הנכונה. הוא ניגש לסלולרי של מילאן, בהגדרות נתן הוראה להקלטת שיחות, והגדיר שההקלטות יישלחו ישירות אליו.

מילאן נחשב בעיניו של קרלו לבעל שאיפות ולבלתי נלאה. מה עוד שכבר לפני זמן מה, בעת שעקב אחריו במרחב הווירטואלי, שם לב לאופי של התכתבויותיו. כך שלא מן הנמנע שהוא מתכנן משהו. קרלו מאוד רוצה, ואפילו משתוקק, להשתלב בתכניות שלו.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 6


"מי לקח מכאן את הספר מכור לחופש?" מילאן שאל בקול רם, כמעט בצעקה, בעודו מחפש את הספר בכל פינות הסלון. החשד נפל על אחיו הצעיר, אך הבעת פניו של קרלו לא נתנה לו הוכחה לחשד.

באותו יום ביקרו בביתם של הדודים מספר אנשים, מהם קונים שבאו להתעניין ביצירות האומנות של דוד ג'ון, שכן צעיר נחמד שבא לשאול סולם, וחברה של דודה פילר. כך שמילאן הגיע למסקנה שכל אחד מהם יכול היה ליטול את הספר בהשאלה, או אפילו בגניבה.

כל אותו היום הסתובב מילאן כסהרורי. הוא ידע שיש בספר תוכן מגוון בנושא השפעת התקשורת על התת מודע, והוא ידע שהוא חייב לדעת על הנושא הזה יותר.

הספר שייך בכלל לספריה, התכעס מילאן, והחליט לבסוף - במקום להסתובב סביב עצמו - להתרכז בפתרון ולנסות ליצור קשר עם מספר הטלפון שמופיע בתחילת הספר "להיות חופשי".

"הגעת לתיבת ההודעות של סידרת הספרים "להיות חופשי" מאת הסופר רינגו סמית'. אנא השאר הודעה", הקול היבש גרם למילאן לתחושת ייאוש קלה. קל לשער שבסיום הקלטת הודעתו יישמע דקלום לקוני ש'תא ההודעות מלא'. למרות זאת החליט לומר את דבריו, ואפילו לנסות לסקרן את מי שישמע אותם.

"שמי מילאן, אני איש צבא קובה לשעבר, ומתגורר כיום בארצות הברית. קראתי את הספר 'להיות חופשי' ורצוני לרכוש את הספר 'מכור לחופש'. אני עצמי חושב הרבה על הרצון של להביא בשורה של חופש לעולם ויש לי כיוון חשיבה בנושא. אשמח שתחזרו אלי ל..." צלצול המעיד על סיום ההקלטה נשמע. מילאן חשק שיניים וחייג שוב, "זה אני מילאן מההודעה הקודמת. מספר הטלפון שלי הוא..." הוא אמר את המספר בקול ברור, בעודו סקפטי לגבי התועלת שתצמח מההודעה שהשאיר.


"אם הסופר אינו שומר מצוות אין מה לתת לנתנאל הלל לקרוא", קולו של יוסף דב, אביו של נתנאל הלל, הדהד בפסקנות באוזניו של שוקי, שהרחיק מעט את השפופרת מאוזנו, מנסה לעכל את הדברים.

"אני עצמי קראתי את הספרים והם עזרו לי מאוד, כבוד הרב יוסף דב. מדובר בנושאים מעניינים וחשובים, שחרור וחופש הם נושאים יהודיים".

"נו נו מה יש להתווכח? לא זה לא".

"מה כבר יכול להיות בקריאת ספר?" תהה שוקי, רוצה להבין.

"למילים יש כח גדול, הרב מלכה. ועוד יותר מכך: חשוב שהיוצר יהיה מקושר לתורה, מה שלא יתכן לומר על כותב שאינו שומר מצוות".

"רינגו סמית' אינו יהודי, איך ישמור מצוות. חוצמזה שכתוב חכמה בגויים תאמין".

"תחשוב על תנועת ההשכלה, שלקחה את טובי הבנים של העם היהודי וגרמה להם להפנות עורף לתורה. הכל התחיל מקריאת ספרים לא מתאימים".

"זהו בדיוק, שאילו היו להם כלים להתמודד עם דעות סותרות הם לא היו נוטשים את התורה. ההלם התרבותי היה גדול".

"אין לנו כלים לדעת מה היה שם, התוצאה העגומה היא שהם חיפשו בורות נשברים".

"תנועת הציונות, שבזכותה אנחנו בארץ ישראל, קמה בעקבות תנועת ההשכלה, כך שיצא מזה משהו טוב".

הרב יוסף דב שתק בהפתעה למשך זמן מה, פעמוני אזהרה הדהדו במוחו. "אנחנו בארץ לא בגלל שום תנועה, אלא בכוחו של הבורא יתברך בלבד", אמר, "האם אתה מעלה בדעתך שיש כח כלשהוא לבני אדם לפעול? לעשות? לחשוב? לקדם בכוחות עצמם? שקר הסוס לתשועה. הכל הם רק שליחיו של הבורא, אמנם יש את דרך הטבע, והאנשים שחשבו טוב ופעלו מתוך מטרה טובה שכרם רב מאוד, רק שברור כעת שהיתה כאן התערבות מלמעלה שלא כדרך הטבע. עם ישראל חי וקיים".

"החילונים הקימו את מדינת ישראל, הם הביאו וקיבצו לכאן את אחינו מכל פזורות הגולה, מתוך אידיאל טהור".

הרב יוסף דב נאנח קלות לעצמו, חש מרגע לרגע שהוויכוח נעשה לו לזרא, "תתפלא לשמוע שזה מה שבעלי אינטרסים גרמו לנו לחשוב, שהחילונים יישבו את הארץ", אמר לאחר מחשבה קלה, "בפועל, הרי מי שנלחמו כל השנים לפני הקמת המדינה על זכותם לחיות כאן בארץ היו נאמני תורת ישראל... ועד כמה שזה יישמע לך בלתי סביר, בעת הקמת המדינה לא היו 'חילונים', 'חרדים', ו'דתיים'. אלו זהויות שהתפתחו עם השנים, בעת שהעם כבר התבסס בארץ. בפועל לחמו זה לצד זה שומרי מצוות ושאינם, שיחררו את הכותל חיילים חרדים לדבר ה' לצד אנשים שנולדו לסביבה שפרקה עול מצוות.

אמנם בתקופה ההיא היתה התנגדות מצד גדולי ישראל נגד הרעיון הציוני, אך התנגדות זו בשום אופן לא היתה נגד יישוב ארץ ישראל! ויותר מכך, ההתנגדות הזו באה מתוך נאמנות והכנעה לבורא ולתורתו שכן התנועה הציונית הביאה למרבה הצער אווירה של 'כוחי ועוצם ידי' ופריקת עול תורה ומצוות. חשוב על הקונפליקט של החרדים לדבר ה' בימים ההם: מצד אחד להתנגד לציונות למרות שהם מתפללים בכל יום בלב נכסף "ותחזינה עיננו בשובך לציון ברחמים", ומצד שני לספוג את היחס המשפיל של תנועות מסוימות שהציגו באופן שלילי את ערכיו ואת דמותו של היהודי המאמין ועשו לה דה-לגיטימציה. ולמרות כל הקושי להמשיך להאבק בכל הכח על הערכים שליוו אותנו וילוו אותנו עד ביאת גואל צדק במהרה בימינו אמן".

שוקי שתק, תר במהירות אחר תשובה מתאימה. "השותף שלי עוזיהו שילוני אמר פעם שאפשר לראות את אווירת המרד ופריקת העול שהתחילה בימי ההשכלה בארופה כמרד של אבשלום באביו. דוד המלך לא הפסיק לאהוב את בנו ולהתפלל עליו גם כשזה יצא נגדו. עם ישראל תמיד נשאר הבן של ה' וגם אם הוא חלילה לא הולך בדרך הישרה עדיין נשארת לו זכות אבות. ובטח כבודו מכיר את מאמר חז"ל שישראל קיבלו את התורה דווקא בגלל שהם עזים שבאומות..".

"בהחלט. הרי נאמר שישראל אף-על-פי-שחטא ישראל הוא. אני חושב שעם הזמן מתברר לכולם שהעונש על החטא נמצא גם בחטא עצמו. אם אדם לדוגמה מדבר לשון הרע הוא קונה לעצמו שונאים", אמר הרב יוסף דב, "ובאמת בסך הכל כולנו יהודים ומחויבים לקל אחד. ההגדרות המגזריות 'חילונים' ו'חרדים' כל כך מצומצמות וסטראוטיפיות שזה נורא".

"גם אני חושב ככה, כולנו בני אדם, גם רינגו סמית', הסופר שכתב את הספרים. אני מציע לך הרב לקרוא קצת בספרים שלו, תראה שהם בסדר".

"לא מעוניין לקרוא אותם. הם בשקית בתוך שקית בחדרי, קשורים היטב ומחכים שתבוא לקחת אותם. למילים יש כח גדול, וגם אני לא מעוניין להיות מושפע ממקורות לא טובים".

"אתה לא צורך תקשורת? לא מאזין לחדשות?"

"אני צורך פה ושם תקשורת חרדית בלבד. והאמת? אני לא מרגיש שחסר לי ידע".

"תקשיב לי כבוד הרב, החרדים חיים בתוך בועה ולא רואים מה הולך סביבם, ואני אומר זאת בכנות. לנהל את החיים שלך בנחת בלי לראות את הכאוס שהולך בעולם זה בלתי מתקבל על הדעת. למה אלוקים נתן את התורה אם לא כדי שהיא תשפיע על העולם כולו?"

"אנחנו משפיעים על העולם באופן רוחני".

"לכן העולם נראה ככה?" שוקי דיבר בכאב ציני, "זה יפה מאוד לנהל את חייך בדרך נעלה ומוסרית, ליהנות מכל רגע ולחשוב על הטוב הצפון לצדיקים לעולם הבא. זה נורא לחיות ככה בידיעה שהעולם שקוע בתוך ריקנותו ומ"ט שערי טומאה, ולהמשיך את חייך הנעלים בלי לנסות לשנות משהו".

"מה אני יכול לעשות?"

"תיתן לנתנאל הלל אפשרות להכיר את העולם, לקרוא, להשפיע. אולי יום אחד הבן שלך יצליח לפרוץ החוצה, לשנות את העולם".

"אתה רציני?" הרב יוסף דב דיבר באיטיות, רוצה לעכל את הדברים ששמע, "נתנאל הלל לא יכול לשנות את העולם. מה אתה רוצה מצעיר חרדי שלא מבין מימינו ומשמאלו, ואני אומר את זה מהצד החיובי של העניין. אנחנו גאים להיות פרושים מענייני העולם הזה. 'קדושים תהיו', זה להיות מובדלים. כך שאני לא מסכים לו לקרוא את ספריו של סמית'. נקודה".

"אני מבין, הרב. בסדר גמור, נתנאל הלל לא יקרא את הספרים. היום אבוא לקחת אותם", סיכם שוקי את השיחה בקול כנוע, בעוד גלגלי מוחו עובדים במהירות.


בשיעור הבא של לאונרד קים היה קרלו סקרן לגמרי. בכל ליבו קיווה שלאונרד ימשיך בדיון על פרסום סמוי ועל רינגו סמית', רק שכעת דיבר המרצה על ההשפעה הרבה שאפשר להשיג על ידי מסרים קבועים.

"אילו השלטונות היו מבינים את הכח שיש בשטיפת המוח של האזרחים הכל היה קל יותר", אמר, "כל כך הרבה סכסוכים בין מדינות יכולים היו להיפתר אילו ניתנה הזדמנות לחינוך מחדש של היריבים".

קרלו סיכם במרץ את עיקרי הדברים בקלסרו, והוא היה בין הבודדים שעשו זאת. הוא חש שיש חשיבות רבה בתיעוד ההרצאה, אולי בהמשך ימצא בה תועלת.

"אני עצמי, והארגונים שאני מייעץ להם, פועלים להביא לידיעת מנהיגי המדינות שיש בהן קונפליקטים את העובדה שאין צורך להשתמש בכח הזרוע, ואפשר לפתור בעיות על ידי תעמולה".

"ואם המנהיגים עצמם בלתי הגונים? האם ניתן לפתור את כל הבעיות על ידי תעמולה? גם בארצות בהן יש משטרים בלתי רצויים?" קרלו מצא את עצמו שואל.

"אני שמח שאתה שואל ומתעניין. התשובה היא: אתה צריך להיות בעל מוסריות גבוהה כדי להביא רעיונות טובים בתעמולה שלך", היתה התשובה.

"חוץ מזה שאם אתה מנהיג בלתי מוסרי אתה לא צריך תעמולה, אלא אנשי בטחון טובים", העיר אחד הסטודנטים.

"אנשי בטחון לא סותרים תעמולה. המציאות מוכיחה שמדינות בהן יש שלטון השולל את זכויות הפרט משתמשות גם בתעמולה אינטנסיבית. הרוע יודע לגייס את כל הכוחות לעזרתו. הבעיה שבעיות וסכסוכים יש גם במדינות בעלות שלטון דמוקרטי". המרצה השתהה לרגע, עיניו עוברות על הפרצופים הקשובים מולו.

"למשל פלסטין, מדינה קטנה ומדוברת בה יש את הסכסוך המתוקשר ביותר בעולם. ניסיתי לפנות בעבר לשגרירות ישראל ולהציע להם להפעיל תעמולה בקשר הפלסטינים והישראלים. אילו הם היו משננים לאזרחים שניתן לחיות בשלום, הרי שהמסר היה נקלט לאט אבל בטוח. לצערי הם לא שבו אלי עד עצם היום הזה. צריך להבין שהמסרים מחלחלים באיטיות לקהל, לכל מילה יש משמעות ואת הכח האמיתי של המסרים לא מעריכים ולא נותנים לו במה, וחבל. אם העולם עבר ללוחמת סייבר אין סיבה שלא יעבור גם לשלום סייבר", הוסיף בחיוך מסוים.

קרלו התרשם עמוקות. זה מדהים עד כמה מילים יכולות לתת השראה, חשב.


הסלולרי של נתנאל הלל צלצל, "כן שוקי?"

שוקי דיבר מהר, "תקשיב לי נתנאל הלל, חוק הבחירות עובר עכשיו בקריאה שלישית, הייתי שמח אם תלך למליאה ותצפה בהצבעה"...

"למה?"

"אני רוצה שתראה איך חוקים עוברים בכנסת".

"נראה לי שאלך עכשיו לצפות בהצבעה על חוק הבחירות החדש", דיווח נתנאל הלל למוטי כעבור רגע.

"משוחרר".

נתנאל הלל מיהר לכיוון היציע, פוגש את דותן העומד בפתח וסוקר אותו בפליאה. "זה אתה, נכון?"

"כן זה אני, באתי לצפות בהצבעה על החוק".

"תיסלם".

"מה?"

"תפאדל, בבקשה, תיכנס. הולך להיות מעניין. חוק כזה יגרום לצעקות להדהד בכל משכן הכנסת, מדובר בהצגה הכי טובה בעיר".

נתנאל הלל הנהן בראשו ונכנס ליציע הציבור, בראשו מתרוצצות מחשבות שונות. המעמד שלו, כחרדי מול מגזרים אחרים, גורם לו לעמוד פעם ועוד פעם מול דעות קדומות שאנשים יצרו לעצמם. זה יכול להיות רק מבטים בוחנים, מילות זלזול ומחאה, סתם פרצוף לא מרוצה מאי מי, או אפילו תחושה לא נעימה שמופיעה לך כשאתה משער את המחשבות של האנשים סביבך. מהבחינה הזו, נוכח לראות שטעה לא פעם, שכן אנשים שנראים חילונים וכופרים גמורים התייחסו אליו בכבוד ובהערכה, מה שהוביל אותו למחשבות בנוגע לעובדה שהאדם הוא זה שמחליט איך להרגיש, בלי קשר לדעת הסביבה עליו.

הוא הביט אל עבר המליאה הסוערת, בעוד בראשו ממשיכות להתרוצץ מחשבות שונות. דותן, המאבטח עם הכיפה המאוירת מעריך אותו באמת. הוא רואה בעיניים שלו כנות ואפילו יראת שמים. הוא אח שלו, הוא אוהב אותו.

הצעקות מעירות אותו מהרהוריו. חברי הכנסת שולחים זה לכיוון זה הערות אישיות, עקיצות, מפריעים אחד לרעהו לדבר. מביך שאלו נבחרי הציבור.

מצד שני, אולי עדיף להתבטא ולומר את כל מה שיש לך בלב בצורה ישירה ולא לחייך סתם חיוכים נימוסיים צבועים.

דותן אמר שמדובר בהצגה הכי טובה בעיר, בעיניו בהצגות שכאלה טוב היה לו השחקנים היו מקבלים תסריט אחר.

הוא עושה דרכו ליציאה מיציע הציבור, שואל את עצמו שוב מה הוא עושה באמת בבניין הכנסת. בלי יכולת להשפיע, מה יש לו לעשות כאן.

"התייאשת מהר? הדיון משעמם אותך?" שאל דותן בחיוך, בעת שחלף על פניו.

"משהו כזה".

"אני מציע לך לבוא לראות אותם בהפסקות. היריבים הכי גדולים שאתה רואה כאן, צוחקים ביחד ומדברים כמו החברים הכי טובים".

"לכן אמרת שמדובר בהצגה?"

"גם. הם הרי חייבים את המשחק הזה לבוחרים שלהם".

"זהו, שאני חושב שהבוחרים היו מעדיפים שיח מכבד במקום שאמור לייצג אותם". אמר נתנאל הלל את דעתו.

"זה כל היופי כאן, שכל אחד חושב משהו אחר", במילים אלו של דותן נפרד נתנאל הלל מהמאבטח, רושם לעצמו בליבו שיש לו מכר במשכן הכנסת ולא מתאר לעצמו שזה לא יהיה המכר היחיד.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
העליתי פרק נוסף, וחשוב לי לציין כמה מילים:

אחד הדברים שהכי קשה לי ביציאה לאור זה לתת לעצמי להתבטא.
המצפון שלי אומר לי שאסור לי לאפשר לעצמי לכתוב לציבור.
למה? מדוע? האם זה גאווה? ענווה?
אני חושבת שזו הידיעה והמסקנה אליה הגעתי שזה לא אני. לא אני הכותבת. אני לא הסיפור כאן.

אני חייבת לציין זאת כי מדובר בתחושת ריקנות שבסיסה עומדת ההבנה וההכרה:
אנחנו כלום, אין לאף אחד יכולת או יתרון לכתוב לזולת דבר מה.
למרות זאת חובתו של כל אדם לכתוב או לממש את הכישרונות שלו ולהעביר הלאה את החשיבה שלו.
איך זה מסתדר?"
זה כי האמונה באלוקים שהוא הכל, אנחנו כלים או שליחים איך שתקראו לזה.
למרות האופי של הכתיבה בסיפור, שהיא לתחושתי קצת 'משתלטת' הרי
שאין לי או לאף אחד בעלות על חשיבה מסוימת או על התורה או על שום דבר, אלא כל אחד מאתנו
נושא דברו/שליחותו של בורא עולם.
אף אחד מאיתנו לא צריך יותר מידי. אנחנו לא צריכים (באמת) כבוד או כסף או וגם לא הכרה.
אנחנו צריכים להיות מי שאנחנו ולדאוג שהעולם יתקדם ויהיה עולם טוב יותר ומתוקן.

וזה ייעשה על ידי בירור הטוב, ומלחמה מול הרע, ועל ידי הגשמה עצמית
זה יעשה על ידי הקשבה מלאה לעצמנו, כי בורא עולם מדבר אתנו בתוכנו.
וזה יעשה גם בקיום של ציווי התורה "ואהבת לרעך כמוך" - כל כך הרבה ניתן ללמוד מהאמירה הזו:
שאתה צריך לאהוב את עצמך, שהאהבה הזו צריכה להיות אהבה שכוללת בתוכה את הסביבה,
שהזולת הוא 'כמוך'.
ושאהבת עצמך היא הבסיס והיא קודמת לאהבת הזולת.


קריאה מהנה, אשמח לשמוע תגובות ומה אתם חושבים על הסיפור, אם כי נראה לי שסיפורים מהסוג הזה
יש בהם הרבה חומר למחשבה ופחות לכתוב עליו.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 7


נתנאל הלל עמד והמתין בחוץ זמן מה, השמים שמעליו קורצים לו באלפי כוכבים זוהרים, וירח כמעט שלם מציץ אליו מתוך שמים ירושלמים הנצבעים אט אט בצבעי ערב קסומים.

האוויר כמו עמד מלכת, מסביבו המולה של אנשים המתכנסים חזרה אל עצמם לאחר יום מלא בפעילות, נתנאל הלל הופתע עד כמה הנוכחות הקרובה לאנשי ממשל כבר לא משמעותית עבורו כמו בימיו הראשונים בכנסת.

השינוי ארע בו אט אט, ככל שפגש בהם מקרוב. הוא נוכח שההילה השלטונית אינה זוהרת כפי שהיא נראית ממרחק. מדובר באנשים רגילים שזכו למעמד שאמור לתת להם את הזכות לשרת את הציבור, תרגם לעצמו בפליאה את המסקנה הנגלית מול עיניו, כך שהכבוד המגיע להם בעקבות התפקיד – בנוסף לגינוני השלטון, האבטחה, רכבי השרד והמשכורות הגבוהות – כל אלו נועדו כדי לתת להם את היכולת לשרת את הציבור בצורה הטובה ביותר.

בבת אחת נוכח לראות שהציבור הוא הכוח האמיתי, כוח הכלל הוא זה שמקנה לאותם אנשים את הזכויות הרבות. מתוך מחשבותיו הדוהרות עצר לידו הרכב של שוקי, נתנאל הלל התנער ונכנס פנימה, מניח את חגורת הבטיחות.

"לא מפריעים לך הפקקים בדרך? אתה אדם עסוק". שאל נתנאל הלל, חש הכרת הטוב כלפי האדם הנפלא הנמצא שם עבור כל כך הרבה אנשים שצריכים עזרה, מסייע בכל מה שנדרש.

"העבודה החדשה שלך מרתקת אותי", אמר לו שוקי תוך כדי נסיונות תמרון בין רכבי שרד, "מה חדש במשכן הכנסת?" שאל.

"משעמם, הכל כרגיל, לא מבין מה אני עושה שם", נתנאל הלל מצא את עצמו מתלונן, למרות שלא רצה להישמע כזה.

"משעמם לך? איפה לא משעמם, נתנאל הלל?" המהם שוקי כמו לעצמו. "הכנסת היא המקום הכי מרתק במדינה לדעתי".

נתנאל הלל לא השיב לו.

"אבא שלך החזיר לי את הספרים של רינגו סמית', צדקת", שינה שוקי נושא.

"ידעתי שזה מה שיקרה". ענה נתנאל הלל.

"אתה בא לומר לי שלא פתחת את הספרים בכלל?".

"דווקא פתחתי בטעות, קראתי משפט או שניים".

"אתה זוכר מה קראת? זה היה כל כך גרוע? השפיע עליך בצורה שלילית?" חיוכו של שוקי היה רחב מידי לטעמו של נתנאל הלל.

"כן. אני זוכר בערך", השיב בכובד ראש, "משהו כמו: בני האדם מושפעים ישירות מכל דבר שהם רואים, שומעים או קוראים. כל מילה שמגיעה למוח נכנסת בשביל להישאר, לפעול ולהשפיע על הבחירות שלכם. בדרך כלל המוח הקדמי מסנן דברים לא רצויים. לכן האנשים שרוצים להשפיע עליכם משתמשים בכל האמצעים העוקפים את המוח העליון המכונה תודעה. הם חותרים להגיע לתת מודע שלכם".

"אל תגיד לי שלא מדובר בהשגחה פרטית", תופף שוקי קלות על ההגה, כתחליף למחיאת כפיים, "נתקלת בקטע החזק ביותר. לא תאמין איך התקשורת שוטפת את המוח לאנשים, לא תאמין עד כמה כל אדם מהשורה מושפע מאינסוף דעות קדומות של מי? תנחש? לא של עצמו, אלא של הלכי רוח שטופי שנאה".

נתנאל הלל לא ענה לו, עיניו חלפו על פני שלטי חוצות. "מיץ תפוזים טבעי זה בריא", הכריזה מודעה אחת מולו. רסיסי מיץ הבריקו מולו בענק. אולי מחר יקנה מיץ תפוזים.

"אוקי, בשביל לדעת זאת לא צריך לקרוא ספר של רינגו סמית', אתה יכול פשוט להבין את זה בעצמך", אמר נתנאל הלל, "ולאמיתו של דבר זה דבר ידוע".

"לא תאמין עד כמה נציגי הציבור בעצמם מעבירים חוקים על ידי שיקולים זרים. לא תאמין מי באמת מנהל את העניינים כאן במדינה".

"עזוב, שוקי. כדי לספר סיפורים על קשרים אפלים לא צריך לקרוא ספרים של הקנדי הזה".

שוקי הגביר מהירות ולא ענה מיד, כעבור מספר רגעים, אמר בנימת קול בלתי ברורה: "אנא אמור לי את האמת: האם אתה מוכן לעזור לי, או שכל מה שאתה רוצה זה בסך הכל להוכיח לי עד כמה אתה בחור מבריק?"

נתנאל הלל חש שהוא נעלב, הוא העיף אליו מבט מהיר, בוחן. "במה לעזור לך?"

"המדינה צריכה שינוי רציני. שמעת על חוק הבחירות שעבר היום בקריאה שלישית? מדברים על זה שבבחירות הבאות המפלגות החרדיות יסולקו מעמדות השפעה. המהפכה האנטי חרדית בדרך", שוקי שתק לרגע, שאף אוויר והמשיך לדבר במהירות:

"אולי תוכל להסביר לי למה ומדוע המגזר החרדי, שהוא המגזר שהכי תורם למדינה מכל הבחינות, מושמץ כל כך הרבה פעמים? למה אפילו אנחנו, החרדים, מוצאים את עצמנו מאמינים פעמים רבות שאנחנו למשל נטל כלכלי על המדינה? הידעת שהציבור החרדי משלם מיסים הזויים למדינה? בעוד שתרבות הקניות של הציבור הכללי גורמת להם לרכוש בחו"ל הרי שאנחנו קונים כאן בארץ. אנחנו משלמים מיסים משמעותיים. וזו רק דוגמה אחת".

הוא נתן לנתנאל הלל לעכל את דבריו, והוסיף: "אתה, בתוך הכנסת, תהיה קרוב לכל עמדות ההשפעה. כך תוכל להיות זה שיביא את השינוי הזה. אם אתה מוכן לשמוע מה יש לי לומר, אתה מוזמן לבוא מחר למשרד שלי ואסביר לך כיצד בעלי אינטרסים יכולים לגרום לכל אזרח במדינה לשנוא קבוצות מסוימות, להאמין באמונות מסוימות, ובעצם להחליט עבורנו מה נחשוב ומה נחשוב שאנחנו רוצים. אתה תופתע, נתנאל הלל. ממש תופתע".


האווירה היתה כבדה משהו, כשנתנאל הלל הגיע לכיוון משרדו של שוקי, הנמצא מסביב לכניסה הראשית של המחסנים.

מספר חבר'ה ישבו שם והביטו אל הנוף הנשקף מכיוון הרי יהודה. "מה שלומכם? אני יכול להיכנס לשוקי?" שאל נתנאל הלל.

"לא".

"מה לא".

"אי אפשר להיכנס".

"שוקי הזמין אותי", הם נראים חבר'ה טובים, הנערים של שוקי תמיד טובים, למה הם מתייחסים אליו ככה?

"שוקי בבית חולים", התנדב אחד הצעירים לומר.

"באמת? מה קרה לו?" נבהל נתנאל הלל.

הם לא ענו לו. דלת המחסנים נפתחה, עוזיהו שילוני, השותף של שוקי יצא החוצה.

"נתנאל הלל?" פנה אליו, "אתה נתנאל הלל גרץ, נכון?"

נתנאל הלל הנהן.

"שוקי מאושפז בגלל אכילת יתר".

"מה זה אומר?"

"מה שאתה שומע, כששוקי לחוץ הוא אוכל בלי הבחנה וצריך אשפוז".

"לא נכון", נתנאל הלל החוויר, רק אתמול הצהיר שוקי באוזניו שהוא כבר לא מכור.

הוא פנה לצד, מחייג לשוקי ביד רועדת, "הגעתי לכאן, אתה בבית חולים?"

קולו של שוקי נשמע צרוד, רוטט, "כן, נתנאל הלל מצטער, הייתי בלחץ נורא".

"אתה שיקרת לי?"

"מה?"

"אמרת לי שאתה כבר בסדר".

"זה נדיר מאוד, אני בדרך כלל בסדר. מאוד רציתי לדבר אתך ולהסביר לך, אתה צריך להבין את יחסי הכוחות במדינה הזו, הכל מכור מראש כמו שאמרת. רק אתה יכול לעזור להחזיר את האיזון לבית הנבחרים".

"איך? רוצה שאבוא לבקר אותך ותסביר לי?"

"עזוב, מה פתאום לבקר אותי. נכון החבר'ה שם בחוץ? תגיד למומי שיבקש מעוזיהו שילוני את המפתחות של המשרד שלי. יש שם תיקיה על השולחן, בתקיה יש את החומר שרציתי להסביר לך, תקרא את הכל".

"עוזיהו שילוני כאן לידי, אבקש ממנו בעצמי. תרגיש טוב, תהיה חזק".

"אני חזק זה בסדר".

עוזיהו הסכים לפתוח לו את המשרד בצרור המפתחות שבידו, נתנאל הלל נכנס פנימה ונטל את התיקיה מהשולחן. הוא אחז אותה היטב, ונחפז לביתו, חש סקרנות מה כל כך חשוב לשוקי לומר לו.


רינגו סמית' בכבודו ובעצמו התקשר למילאן לאחר ההודעה שהשאיר.

"שמעתי שאתה מחפש לרכוש את הספר. אני לא בטוח שנותר במלאי מהספר הזה דווקא, שכן מדובר בנושא פופולארי", אמר, "בכל מקרה נותרו לי בביתי מספר כרכים ואוכל לתת לך אחד בחינם, עד שתודפס מהדורה נוספת".

מילאן לא מצא מילים להגיב, "תודה רבה", אמר לבסוף.

"העונג שלי. אין לך דבר משמח יותר מכך שהספרים שלך מחוללים שינוי. ובקשר לדברים שהצגת בהודעה, הבנתי שיש לך מחשבות על חופש בעולם? אני מוטרד מאוד מצורת השלטון באזורים מסוימים", אמר.

"למשל בקובה?"

"לא רק בקובה. יש לי ידידים בכל העולם גם במדינות ערב. הנושא הזה מדיר שינה מעיני".

"אתה מדבר עם האדם הנכון מר סמית', אני חוקר סוגי שלטון. יש לי ידע רב, ואפילו קשרים במדינות הנכונות", מילאן בלאץ נשמע נרגש.

"אוקי, דיבורים שכאלה איני אוהב לדבר בטלפון. אתה מוזמן אלי".

"אשמח לבוא, אני במיאמי", מילאן לא האמין למשמע אוזניו, נראה שציפיותיו מתגשמות במהירות מפתיעה.

"אשלח את מטוסי הפרטי להביא אותך הנה, אצור אתך קשר בהמשך".

קרלו סיים להאזין להקלטות, הוא הבין שאם הוא רוצה לפעול, עליו להזדרז.

קודם כל עליו לדבר עם המרצה.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 8



קרלו הצליח להשיג את לאונרד קים לאחר צלצולים עקשניים. "כשאמרת שמסטר רינגו סמית' משתמש בשיווק המוצרים שלו באמצעים לא ראויים, למה התכוונת?" שאל ישירות.

"עם מי אני מדבר?" המרצה נשמע חשדן.

"שמי הארי פלטון, אני משמש כעורך דינו של רינגו סמית', הגיע אלינו מידע מהימן על כך שאתה מכפיש את שמו הטוב של מרשי וחשוב לנו לדעת מה עומד מאחורי טענותיך".

"אלו לא טענות שלי, רק שמועות בלתי מבוססות", אמר המרצה בקול זהיר.

"אנא פרט מה אומרות השמועות, בבקשה".

"שמעתי שרינגו סמית' השתמש בעבר בשיווק מוצריו בפרסום סמוי. אני משתדל כמובן לא להפיץ את השמועות הללו, אתה יכול לבדוק אותי".

"לפי טענותיך, איך עובד הפרסום הסמוי?" שאל קרלו.

"למשל דרך תמונות המופיעות בשבריר שניה לתוך וידאו באופן שהעין מעבירה את המידע אוטומטית לתת מודע תוך כדי דילוג על המוח הקידמי, הפעיל, שצריך מספר שניות לראות את התמונה, או בצורה מתקדמת יותר על ידי הכנסת תמונות בצבעים שהמוח לא קולט, גם כאן התמונות עוברות ישירות לתת מודע של הצופים בלי שתהיה להם יכולת להתנגד או לדעת שהם סופגים מידע. אילי הון משתמשים בטכניקה הזו בסרטים פופולאריים כדי לגרום למותגים להפוך לנחשקים בידי ההמון", המרצה עצר לרגע משטף דיבורו, והוסיף במהירות, "כמדומני שרינגו סמית' הינו האדם האחרון שניתן לטעון עליו טענות שכאלו. ידוע שהוא דווקא נלחם לטובת הצרכן התמים, ומתנגד נחרצות לכל שטיפת מוח גלויה או מוסווית".

קרלו לא רצה לשאול שאלות נוספות כדי לא להחשיד. "אוקי, אני שומע", המהם לעצמו.

"למעשה יש אומרים שאפילו באחד ממסעי הבחירות בארצות הברית נעשה שימוש באמצעים הללו", הוסיף המרצה.

"זה בסדר, רינגו סמית' הרי לא עושה דבר נגד החוק, ואתה יודע זאת", סיים קרלו את השיחה.

"מה אתה חושב לעשות? האם תגישו נגדי תביעה?" שאל לאונרד בקול חביב, מנסה ליצור תדר ידידותי בשיחה המאיימת.

קרלו התלבט מה לענות והחליט שאין צורך לתעתע במרצה.

"ממש לא, הכל בסדר. אין כאן עילה לתביעה", סיים את השיחה בנימת עידוד.

כלפי מילאן הוא היה קשוח מעט יותר.

לפי ההקלטות אמור מילאן לצאת לכיוון דרום העיר, להמתין ליד מקדולנד'ס לרכב ספורט שייקח אותו לנמל התעופה למטוס הפרטי של סמית'.

קרלו לא חשב פעמיים.

"הטלפון שלך צלצל ועניתי, מילאן", אמר לאחיו, "הדובר אמר שהוא השליח של מר סמית'. הוא ביקש שתמתין לו ליד דוכן הגלידה בפארק קנדי בשעה היעודה. הוא יבוא ברכב ספורט לבן, ביקש שתלבש חולצה ירוקה. מי זה מר סמית'?" הוסיף לשאול, כדי לא להחשיד.

"חזור על ההודעה, קרלו". ביקש מילאן בכובד ראש, רושם לעצמו את הדברים.

כך, בעוד מילאן עושה דרכו לעבר קצה העיר, ארגן לעצמו קרלו במהירות תיק קטן, לא שכח להכניס לתוכו את הספר "מכור לחופש" שהחרים למילאן. הוא רוצה להיות מוכן היטב כשיגיע לפגישה עם רינגו סמית'.


בחדרו, התיישב נתנאל הלל על המיטה ופתח את הקלסר, מבחין שהוא מכיל מספר דפים מצולמים מנויילנים.

"לנתנאל הלל, מדובר בחומר חשוב, תקרא לאט ותנסה להסיק דבר מתוך דבר, אני סומך עליך", נכתב שם.

הוא שקע בקריאה, משתדל להבין אם אכן יש משמעות כה גדולה בחומר הכתוב בדפים שלפניו. עיניו דילגו במהירות על פני השורות, בקריאה שניה קרא לאט יותר ואפילו לקח דף ועט וסיכם לעצמו את עיקרי הדברים.

הטפלון שלו צלצל: "נתנאל הלל, מדבר שוקי, קראת את הדברים? אתה בעניינים?" קולו של שוקי נשמע נמרץ, שונה עד מאוד מהקול שלו לפני זמן מה.

"איך אתה מרגיש?"

"משתפר והולך, מה הבנת ממה שקראת?"

"הבנתי מה שצריך להבין, שוקי. אני מתכונן להשפיע בכנסת, רק תן לי לחשוב כיצד".

"סומך עליך, בי".

נתנאל הלל הניח את הטלפון על השולחן, קווי מחשבה עלו על מצחו. הסיפור הזה נשמע לו מוזר. הוא ניגש לדפים שבתיקיה פעם נוספת, מעיין בצד העליון בו צריך להיות כתוב המקור ממנו צולמו הדפים.

כפי ששיער, הכיתוב היה מחוק ומטושטש. הוא התלבט לרגע, ואז חייג לשוקי שוב, "שוקי, חזרת לבית?"

"עדיין באשפוז".

"איפה?"

"כאן, בעיר. איפה אני יכול להיות".

"אני בא לבקר אותך"

"מה פתאום. אתה לא יכול".

"אני מגיע".

"לא נתנאל הלל, אני משתחרר עכשיו, חבל על המאמצים שלך, אני בדרך לצאת. אתה סתם מבזבז את זמנך".

מרגע לרגע חש נתנאל הלל ששוקי פשוט 'עובד' עליו.

הוא שב לדפים, מבין בבת אחת שמדובר בעצם בצילום של דפי הספר "להיות חופשי".

אז שוקי החליט לגרום לו לקרוא את הקטעים הרלוונטיים בעורמה, הוא פשוט ביים את האשפוז.

נתנאל הלל מיהר לצאת מביתו, פוסע נמרצות אל עבר הבית של שוקי.

הוא התיישב על ספסל צדדי בגינה סמוכה, נושא מבט למרפסת הגדולה, מקווה שהעץ הרחב מסתיר אותו היטב. לאחר מספר דקות הוא נוכח לראות שצדק, שוקי יוצא אל המרפסת, הטלפון בידו והוא מסביר דבר מה באמצעות תנועות ידיים נסערות.

הוא נראה בריא לחלוטין, האם יתכן שהספיק לשוב לבית? נתנאל הלל משתכנע מרגע לרגע שמדובר בתרמית. שוקי רצה לשכנע אותו שהוא לא מרגיש טוב, הוא רצה שהוא יקרא את מה שכתוב בדפים בתיקיה.

הוא רוצה שהוא יבצע את התכניות שלו.

והוא צריך להבין שמי שמשקר פשוט מפסיד. והוא, נתנאל הלל, עומד להוכיח לו זאת בזה הרגע. הוא שלף את הסלולרי מכיסו: "שוקי, איפה אתה?"

"אני בדרך לבית, מרגיש הרבה יותר טוב".

"טוב, להתראות". להתראות בקרוב מאוד, שיקרת אותי, ואתה תעמוד מול העובדה הזו, חשב בזעף, התרומם על מקומו, ופסע אל עבר הבניין של שוקי. הוא יעלה במדרגות, ידפוק בדלת, ידרוש הסבר, יבהיר ששוקי כבר לא אמין, ויציע לו לתכנן תכניות אחרות ולהשיג אנשים אחרים במקומו. פשוט וקל.

דקה לפני שנתנאל הלל מבצע את תכניתו הוא נעצר לרגע.

הוא כועס ששוקי רימה אותו, אך מי אמר שלהביך ולבייש את הזולת זה בסדר? הוא תמיד משתדל להיות ישר, כנה ומוסרי.

ונראה לו בלתי מוסרי בעליל לגרום לשוקי לבושה וחוסר נעימות.

הוא מחליט לשוב לביתו, לקרוא שוב את החומר בתיקיה. אולי מעשיו של שוקי לא רצויים, אך מטרתו כל כך נעלה ובעלת משמעות.

מישהו חייב להציל את המדינה, והמישהו הזה צריך להיות ירא שמים, בעל מוסר ומידות טובות. והוא, נתנאל הלל, יכול לעשות זאת.

או לפחות יכול להשתדל.


ארון הבגדים היה פתוח והכיל ערבוביה בלתי אפשרית של פריטי לבוש.

ניצן עמד מול הארון, מבטו מנסה לדוג פריטי לבוש רלוונטיים עבורו להיום.

אילו יכול היה, היה מעסיק יועץ הלבשה צמוד, שכן החלק הזה של נראות חיצונית מעולם לא היה הצד החזק שלו. הוא העיף מבט אל דור ואדם, שותפיו לדירה שעסקו בשינון חומר לקראת הבחינות באוניברסיטה, אומר לעצמו שמהם לא תבוא הישועה.

אולי גדי? הצצה קלה לכיוונו העידה שהוא מכין לעצמו תבשיל כלשהו במטבח הקטן.

בעצם, זה כל כך לא משנה מה אתה לובש, אמר ניצן לעצמו ושלף חולצה ומכנס.

כשהוא היה כבר לבוש מצא ניצן את עצמו אומר בקול רם, מתוך רצון בלתי נשלט לעורר פרובוקציה: "אני נראה נהדר. התאמתי את הבגדים מעולה".

דור ואדם הרימו את עיניהם מהדפים, גדי הציץ לכיוונו במבט מבודח מהמטבח.

"למדתי להחמיא לעצמי, באין מישהו אחר שיעשה זאת בשבילי", אמר ניצן בחצי חיוך, "והאמת? אין כמו המחמאות שאתה אומר לעצמך".

"אוקי, אתה נראה נהדר", אמר אדם.

"אחרי שאתה טועם את הטעם של עידוד עצמי, אתה פשוט לא קונה את המחמאות שאומרים לך", ניצן השתדל להצניע את החיוך שהבזיק על פניו לשמע המחמאה.

קולו של גדי, רציני וביקורתי להפליא, נשמע לפתע: "אתה נורמלי? מה אתה לובש? אתה נראה נורא".

ניצן הביט אל חולצתו, פסים אלכסוניים בהירים של צבעי הקשת, מכנסים צהובים רחבים וקמוטים. "אה, זה?"

"כן, מאיפה הבאת את הלבוש המזעזע הזה?"

"קניתי איפשהו, מצאתי, מסרו לי, לא זוכר".

"אוקי, בוא אעזור לך למצוא בגדים מתאימים", נעתר דור, ניגש אל הארון והתאים במיומנות חולצה למכנס. "רק צריך לגהץ קצת את הבגדים".

"עזוב, אני ממהר. יום אחר אולי", ענה ניצן כבדרך אגב, פונה אל הדלת.

"לאן ידידנו המובטל ממהר?" הקריאה השיגה אותו ליד הדלת. ניצן שלח אליהם מבט חפוז, "הולך לחפש עבודה".

הוא נעמד בחוץ, בצל עץ ירושלמי, נושם עמוקות ומביט לכל הכיוונים. ההודעה שקיבל הטילה עליו משימה לא מסובכת במיוחד: מעקב אחרי צעיר חרדי בשם שוקי מלכה.

ניצן שלח מבטים עצבניים לכל הכיוונים. היכן הנהג שאמור היה להמתין לו?

הוא הקיש על הסלולרי שלו במהירות, רכב קטן בעל שני מושבים עצר לידו לאחר מספר רגעים. "איחרת ניצן, הלכתי לקנות משהו לשתות", התנצל הנהג, אוחז בידו בקבוק מיץ תפוזים טרי, "מה קרה, למה התעכבת?"

"סיפור סביב ארון הבגדים שלי, יש לי דיסלקציה בבחירת פריטי לבוש, ולא מהיום. אני צריך שאמא שלי תבוא לדירה שלי לסדר לי את הארון, רק שאין לי סבלנות לשמוע אותה ואת המוסר שבטח תגיד לי".

"מוסר של הורים נובע מאהבה ודאגה, ניצן".

"אני יודע".

"לאן?"

"שוקי מלכה, צעיר חרדי משכונת רמות".

"איפה הוא עכשיו?"

"אני כבר מברר".

"ידוע לך איזה סוג מעקב?"

"נראה לי שדרוש מעקב צמוד, לפחות עד שנקבל הודעה אחרת".

"מעקב רציני זה כולל אמצעי האזנה, ניצן. תברר היכן הוא הברנש ברגע זה, ונראה איך נתקדם הלאה".

"הוא נמצא כרגע ברחוב ריה"ל".

"תפעיל את הוייז ותנסה לתת לי קצת רקע מהפרטים שקיבלת".

"אוקי, שוקי מלכה צעיר בשנות השלושים בערך, נשוי ואב לשניים, גר ברמות. עוסק באחסון ושינוע שליחויות. ידוע כמסייע לאנשים במצוקה".

"אנשים במצוקה? איזו מצוקה?"

"נערים בעיקר, כאלו שמתמודדים עם בעיות. הוא עצמו סיפור מעניין. הגיע לרחוב בצעירותו. סיפור מורכב".

"יש לו קשר עם אנשים מהעבר? ארגון פשע? סמים, משהו?"

"לא ידוע".

הם הגיעו לרחוב ריה"ל. "הינה הרכב שלו. הוא שם בפנים? תראה לי את התמונה שלו".

"פששש...נראה ענק שבענקים, עוג מלך הבשן קטן לידו", התלהב יוחי הנהג.

"הוא מתאים לתמונה?"

"כן, למי הוא מחכה?"

"הנה, הוא צופר לצעיר חרדי היוצא מהבניין".

"לא נראה אדם במצוקה. אולי סתם חבר שלו".

הצעיר נראה מופתע לראות את שוקי ממתין לו, הוא אפילו מתווכח אתו קצת, לאחר מספר דקות הוא נכנס לרכב שנוסע באיטיות.

"הייתי נותן את החולצת פסים שלבשתי הבוקר כדי לדעת על מה הם מדברים", מלמל ניצן בקול בהול, "תתחיל לנסוע אחרי הרכב בזהירות, תשתדל שלא יקלוט אותנו".

"אני מיומן במעקבים ניצן, לכן אני כאן ליד ההגה".
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 9

נתנאל הלל שמע צפירה קלה והביט לכל כיוון. שוקי ישב ברכבו וסימן לו להיכנס לרכב. "אני לא הולך למשכן הכנסת", אמר לו נתנאל הלל, בעודו מביט הלאה, עיניו מתעכבות לרגע על רכב דו מושבי קטן שנראה זר בנוף השכונתי.

שני האנשים שהיו ברכב בחנו אותו בעניין והסיטו עיניים כשהביט בהם, נתנאל הלל לא הקדיש לכך תשומת לב.

"אתה למטה הבחירות? קדימה אקח אותך לשם". נתנאל הלל ניסה לסרב, נתון עדיין תחת הרושם של התרגיל ששוקי ערך לו כדי שיקרא את הדפים שצולמו מהספר של סמית'. שוקי לא מנחש שהוא יודע את התרמית, ונתנאל הלל לא חשב לומר לו.

הוא התלבט לרגע קט, חש חוסר נעימות לעכב את שוקי, ואז נכנע ונכנס פנימה.

"איך התוכן בתיקיה? קראת?"

"כן, מרתק ממש. אם כי בגדול הדברים ידועים. לי אישית נמאס כבר כל הזמן לחיות בתודעה של 'למה אתם לא עושים צבא?' לפעמים אני עצמי משתכנע כמה שאני פרזיט. בא לי לומר לציבור החילוני: בסדר, אנחנו מוכנים לעשות מה שתבקשו, רק תעזבו אותנו בשקט".

שוקי התניע את הרכב וגלש בזהירות אל נתיב התנועה, חיוך קטן של הבנה ניכר בעיניו: "אתה רגיש לביקורת?"

"ואתה?"

"אולי, קצת. אם כי זה חמור מאוד בעיני שככה מעבירים ביקורות על מגזר שלם. אנשים רדופי שנאה מכניסים לעם רעיונות של פילוג". אמר.

"אני עצמי חושב לפעמים שאולי התסכול שלהם צודק, סך הכל זה באמת לא הגיוני שהם ילחמו עבורנו". נתנאל הלל אמר את הדברים ושתק, ממתין לתשובה. הוא הביט אל הכיוון אליו פנה רכבו של שוקי.

"לאן, שוקי? המטה לא נמצא שם".

"אנחנו נוסעים לכותל".

"מה? למה לא אמרת לי?"

"החלטתי את זה עכשיו, אני רוצה להסביר לך משהו. וחשוב שזה יהיה דווקא בכותל".

"מסקרן מאוד מה זה יכול להיות"..

"יש לך סיבה טובה להיות סקרן. וסתם ככה כדאי שתדע שמלבד העובדה שמי שלומד תורה מגן על העולם כולו, ופורש מעין כיפת מגן רוחנית על כולנו, ואת זה לא אנחנו המצאנו, הרי שיש סיבות נוספות לעובדה שאנחנו לא מתגייסים. אחת מהן לא ברורה לי עצמי, אסביר לך אותה בקיצור. ואת הסיבה הנוספת תשמע ממני בכותל", שוקי עצם לרגע את עיניו, מנסה לסדר את מחשבותיו, צפירה מהירה נשמעה מכיוון הרכב הנוסע אחריהם, שכן הוא נהג באיטיות בלתי נסבלת. הוא התנער ממחשבותיו, הגביר מעט מהירות והמשיך לדבר:

"אסביר לך זאת בכמה מילים. שמעת על 'שלושת השְׁבוּעוֹת'? מדובר בכינוי לדברי חז"ל בתלמוד הבבלי על הפסוק בשיר השירים: "השבעתי אתכם בצבאות או באיילות השדה.." יש ביאור המייחס אותם לשבועות שהשביע ה' את ישראל ואת אומות העולם. הפרוש שאמרו חז"ל הוא שהשבועות אוסרות על עם ישראל לעלות בצורה מאורגנת לארץ ישראל או למרוד בשלטון הגויים. מדובר בעצם בסיבת חילוקי הדעות בין מתנגדי הציונות לבין קבוצות דתיות התומכות ברעיון הציוני. הבנת?" שוקי עצר מעט משטף דיבורו, "אם לא הבנת אני יכול להסביר".

"נראה לי שכן, הבנתי".

"אוקי, אלו האומרים שאין לשבועות תוקף בימינו טוענים ששלוש השבועות הן מדרש אגדה ואין להן משמעות הלכתית. הם מסתמכים לדוגמה על דברי הרמב"ם האומר שאין להתחשב במדרשי אגדה לצורך השגת הלכה. כך שמשמעות המדרש היא שה' גזר שעם ישראל יהיה בגלות, אולם כשעם ישראל מצליח לשוב לארצו, הרי זו הוכחה שבטלה הגזרה. בנוסף יש צדדים שונים נוספים בעד ונגד, כך שאפשר להבין שהמצב מורכב יותר ממה שנראה לעינינו, פשוטי העם".

"הסבר מפורט, למרות שלא אחזתי בכולו", מלמל נתנאל הלל, "מאיפה אתה יודע את כל זה?"

"הנושא מעניין אותי, חוץ מזה שאין לי יכולת לסקור כרגע את כל הידוע לי. הרי שהנושא רחב ובעל היבטים שונים ומגוונים, מרתקים מאוד", שוקי שתק לרגע ועבר לדבר על משהו אחר, "יש לי אישור קבוע להיכנס עם רכב למתחם הכותל", אמר בעוד הרכב מטפס בעליה באיטיות.

"איך השגת אותו?" השאלה שבאה מצדו של נתנאל הלל לא זכתה למענה.

כעבור מספר דקות מצאו את עצמם פוסעים על הרצפות הגדולות. תחושת ההדר המקדמת את פני הבאים לכותל נשבה על פניהם.

שוקי פסע לאיטו, נתנאל הלל התאים את פסיעותיו. השניים לא הבחינו בצעיר המצויד במצלמת תיירים וחבוש במשקפי שמש, הפוסע לצידם, מנסה לקלוט את דבריהם

"באנו לכאן גם להתפלל נתנאל הלל", אמר שוקי, עיניו לא יורדות מאבני הכותל, "וגם להתבונן".

"במה?"

"באבנים הללו. טמון בהן ההסבר הנוסף שהבטחתי. הידעת כיצד נבנה המקדש? כיצד האבנים נחצבו? בתולעת השמיר, מסופר שמכיוון שבמתכת בונים כלי מלחמה - לא השתמש בה שלמה המלך לבניית הבית הקדוש, שהוא סמל של שלום".

עיניו של נתנאל הלל סקרו את פני אבני הכותל הענקיות, "לאחר חורבן בית ראשון נאמר שבוטל השמיר והכותל נבנה כנראה בבית המקדש השני".

"ותזכור שהמשמעות הסמלית היא שלא התקרב כלי מתכת לעבודה הקדושה. אתה מבין, נתנאל הלל? לומדי התורה הם אנשי השלום האמיתי. התורה היא שלום, דרכיה דרכי נועם. והחרדים לדבר ה' יזכו להיות אלו שישרתו במקדש. לא בגלל שהם צדיקים יותר, שכן לכולם יש מה לתקן - אלא כי הם לא נלחמו בכלי מתכת".

נתנאל הלל שלח אליו מבט מהיר, "הסבר מעניין, זה פרוש שלך? קראת את זה באיזה מקום?"

"פרוש שלי. למה, יש עם זה בעיה?"

"לא'ידע, ממתי אנחנו מפרשים פרושים בנושאים כאלה?"

"ממתי שהמציאות דורשת את אותם פרושים נתנאל הלל יקירי, בוא ניגש לכותל נגיד תהילים".

ניצן דיבר לאוזניה במהירות, "קיבלת מידע מי הצעיר הנוסף?"

"נתנאל הלל גרץ, רקע פסיכיאטרי, לאחרונה עובד בכנסת, סיפור מטורף".

"מתברר שאכן עלינו על משהו גדול. האזנתי להם קצת, נראה שמלכה הסביר לצעיר משהו על בית המקדש. לדעתי, צריך לדווח במהירות לגורמים המתאימים. אני מניח ששניהם יקבלו מעקב צמוד בימים הקרובים".


מילאן הגיע לפארק קנדי מתוך ציפייה עמוקה. הוא מצא את עצמו נעמד בפתח הפארק סמוך לדוכן הגלידות הצבעוני. עיניו סקרו ללא הרף את הסביבה, כמה חבל שהאיש התקשר ממספר חסוי והוא לא יכול לחזור אליו לשאול מדוע הוא מתעכב. הוא מצא את עצמו קופץ כל אימת ששמע צפירה ממכונית, נופף לעבר מכוניות שנראו מתאימות לתיאור שמסר לו קרלו, חש אכזבה בכל פעם מחדש.

שליחו של רינגו סמית' התמהמה מלהגיע.

הוא פסע הלוך ושוב והחליט לבסוף לרכוש גלידה תוך כדי שעיניו בוחנות כל העת את התנועה. הגלידה נגמרה מהר מהצפוי, ומילאן החליט שלא יזיק לו לטעום גלידה בטעם נוסף.

הזמן חלף לאיטו, וכל זכר למכונית הלבנה לא נראה. האם הוא עומד במקום הנכון? האם יתכן שיש בפארק הענק דוכן גלידה נוסף? ואם השליח הגיע – למה לא התקשר? או לכל הפחות היה מודיע על העיכוב?

כעבור מספר שעות החליט לשוב על עקבותיו בצעד כבד, רוצה לשאול את קרלו אם העביר לו את ההודעה כמו שצריך, להפתעתו קרלו לא היה בבית, ודודה פילר אמרה לו שקרלו נסע וישוב בימים הקרובים.

מילאן ניסה להתקשר לקרלו אך לא היה מענה. לאחר התלבטות קלה, התקשר למספר הטלפון הרשום בתחילת הספר "להיות חופשי". הוא השאיר את ההודעה בקול מהיר ועצבני:

"מדבר מילאן בלאץ, רציתי לשאול למה השליח לא הגיע ולמה לא קיבלתי הודעה על כך, תודה".


"כדי להתחיל לראות כיצד אנו משנים את המצב שנוצר עלינו להכנס לתוך הראש של מערכות התקשורת במדינה, לראות כיצד עובד המנגנון להשמצת אנשים ומגזרים", כששוקי אמר את הדברים הללו חש נתנאל הלל שמדובר בבדיחה.

סבר פניו הרציני של שוקי גרם לו לחשוב ולבחון את הדברים.

"להכנס לתוך הראש של מערכות התקשורת?" שב על דבריו כהד, "הכוונה לעיתונות וכאלה?"

"כן, כידוע לך שונאים את המגזר שלנו בין השאר מכיוון שחלק מכלי התקשורת מביאים ידיעות מגמתיות. הם משכנעים את צרכני התקשורת, באופן נבזי ומוסווה, שאנחנו ציבור לא ראוי".

"העובדה שהתקשורת נגד הציבור שלנו ידועה לכולם, רק שלא נראה לי שאפשר לעשות משהו בקשר לזה. אתה רוצה להשפיע על התת מודע של אנשי התקשורת?"

"אולי. נהיה חייבים לעשות משהו. נעים יעזור לנו".

"נעים רוחאני?"

"מממ.."

"אתה מכיר את הסיפור שלו?"

"מכיר טוב יותר מכולם. בעיני הוא הדמות המתאימה. מצד אחד שייך - ומצד שני לא ממש מרגיש מחויב למישהו או למשהו. הוא הבחור המתאים. איך שאני מכיר אותו יש לו אומץ רב כשמדובר בפעולות למען עשיית צדק".

עיניו של נתנאל הלל ברקו בעניין, הזכרת שמו של נעים רוחאני האגדי, אותו צעיר שאמרו עליו שנמלט מאפגניסטן בתוך מזוודתו של הרב גדליהו שמיר, במהלך מסעו של הרב שמיר, מסע שנועד לאתר את עשרת השבטים, הצליח בדרך לא דרך לקבל אישור כניסה לישראל, עבר גיור לחומרא וגדל בבית משפחת שמיר, גרמה לו להתנתק למספר רגעים ממצוקת התדמית של הציבור החרדי.

איכשהו, כשאתה נזכר בעובדה שישנם ספק-יהודים ספק-צאצאי השבטים האבודים, שמתמודדים מול אתגרים אותם לא ניתן לתאר, אתה מבין עד כמה הבעיות של המגזר שלך פעוטות. אז שונאים אותך... מי אמר שצריכים לאהוב אותך.

קולו של שוקי עלה מבעד למחשבותיו, "והוא גם יוכל לסובב את מערכות התקשורת".

"אשרי המאמין".

"לא מדובר כאן באמונות בעלמא. כשלב ראשוני יש לך כאן בקלסר סיכום של חדשות שפורסמו בכלי תקשורת שונים בשנה שחלפה. עלינו לעבור עליהם ונראה כיצד אפשר לזהות כתבות מגמתיות הגורמות לשטיפות מוח נגד הציבור החרדי".

"אתה פועל ממש בנחישות", אמר נתנאל הלל בהשתאות. "אשמח מאוד לגרום למהפך בדעת הקהל. אמנם נראה לי קצת בלתי הגיוני כל הסיפור הזה רק שאם לא מנסים לא מצליחים".

"נכון. למען האמת יש לי עבודה רבה היום. תיכף יבוא לכאן נעים רוחאני ויקרא באוזניך את הכתבות. אין לי רצון לשכנע ולהתווכח עם אבא שלך שוב. אני משאיר כאן את הקלסרים עם החומר, תעיינו בכתבות וחפשו את הנקודות הבעייתיות, אם יש לך שאלה אתה יכול להרים טלפון. בהצלחה".

נתנאל הלל הביט אליו בתהיה.

"אם אבא שלי לא מסכים לי לקרוא אז הוא גם לא יסכים לי להאזין, זה היינו הך". אמר.

שוקי חשב לרגע, "בגדול עשיתי כבר שאלת רב והוא אישר לך לקרוא את הכתבות הללו, זה לתועלת הכלל, יש לזה מטרה טובה וזה בסדר. אני ממהר ונעים רוחאני בדרך, תעדכנו אותי בהתפתחויות, בי".


הוא לא מכיר את נעים רוחאני מקרוב. הצעיר האפגני נראה היה תמיד בעיני נתנאל הלל כאדם פופולארי שהאתגרים שהביאו אותו עד הנה סייעו לו להגיע לביטחון עצמי כה רב – כזה שנתנאל הלל חלם שיהיה לו. כעת, כשהוא נכנס למשרד נתנאל הלל מצא את עצמו מתרומם ממקומו וסוקר אותו בהערכה כנה.

נעים רוחאני הוא צעיר ייחודי, מוחצן וכריזמטי. אנשים מכבדים אותו ונותנים לו הרבה תשומת לב בגלל הסיפור העומד מאחוריו, ונתנאל הלל חש ביראת כבוד כשהלה נכנס למשרד כעבור זמן מה, חיוכו הרחב משדר סחבקיות וידידות.

"אני חושב שבתכל'ס התקשורת לא נגדנו, שוקי", הרים נתנאל הלל טלפון לשוקי כעבור שעה, חש שראשו הולם ממאמץ ומחשבה, "עברנו על הכתבות, ולמען האמת אני חושב שכל הכבוד לציבור החילוני שסובל אותנו. הכל אמת, אין מילה אחת שלילית, אולי פה ושם בטורי דעה שגם משתדלים להיות ישרים. מה שמוכיח שהתקשורת פשוט לא נגדנו. זה אנחנו שלא בסדר", אמר.

שתיקה ממושכת ענתה לו בתגובה.

"אולי לא נעים לומר זאת, ועוד יותר לא נעים לשמוע, זה אנחנו שלא בסדר", שב ואמר.

"אני לא מבין נתנאל הלל אתה עצמך שייך לציבור החרדי. במה אתה לא בסדר?"

"אני ממש בסדר נראה לי".

"אז מי לא בסדר? אני? נעים? אבא שלך?"

"הציבור שלנו", אמר נתנאל הלל, ואז שתק.

"הציבור שלנו?" שב שוקי על דבריו כהד, "איך שזה נראה הרי שהתקשורת ומערך ההסתה מתוחכם יותר ממה שניתן לחשוב. תנסה להבין מה גרם לך לחשוב שהציבור שלנו כל כך גרוע, מתוך הכתבות ואז אולי נוכל להתקדם".

"השתדלתי להבין ולא הצלחתי", אמר נתנאל הלל, "וזה סימן מובהק שהציבור שלנו פשוט לא רואה את המציאות".

שוקי הגיע כעבור זמן לא רב. נתנאל הלל לא הצליח להבין מהבעת פניו מה הוא חושב על הדברים שאמר לו בטלפון ובקשר לתכניותיו שלא יוכלו לצאת אל הפועל.

"אני חושב שיש כאן שטיפת מוח סמויה", אמר נעים רוחאני, "למרות שגם אני לא הצלחתי להבין איך זה עובד".

"ואני הגעתי למסקנה שאפשר להבין למה אבא שלי לא רוצה שנקרא את שטיפת המוח הזו, לא דרך הספרים שלהם ולא דרך הכתבות". נתנאל הלל קיווה שלא מדובר בעקיצה כלפי שוקי. הוא אומר את האמת שלו, רק שוקי חושב אחרת.

"אנסה לעבור בכוחות עצמי על הכתבות. אולי אצליח להבין מה הולך פה", אמר שוקי, "בינתיים אתם מוזמנים לחשוב ולחקור מה הוביל אותך לחשוב שהציבור שלנו כל כך גרוע".

"יש לי כבר כיוון חשיבה מסוים". אמר נתנאל הלל.

"דבר".
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 10


"זה הולך ככה: התקשורת מביאה מידע על החרדים, וכולנו בתוך המטריה הזו. כל מי שרוצה לשמור על המצוות ולהיות שייך לדרך התורה הנאמנה בלי שום פשרה שייך לציבור החרדי".

"אכן", שוקי האזין לו בתשומת לב, ונתנאל הלל קיווה שהוא מדבר לעניין, "אז ככה - מה שקורה זה שאם יש קבוצה מסוימת השייכת למגזר שלנו - שיוצאת למחות נגד אי-צדק שמדינת ישראל מתעלמת ממנו – נוצרת להם בעידוד התקשורת תדמית אלימה. בנוסף אם יש יחידים שהתנהגו שלא ביושר ויש להם כיפה שחורה, הם יתויגו בדיווחי התקשורת כ'חרדים'.

נניח מספר אנשים יוצאים להפגין או מעוררים מהומה. כלי התקשורת יציינו ש'חרדים' הפגינו. גם אם מדובר נגיד במספר אנשים עם מטרה מסוימת, הם יכולים להיות אפילו מאה איש. אוטומטית הדיווחים מכניסים את כולנו לתוך ההתרחשות הזו.

וזה יוצר תחושה שכולנו בכותרות בלתי מחמיאות כל הזמן. כי חרדים זה גם אתה ואני ושרוליק שחושב אחרת, נעים שעלה מאפגניסטן ולא חושב להפגין כי באפגניסטן אין הפגנות אלא מהפכות כידוע לך. ואנחנו כולנו הופכים בהגדרה אחת מכלילה לאנשים שעוררו מהומות, או שהתנהגו לא ביושר". הוא שתק לרגע והמשיך במהירות לפרוס את החשיבה שלו, שהתבררה לו יותר ויותר ככל שהמשיך לדבר, "או לדוגמה לא משנה עד כמה שאתה, כאדם פרטי, ישר עד הקצה. אם כתוב ש'חרדי גנב' ואתה חרדי, אז אתה הופך לחלק מהפשע שלו אתה מבין? אף אחד לא מתעניין בכך שהוא אדם נפרד עם רצונות נפרדים. עובדת היותו חרדי לא גרמה לו להיות נבזה. מדובר בבן אדם! ולפי דעתי גם אנחנו חוטאים בזה, מכלילים את עצמנו לתוך קבוצה אחת. מישהו התנהג לא כהוגן? כולם באותה סירה".

שוקי לא ענה מיד על דבריו, בוחן אותם ארוכות. נתנאל הלל המשיך: "זה לא רק הכללה של מעשים, זה המחקרים המשובשים שלהם: החרדים לא משתלבים באקדמיה?! מי אמר שלימודים אקדמאיים הם פתח לחיים טובים יותר? מה זו ההתנשאות הזו להחליט שהחרדים לא תורמים בגלל שאי מי החליט מה זו תרומה אמיתית לחברה? הבורות מתחילה בחינוך שלהם, בחשיבה מוטעית שבאה לפני הכל. הם יוצאים מתוך נקודות הנחה מסוימות והראייה שלהם משובשת מלכתחילה".

"משובשת? האמירה הזו מכניסה גם אותם להגדרות".

"זה כדי להביא איזון. הם כל כך בטוחים שאנחנו מאוחדים כשמישהו מהמגזר שלנו מתנהג לא בסדר, הם כל כך בטוחים שיש מאפיין מרכזי שהוא ציבור חרדי, ושכולנו ערבים זה לזה".

"אנחנו באמת ערבים זה לזה, נורמות חברתיות הן דבר חשוב. אם אתה בתוך מגזר שמסכים להתנהג באלימות ויש לך כח למחות ואתה לא יוצא נגד האלימות הזו אתה נושא גם כן באחריות הזו.

רק שהעובדה היא שהמגזר החרדי שולל אלימות מכל וכל. גם הקיצוניים ביותר מתנהגים באופן מעורר הערכה. הקיצונים בחברה שלנו שונים כל כך מקיצונים אחרים! אין שום סיבה לסיקור תקשורתי כל כך נבזי ובלתי מוסרי. צריך לראות איך אנחנו משנים את השיח התקשורתי. השינוי צריך לבוא, נתנאל הלל. ואתה תעשה אותו!"


"נעים מאוד, מילאן בלאץ. אני רינגו סמית'", האיש בעל המשקפיים עבות המסגרת הגיש את ידו ללחיצה.

קרלו הושיט ידו חזרה, "נעים מאוד, שמי קרלו בלאץ, אח של מילאן".

הם נפגשים במשרד רחב הידיים של הסופר העשיר. קרלו חש בציפייה נרגשת והזכיר לעצמו להירגע.

"הכל בסדר, אני יכול", אמר לעצמו שוב ושוב. מילות העידוד נוסכות בו בטחון.

"אתה אח של מילאן? למה מילאן לא הגיע?"

"אה... מילאן הוא טיפוס מצומצם וחסר מעוף, מר רינגו סמית'. אני חושב שאני יכול יותר ממנו. אני צעיר, נמרץ, יש לי חזון. אני מהיר קליטה. יש לי רעיונות מעולים, כדאי לך להקשיב לי".

רינגו סמית' לא לחץ את היד המושטת. הוא התיישב על הכיסא שלו ורמז לקרלו לשבת מולו. "היכן מילאן? סיכמת איתו שאתה מגיע הנה במקומו?"

"לא. הוא לא יודע שאני כאן. תכננתי את הכל בחשאיות", קרלו הגיב בטבעיות. יוצא מתוך נקודת הנחה שהאדם העשיר שלפניו יעריך את כנותו.

"טוב, אתה נשמע מעט ערמומי. מעט הרבה ערמומי", אמר רינגו, "ערמומי כמו נחש סססס...".

קרלו חש שהדם אוזל מפניו.

"תחזור למיאמי בכוחות עצמך, אני רוצה שתשלח לכאן את מילאן. הבנתי שיש לו מסרים חשובים לומר לי ואני רוצה לשמוע אותו".

החיוורון בפניו של קרלו העמיק. "אני...גם לי יש מסרים מאוד חשובים, תן לי לומר לך מספר מילים, בבקשה".

רינגו הפך את שעון החול המונח לפניו, "יש לך דקה שלמה לשכנע אותי להקשיב לך, קדימה".

קרלו עצם לרגע את עיניו. מול עיניו חלפה הטיסה המייגעת שקדמה לה תכנון להערים על מילאן, תכנון שהצליח למרבה המזל. וכעת יש לו דקה לדבר ולנסות לרכוש את ליבו של האיש שלפניו.

עיניו שוטטו על קירות המשרד, מתעכבות על תמונות שונות המביאות אתרים מעניינים מכל מיני מקומות בעולם. אחת מהן, רחבה, שטוחה ושטופת אור, הציגה צילום רחפן המתעד בצבעים מרהיבים את העיר העתיקה והר הבית. "ג'רוזלם" נכתב בה באותיות מסולסלות. קרלו נזכר בבת אחת בדבריו של לאונרד קים, המרצה.

"פלסטין", אמר בקול מהיר, "המסרים שלי באים להציג את פלסטין כיעד מועדף לפעילות. אנחנו חייבים להבטיח שלום באזור הזה של הים התיכון. העיניים של כולם נשואות לשם: כל הדתות מכוונות לשם. זה ה-מקום ל..."

רינגו הפך בחזרה את שעון החול. קרלו שם לב שנותרו מספר שניות לפני שאחרוני הגרגירים ירדו.

"קנית את תשומת ליבי בשעה הקרובה, אני פנוי להאזין לך. תנסה להסביר לי את תכניתך בקווים ברורים. אני שומע".


"מלכה וגרץ? לא עדיף לקחת אותם לחקירה ולגמור את הסיפור?" מיכה מזרחי סגן ראש השב"כ היה הראשון שדיבר בישיבה המצומצמת בה השתתפו מלבדו ומלבד ראש השב"כ שני בכירים נוספים.

אבי הלחמי ראש השב"כ לא עיין בתזכירים שלפניו מעולם, למרות שהם היו ועודם מונחים שם תדיר, למקרה שירצה לדייק בפרטים. הוא נוהג להתעדכן היטב בחומרים ומראש, יכולתו הפנומנלית, כח הרצון שלו והניסיון שצבר מספקים לו שניות בודדות להבין את התמונה המלאה. חוסר הסבלנות המובהק בו ניחן גורם לו לקפוץ מנושא לנושא במיומנות מרשימה ולחשוב על מספר נושאים חשובים בעת ובעונה אחת. הסובבים אותו תמהים לעיתים לראות את כישרונותיו המתבטאים בעיון קל בתזכירים כדי לסווג את רמת החשיבות שלהם. "ביום בו איווכח שטעיתי בשיקול דעתי המהיר אבין שעלי לפרוש", שח לא פעם, יהיו שיאמרו ביהירות מסוימת.

"בשלב הזה של החקירה הייתי מעדיף שהאובייקטים החשודים לא ידעו שהם במעקב שב"כ. יתכן שמדובר בשני חבר'ה נחמדים החושבים שהם בעלי כוחות על ומסוגלים לשנות את העולם, ויתכן שמדובר בהתארגנות רצינית יותר. כך או כך החומרים לפנינו, ואנחנו צריכים לנסות לקבל תמונה ברורה יותר. פיקארד, מה הנתונים שעולים ממערכת המחשוב של החשוד המרכזי שוקי מלכה?" פנה אבי הלחמי לאדם מתולתל שישב בקצה השולחן.

עיניו של פיקארד התרכזו בדפים שלפניו, "הנתונים מצביעים על כך שיש לנו כאן בחור אינטליגנט, נמרץ, בעל אופי של מנהיג הייתי אומר. דתי מאוד. וכשאמונה חזקה מתנגשת עם שאיפות עזות ועם אופי כזה עלולות לצמוח מכך כל מיני בעיות... הוא עוסק באופן רשמי בשינוע שליחויות מה שמעניק לו סיפור כיסוי מצוין לפעילות הנוספת שלו. בעסק שלו ישנו שותף בכיר ומרכזי בשם עוזיהו שילוני, המתגורר בהתנחלות ביו"ש. אין לנו מידע יוצא דופן סביב השותף ונראה שכדאי להצמיד אחריו מעקב כלשהו, כדי להיות בטוחים שאין לו קשר לעניין. הוא הרים את עיניו מהדפים וסיכם את דבריו: "בנוסף שוקי מלכה הוא אדם מוכר בקהילה, מסייע לנוער במצוקה, ולאחרונה מביע התעניינות מעט מוגברת בסיפור בית המקדש והר הבית".

"אוקי, נשמע מעניין אך לא חתרן ובטח לא פלילי. יש לך עוד משהו להוסיף לפני שנשמע את ירון?"

"כן. כדאי לקחת לתשומת לב שיש לו מערכת קשרים טרנס אטלנטיים עם רינגו סמית', איל הון קנדי שנמצא תחת מעקב סוכנויות ביון מרחבי העולם מזה תקופה ארוכה".

"קשרים? באיזה אופן? שיחות טלפון? תכתובות?"

"תכתובות מייל".

"אוקי, מה הן אומרות לנו?"

"הם בקשר טוב למדי. רינגו שולח אליו כחלק מרשימת תפוצה את מסריו על חירות ועוד קשקושים של קנדים החושבים שהתפיסה המערבית יכולה לחולל שינוי לטובה בכל העולם".

ראש השב"כ חייך, "אני מבין שניתן להסיק מהמשפט הזה את דעתך על תפיסת העולם הזו?"

פיקארד לא נפל בפח המחויך, "לא. אפשר להבין מכך שהדיבורים המטופשים של הקנדי עלו לי על העצבים. לא סובל את כל המסרים המטומטמים הללו".

"אפשר דוגמה בבקשה?" הסגן שאל בסקרנות, עיניו חודרות את מעטה האדישות שהפגין פיקארד.

"למשל", פיקארד עיין בדפים שלפניו, "למשל, אקריא לכם ציטוט ממסרון שנשלח לרשימת התפוצה במייל של רינגו סמית': "בהיותי צעיר השתתפתי במסיבה בה הוגשו לשולחנות מנות כבקשתנו, חברי השולחן שלנו המתינו למלצרים שיתפנו אלינו. ואכן, לאחר שהסברנו מה רצוננו, ניגש אלינו המלצר ובידיו מגש רחב. באותו רגע שמתי לב שדרכתי בטעות על מסטיק לעוס שאי מי השליך. אמרתי הערה בסגנון של "איזה דוחה זה".

התזמון של האמירה הזו הקביל לרגע שהמנה הונחה על השולחן. אף אחד לא נגע במנה, מלבד בילי, צעיר שחי בעולם משלו. כשהגשתי את ידי ליטול מהמנה, אמרו לי החבר'ה: "אמרת שזה דוחה". כך להפתעתי הבנתי שהם כה בטוחים שהמנה דוחה בעיני עד שהם אפילו לא טרחו לשאול מדוע - אלא קיבלו את דברי ואפילו הסכימו עימם באופן אוטומטי! אמנם הייתי בחור פופולארי, סוג של מנהיג, למרות זאת הציות שלהם לאמירה בודדת שלי בלי לבדוק מדוע נאמרה - נתנה לי יותר מקורטוב של מושג כיצד האינסטינקטים שלנו פועלים"...".

ראש השב"כ חייך בפליאה, "מעניין..." הפטיר לאחר מחשבה קלה.

"מעניין מאוד", קולו של פיקארד יבש, "אז ככה, שוקי הצליח לקשור קשרים שהם יותר מסתם התכתבות עם הסופר הקנדי. הוא דיווח לו לאחרונה שהוא רוצה לשנות את דעת הקהל במדינה, הוא רוצה לעשות שינוי רציני. הסופר סמית' הבטיח לו סיוע בכל מה שיבקש".

"אוקי, המשך לעקוב אחרי שוקי מלכה ואחרי התכתובות, הייתי ממליץ לך לחקור גם את יומן השיחות שלו. וכעת ירון, האם יש צורך לדעתך להמשיך במעקב פעיל?"

"נתנאל הלל גרץ מצטייר כבחור רגיל מאוד, אפילו משעמם. התנהלות ללא דופי. גם שוקי מלכה לא נראה כזומם משהו. אני מציע להפסיק את המעקב של הסוכנים ולהתרכז בתחום הדיגיטלי. היום אנשים מתנהלים שם יותר מאשר בחיים האמתיים".

"אכן, התחום הדיגיטלי נותן לנו מידע רב ערך. אין לך שום דבר לדווח? התנהלות חריגה, התבטאות, פגישה עם מישהו?"

"גורנישט". ענה ירון. "אפס. הבחור עובד בכנסת פעמיים בשבוע, הולך למטה של מפלגה חרדית לפעמים, הולך לבית כנסת, עוזר לקרוב משפחה בקניות ולוקח את אחייניו לגן העיר. מלכה עצמו עסוק בפעילות מעוררת השראה. כל היום עשייה וחסד עם התושבים, מפעיל אגודות של השאלת מוצרי חשמל ו..."

"אולי יום אחד נמליץ לתת לו פרס נובל, ירון". פיקארד דיבר בקול ציני, גורם לדיון להסתיים במילים אלו.

הנוכחים אספו את הדפים וקיפלו את המסכים. דקה לפני שיצאו מהחדר אמר ראש השב"כ לפיקארד בקול שקט, מקפיד שהשניים האחרים לא ישמעו, "אני מבין שאתה חותר למטרה מסוימת, מרגיש שעלית על משהו גדול, הא?"

פיקארד נשא עיניים לתקרה: "מוקדם עדיין לקבוע אם ההשערות שלי נכונות, אבי. בכל מקרה אין לך מה לדאוג, בכל התפתחות חדשה אעדכן אותך מיד".


"הבעיה המרכזית במזרח התיכון היא מחסור חמור בהסברה, מסטר סמית'. כל מאבק ניתן לפתור אם יש פעולות הסברה נכונות, לשם כך צריך ללמוד את שורש הסכסוך ולהפיץ את המסרים הנכונים שיעזרו לאנשים להבין שאפשר לחיות בשלום זה לצד זה".

"הסכסוך שם הוא על רקע דתי, קרלו. איך אתה יכול לעשות שלום עם טרוריסטים? אפילו אני לא מרחיק לכת בספרים שלי עד כדי כך".

קרלו עצם את עיניו, היכן הוא המרצה לאונרד הגדול? מה הוא היה עונה לשאלה הזו? אם הוא רוצה לרכוש את אמונו של מסטר סמית', לזכות לתמיכתו הוא חייב להצליח לשכנע אותו.

"גם טרוריסטים מקבלים תעמולה לפני שהם משתכנעים להיות כאלה", פתר לו סמית' את מצוקתו בהסבר משלו, מבטו המהורהר סוקר את תמונת הרחפן ממנה נטל קרלו השראה לפני רגעים מספר, "תקשיב לי, קרלו, יש לי חבר ישראלי ששואף לשנות את דעת הקהל במדינה הקטנה שלו. הוא ביקש ממני עזרה ואני הבטחתי לסייע. נשלחת אלי לכאן ממש משמים. תן לי רעיונות איך אפשר לשנות את דעתם של ארגוני הטרור שיסכימו להפוך לאגודות של שלום והרמוניה".

קרלו חשב לרגע ארוך, "יש לי מספר רעיונות, מסטר סמית'. תן לי מקום לשהות בו הלילה, מקום בו יש מערכות תקשורת ומחר אבוא אליך עם תוכנית מוכנה".

קרלו לא האמין שכל כך מהר יצליח לשכנע את המיליונר הקנדי בכנות כוונותיו. עוזרו של סמית' הוביל אותו לדירה קטנה מרוהטת ומצוידת היטב, הוא הזמין לו ארוחה ממסעדה ואפילו השאיר לו כסף למקרה שיצטרך.

קרלו קרס על הספה הנוחה ועצם את עיניו. מרגיש שמאמציו לא היו לשווא.

לאחר רגע התנער ומיהר לחפש את מספר הטלפון של לאונרד קים המרצה.

"מדבר כאן עוזרו של מזכ"ל האו"ם", הציג את עצמו וקיווה שהמרצה יאמין לו מיד.

"העוזר של מזכ"ל האו"ם?" שאל לאונרד בפליאה, "נעים מאוד. מה מביא אותך אלי?"

"מסטר גול שמע שאתה מרצה בחסד, מסטר. יש לך ידע רב בנושא פרסומות ותת מודע, אנחנו מקבלים מזה זמן רב מידע מצוין על הפעילות שלך, האם יש לך רעיון כיצד ליישב סכסוך מול טרוריסטים? אם הרעיון יהיה בר ביצוע נתגמל אותך יפה מאוד, בנוסף לפרסומת שתזכה בה. לא תתחרט".

"המממ... שאלה מעט מסובכת", אמר המרצה בזהירות, "תן לי שעה לחשוב, נראה אם הרעיונות הפרועים עליהם חשבתי עד עתה יצטרפו לכדי רעיון מסודר".

"מעולה", קרלו חייך חיוך רחב, בעודו מחזיר את השפופרת למקומה. באותו רגע נשמעה נקישה על הדלת, שליח המסעדה כנראה, הוא מיהר למחוק את החיוך מפרצופו, לעטות ארשת חביבה, לתת לשליח טיפ נדיב, ולקבל את תודתו בביטול מחויך.

כמה טוב לו לחיות בתוך הבועה הזו של חייהם היפים של העשירים והמשפיעים. הוא רק מקווה שהבועה הזו לא תתנפץ לו פתאום.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 11


לאחר שקרלו יצא ממשרדו, התהלך רינגו סמית' אנה ואנה בהתרגשות מהולה בעצבנות קלה.

ככל שהוא מבין, הצעיר המניפולטיבי הזה שקורא לעצמו קרלו בלאץ, מביא אתו בשורה חדשה שיכולה להפוך את העולם.

הוא מיהר להתקשר לג'וליאן, אחיינו הצעיר שנהג לסייע לו בכל הקשור לרשתות חברתיות והזמין אותו למשרדו.

כשג'וליאן הגיע היה רינגו סמית' שרוי בעולם של חלומות בהקיץ, "אני קרוב לקבלת פרס נובל לשלום, ג'וליאן", אמר בעיניים בורקות, דוק מעורפל כיסה את מבטו.

ג'וליאן ביקש לשמוע על מה ולמה ההתרגשות, והסכים שיש מקום לתחושה הזו. הוא התיישב מולו והוסיף: "אם קרלו אכן יביא עימו מסרים מתאימים תוכל בהמשך לענות לבקשה של מאק רוטו יושב ראש האיחוד האירופי. אני זוכר שהוא ביקש ממך לכתוב מאמרים איך לסייע במאבק של אירופה בטרור. בנוסף לכך במידה והתוכנית של הצעיר תצליח, תוכל לסכם את הדברים בספר רב משמעות ותועלת על חופש מטרור, ולסייע לאירופה כולה".

"כתיבת הספרים היא רק כתיבת ספרים, ג'וליאן. אחרי כמה רבי מכר יהיה טוב לקבל פרס נובל לשלום", נענה רינגו סמית', "אם כי אתה צודק בהחלט. מאק ידידי ישמח ללא ספק אם אביא לו בשורה חדשה איך לטפל בטרור ללא אלימות".


מוטי עסוק, מאוד עסוק. נתנאל הלל, בעודו יושב על כורסתו של חבר הכנסת צביאלי, מסתובב בעיגולים קטנים על ציר הכיסא המסתובב ועוקב אחרי העבודה הקדחתנית של מוטי. הוא מוצא את עצמו חושב עד כמה הוא מעריך אנשי עמל ויגיעה, טיפוסים שכל דקה שלהם שווה והם לא מבזבזים אפילו רגע על דברים שוליים כמו שתיית קפה בעל ניחוח משובח או שיחת רעים בעלמא, ואפילו לא חוטאים במתן זמן לעצמם בדמות חלומות בהקיץ.

הם עובדים קשה, משקיעים את כל זמנם לציבור. נתנאל הלל לגם לגימה מכוס הקפה שלפניו, בוחן את עבודתו של מוטי. הכורסה של צביאלי נוחה למדי, חשב לעצמו, כמה חבל שהוא לא נמצא הרבה בלשכה, מסכן מוטי שכל העבודה נופלת עליו, ושיש לו בחור כמוני שיושב כאן ולא עושה כלום.

"אתה צריך עזרה מוטי?" לאחר כל המחשבות הוא מחליט להיות נחמד.

מוטי הביט אליו בקוצר רוח, נתנאל הלל יכול לנחש את המחשבות שעפות לו בראש: טיפוס כמוך מוטב לו לעבוד כטועם קפה במפעל ייעודי, או אפילו שסתם ישתה לו קפה בבית, מה אתה עושה כאן.

למזלו מוטי לא אומר לו את המשפט הזה ולא עוד אי אלו משפטים ציניים שעולים בראשו של נתנאל הלל בתור תגובה אפשרית מצדו.

"אתה יכול לעבור על היומן של צביאלי ולראות אם מצוינים בלוח אירועים שלא כתובים ביומן, זה יכול לסייע לי במידה רבה מאוד", אמר לו מוטי כעבור רגע של מחשבה.

נתנאל הלל סיים ללגום את הלגימות האחרונות של הקפה. הוא שוב לא שם לב שהטיפות האחרונות נגמרו ומה שנשאר זה אבקה בעלת טעם מריר מודגש שהציפה את גרונו. פוי, זה קורה לו בכל פעם מחדש, אולי יעבור לקפה נמס. הוא עיווה את פניו וקם ממקומו.

"יומנים וסדר יום זה לא התחביב שלי", אמר, "נראה לי שאלך לראות אם יש למליאת הכנסת לחדש לי משהו, אני חושב להפסיק לבוא לכאן, נראה לי שמיציתי את השהות כאן בכנסת, לא מבין מדוע התעניינתי בפוליטיקה".

הוא יוצא מהלשכה, נמנע בכוונה מלהביט לכיוונו של מוטי כדי לא לקבל אינדיקציה מה האדם הנחמד הזה חושב עליו.

אני באמת בלתי נסבל לפעמים, אמר לעצמו, מה כבר התבקשתי? לבוא לסייע לשליחי ציבור? מוטי עשה לי טובה, ארגן לי אישור כניסה לכנסת, הכניס אותי ברוחב לב ללשכה, אני לא יכול לעזור לו? ואם לא חשבתי לסייע מלכתחילה, למה בכלל שאלתי אותו אם הוא צריך עזרה?

מרגע לרגע התחזקה אצל נתנאל הלל המחשבה עד כמה הוא סכל. הוא התהלך במסדרונות הכנסת והביט לכל כיוון בתחושת עליונות. כי כמה שהוא טיפש, יש אנשים המתנהלים בטיפשות לא פחותה ממנו. לאמיתו של דבר, לא ברור לו כיצד נבחרי הציבור מקבלים משכורת עבור עשיה מוגבלת שכזו. מה כבר הם מקדמים?

הנה, חבר הכנסת דגני שקוע במקטרת האגדית שלו כל היום, חבר הכנסת נוסף החולף על פניו הצביע נגד חוק הבטיחות רק כי העלה אותו להצבעה חבר כנסת ממפלגה יריבה ולמרות ששאר חברי סיעתו נעדרו מהמליאה. מה החכמה להצביע נגד חוק חיוני בגלל אינטרסים ויריבויות?

לפעמים ההתנהגות הזו של אנשים שאמורים לדאוג לציבור מוציאה אותו מהכלים.

אילו היו נותנים לו, לנתנאל הלל, אפשרות להשפיע באמת ולא רק לסדר יומן אירועים של חבר כנסת, הוא היה פועל ביושרה, בהגינות ובאומץ.


כשקרלו נכנס למשרדו של רינגו בבוקרו של יום הוא ראה מולו אדם רענן וחיוני, שעיניו נוצצות בברק מעורפל משהו. קרלו בחן אותו היטב, תוהה לעצמו אם הלה נטל חומר שגורם לו לתסמינים הללו או שהוא באמת מאושר.

הוא התקשה להגדיר לעצמו מה יש ברינגו סמית' שנראה לו מעט חריג, שונה ממה שהיה אתמול.

"אני שומע אותך מסטר בלאץ הצעיר, פתח את פיך והסבר לי איך אפשר להחיל שלום בישראל", אמר רינגו סמית' בקול חביב, "רק ברשותך ינכח אתנו משתתף וירטואלי, מסטר שוקי מלכה, מישראל. המתן רגע". הוא צלצל למזכירתו, "הלנה? תתקשרי למסטר מלכה ותגידי לו להפעיל שיחת וידאו, עכשיו".

רינגו לחץ על השלט שלפניו, המסך הגדול הפרוש על הקיר התעורר לחיים.

כעבור מספר רגעים נראתה דמותו של אדם חובש כיפה שחורה על המסך.

"הכירו בבקשה: שוקי מלכה, קרלו בלאץ. ברשותך שוקי תתקשר אלי גם דרך הטלפון הנוסף כדי שנוכל לשמוע אותך טוב יותר".

כעבור מספר רגעים נשמע צלצול טלפון, רינגו הפעיל את הרמקול וקולו שוקי נשמע בברור.

"כן מסטר סמית', אשמח לשמוע מה יש לך לומר".

"מעולה, נמצא איתי כאן קרלו בלאץ, סטודנט מבריק ומעט ערמומי, סליחה על ההגדרה, התכוונתי פיקח. הוא כאן כדי לסייע לנו לעשות מהפכה בדעת הקהל בישראל".

שוקי התנשם עמוקות ועצם את עיניו לרגע. "כן? מצוין. אשמח לשמוע מה יש לך לחדש לי".

"קרלו הגיע הנה אתמול והבטיח להכין לנו תוכנית איך להצעיד את האזור שלכם למקום טוב יותר של שלום בין הפלסטינים לישראלים, הבה נשמע אותו. קרלו בבקשה".

שוקי הסתיר את התדהמה שחש. שלום בין פלסטינים לישראלים? שיפנה ל'שלום עכשיו'. הוא עסוק בשלום בבית פנימה, בין המגזרים.

מצד שני, הוא לא יכול להשיב ריקם את הסופר הקנדי שפינה את זמנו היקר עבורו. הוא הנהן בראשו וגייס את כל כושר הריכוז שלו כדי להקשיב.

קרלו השתהה לרגע, אוסף את מחשבותיו. לרינגו יש שותף יהודי, ישראלי? כמה מעניין. לאונרד קים המרצה הסביר לו אתמול בקווים כלליים את דעתו לגבי הסכסוך המזרח תיכוני, וקרלו ניסה לחשוב איך להעביר את הדברים לאנשים שמולו.

"אני שמח לשתף אתכם בניסיוני וברעיונות שלי", פתח את דבריו בצניעות, "רק שכמובן אני רוצה ליטול חלק ביישום של הדברים. אני רוצה לקבל חלק פעיל, שכן חשוב מאוד שהוגה הרעיונות הוא זה שיפקח על ביצוען", הוא התעלם מהעובדה שהוגה הרעיונות עומד כעת ככל הנראה מול סטודנטים באוניברסיטה בארצות הברית.

"מקובל עלי, קרלו. המשך".

"טוב, כידוע לכם הטרוריסטים הם אלו שמנהלים את סדר היום הפלסטיני. הם עומדים שם בראשות ההנהגה, יש להם אמונות שונות הגורמות להם לחתור כל הזמן לערעור היציבות. הטרוריסטים הם אנשים קיצוניים מאוד, בעלי דעות שאדם בעל חשיבה מערבית לא יכול להבין ולקלוט. לפעול בכלים מערביים מול טרוריסטים זה כמו להשקות שדה קוצים במיץ פטל".

"אז אין פתרון?" רינגו נראה מאוכזב, פניו של שוקי נותרו חתומות.

"יש פתרון שמתכתב עם עולם התעמולה, שכן סביב הטרוריסטים יש עם, עם שלם שרוצה לחיות, להתפרנס, לגדל ילדים, להיות מאושר. והעם הזה תומך בטרור. לשם כך עלינו לחשוב מה המניע של אותם אנשים לתמוך בטרור. בדרך כלל אנשים עושים פעולות כדי לזכות להערכה ולכבוד, מלבד תחושות נקם, או דמיונות לזכות למשהו גדול. הדמיונות הן תוצר של התעמולה. בנוסף ישנם מספר מניעים שעומדים מאחורי כל התנהגות. אם הציבור הפלסטיני יבין שטרור זה לא דרך טובה, הם יפעילו לחץ על הטרוריסטים, או אפילו חוסר תמיכה. והתוצאה יכולה להיות שאנשים יחשבו איך לגדל פטל במקום קוצים", סיים קרלו את דבריו והביט בציפיה אל רינגו, לראות כיצד הושפע מדבריו.

"מעניין, הכל תאוריה, יש לך רעיונות לביצוע הדברים בפועל?"

"לפני שמסטר קרלו יגיד לנו איך אפשר לבצע את הדברים באופן מעשי אני רוצה להוסיף משהו", אמר שוקי.

"בבקשה", הנהן רינגו בחיוך קשוב, קרלו התרשם שהסופר הקנדי מעריך מאוד את הישראלי ורשם את הדבר במוחו.

"אוקי, הסכסוך הישראלי פלסטיני זה נושא רגיש מאוד. אנחנו כאן, וגם הם כאן. יש להם אמונות שמובילות אותם למעשי קיצון ואהדת טרור, לצד כבוד כלפי 'עם הספר'. אפשר לומר שאם אנחנו רוצים לטפל בבעיה הפלסטינית אנחנו צריכים לראות איך התורה מתייחסת לכך.

התורה מתייחסת לכל נברא כבעל תכונות נפש שצריכות הכוונה.

התפקיד שלנו עם ישראל הוא לכוון את הבריאה למקום בו כולם ממליכים את ה' עליהם – אם מבחינה רוחנית או בפועל ממש".

"זה מורכב, קצת קשה להבין", אמר רינגו, "אשמח שתשלח אלי את הדברים כתובים במייל".

"אעשה זאת", אמר שוקי, "בכל מקרה הטיפול בטרור צריך להיעשות באופן הבא: דבר ראשון לתת כבוד. לכבד זה הבסיס שלנו כחברה, לכבד את האדם, את המקום של העומד מולי, את הצרכים האלמנטריים שלו, ולא משנה עד כמה פראי הוא. לאחר ההבנה שצריך כבוד, יש צורך בגבולות. גבולות ברורים שיבהירו היטב שלא תתקבל חריגה מהם.

זה הטיפול הנכון בטרור או בפשיעה, כבוד והכלה לצד גבולות ברורים שיבהירו את הדברים בלי יכולת לשחק משחקים".

שתיקה ארוכה השתררה, הנוכחים ניסו לעכל את דבריו של שוקי.

"וזה בעצם בגדול מה שמדינת ישראל עושה", הוסיף שוקי, "למרות שתמיד יש מקום לשיפור, למשל צריך לשפר את נושא הענישה. העונשים הקלים של פעילי הטרור הם בלתי נסבלים ושוברים את הגבולות שצריך לשים להם".

"איך היית מציע להעניש אותם?"

"אף אחד לא שאל אותי, בכל מקרה אני הייתי מציע לשלוח אותם למאסר ממושך במדינות בהן יש בתי סוהר בתנאים גרועים, ושאין בהן תנועות לזכויות אדם. אנשים המקורבים לטרור צריכים טיפול הולם שיצור הרתעה".

"התורה מכילה את כל בני האדם?" שאל רינגו לאחר מחשבה.

שוקי שתק לרגע ואז ענה בזהירות, "התורה מכילה את כל הכוחות בבריאה, חוץ מעמלק, שזה כח הרע לשם רע, בלי מטרה. אותו צריך לאבד מהעולם".

"יש רע שהוא לא לשם רע?"

"נושא מורכב, לא ברור לי עצמי", אמר שוקי, "הבה נשמע מה יש לקרלו לחדש לנו? איך אתה רואה את המשך התוכנית שלך?" התחמק באלגנטיות מעיסוק בנושא.

"אוקי. אני חושב לאור הדברים שהצגתי שצריך לשנות את דעתם של הפלסטינים על ידי הטמעת מסרים קליטים וברורים, ועל ידי תעמולה עקשנית, ברורה או מוסווית, בתועלת שתצא להם מחיי שלום ואחווה, והוקעת הטרור מתוכם".

"הטרור יושב על אמונה דתית", הזכיר רינגו בעיניים מצומצמות.

שוקי ענה מיד: "לא אמונה אלא פונדמנטליזם, הם מונעים על ידי קיצונים. אומרים שהאסלאם מתון הרבה יותר. בנוסף, העולם עבר תהליך בו כולם מבינים כיום שאלימות אינה דרך, יש בהחלט צורך לחלחל את המסר גם אליהם. זה ישפר להם את איכות החיים שלהם-עצמם, במקום לחיות בפחד הם יכולים לזכות לשחרור. זה מסר חשוב ביותר, שכן אם אדם טוב לזולת הוא עצמו יוצא ברווחים עצומים", קולו של שוקי מהורהר והוא בוחן בסקרנות את הנוכחים המשתקפים במסך. הם מתעניינים במדינה הקטנה במזרח התיכון, פונים דווקא אליו. השגחה פרטית של ממש.

"כיצד אתה חושב לפעול? איך ניתן להפעיל הסברה ותעמולה בתוך הציבור הפלסטיני?" פנה רינגו לקרלו.

"על ידי מסרים באמצעים הדיגיטליים וברשתות החברתיות, מסרים סמויים ועקשנים, ועל ידי הקמת עיתון בערבית. עיתון שיביא להם מידע יקר ערך ויכניס מסרים נגד הטרור. אפשר להכניס גם פרסום מוסווה בטלוויזיה הערבית", קרלו סקר את ארשת פניו של רינגו סמית', נזכר בדבריו של המרצה שרינגו מעביר מסרים על מוצריו באופן סמוי באמצעי תקשורת.

רינגו הנהן בכובד ראש. "מעניין מאוד, השיחה הוקלטה, אשלח אליך שוקי את ההקלטה, תקבל אותה גם אתה קרלו. נאזין לה פעמים נוספות ונראה איך ניתן ליישם את התהליך הזה בפועל".

שוקי לא ענה. הסיפור הזה נפל עליו בהפתעה. לאמיתו של דבר, עם כל הכבוד שהוא היה מעניק לשלום אזורי, הרי שהוא עסוק כעת בבית פנימה, בניסיונות לגרום לציבור החרדי להפסיק לקבל קיתונות של בוז וזלזול. איך נכנס לכאן הסיפור הזה?

הוא החליט בכל זאת להאזין פעם נוספת לדברים שנאמרו כאן, בהקלטה שישלח אליו סמית', אולי ימצא בהם תועלת.


במשכן הכנסת יש אווירה ממלכתית.

אנשים מאוד ענייניים, עסוקים בדברים חשובים, לבושים בגדים המיצגים אותם בכבוד. לא תראו עובדי כנסת בהופעה בלתי הולמת, הכל משדר רשמיות ותכליתיות.

כשנתנאל הלל צעד באותו אחר צהריים לכיוון היציאה מבית המחוקקים הישראלי, הוא מצא את עצמו מתקרב לכיוונם של מספר אנשי תקשורת שדיברו עם שני חברי כנסת ממפלגות יריבות.

נתנאל הלל התלבט לרגע אם לעקוף אותם ולהמשיך הלאה, ובכך להסתכן שדמותו תקלט במצלמות התקשורת, או להמתין עד שהם יסיימו את הראיונות והצילומים.

או פשוט לחפש דרך אחרת ליציאה.

בעודו עומד ומתלבט, הבחין בו אחד מחברי הכנסת.

"זו ההזדמנות שלכם לצלם את דמותו של הצעיר החרדי המבטיח הזה ולכתוב עליו דברים טובים", נשמע קולו של הח"כ אומר לצלם.

כולם הביטו לכיוונו, בעודו חש שסומק עולה לפרצופו.

הצעיר החרדי המבטיח הזה? אין פה אחד אחר העונה להגדרה הזו! האם יתכן שהוא מדבר עליו?

אם ככה, על מה הם מדברים?

"אני חושב שמדובר פה בטעות", אמר בחיוך חינני ומתנצל והמשיך במהירות הלאה, עוקף אותם כמעט בריצה.

את שוקי מלכה הוא הצליח להשיג רק בערב, לאחר התפילה. הוא המתין לו מחוץ לבית כנסת, המתין בחוסר סבלנות מסוים עד ששוקי יסיים לשוחח עם כל מי שרצה לדבר איתו, ואז פנה אליו בבהילות, "קרה לי משהו מוזר היום בכנסת, ואני מרגיש שאתה תדע לתת לי הסבר".

שוקי התחיל ללכת לכיוון ביתו, נתנאל הלל פסע בעקבותיו.

"מה קרה? ספר לי אולי אוכל לעזור לך".

נתנאל הלל סיפר.

שוקי נראה מופתע, "אוקיי, נשמע מעניין, התגשמות התחזית מוקדם מהצפוי. האם תרצה לשמוע מספר טיפים?"

"טיפים?"

"כן, טיפים. תדע לך שהציבור החרדי מקבל יחס לא ראוי שלא בצדק", אמר שוקי, "אנחנו מנסים לתקן את התדמית שלנו, והדרך לתיקון התדמית קצת מאתגרת. נראה שהמסרים הסמויים עובדים מהר מהצפוי".

"מסרים סמויים? למה הכוונה? ואיך אני קשור לעניין?"

הם הגיעו לבניין בו התגורר שוקי והלה פזל נמרצות אל הכניסה לבניין, כמאותת שהשיחה הזו מיותרת. נתנאל הלל חשש שהוא יעזוב אותו ללא תשובה, אך שוקי חשב לרגע, הישיר מבט לנתנאל הלל ואמר: "לא אוכל לפרט לך יותר מידי בשלב הזה, רק שים לב שאתה מייצג את הציבור שלנו. נבחרי הציבור יתייחסו אליך בהערכה כי התת מודע שלהם קיבל מסרים שאתה אדם ידידותי והם יפיקו ממך תועלת רבה. תהיה מי שאתה, אתה לא צריך לזייף כי אתה מייצג את הציבור שלך. אין כמו להיות אותנטי".

נתנאל הלל עמד המום לרגע ארוך, צופה אחר שוקי שעמד להכנס לתוך הבניין.

"אני לא יודע להיות אותנטי ושונא לחשוב שאני צריך להיות מישהו או משהו", קרא לעבר גבו המתרחק.

שוקי הסתובב אליו לרגע ואמר, "זה בסדר, התכוונתי שתהיה רגיל, כמו שהיית עד כה".

"אני שונא גם להיות רגיל", מלמל נתנאל הלל בתסכול. מרגיש שאף אחד לא מבין אותו.

ים של רגשות הציף אותו בדרכו לבית, והוא קולט לפתע שהוא אפילו לא מבין את עצמו.

מה הוא רוצה?

הוא רוצה שיתייחסו אליו, אבל שונא שמתייחסים אליו.

רוצה לקבל מחמאות, אבל מובך מהן ודוחה אותן.

רוצה לקבל כבוד, ומזלזל בעצמו.

הוא רוצה, הוא רוצה, הוא רוצה.

משתוקק בתוך ליבו למשהו בלתי מוגדר, משהו חמקמק.

מחשבה מפתיעה עולה בו: אולי הרצון הזה – אין לו משמעות בפני עצמה, אלא זו הדרך של אלוקים לומר לו להתקדם.

והוא צריך להתקדם, הוא חייב להתקדם, והוא יעשה זאת בכנסת, ובכל מקום.

ואם שוקי אמר שהוא מייצג את הציבור החרדי בכנסת בדרך כלשהי, מסתורית. אז כנראה שיש לכך סיבה.

שוקי הרי אמר לו לפני זמן לא רב שהוא נבחר להיות השליח שלו בכנסת. והוא אדם חכם, שוקי. מאוד חכם. הוא יודע מה הוא עושה.

ואם הוא רוצה לקדם דברים באמצעותו זה כי יש דברים שצריך לקדם אותם. יש לו רצונות רבים, ובדיוק שוקי נשלח אליו משמים, האם זה לא אות וסימן שהוא צריך להכנע למציאות, להמשיך לבוא לכנסת, ולהבין שיש מהלכים שמופעלים מאחורי הקלעים והוא בסך הכל הדמות שנבחרה לשחק על הבמה, השחקן שאמור לייצג ולהפעיל את השאיפות של שוקי.

מהורהר ומכונס בתוך מחשבות מבולבלות, עלה נתנאל הלל לביתו, שם לב שהוא רוצה לשתף את אביו ולא מוצא את העוז לפתוח את הפה ולדווח לו על הדברים הלא ברורים הסובבים אותו.

בעולם יש הרבה דברים לא ברורים, חלקם מתבררים בהמשך וחלקם אולי לא. שלמה המלך אמר שלהוסיף דעת זה להוסיף מכאוב.

אולי באמת עדיף לו לדעת כמה שפחות.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
פרק 12

קולות רעשניים של מכונות הדפוס קידמו את פניו של שוקי בשאון קדחתני.

שוקי עמד למספר רגעים, שואף את ריח הדיו, המעורב בניחוח של ניירות חדשים וריח קלוש של דבק. הוא הביט לכל כיוון וציפה שאי מי יפנה אליו. בכל מקום אליו הגיע זכה תמיד ליחס מידי, נוכחותו הגדולה גרמה לו להראות בין אם ירצה ובין אם לא. הוא בחר לרצות בכך, ואפילו ליהנות מיחס המועדף שקיבל.

אך כעת, מול עובדי הדפוס העסוקים, הוא נוכח לראות שאיש מהם לא מעיף עין לכיוונו. כנראה שכשאתה עוסק מול מילים אתה לומד להעריך אותם יותר מכל דבר אחר, חשב לעצמו.

הוא המתין עוד זמן מה, ורק לאחר שראה שבאמת הוא לא מעניין איש, החליט לגשת לעובד הראשון שעמד מול מכונה שפלטה דפים במהירות מסחררת.

"אני צריך לדבר עם המנהל".

"ישר ישר, בדלת החומה", הדריך אותו הלה בלי לחונן אותו במבט.

"אתם מזכירים לי את כח העבודה ביפן", שוקי רטן קלות לעצמו בעודו פוסע לכיוון אליו הצביע האיש.

מאחורי הדלת החומה שרר שקט מבורך, שוקי ישב מול מנהל הדפוס והפתיע אותו בבקשה הבלתי שגרתית: "אני רוצה שבית הדפוס יעבוד בשביל חבר שלי, איל הון מקנדה. למעשה יש לנו עבודה רבה ואנו רוצים לערוך אתך חוזה מסודר. העבודה צריכה להתבצע כמו שעון שוויצרי. נשלם לך מחיר הוגן מאוד".

בני אורשלימי המנהל, אדם גלוי ראש נמוך קומה בעל פנים בהירות המוקפות בשיער חום דליל היורד לו עד עורפו, סקר אותו בפליאה.

"אני לא מוכן לבטל עבודות קודמות כמובן. אצלי נאמנות ללקוחות זה מעל הכל. אני כן מוכן לשריין לעבודות שלכם מקום. במה מדובר?"

שוקי שתק לרגע, ניסה לייצב את קולו, הוא חש כאילו הוא בתוך חלום לא ברור כשאמר: "עיתון יומי בשפה הערבית. עיתון יומי בשפה העברית, כל אחד מהם ארבע מאות אלף עותקים".

"אתה מתכוון לארבע אלף? ארבעים אלף?"

"לא, ארבעה מאות אלף".

"הזוי, מאיפה אתה חושב לגייס כל כך הרבה מנויים?"

"העיתון יחולק חינם".

"בכל זאת תתחיל בקטן, ומה יש לך עם המגזר הערבי? מה לך לעיתון בשפה הערבית?" הוא סקר את הכיפה לראשו של שוקי.

שוקי חייך, "הכל בסדר, אתה לא צריך לייגע את עצמך בשאלות, אנחנו יודעים מה אנחנו עושים".

לאחר שחתמו על הסכם מסודר, יצא שוקי בצעד קליל, סוקר בשביעות רצון את מכונות הדפוס הפועלות במרץ. בית הדפוס "גווני הצבע" קיבל המלצות אוהדות מלקוחות רבים והוא חש שמדובר בהסכם מעולה, צעד קטן שמבטיח המשך פורה.

בחוץ, בשקט המבורך של הרחוב השקט התעכבו עיניו לרגע על רכב בעל חלומות כהים שיושביו עסוקים היו בדיון קדחתני. הוא עבר על פניהם ואפילו הצליח לשמוע אותם מתווכחים לאיזו מסעדה עדיף ללכת.

הוא נד בראשו בפליאה לשמע נושא הוויכוח ונכנס לרכב. הוא לא העלה בדעתו שלאחר שהפליג לדרכו פסק כמו מאליו הוויכוח בין שני הצעירים, בעוד אחד מהם הזדרז לצאת מהרכב ולפסוע לעבר "גווני הצבע" כשרעהו משגיח מרחוק.

הצעיר נכנס פנימה ועשה את דרכו בדומה למסלולו של לשוקי בין מכונות הפועלות בקול שאון מחריש אוזניים ועובדים עסוקים, שאל היכן המנהל ומצא את עצמו כעבור מספר רגעים יושב מול מנהל בית הדפוס, בני אורשלימי.

"שלום לך, שמי ניצן ואני כאן בשליחות שירות הביטחון הכללי", הציג הלה את עצמו, "רציתי לברר מספר דברים על שוקי מלכה, זה שנכנס הנה לפני. לשם מה בא הנה? אתה מחויב בשם החוק לשתף איתי פעולה ולהגיש לי מידע מדויק".

בני אורשלימי סקר אותו בפליאה, "אתה מהשב"כ? מעניין... הבקשה שלו באמת יוצאת דופן רק שאני לא מתווכח כשמדובר בתוספת עבודה".

"באיזה סדר גודל מדובר?"

בני אורשלימי השתהה קלות לפני שאמר את המחשבה הראשונה שצצה במוחו: "טוב שהשב"כ עוקב אחרי אזרחים והתארגנויות חשודות. אני עצמי עדיין משתדל לעכל את הבקשה התמוהה של הענק הזה".

"פרט בבקשה?"....

"הוא ביקש להדפיס אצלנו שני עיתונים יומיים, אחד בשפה העברית, והשני בשפה הערבית".

"עיתונים יומיים? מעניין מאוד..." ניצן חשב מעט והוסיף, "יש משהו בבקשה שלו שנראה לך מוזר או חריג?"

"בהחלט", ענה בני אורשלימי מיד, "ארבע מאות אלף עותקים, מידי יום, עיתונים חינמיים. מהיכן יש לו כסף להשקיע? מה הסיפור שלו?"

"אוקי". ניצן הגיש לו כרטיס ביקור, "כאן רשומים מספרי הטלפון שלנו. בכל התפתחות חריגה אנא תדאג לעדכן אותנו מיד. בנוסף לכך תודיע לנו כשתקבל את הקובץ הראשון של העיתונים להדפסה, נרצה לעיין בהם לפני שיודפסו, בבקשה". תוך כדי דיבור סקרו עיניו את המשרד בדקדקנות.

"מוסכם. אשמח לשתף פעולה", הגיב המנהל בקול נינוח, "רק בבקשה וכדאי שתדעו זאת מראש שאני לא חושב לבטל את העבודה משום סיבה שהיא. אם תרצו לבטל את ההפצה מסיבות ביטחוניות – תאלצו לעשות זאת מחוץ לבית הדפוס שלי".


"אתה נתנאל הלל... נתנאל הלל גרץ?" חבר כנסת מבוגר וחביב בעל עיניים כחולות וערניות להפליא עצר אותו בפתח הוועדה. נתנאל הלל הנהן בראשו בתשובה, עיניו המתעגלות הסגירו את ההפתעה שחש.

הלה הגיש את ידו, "נעים מאוד, שמי גואל בניטוב. כיף לפגוש אותך פנים מול פנים".

"לפגוש אותי?" נתנאל הלל הביט סביבו לראות אם הלה חומד לו לצון. כמו משום מקום, צץ מולו צעיר כהה עור שלבושו האופנתי נראה מוגזם מעט. קומתו הזקופה הסתירה במקצת את מלווהו, נעים רוחאני.

נתנאל הלל הביט אליהם ובחבר הכנסת גואל בניטוב לסירוגין. כבר מהבוקר, מהרגע בו נכנס למשכן הכנסת, חש בתכונה קלה סביבו. אנשים הביטו אליו בעניין, סקרו אותו גלויות או באופן סמוי. נתנאל הלל היה בטוח שמשהו קרה, אך לא ידע מה.

וכעת, מול גואל בניטוב חבר הכנסת הפופולארי, הפונה אליו בשמו, ומול נעים רוחאני ומלווהו, הבין נתנאל הלל שאולי הוא קרוב לפיענוח התהיות שעלו במוחו מאז הבוקר.

נעים רוחאני דיבר לפתע. קולו נמרץ וקולני כתמיד. קומתו הנמוכה, שבזכותה הצליח להסתנן לתוך המזוודה של הרב שמיר באפגניסטן, משכה תשומת לב לא מעטה. הוא אמר לנתנאל הלל בקול מהיר ובטוח, "אנחנו צריכים לשוחח אתך, עדיף שזה יהיה בלשכה של צביאלי".

חבר הכנסת בניטוב, שעדיין אחז את כף ידו של נתנאל הלל בלחיצה ממושכת וידידותית, שחרר את אחיזתו ונתנאל הלל מצא את עצמו פוסע בעקבות שני הברנשים אל הלשכה של צביאלי, שבאורח פלא היתה ריקה לגמרי.

נעים רוחאני מיהר להתיישב של הכורסה של חבר הכנסת, בעוד הצעיר השני נותר לעמוד. נתנאל הלל הוזמן לשבת.

"שוקי לא הספיק לעדכן אותך", אמר נעים.

"מי זה?" נתנאל הלל נכנס לדבריו והצביע לכיוונו של הצעיר שעמד לצידו.

"קוראים לו קרלו בלאץ, והוא הגיע לפה מקנדה", אמר נעים ותרגם את הדברים לאנגלית.

"אני מבין מעט עברית, זה אוקי", חייך הצעיר, "למדתי תנ"ך בשפה בה נכתב, כך שאני שורר למדי בשפה זו".

נעים נראה מופתע, "לא אמרת לי שאתה דובר עברית".

"כי באמת קל לי יותר באנגלית", אמר קרלו באנגלית, ועבר לדבר בעברית: "רק מכובד לדעת שאנוכי יכול להבין גם כן עברית. אנוכי אדם נבון"...

נתנאל הלל סקר אותו בסקרנות. "אוקי, מה הולך כאן?" שאל לבסוף, "אתם יודעים למה חבר הכנסת ידע את שמי? זה שוקי אחראי לזה?"

"זה שוקי ועוזיהו אחראים לזה, בנוסף לקרלו כמובן", אישר נעים, "הם לא הספיקו לחשוב על זה או לעדכן אותך... אתמול שוקי כינס דיון דחוף והזמין אותי. הוא רוצה שהתוכנית שלו תתקדם כמה שיותר מהר, והסופר רינגו סמית' שלח להם עצות חשובות. בצעד ראשון הדפסנו יותר ממאה חמישים עותקים של תמונה שלך בצירוף מספר מילות הסבר. יש לי עותק אחד, רוצה לראות?"

"כן, אשמח", נתנאל הלל היה סקרן וגם מעט נסער.
 

א. פרי

משתמש סופר מקצוען
כתיבה ספרותית
שלום לכולם
החלטתי לעלות לכאן את הקובץ של הסיפור במלואו, במקום לפרסם פרק כל שבוע.
במידה וקראתם ויש לכם דעה על הסיפור, אשמח לשמוע את דעתכם.
הספר הבא - סדר הפוך - הוא ספר המשך, יש בו את הדמויות אבל סגנון הכתיבה לא זהה ל"הצעה לסדר".
 

קבצים מצורפים

  • -הצעה לסדר קובץ דיגיטלי.pdf
    3.1 MB · צפיות: 35

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קלז

א עַל נַהֲרוֹת בָּבֶל שָׁם יָשַׁבְנוּ גַּם בָּכִינוּ בְּזָכְרֵנוּ אֶת צִיּוֹן:ב עַל עֲרָבִים בְּתוֹכָהּ תָּלִינוּ כִּנֹּרוֹתֵינוּ:ג כִּי שָׁם שְׁאֵלוּנוּ שׁוֹבֵינוּ דִּבְרֵי שִׁיר וְתוֹלָלֵינוּ שִׂמְחָה שִׁירוּ לָנוּ מִשִּׁיר צִיּוֹן:ד אֵיךְ נָשִׁיר אֶת שִׁיר יְהוָה עַל אַדְמַת נֵכָר:ה אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלִָם תִּשְׁכַּח יְמִינִי:ו תִּדְבַּק לְשׁוֹנִי לְחִכִּי אִם לֹא אֶזְכְּרֵכִי אִם לֹא אַעֲלֶה אֶת יְרוּשָׁלִַם עַל רֹאשׁ שִׂמְחָתִי:ז זְכֹר יְהוָה לִבְנֵי אֱדוֹם אֵת יוֹם יְרוּשָׁלִָם הָאֹמְרִים עָרוּ עָרוּ עַד הַיְסוֹד בָּהּ:ח בַּת בָּבֶל הַשְּׁדוּדָה אַשְׁרֵי שֶׁיְשַׁלֶּם לָךְ אֶת גְּמוּלֵךְ שֶׁגָּמַלְתְּ לָנוּ:ט אַשְׁרֵי שֶׁיֹּאחֵז וְנִפֵּץ אֶת עֹלָלַיִךְ אֶל הַסָּלַע:
נקרא  30  פעמים

לוח מודעות

למעלה