חרבות ברזל הנספח השבועי • שבוע 13

בשבוע האחרון התגברו התקיפות מצד חיזבאללה בצפון - בצה''ל מנגד, נראה שממשיכים בתגובות דומות כבשגרה

  • צה''ל פועל בכל כוחו לשמור על גזרת הצפון שקטה למרות שזה מוביל לחוסר הרתעה.

  • בשקט בשקט, מתחת לרדאר צה''ל מסיר עשרות איומים ומכאיב לחיזבאללה ורק כלפי חוץ זו נראית הבלגה

  • צהל תוקף בצורה קשה מתחילת המלחמה ונראה דווקא שצה"ל מחפש סיבה למלחמה


תוצאות הסקר יוצגו רק לאחר הצבעתכם.
מצב
הנושא נעול.

יהודי חם

משתמש מקצוען
לפי ויקיפדיה יש 14, ועוד אחת של אימונים, ועוד 4 "מודממות" - שאני מניח שהכוונה שקיימות רק על הנייר.
והצבא האמריקאי ממש "תרם" לנו ממטוסיו.
יש גם מטוסים לא מאויישים (כטב"מ / כטמ"מ)
משמשים גם למודיעין וגם לתקיפה
אף אחד לא יודע מה היקף המשימות שלהם ביחס למטוסים המאויישים
אם כי ניתן להניח שהוא משמעותי מאוד
הם מיוצרים כאן - בניגוד למטוסים המאויישים
תעשיית הבלתי מאויישים הישראלית היא מהמתקדמות בעולם
 

מישהו12

מהמשתמשים המובילים!
הנדסת תוכנה
יש גם מטוסים לא מאויישים (כטב"מ / כטמ"מ)
משמשים גם למודיעין וגם לתקיפה
אף אחד לא יודע מה הקיף המשימות שלהם ביחס למטוסים המאוישים
אם כי ניתן להניח שהוא משמעותי מאוד
הם מיוצרים כאן - בניגוד למטוסים המאויישים
תעשיית הבלתי מאויישים הישראלית היא מהמתקדמות בעולם
נכון, מצד שני, אחרי הכל, הם פחות ממטוס קרב.
 

יהודי חם

משתמש מקצוען
נכון, מצד שני, אחרי הכל, הם פחות ממטוס קרב.
לטווחים קצרים הם יעילים מאוד וצפויים בעתיד להחליף את "הדור הקודם"
במתן סיוע לכוחות יבשתיים הם יעילים הרבה יותר ממטוסי קרב
גם יותר ממסקרי"ם
 
נערך לאחרונה ע"י מנהל:

מישהו12

מהמשתמשים המובילים!
הנדסת תוכנה
לטווחים קצרים הם יעילים מאוד וצפויים בעתיד להחליף את "הדור הקודם"
במתן סיוע לכוחות יבשתיים הם יעילים הרבה יותר ממטוסי קרב
גם יותר ממסקרי"ם
ועדיין אין מה להשוות.
פשוט לא צריך תמיד את מכונן המלחמה המתוחכמת ששמה מטוס קרב בכל מקום, אבל בהחלט היא יותר יעילה
 
נערך לאחרונה ע"י מנהל:

טראמפ 2024

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
עריכה תורנית
מנין לך שנסתדר?
האמריקאים תורמים לנו בהתארכות המלחמות..

והכנסת דעות ליברליות ובעיתיות לצבא.

אפשר לומר שבלעדיהם האיום הביטחוני נשקף מעזה ולבנון היה פחות בהרבה..
ידעת שיש לישראל 2 טייסות בלבד וגם הן עובדות מסביב לשעון 24/7.
לא נכון.

יש כ300 מטוסי קרב, אולי הכוונה ל2 טייסות של F35, יש לפחות עוד 100-150 מטוסי F15-16.
 

דיני

משתמש מקצוען
מישהו אמר שהכל מושלם ואין תקלות?
לא.
יש המון מה לתקן.
אבל המצב רחוק מיאוש.
ומה לעשות שאני סומך יותר על נתונים מאדם בשטח, ולא חפ"ש, מאשר על מחקר באינטרנט - כשעכשיו זה אופנה של מחקרים להראות שהכל שחור.
מלפני כמעט שנתיים -

צה"ל שבוי בתרבות ארגונית של שקרים והולכת שולל​

לאחרונה העידו בפניי חיילים, מפקדים זוטרים ובכירים רבים מיחידות קרביות, במכתבים ששלחו אלי ופגישות דיסקרטיות שקיימתי עם חלק מהבכירים, רובם ככולם העידו בפניי מדם ליבם על תרבות השקר והולכת שולל בצה״ל ההולכת ומתרחבת לממדים שמעולם לא היו מוכרים בצה״ל, אף כי הדברים ששמעתי לא זרים לי ואף הוצאתי דוחות קשים בנידון בהיותי נציב קבילות החיילים, התרשמתי שהתופעה הנוראה הזו הולכת ומתפשטת בצה״ל כאש בשדה קוצים. כבר בראשית דברי אני רוצה לומר שיש לנו בצה״ל מפקדים קצינים ראויים, אמינים וישרים, אך הם הולכים ומתמעטים בפני הגל העכור השוטף את הצבא, אשר גורם לרבים מאוד מהטובים לעזוב את שרות הקבע, או לא להתגייס כלל לקבע ארוך.

אצטט בפניכם מספר משפטים שעלו בפניי ע״י מפקדים זוטרים ובכירים, וזה רק קצה הקרחון ממה ששמעתי. ( ברצוני לציין שנפגשתי עם כל קצין בנפרד ואף אחד מהם לא ידע על פגישות שלי עם הקצינים האחרים):

״אין לחיילים, לנגדים, לקצינים ולמפקדים גם ברמות הבכירות שום בעיה לשקר לרמה הממונה, והרמה הממונה אוהבת את זה כי זה לא מחייב אותה להתמודד עם בעיות שאינם מוצגות לה והיא יכולה גם להמשיך להציג תמונה טובה כלפי מעלה״.

מפקד נוסף טען בפניי כי ״תופעה מאוד נפוצה היא שקרים, עיגול פינות, טיוח, תיאום עמדות וזיוף בתחקירים על אירועים חמורים, הדוגמאות הן רבות מאוד שחלקן התפרסם בתקשורת, מות החייל מגדוד הסיור של חטיבת הצנחנים בשיטפון בנחל חילזון בצפון, פציעתו הקשה של החייל עילי חיות ממגלן, טיוח, תיאום עמדות והשקרים של המפקדים לאחר האסון, זיוף גיוס החרדים ע״י קצינים בכירים באכ״א, הצגת מצגות שווא לממשלה, לוועדת חוץ וביטחון ולבג"צ. אלה הם רק קצה הקרחון מהדוגמאות שאני יכול לתת״.

קצין בכיר מעל דרגת סא״ל, שעסק רבות בתחקור אירועים חמורים בתחום המבצעי, בתחום תאונות דרכים ונושאים נוספים, סיפר לי כי ״הוא נתקל בתופעה חמורה מאוד של ניסיון המעורבים לעגל פינות, לטייח, לתאם עמדות לפני התחקיר ולשקר במצח נחושה בתחקיר עצמו״.

תרבות השקר מדבקת​

״בתעסוקות המבצעיות משקרים ללא מצמוץ בעיניים, יש מ״פים ומג״דים המציגים פעילות מזויפת כלפי הממונים עליהם, פעילות שאין להם כלל כוח אדם ואמצעים לבצעה, אבל זה נותן להם קרידיט מהפיקוד שמעליהם שהם לוקחים יוזמה ומבצעים מעבר למוטל עליהם, בכך הם משיגים הערכה גבוהה יותר לפעילות הגדוד בגזרת התעסוקה, יש מצבים שהמ״פ מציג תכנית פעילות של הפלוגה לשבוע הבא, והמג״ד מבקש מהמ״פ שירשום פעילויות נוספות אף כי הוא יודע שאין ביכולתו של המ״פ לבצעם, העיקר שזה יראה למח״ט ולמפקד האוגדה שהגדוד לוקח על עצמו יוזמה ומשימות נוספות״.

״חלק מהמ״פים משקרים למפקדיהם במסמכים ובמצגות שלהם על השגי פלוגותיהם, פשוט מזייפים את התוצאות של השגי הפלוגה בתחומים המקצועיים עליהם הם נמדדים באימונים, בהכשרות, בתעסוקות ובמבצעים. חלק ממפקדי הגדודים משתפים פעולה עם השקר, משום שאת הנתונים המזויפים האלה הם מעבירים למעלה למח״ט ומשם זה עובר למפקד האוגדה ולעיתים לאלוף, ועל פי הנתונים המזויפים תמונת מצבו של הגדוד נתפסת כטובה יותר וזה גם מוסיף נקודות להערכתו של המג״ד ע״י מפקדיו. היות והמג״ד יודע היטב שאף אחד לא יבדוק את הנתונים שהוא מעביר, וככל שהנתונים מראים על הצלחה גדולה יותר זה מחזק את כולם כלפי המומנים עליהם, הרי שזה מאוד משתלם לשקר, דובריי האמת יוצאים מופסדים, כי הם פוגעים בתמונת הדימוי הטובה של היחידה והם נתפסים כבכיינים אשר אינם הולכים בתלם. ולכן רבים מאוד שרוצים להמשיך בצבא קבע מצטרפים לתרבות השקר שהיא מאוד משתלמת לכולם, הטובים בורחים החוצה״


ak2.jpg
הרמטכ"ל, אביב כוכבי (צילום: דובר צה"ל)
״לקראת ביקורים של מפקד בכיר ( מח״ט, מפקד אוגדה, אלוף)בחלק מהגדודים מכינים מצגות שהקשר בינם לבין האמת לא קיים, מכינים את הביקור במסדר נשק ניקיון המגורים והמחנה, כולל מכתיבים לפקודיהם שהם מפקדים זוטרים וחיילים כיצד להשיב במידה והם ישאלו שאלה ע״י הקצין הבכיר שמגיע לביקור ביחידה. גם מכתיבים להם מה להגיד בפגישה עם המפקד הבכיר, הצגה מזוייפת אחת גדולה שמכינים לקראת ביקורים וביקורות של קצינים בכירים ביחידה, או לגורמי חוץ כמו חברי ועדת חוץ ובטחון שמגיעים לביקור ביחידה, כאשר הביקורת מסתיימת חוזרים שוב לבלגן הרגיל״.

מפקד אחר טוען כי ״לא מתקיימת שיגרה ביחידות, כל מפקד עושה ע״פ הבנתו, אין סטנדרטים, קיימים פערים גדולים מאוד ביכולות המקצועיות של החיילים והמפקדים, בעיות משמעת קשות, פערים קשים ברוח הלחימה והמוטיבציה לבצע משימות, פערים קשים בשגרה המבצעית, עישון סמים, שתיית משקאות חריפים, שימוש בסמארטפונים בזמן אימונים וגם בפעילות מבצעית. מכל אלה המפקדים הבכירים מתעלמים וזה מאוד נוח להם להציג מצג שווא כלפי מעלה שיראה למפקדיהם שהיחידה במצב טוב, כך שתרבות השקר מרקיעה שחקים״.

מצגי שווא​

רבים מהמג״דים ברוב זמנם אינם נמצאים בגדוד שלהם ובוודאי גם לא באימונים וההכשרות של חייליהם בשטח, אין להם שום השפעה ממשית על מה שקורה בגדוד, הם גם אינם משפעים על מהלך האימונים וההכשרות ולא תורמים מניסיונם דבר, ברוב זמנם הם נמצאים בדיונים אצל מפקדים בכירים מהם, או בימי עיון, כאשר במקום להסתכל למטה כלפי הגדוד הם מסתכלים למעלה, שם נוצרים הקשרים המביאים לקידומם. מה שמאוד חשוב להם לקבל דיווחים חיובים מהמ״פים על הפעילויות שלהם בכל התחומים, על מנת שהגדוד יצטייר כלפי מעלה כגדוד אשר עומד במשימותיו בצורה הטובה ביותר. זה גם מועיל להם בדיוני השיבוצים הקובעים את עתידם״.

״מה שקורה למ״פים שרוצים ללכת עם האמת ואינם מוכנים להתחבר לתרבות השקר, רע ומר. כאשר אתה מציג את נתוני האמת של הישגי יחידתך, אתה מוצא את עצמך בתחתית טבלת ההישגים ביחס לפלוגות אחרות שבגדוד שהעבירו נתונים מזויפים, ואתה מקלקל למג״ד את תמונת ההצלחה של הגדוד, המג״ד מזמין אותך אליו לבירור ושואל מדוע הציונים של פלוגתך נמוכים מהשאר, כל טיעוניך שאתה מדווח אמת והשאר מעגלים פינות לא מעניין, ואף חלקם של המג״דים רומזים לך שאת הנתונים הלא טובים מוטב לא להכניס לדיווח, כי זה עלול לפגוע בשם של הגדוד. כל אחד יכול להבין שהמג״ד חושש שזה יפגע בו בהשוואה עם הגדודים האחרים. ולכן אתה נמצא אצלו בתחתית הסולם, על כך שאתה מדווח דיווחי אמת. רוב המפ״ים מבינים שמוטב לשקר, הפיקוד הבכיר לא רוצה לשמוע על בעיות ועל הישגים נמוכים, אמינות הדיווח לא חשובה להם, העיקר שהגדוד יראה במצב טוב מול הגדודים האחרים. מפקד שהולך עם האמת שלו מוצא את עצמו בחוץ כאחד שמפריע למערכת״.


התהליך הזה קורה גם אצל מח״טים רבים כלפי הממונים עליהם, תרבות השקר והולכת שולל נמצאת גם בחלק מהמצגות שמציגים תא״לים ואלופים בקבינט ובוועדת החוץ והביטחון (ראה את דוגמת שהתפוצצה לאחרונה – זיוף גיוס החרדים, כאשר כיהנתי כנציב קבילות החיילים הייתי עד למקרים רבים בו הציג הצבא לוועדת החוץ והביטחון מצגות על כשרות הצבא בתחומים רבים שהקשר בין מה שהוצג לוועדה לבין המציאות בשטח היה רופף למדי. תופעה נוספת חמורה מאוד היא ההבנה של מפקדים המציגים מצגות מחוץ לצבא (לדרג המדיני) שלא מכבסים את הכביסה המלוכלכת בחוץ, המסר שהם מבינים ממפקדיהם ששמירת דימוי הצבא חשוב לעיתים מאמירת האמת, הדימוי והנראות כלפי חוץ בראש סולם העדיפויות, המטרה מקדשת את כל האמצעים, ובשביל להשיג מטרה זו מותר לשקר ולהוליך שולל את הדרג המדיני ואת הציבור. התנהלות מופקרת זו אוחזת ברבים מהמפקדים בכל הדרגים המבינים שאלו הכללים להצליח ולהתקדם.

קיבלתי עדויות גם מקציני מטה גדודיים, המעידים כי ״בזמן הקורונה רבות מהישיבות של המח״טים עם המג״דים שלהם נעשו בזום. יש מג״דים אשר בשעת שיחת הזום יוצאים ממשרדיהם ומדברים כאילו הם מדברים מהשטח. תכנית העבודה השבועית של רבים מהמג״דים היא תכנית עבודה פיקטיבית שרובה כלל לא מתממשת, מטרתה העיקרית להרשים את המח״ט בעשייה הרבה של הגדוד".

״קצינים בקבע הרוצים להתקדם בהרבה מאוד מקרים לא נשפטים כלל על הצלחתם , היות ולא קיימים סטנדרטים וקריטריונים להצלחה, והמפקדים שעוסקים בקידומם כלל לא מכירים את ביצועיהם ויכולותיהם של פקודיהם, כי הם מנותקים מהשטח, וזה ממש לא אכפת להם. מה שמשפיע על קידומך זו הליכה בתלם, לא לעלות בעיות, להציג מצגות שקריות על הישגים שבונים תמונה יפה שהמפקד יכול להתגאות בה. קשרים טובים ולא קישורים זה מה שחשוב לקצין שרוצה להתקדם היום בצה״ל, התקרנפות .התרפסות , והתבטלות בפני מפקדיהם. זו גם הסיבה שקצינים הטובים לא רוצים לחתום לקבע ובוודאי לא לעשות קריירה צבאית, זו גם הסיבה שבשנים האחרונות היה גל עצום של עזיבה של קצינים טובים ששרתו בקבע ולא רצו להמשיך בצבא כפי שהוא נגלה לעיניהם״.

״הצבא היום רק טבלאות אקסל ומצגות, כל היום החפירות האלה זה מה שמעניינים את הפיקוד היום. בשטח אין רכבים לקיום תעסוקה מבצעית, אין אמצעים לשגרת ביטחון שטוף. בסיכום מילואים אני מביע מול סא"ל את דעתי שהיא שלילית לגבי התנהלות האוגדה וחוטף מטר של השמצות. לומר את האמת לקצין זו כנראה לא אופציה. זה פשוט לא מקובל עליו, כי הוא רוצה שאשבח את התנהלותו ויחידתו".


%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9C-%D7%A6%D7%94%D7%9C.jpg
תרבות ארגונית קלוקלת (צילום: דובר צה"ל)
דוגמא נוספת של מ"פ מגולני שאמור לחבור לצורך סגירה אגמית, לא מגיע ומתחמק. "כאשר מאמתים אותו על אי הגעתו הלה משקר שהגיע ואף חבר במקרה זה אלי, הוא מסביר איך הגיע, רק שיש מכשול הנדסי בדרך. שקרים ועוד שקרים וטיוחים. מה שמעניין זה המצגות והמשכורת שדופקת כמו שעון. בושה שצה"ל איבד את הצביון. עם אלה צריך לנצח?״

״שתדע שלא רק אתה חרד ממצב המערך הלוגיסטי. בתור קצין בכיר באט"ל אני נחרד כל תרגיל מחדש איך עסוקים קצינים בכירים רק בדבר אחד, להראות הצלחה גם שזו לא הושגה. קשה להם להגיד בסיום תרגיל "לא הצלחנו" אפילו על סעיף אחד קטן. ביקרתי בשבועיים האחרונים בשני תרגילים, האחד משלב לוגיסטיקה והשני לוגיסטי טהור, ערך אמירת האמת פשוט לא קיים בכל מה שקשור לדיווחים של קציני הלוגיסטיקה שראיתי מרמת אלוף משנה ועד סגן, לכל היותר חצאי אמיתות״

״מחסור כוח אדם בכלל ומקצועי בפרט ביחידות הקרביות והמילואים כתוצאה מקיצוצים לא מושכלים והזויים בכוח אדם קבע וקיצור שירות הבנים, הביא לפערים בלתי ניתנים לגישור בין כוח האדם הנותר לאחר הקיצוצים לבין המשימות, ולכן קצינים ונגדים רבים מדווחים כלפי מעלה למפקדיהם דיווחים לא אמינים על ביצוע משימות שאותן הם כלל לא ביצעו על מנת לקבל חוות דעת טובה שהיא תנאי לקידום, נוצר תהליך חמור של תרבות שקר וקשר של שתיקה״.


תרבות השקר בתחקירי צה״ל​

בשיחה שהייתה לי עם קצין בכיר מאוד שריכז תחקירים בתחום תאונות המתרחשות בצה״ל בכל התחומים הוא אמר לי ״בתחקירי צה״ל השתרשה תרבות של שקר, טיוח, עיגול פינות, העלמת מידע, ותיאום עדויות של המעורבים לקראת תחקירים וחקירת מצ״ח. במקום לטפל בראש הנחש שהם הקצינים הבכירים שמעלימים עין ואחראים ישירות לתרבות השקר, הרי ברוב המקרים מטפלים בש"ג על מנת לצאת ידי חובה.״

סיכום​

אנו עדים לצבא שתרבות השקר והולכת שולל הולכת ומתעצמת, הולכות ותופחת, ובשנתיים האחרונות הגיע צה״ל לשיאים שלא הכרנו מעולם, חלק מהמפקדים חושבים על התפקיד הבא וכיצד ליצור תמונה של יחידה ברמה גבוהה גם אם זו לא האמת.

התוצאה היא מאוד מתסכלת, חמורה ועגומה, הטובים נוטשים את הצבא. חלק מהנשארים בצה״ל הם ההולכים בתלם החוששים להביע את עמדתם ומתקרנפים, לצערי החלק הזה הולך וגדל עם הזמן.

הגענו למצב בלתי ניתפס שמזכיר לי את התנהלות הערבים במלחמות העבר נגדנו. השקרים של דרגי השטח המדווחים כלפי מעלה לממונים עליהם על הצלחה בשטח בזמן שהם כשלו בקרב נגדנו, עיוותו את התמונה בעיני מפקדיהם, והחלטותיהם התקבלו על סמך מידע לא אמין ומעוות, דבר שעבד מצוין לטובתנו. לא פיללתי ולא האמנתי שהצבא הישראלי יגיע לדרגות שקר כפי שהיו בצבאות הערביים אשר תרמו רבות לתבוסתם נגדנו. האם התהפכו היוצרות?

לא להסתפק בחיל האוויר: צריך להקים חיל טילי קרקע-קרקע​

בעוד שהצבאות המודרניים, כולל צבאות הטרור שסביבנו, עשו מהפכה בתפיסתם לגבי המלחמה העתידית, הפיקוד הבכיר בצה״ל נשאר תקוע בקונספציות העבר
אין ויכוח על חשיבותו של חיל האוויר העושה שימוש בפלטפורמות מאוישות (מטוסים) ובכטב״מים (כלי טייס בלתי מאוישים). אולם יעילותו הולכת ופוחתת אל מול כניסת מאות אלפי טילי קרקע-קרקע לאזורינו, המוצבים באיראן וגרורותיה – החמאס והג׳יהאד בעזה, החיזבאללה בלבנון והמליציות השעיות בני בריתם של האיראנים בתימן, עיראק וסוריה – כטבעת חנק סביב ישראל.
לכן ראוי וצריך להציג את מגבלותיו של חיל האוויר הישראלי אשר נשאר מאחור עם קונספציות העבר שאבד עליהן הכלח, בעוד שכל הצבאות המודרניים, כולל צבאות הטרור שסביבנו, עשו מהפכה בתפיסתם לגבי המלחמה העתידית בשילוב מאות אלפי טילי קרקע-קרקע (טק״ק), רקטות וכטב״מים, שרבים מהם משוגרים לטווחים של מאות ק״מ, המכסים את כל שטח מדינת ישראל עם ראשי נפץ של מאות ק״ג. בהעדר יכולתו של חיל האוויר להתמודד עם הטק״ק והכטב״מים שבידי האויב, הפרוסים במניפה של אלפי ק״מ סביב ישראל, אבדה באופן משמעותי עליונותו.

מגבלות בעידן החדש

אל מול מטרות מזדמנות אשר משנות את מיקומן כמו הטק״ק, שחלקם משוגרים מרכבים ניידים, זמן תגובה של מטוסים הוא ארוך ולא מאפשר טיפל באיום באופן ראוי. עד שהמטוסים ממריאים ומגיעים לאזור המטרות המרוחקות, לעיתים בטווח של מאות ק״מ, עובר זמן רב והמטרות כבר משנות את מיקומן. זמן התגובה המובנה של טיל יבשתי הינו קצר מאוד, ונמדד מהופעת הצורך ועד לפגיעתו במטרה במספר דקות. כמו כן, בניגוד למסלולי ההמראה של מטוסי הקרב, הטק״ק ברובו אינו רגיש לפגיעה של טילי אויב. איום זה מעכב מאוד את קצב המראות המטוסים ופוגע קשות ביכולת ההתקפית של מטוסי הקרב.
מטרות חדשות ובלתי מתוכננת וסיוע קרוב של חיל האוויר לכוחות היבשה הן חלק בלתי נפרד מהמערכה היבשתית. אך יכולת המטוס שמורה בעיקר להפעלת מטס ותקיפה ביעד ספציפי שתוכנן מראש, ולא לצורך סיוע קרוב לצורך חדש ובלתי צפוי, שהינו כה אופייני לצרכי היבשה. זו גם הסיבה שטייסי קרב שהפכו במרוצת הזמן למפקדים בכירים בחיל האוויר טוענים שהחיל לא עמד כראוי במשימה של סיוע לכוחות היבשה במלחמות ישראל. טיעון זה כמובן מגובה בעובדות מוצקות ועולה ביתר שאת על-ידי הפיקוד הבכיר של צבא היבשה.
אחת המשימות של חיל האוויר בסיוע לכוחות היבשה במלחמה הוא שימור אש על מטרות אויב בעלות ערך גדול להשמדה והטרדתן באופן רציף על מנת לנטרל את פעילותן המסכנת את כוחותינו. במלחמה שתתנהל במספר זירות במקביל, יהיה קשה עד בלתי אפשרי, יקר מאוד ואף מסוכן להחזיק רצף תקיפות אוויריות של מטוסי קרב על מטרות המסכנות את כוחותינו, המוגנות לרוב על-ידי מערך הגנ״א (הגנה אווירית) נגד מטוסים. זו בדיוק משימה קלאסית למערך טילי קרקע-קרקע.
הטענה הנשמעת כיום מהפיקוד הבכיר בחיל האוויר אודות הוורסטיליות (רב משימתיות) של הפלטפורמה האווירית להצדקת ההצטיידות במטוסי קרב חדשים, הייתה אכן נכונה בעבר לצורך ״הגנת שמי המדינה״, נוכח מטוסי הקרב של האויב שהיוו את האיום המרכזי. אך כיום, טענה זו אינה עומדת במבחן, כאשר האיום המרכזי על העורף הישראלי הוא לא מטוסי אויב אלא טילי קרקע-קרקע, להם לחיל האוויר אין מענה ראוי.
נוקדה נוספת שיש להתייחס אליה היא חשיבות הממד התודעתי שבנפילת מטוס בשטח אויב, כדוגמת נפילתו של נווט הקרב רון ארד בשבי ארגון ׳אמל׳ הלבנוני ב-16 באוקטובר 1986, שהולכת איתנו עד עצם היום הזה. דוגמה מזעזעת נוספת של נפילת טייס בשבי היא נפילתו של הטייס הירדני בשבי דאע״ש בדצמבר 2014 והוצאתו להורג בשריפה ב-2 בפברואר 2015.

הטק״ק המדויקים, טילי השיוט והכטב״מים

זו אולי איננה חדשה מרעישה, אבל האיום של טילים מדויקים הוא מרכיב מרכזי ומשמעותי שילך ויחריף לאורך הזמן. האסטרטגיה הישראלית לדחות את הופעתו בזירה היא נכונה, אלא שלא ניתן להסתמך על כך, שכן דיוק הטילים ממשיך בקצב מהיר בלבנון ובאיראן ובמצב הקיים כבר בעת הזו, שבו ישראל מאוימת על-ידי טילי קרקע-קרקע מדויקים וטילי שיוט קטלניים למדי. לכן, יש להיערך לאיום זה בהתאם.
מי שמבקש לרכוש פלטפורמות אוויריות כיום, כמו מטוסי קרב חדשים (F-35) שיכנסו לשירות מבצעי מלא רק בעוד שנים רבות, מביט לטווחי זמן ארוכים, לאופק של לפחות עשור. בזמן זה האיום המדויק של טילי קרקע-קרקע, טילי השיוט והכטב״מים של האויב ילך ויתעצם בקצב אקספוננציאלי, כאשר כבר בנקודת הזמן הזו, אין למטוסי הקרב הישנים והחדשים של חיל האוויר הישראלי מענה לאיום טילי האויב על העורף הישראלי.
מחיר התחזוק הולך ועולה | מטוס ה-F35 (קרדיט: דובר צה״ל)
חומרתו של האיום המדויק היא רבה וחורגת ממאמר שכזה. ניתן לאפיינה כשילוב בין רמת הדיוק המושגת לכמות התוקפים וסוגי ראשי הקרב שלהם. מקובל להניח כי כלי תקיפה שהדיוק שלהם עובר סף מסוים הופכים לקטלניים, ובהינתן מספר פגיעות סביר, הם ישתקו, לפחות לזמן מה, מערכים אסטרטגיים הפרושים על שטחים כמו נמלים גדולים, תחנות כוח מרכזיות, שדות תעופה, ימ״חים (יחידות מחסני חירום, בהם מרוכזים אמצעי הלחימה), מכוני התפלת מים, מצבורי דלק וגז, תשתיות תחבורתיות וכלכליות, מוסדות ממשל וציבור, מרכזי אוכלוסייה ועוד.
האם איראן רכשה כבר יכולות דיוק ברמות אלו? כמובן שכן. ראו את ההצלחה בפגיעה במתקני הנפט והגז של ARAMCO ב-14 בספטמבר בסעודיה, או בבסיס אווירי אמריקאי בעין אל אסאד. בישראל מודעים היטב למערך הטילים ארוך הטווח של איראן וגרורותיה בעזה, בלבנון, בתימן, בעיראק ובסוריה, ההולך והופך למדויק בקצב מהיר.
דווקא בסיסי חיל האוויר שמספרם מצומצם וחלקם מוכר לכל, נוטים להיות רגישים לתקיפות מדויקות של טילי קרקע-קרקע וטילי שיוט שטרם חווינו. אפשר להמשיך ולהמר על התפקוד הרציף של חיל האוויר ויכולת הספיגה שלו במהלך עימות ללא הפסקה. אך יש רבים המעלים ספקות גדולים מאוד, ביניהם מפקדים בכירים מאוד ששירתו בחיל האוויר עד לא מכבר ומומחים מהשורה הראשונה העוסקים בהגנה מול טק״ק האויב, אם התפקוד הרציף אכן יעמוד במבחן האיום המדויק העתידי, שישלב מספר תוקפים רב ומסוגים שונים.
הסכנה טמונה ביכולת לשתק מערכים קריטיים כמו מסלולי המראה, מגדלי פיקוח ודירי המטוסים, גם אם למספר שעות בלבד, ולשלול מישראל את חופש הפעולה האווירי שלה, שאין חולק על חיוניותו ברגעים קריטיים. זהו בדיוק פרק הזמן שבו נזדקק למערך תקיפה של טילי קרקע-קרקע כזה או אחר שאיננו תלוי בבסיסי חיל האוויר.

מחירי הפלטפורמות המאוישות – בעלייה חדה ומתמדת

מטבע הדברים, המטוס ו״הזנב הלוגיסטי״ שלו יקרים מאוד. מחיר המטוס, אימון הטייסים, אחזקת בסיסי חיל האוויר ומסלולי ההמראה עם כוח אדם של עשרות אלפי איש בסדיר, קבע, מילואים, אזרחים, וכמו כן עלות ציוד ותשתיות, מגיעים למיליארדים רבים כל שנה.
העלייה במחירי הפלטפורמות המאוישות – מטוסי הקרב החדשים, הנושאים את מירב טונות החימוש – היא מהירה, ומחייבת את חיל האוויר לצמצם את היקפו במקביל להארכת חייהם של כלי הטיס. לפי ׳חוק אוגוסטין׳, מידי עשור עולה המחיר באופן אקספוננציאלי, בערך פי ארבעה. יגיע הרגע שבו היקף הסיוע הביטחוני האמריקאי לא יוכל לממן יותר את הרכש של פלטפורמות אוויריות, יעילות ככל שתהיינה. היכן נהיה ב-2030? או ב-2040? כמה כלי טיס נוכל לרכוש? זה גם המקום להרהר בשאלה האם כלי טיס העולה למעלה ממאה מיליון דולר הוא האמצעי ההולם לתקיפה בעזה, או בדרום לבנון.
כבר היום אין מענה לאיום הטילים והרקטות המשוגרים על ישראל מכל עבר. אנחנו נוכחים בכך כל פעם מחדש בסבבים בעזה, כאשר הטרוריסטים – מפעילי הטילים והרקטות – נמצאים בעיר המנהרות מתחת לעזה ואין שום אפשרות לעצור את תקיפות הטילים שלהם. ראינו זאת במלחמת לבנון השנייה, במבצע ׳צוק איתן׳ ובכל הסבבים שהיו לנו מול החמאס והג׳יהאד בעזה, וזה רק קצה הקרחון לעומת מה שישוגר על העורף הישראלי במלחמה הבאה.
ישראל מקבלת סיוע בטחוני שנתי קבוע של שלושה מיליארד דולר מארה״ב. שעבודו לצרכים אוויריים בלבד, חרף צמצום מערך הקרב האווירי, יביא לשחיקה של זרועות הים והיבשה ולדעיכתן. המצב הזה מתרחש כבר היום, כאשר לצורך קניית טייסת נוספת של F-35 נלקחו הלוואות על חשבון הסיוע האמריקני בשנים הבאות, כלומר הסיוע האמריקני מושכן לקניית מטוסים ותו לא. בכך, בפיתוח אמצעי הלחימה בזרוע היבשה והים נפגע אנושות.

חיל טילי קרקע-קרקע

הקמתו של חיל זה היא פחות שאלה ארגונית, ויותר עניין של תפיסה והיערכות מאוזנת. ניתן לבחור באחת משלוש חלופות ארגוניות, כאשר לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות מובנים. הראשונה היא הקמת מסגרת חדשה ועצמאית דוגמת סין, רוסיה, וסעודיה; השנייה היא לשלב מסגרת שכזו בצבא היבשה או בחיל האוויר, בצמוד להגנה האווירית לדוגמא; השלישית היא לפצל אחריות – מעגל ראשון ישתלב בצבא היבשה בעוד שהמערך המיועד למעגל שני ושלישי ישולב בחיל האוויר. במאמר נפרד יש להעמיק בנושא מערכי גילוי והגנ״א מתקדמים.
עשו מהפכה בתפיסת המלחמה העתידית | מיליציות פרו-איראניות בעיראק (צילום מסך)
חשוב לחדד שכיום ניתן להבטיח כי הדיוק איננו קשור בהכרח לטווח. מדובר בטילים ״עיוורים״ המונחים על-ידי מערך לווייני GNSS/GPS איכותי, אשר יפגעו במדויק לפחות כמו פצצות דומות של חיל האוויר כמו GNSS/GPS ו-JDAM. טיל עם ראש אלקטרו-אופטי או אחר, יוכל להגיע קרוב לדיוק נקודתי, כגון חלון בית, בכל טווח שהוא, בדומה לחימוש המוטל מכנף מטוס.
כנף מטוס הקרב יכולה לשגר טילים יחסית זולים, עד לטווח של כ-100 ק״מ. מעבר לכך, נדרש שהטילים המשוגרים מהמטוסים יהיו ממונעים. ואז נשאלת השאלה – לצורך מה נדרשת פלטפורמת השיגור הכה יקרה בדמות מטוס קרב שעלותו היא מאה מיליון דולר, וזה עוד לפני העלות האדירה של הזנב הלוגיסטי לשם אחזקתו. שיפורי הדיוק בעולם כולו הקטינו את משקל החימוש הנדרש כדי להשמיד מטרה ודחפו להצבת טילים שדיוקם מחפה על כושר נשיאה מוגבל.
בניגוד למספר טענות סרק, ישנן מדינות שהקימו מערכי טילים טקטיים, יבשתיים וימיים, אשר מקצתם עצמאיים (ראו את המערך הסיני, הדרום קוריאני, הסעודי, האיראני וזה של גרורותיה המקיפות את ישראל מכל עבר).

לסיכום

הפיקוד הבכיר של חיל האוויר כיום שקע בקונספציה הרת אסון ונשאר עם התפיסה המיושנת, לפיה עיקר הכוח של הזרוע האסטרטגית של מדינת ישראל, שהיא חיל האוויר, מבוסס על מטוסי קרב. בניגוד לרוב הצבאות המודרניים, הפיקוד הבכיר בצה״ל לא השכיל להתקדם אל מול השינוי של פני המלחמה הבאה, קרי מלחמה שבה הגורם הדומיננטי לא יהיה מטוסי קרב של האויב, שהם אינם מהווים סיכון משמעותי לישראל, אלא טילי קרקע -קרקע, טילי שיוט וכטב״מים. במלחמה הבאה, הללו ישוגרו כל יום על העורף הישראלי באלפיהם ויגרמו לאסון לאומי שמעולם לא חווינו, ולכך אין לחיל האוויר מענה.
בעוד שכל צבאות הטרור סביב ישראל מוכנים היטב למלחמה העתידית, צה״ל נשאר הרחק מאחור כתוצאה מאגו, יוהרה, חוסר מעוף וחולשת הרמטכ״לים להתמודד עם הפיקוד הבכיר של חיל האוויר, הדוחה כל רעיון של הקמת חיל טק״ק.
בתקופתו של שר הביטחון ליברמן הוא החליט להקים חיל טק״ק על סמך ייעוץ שקיבל ממיטב המומחים בארץ בתחום זה, וזאת בניגוד לעמדת הפיקוד הבכיר של חיל האוויר. איך שסיים ליברמן את תפקידו, הזדרזו בצה״ל להוריד את ההחלטה מסדר היום, ודאגו להישאר עם הקונספציה המיושנת.
על סמך ניסיוני האישי ועל סמך שיחות עומק שקיימתי עם מפקדים בכירים לשעבר בחיל האוויר, ועם מומחים מהשורה הראשונה בישראל שביצעו ומבצעים תפקידים בכירים בתחום הטק״ק, כטב״מים וטילי קרקע-אויר, ברור לי כי חיל האוויר יוכל להמשיך להתקיים כזרוע האסטרטגית של מדינת ישראל רק בתנאי שיעשה את השינויים הנדרשים בדחיפות.



אלוף במיל׳ יצחק בריק פיקד בעברו על אוגדה סדירה 36, הגיס הדרומי, המכללות הצבאיות וכיהן במשך עשר שנים כנציב קבילות החיילים


מאמרים נוספים​


הצלב אדום מבושה


הדילמה העזתית של מצרים


החיסול בדמשק, האיתות לטהרן והמשמעות בעזה

כתיבת תגובה​

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *
התגובה שלך *
שם
אימייל
אתר


30 תגובות למאמר​

  1. אורן הגיב:
    18/01/2021 בשעה 14:26
    יובל שטייניץ לפני 15 שנה אמר אותו הדבר:
    שטייניץ מציע: חיל טילים ישראלי
    במקביל לדיווח על משבר הטילים בין ישראל לרוסיה, מביע יו"ר ועדת החוץ והביטחון חשש כי הפיגור בנושא הטילים בישראל ובצה"ל "יכול להיות קריטי"
    https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/1/ART/853/029.html
    הגב
  2. דן הגיב:
    18/01/2021 בשעה 17:33
    לא ברור כאן מה הכותב מציע.
    לצבא היבשה ישנם כבר היום מערכים ארטילריים מדוייקים לטווח של כמה עשרות קילומטרים.
    לצה"ל (לפי מקורות זרים) זרוע טילים אסטרטגית (כולל בצוללות וספינות) שמסוגלים להגיע למאות ואולי אלפי ק"מ
    אם מדובר על טווחי הביניים של 50-300 ק"מ, כבר היום מטוסים בד"כ משגרים את הטילים שלהם הרחק מהיעד כדי לא להפגע מהגנה אווירית.
    לפי מקורות זרים יש לצה"ל כבר היום מזלטים חמושים בטילים ומזלטים מתאבדים.
    לא נראה לי שחיל טילים של כמה מאות (או אלפים) של טילים ישנה משהו בתפיסת ההפעלה של הצבא, אם כי אולי תהיה בזבזנות גדולה בשיגורם.
    לגבי המחיר של הטילים – נראה לי שחלק מהמזלטים נושאי הטילים או המתאבדים זולים כמעט באותה מידה בייצור המוני, והם הרבה יותר גמישים בתפעול.
    אם הכותב מודעג משיתוקו של חיל האוויר, הרי המזלטים לא זקוקים למסלולי המראה ארוכים.
    הגב
    1. אדי הגיב:
      18/01/2021 בשעה 20:33
      דן . הוא מודאג מההבדל בין זמן תגובה של מטוס לזמן תגובה של טיל .כשיש טיל יוצא לכיוונינו צריך זמן תגובה קצר כדי שהאוייב לא יספיק לברוח
    2. עוז הגיב:
      18/01/2021 בשעה 21:16
      מעניין מאוד, חסר אבל הסבר על טענות הנגד להקמת החיל, מה הויתור שיידרש בשביל להישאר באותה מסגרת תקציבית
    3. יצחק ניר הגיב:
      18/01/2021 בשעה 22:31
      נכון ביותר. שטייניץ היה השני. טליק היה הראשון שזיהה את הבעיה והצורך. אני הקטן (לשעבר טייס קרב, מתכנן תקיפות וקברניט באל על) חיברתי רומן מתח ב 2016 שהתפרסם בראשית 2018 ותורגם לאנגלית באמזון ב 2019 ובו מוצגת בעיית חיל הטילים מול מערך מטוסי הקרב כדיון אגבי במוחו של גיבור הספר. הוא ממליץ במפגיע להקמה מידית של חיל טילים, במקביל לפיתוחו והצבתו של הלייזר הגאזי הכימי סקייגארד להגנה בפני חילות הטק"ק של אויבנו. שמות הספרים: "מחר יישבר השרב" (הוצ' כינרת) ו The Critical Offer באנגלית (אמאזון). יצחק ניר 0544-554775
    4. א הגיב:
      18/01/2021 בשעה 22:43
      בריק חושב מחוץ לקופסה וחושב נכון. חיל טילים יכול להשיב אש לטווחים של 2000 קמ בתוך דקות עם יכולת דיוק רבה מבלי לסכן טייסים ומטוסים שנפילתם חלילנה תעלה מאות מליוני דולרים
    5. אלי בר און הגיב:
      19/01/2021 בשעה 07:53
      מאמר מצויין, ההתעצמות של איראן ושל ארגוני הטרור שלה היא אדירה בכמות ובאיכות.
      התגובה שלנו לא רצינית.
    6. יואב בן צרויה הגיב:
      19/01/2021 בשעה 10:45
      בריק מציע שינוי דרמטי של חלוקת המשאבים והאנרגיה – במקום להשקיע סכומי עתק במטוסים יקרים, להקצות חלק מזה לפחות לטובת מערך טילים מעובה ומשודרג. וגם מסגרת ארגונית מתאימה.
      בריק הסביר היטב מה החסרונות של המטוסים ומה היתרונות של הטילים/רקטות.
      אם לא רוצים להבין – חבל מאד.
    7. שי הגיב:
      20/01/2021 בשעה 21:13
      מדובר על חיל טילים אסטרטגיים.
      ראש נפץ טון ומעלה,ולמרחק של מעל 2000 ק"מ.
      שום מטוס לא יכול לבצע דבר כזה.
    8. אייל הגיב:
      23/06/2021 בשעה 22:49
      לדעתי הכותב מתכוון לשינוי תודעתי בתפיסת ההפעלה של האש. כלומר להשאיר את חיל האויר הזרוע אסטרטגית ולקחת את כל סיוע האש המדוייק לטווחים הקרובים עד 100 קמ לחיל יבשתי יעודי. לטעמי לא צריך להקים חיל חדש פשוט להגדיל את חיל התותחנים ולהעשיר אותו במגוון אמצעים.פשוטים זולים עטרי חנ"מ עם דיוק סביר לצד מערך טילים מדוייק בעל יכולת חדירה לתת הקרקע.כאשר כל זה מגובה במפקדת אש יעודית שבזמן שלום אוגרת מטרות ובזמן מלחמה מבצעת שיגור בו זמנית לכל עומק הגיזרה .
  3. אדם סביר ומידתי הגיב:
    18/01/2021 בשעה 21:08
    אולי נתחיל מזה שחיל התותחנים יידע לשמור על מצבורי התחמושת שלו, ולא יפקיר אותם כפי שראינו לאחרונה בגולן?
    עם כל הכבוד לטילים היכן יהיו הבסיסים שלהם ? לא בטוח שהם יהיו שרידים יותר. מה הכמות?
    לאן ישוגרו הטילים ועדיין לא נואשם בפשעי מלחמה? ישראל מוגבלת משפטית. מה שמכתיב עיבוי מערך הגנת נ"מ , חץ וכיפת ברזל. בעיקר על בסיסי ח"א.
    הגב
    1. יואב בן צרויה הגיב:
      19/01/2021 בשעה 10:42
      המלחמה הבאה היא על הקיום והחיים שלנו, מלחמת גוג ומגוג. הנושא המשפטי יזוז הצידה, במחילה מכבודו, כי החיים עצמם קודמים לכל.
      לגבי שרידות הטילים והרקטות שלנו – יש לבצע ביזור וכן להשתמש במחסנים תת קרקעיים מוגנים.
    2. אלי בן יעקב הגיב:
      22/01/2021 בשעה 12:07
      טילים בעלי דלק מוצק יכולים להתנייד ולהיות משוגרים מיד לאחר הזנת מיקום המטרה למערכת ההנחייה שלהם.
      מיקום המטרה וסוגה, כמו גם אמצעי ההנחיה יכול להיות זהה לטיל ולפצצה אלא זהטיל לא מסכן טייס ומטוס ונקודת שיגורו אינה נייחת.
      השענות על מערך הגנתי היא טעות כי אין 100% הגנה.
      משחק ההגנה הוא סכום אפס. הגנת על הצבא – חשפת את האזרחים ולהיפך.
  4. גם וגם הגיב:
    18/01/2021 בשעה 21:22
    צריך חיל אויר גם אם אין כרגע איום אוירי.
    וכן צבא יבשה גם אם אין כרגע איום יבשתי.
    לגבי המטוסים צריך לרכוש עתודה של מטוסי
    f 35 שטסים אנכית כדי להשתמש בהם בעת חירום.
    צריך להשמיש ולשדרג ולהאריך את כל המנחתים הקיימים בארץ ויש כמה עשרות כאלה לעת חירום
    לביזור מטוסי חיל האויר בעת מלחמה.
    לגבי הטילים צריך להוסיף טילים ארוכי טווח
    למטוסי חיל האויר.לחיל הים.לחיל ארטילריה.
    בלי להקים חיל טילים.אלא לספק ליחדות צהל השונות
    מזלטים.טילי שיוט טילי קרקע.רקטות.וכדומה.
    הגב
  5. אלי בר און הגיב:
    19/01/2021 בשעה 07:52
    מאמר מצויין, ההתעצמות של איראן ושל ארגוני הטרור שלה היא אדירה בכמות ובאיכות.
    התגובה שלנו לא רצינית.
    הגב
  6. נו באמת הגיב:
    19/01/2021 בשעה 09:52
    הכותב מפנה למלחמה מול אירן-חיזבאללה-פלשתינים ולא מול מדינות מאוד חזקות כמו מצרים שמאוד מתחמשת על אף שיש בה רעבים במיליונים.
    המסקנה לטעמי היא אחרת: הרכש הבא של מטוסים צריך להיות של מטוסי F35B \ F35C שהם קצת יותר יקרים אבל יכולת המראה ממסלולים קצרים או אנכית למקרה שבמכת הפתיחה האויב הצליח להשבית את המסלולים לכמה שעות. בנוסף, ברור שתשתיות תהינה מותקפות בידי אלפי טילים ורקטות ביום. ולכן, ההחלטה חייבת להיות כי כל טילי כיפת ברזל\שרביט קסמים תהינה מופנות רק להגנה על אתרים כמו בסיסי חיל אוויר ובעיקר מה שחשוב בהם, תחנות כח, התפלת מים, …. והחלטה על אורך נשימה של ניהול מלאי המיירטים אל מול האיומים. הדבר אומר ספיגה בעורף וזה יגרום למאות הרוגים ואלפי פצועים. נדידת רבבות מקו המגע והערים הפגועות לאתרים אחרים. המסקנה היותר מתבקשת כי לקחת את המיקרופונים מכל משדרי ערוצי 12,13,11, גל"צ, רשת ב,… שזורעים דמורליזציה בצבור. עם כאלו שידורים בזמן מלחמת יומה"כ לא הינו שורדים.
    חובה להחליט שבחירום רק דובר הממשלה מעביר מסרים בכל כלי התקשורת. אין אולפנים פתוחים. אין כל מה שהיה כאן במבצע קטן כמו מלחמת לבנון 2. אין שידור בלופ אינסופי של נאסראללה בערוצים דוברי עברית. דובר הממשלה, יעביר דווחי אמת ולא כל האמת מדי כמה שעות ואלו המסרים שיעברו.
    כבר כיום, יש לשקול פתוח מערכות לייזר לטווח קצר ובעלות "ירי" נמוכה. הליזר מתאפיין בעלות יקרה לפתוח, עלות הצטידות יקרה יחסית. טווח קצר ומושפע מאחוז הלחות באטמוספירה. אבל היתרון הגדול שלו הוא יכולת לפגוע בטיל שעולה מאות אלפי דולרים או עשרות אלפי דולרים ואלו העלות של הטילים והרקטות לטווח של 100ק"מ או יותר במחיר של כמה מאות דולרים "לחיצה על ההדק". אם יהיו לישראל 100 מערכות כאלו שיגנו על בסיסי חיל אוויר, ימ"ח, תחנות כח והשנאה, מתקני הטפלת מים, נמלי ים ואוויר חלק גדול מאוד מהרקטות היקרות של האויב פשוט לא יפגעו ביעד ויאפשרו לחיל האוויר ולצבא היבשה לפעול עם הפרעה קטנה.
    דבר נוסף, אם אירן תשתמש באדמת לבנון על מנת לנסות להכריע את ישראל ובדגש על הישובים והכפרים השיעים – המסקנה המתבקשת שבשלב מסויים של הלחימה. לבנון צריכה לחדול מלהתקיים כמדינה. התשתיות הלבנוניות בערים צריכות להיות מושמדות. לא גשרים, לא מתקני טיהור ביוב, לא מתקני חשמל, לא משרדי ממשלה, לא מתקני נפט-גז, לא נמלי ים ואוויר. ופעולה כנגד מרחבי השגור באופן שכצה"ל מגיע לכפר לא נשאר בו כמעט כלום. כל מי שנשאר שם ההתיחסות אליו כאל לוחם. מחיקה בבולדוזרים של בתים בכל כפר וכפר תחת חפוי של טנקים וחיל אוויר. למעשה כל דרום לבנון עד אחרי בליטאני צריך להיות רייק מאוכלוסיה. כל הבתים מחוקים והשתלטות של ישראל על השטח לתמיד.
    במקביל לוודא שיש מספיק לוחמים לא תמיד באיכות הגבוהה ביותר להחזקת קווים מול הפלשתינים.
    הגב
  7. אבי הגיב:
    19/01/2021 בשעה 09:57
    צודק לחלוטין במחיר של מטוס אחס ניתן להמזיק מספר סוללות שכח האש שלהן גדול יותר מכל מה שיוכל מטוס לייצר במשך שעת תקיפה אוירית אחת אז במחיר של טייסת אחת ישראל יכולה להשקיע הרבה בהקמת כח אש מדוייק ומנגד לטווחים גדולים עם פוטנציאל הרתעה מאיים ויעיל לא פחות מפלטפורמה מאויישת וזהו העתיד במלחמות הבאים אסור להשאר מאחור במצב הנוכחי ונשכיל מר בריק לנתח את המצב של צהל היום
    הגב
  8. שמואל הגיב:
    19/01/2021 בשעה 10:47
    אני מאד מודאג מהצמרת הביטחונית שלנו, בעבר ובהווה. חלקם הגדול, אם לא רובם הם אנשים ללא שורשים וזהות שהשקפתם יותר קוסמופוליטית מאשר יהודית.
    כבר עכשיו, הצבא לא מסוגל לדבר על זה שצריך להרוג מחבלים אלא ל'נטרל'. וישנן עוד דוגמאות רבות לשחיתות המוסרית של הצבא
    אי אפשר שלא להשוות את זה להסתאבות של האליטה החשמונאית שהביאה להתמוטטות הממלכה היהודית ולחורבן נוראי
    העם חייב להתעורר כי לאליטות כבר לא אכפת
    הגב
    1. רומן הגיב:
      19/01/2021 בשעה 12:30
      שמואל צודק. אליטה זה לא כחותנו. מזמן. אזרחים חייבים לעשות מה שהם יכולים להכנה. לדוגמה לבנות ממד למי שאין , כדי לפחות לא להיות נטל בזמן 0.
  9. שפוש הגיב:
    19/01/2021 בשעה 14:14
    ישנו פרט קטן נוסף שכדאי אולי שהאלוף בריק יתייחס אליו:
    לפי עניות דעתי במלחמה עתידית מערכות הGPS בכל האזור ישובשו.
    חשוב מאוד, לעניות דעתי, לנתח איך זה ישפיע על הטילים, המטוסים והמלטי"ם, שלנו ושל האוייב .
    יתכן למשל שטילי ומלט"י האוייב רגישים מאוד לשיבושי הGPS ולכן סכנתם פחותה, צריך לחשוב
    איך השיבוש עתיד להשפיע עלינו צבאית ואזרחית ואיך אנחנו מפתחים טילים ומלטים שמסוגלים
    לפעול גם בשיבושים כאלו. מחשבה מעמיקה נדרשת גם להגנת התשתיות האזרחיות במצב כזה.
    הגב
  10. י. הגיב:
    19/01/2021 בשעה 16:27
    https://m.ynet.co.il/articles/34848...social&utm_campaign=facebook&utm_term=3484821
    "הטיל הזה ייתר במידה רבה את הצורך במטוסים למטרות תקיפה במלחמה הבאה."
    הגב
  11. עוזי הגיב:
    19/01/2021 בשעה 18:03
    יש לאויבים, כבר למעלה מ 10 שנים, מערכות נווט אינרציאליות שמסוגלות להביא טיל עם חצי טון חומר נפץ בדיוק של כמה עשרות מטרים. אז גם בלי GPS הם יקרעו לנו את הצורה. ה f-35 יעזרו לנו כמו כוסות רוח למת.
    הגב
  12. משה הגיב:
    21/01/2021 בשעה 05:57
    צהל צבא של כאילו .על עזה הם מפחדים!!!
    הגב
  13. אביחי הגיב:
    23/01/2021 בשעה 18:06
    ואז נוכל להפוך לגמרי לדיקטטורה פרופר?
    מצטער שאני לא מסכים עם הגישה הזו. טילי ק"ק זה הדבר הכי לא יהודי שיש. טילי ק"ק משמשים בדרך כלל לבליץ. לא לתקיפות מדוייקות בקמה מידה קטן ולכן השימוש של טילי ק"ק הוא בדרך כלל אצל מדינות דיקטטריות כובשות חסרות רחמים
    הגב
    1. אנשים ריאליסטיים הגיב:
      07/02/2022 בשעה 15:36
      נכון שבגדול טילי קרקע-קרקע משמשים כאמצעי תקיפה ולא אמצעי הגנה, אבל אני אומר שההגנה הכי טובה זה התקפה, ממילא טילי ק"ק יהיו מאוד יעילים לזה כתגובה מהירה,חזקה, ומוחצת שתרתיע את האויב.
      והיתרון של מהירות ועוצמת התגובה עולה בהרבה על החיסרון שלך של "בליץ", במיוחד כשהדיוק של הטילים הולך וגדל כול הזמן, אז גם הטענה שלך על "לא יהודי" ועל "מדינות כובשות חסרות רחמים" גם לא נכונה.
      ואני חושב שאם לוקחים כדוגמא את היעילות והדיוק הגבוהים של מערכות ההגנה האווירית מתוצרת ישראל, אם ישראל תפתח טילי קרקע-קרקע אפשר לסמוך על זה שהדיוק שלהם יהיה גדול, והפגיעה באזרחים מועטה.
  14. משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:
    23/01/2021 בשעה 23:40
    זה מה שאני אומר שנים !!!
    הגב
  15. קפוסטה יעקב הגיב:
    08/03/2023 בשעה 00:00
    חיל טילים – עכשיו ומייד !!!!
    כי רק-כך אולי נשרוד את המלחמה ההולכת וקרבה… !
    הגב
  16. דוד ווייסברג הגיב:
    02/07/2023 בשעה 19:38
    אגו,יוהרה,חוסר מעוף וחולשת רמטכ"לים.אין עם מי לדבר כפי שאומר אמציה חן בתוכניתו של אורי מילשטיין!!!!!!!!!ועכשיו אנו"מתבשרים" על קניית מטוסים נוספים,במקום להשקיע בטילים.הצבא שלא מוכן
    למלחמה יבשתית,עקב הזנחה של שנים,כגון אצל רמטכ"ל הצבא גדי אייזנקוט,שגרם לכך שנגדים שהם אנשי
    התחזוקה של צבא אינם משרתים היום בצבא,כך גם לגבי נהגים של מובילי טנקים.
    במלחמה הבאה צבא ישראל יילחם את המלחמה הקודמת,כפי שעשה הצבא הפולני שיצא נגד הטנקים של
    הצבא של גרמניה הנאצית בהוסרים שרכבו על סוסים.
    הגב
  17. איל הגיב:
    12/10/2023 בשעה 10:42
    ברור שבריק צודק! טק״ק מודרני מסוגל לצאת אוטומאטית כמו כיפת ברזל לעבר מקורות השיגור. הלייזר גם יכולת שלא התחילו לפתח בזמן. יש הרגשה שאלו שנשארים בצבא ומגיעים לפיקוד הבכיר זה לא החכמים ביותר בחברה הישראלית. החברה המוכשרים עם ראש עוזבים את הצבא לשוק הפרטי, הם המדענים, רופאים, בהיי-טק, עורכי דין, וכו. הפחות מוצלחים נשארים בצבא ושבויים בקונספציות הישנות, ללא דמיון מפותח. רק כשקורה אסון מתקנים את הדבר שגרם לאסון הספציפי הזה וזהו.
ואם אתה עדיין יושן בשקט אז-
יצחק בריק | 13/10/2022

הנהגה אדישה, אובדן רוח הלחימה ותרבות ארגונית קלוקלת דרדרו את רמת המוכנות של צה"ל למלחמה לשפל מסוכן

ganlapl1.jpg

רה"מ לפיד ושר הביטחון גנץ בסיור גבול הצפון | עמוס בן גרשום, לע"מ
צייץשלח לחברשתףהדפס
האלוף במיל’ יצחק בריק היה נציב קבילות החיילים במשך עשור, וכיהן גם כמפקד גיס ומפקד המכללות הצבאיות.
***
א. עם ישראל יושב לו בנחת על סיפון הטיטניק, אשר נמצאת בדרכה הבטוחה להתרסקות על הקרחון אם תמשך האדישות.
ב. ראשי הדרג המדיני והביטחוני עוסקים רק בכיבוי שריפות ואינם מכינים את עם ישראל למלחמה הרב-זירתית האיומה ביותר שיחווה. הם זורים חול בעיני הציבור ומאימים איומי סרק על האויב הפרוס כטבעת חנק סביב ישראל. התנהלות זו מצד "המנהיגות" הביטחונית והמדינית היא מעילה באמון הציבור.
ג. חיל האוויר לא הכין את בסיסיו להתמודדות עם אלפי טילים מדויקים ואלפי כטב"מים הנמצאים ברשות איראן וגרורותיה. בסיסי חיל האוויר יהוו מטרות אסטרטגיות של האויב , ומטוסינו לא יוכלו להמריא.
זו מעילה של הפיקוד הבכיר באמון הציבור, ועד רגע זה הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר לא הרימו את הכפפה ולא רכשו טילי קרקע-קרקע אשר יכולים לפגוע במשגרי אויב בטווח של מאות ק"מ תוך דקה עד שתיים. למטוסים אין יכולת לעשות זאת. אפילו במבצע 'שומר החומות' לא הצליח חיל האוויר להפחית את קצב הרקטות מעזה במשך עשרה ימים.
הסיבה שלא הקימו חיל טילים היא שמפקדי חיל האוויר רצו לרכוש עוד מטוסים שאינם יעילים כלל מול טילים וכטב"מים שיגיעו בלהקות (ראו מה קורה באוקראינה). במחיר של טייסת F35 אחת שעלותה כ-2.5 מיליארד דולרים ואחזקתה גם דורשת הון עתק, היה כבר אפשר להקים חיל טילים של אלפי טילים.
אביגדור ליברמן כשר ביטחון החליט על הקמת חיל טילים, אך ברגע שהוא סיים את תפקידו צה"ל גנזו את התכנית. זו תהיה בכייה לדורות. 'כיפת ברזל' אינה יעילה בירוט טילים בליסטים ומדויקים וכטב"מים, וגם מלאי החימוש שלה מצומצם בגלל עלותו הגבוהה.
ד. מערך היבשה נשחק עד דק, והמעט שנשאר ברובו לא כשיר למלחמה, עקב קיצוצים בסדר הכוחות ,עזיבת כוח אדם מקצועי מקרב אנשי הקבע וקיצור שרות הגברים. כל ההחלטות האלו התקבלו על ידי הרמטכ"לים בעשרים שנה האחרונות, במקביל להתעצמות גדולה מאוד של האיום הקיומי על ישראל.
התוצאה: אי-ביצוע אימונים כנדרש, אי-הטמעת אמצעי לחימה חדשים ואובדן יכולת הלחימה הבין-זרועית שבלעדיה אי אפשר לנצח מלחמה. כמחצית מלוחמי מילואים הנקראים לתעסוקה מבצעית ואימונים מצבעים ברגליים ולא מתייצבים – תופעה שמעולם לא הייתה בצה"ל ומעידה על התפוררות צבא היבשה והבעת חוסר אמון בפיקוד הבכיר, כפי שעלה בסקר שנערך בשנים האחרונות על ידי מערך מדעי ההתנהגות בצה"ל (ממד"ה).
ואולי חמור מכך, הרפיסות והחשש מעימות כתוצאה מחולשת צה"ל, הביאו את הדרג הביטחוני והמדיני לוותר על כל פעולה צבאית ועל אינטרסים מדיניים וכלכליים שלדעתם עלולים להביא להתלקחות.
ה. העורף הישראלי שיהיה הזירה המרכזית במלחמה הבאה נפל בין הכיסאות, וכלל לא הוכן למלחמה. גם הקמת המשמר הלאומי שאמור להגן על אזרחים מפני אלפי מרצחים קנאיים שיפרעו ברחובות וירו לכל עבר, מדשדשת מאחור ואין מי שלוקח אחריות.
ו. מערך הלוגיסטיקה שאמור לספק ליחידות הלוחמות דלק, תחמושת, מזון, חלקי חילוף וציוד קרס לחלוטין, ואיתו גם קרסה אחזקת אמצעי הלחימה.
כל זאת מכיוון שצה"ל הפריט ואיזרח את כל מערכי הליבה בתחומי הלוגיסטיקה והאחזקה, למעלה מאלף מפעלים חיוניים שרק כ-40% מהם כשירים. צה"ל ברח מאחריותו ולא סיפק למפעלים החיוניים את המלא הנדרש לשעת חירום, וכמו כן לא הסדיר את הריתוק המשקי.
ז. צה"ל מאבד בשנים האחרונות את מרבית הקצינים והנגדים האיכותיים, אשר נפגעים ממודל הקבע הצעיר אותו הוביל ויישם גדי איזינקוט בכהונתו כרמטכ"ל ומבקשים להתרחק מתרבות אירגונית קלוקלת. צה"ל נימצא כיום במשבר כוח האדם החמור ביותר מאז היווסדו.
ח. קלקול התרבות הארגונית פוגע ביסודות שבלעדיהם לא ניתן לבנות צבא מנצח ומוביל לחוסר משמעת, אי-וידוא של ביצוע פקודות, אפס בקרה ומעקב ואפס טיפול ותיקון בדו"חות ביקורת חמורים של מבקרי הצבא (מבקר צה"ל , מבקר משרד הביטחון ומבקר המדינה).
אין תהליך הפקת לקחים ובמקרים בודדים שהוא נערך הם לא מיושמים. תחקירים לא אמינים מולידים תרבות שקר של עיגול פינות וטיוח. פעילות שגרה ברוב היחידות כלל לא מתקיימת. אין מסדרי בוקר, אין טיפולי שגרה ברק"ם ורכב ואין בדיקות נשקים. ברבות מיחידות צה"ל הסטנדרט הארגוני נמצא מתחת לקו האדום, כאשר הפיקוד הבכיר מנותק מהשטח ועסוק יותר בדימוי עצמי.
ט. אובדן רוח הלחימה וערך הניצחון. צבא היבשה יובש והפיקוד בכיר חשש להפעילו אפילו בתכנית ההונאה במהלך מבצע 'שומר החומות' שעל תיכנונו עמלו חמש שנים.
במקום זאת הם בוחרים בהסתמכות כמעט בלעדית על חיל האוויר, שלבדו לא לבדו לנצח מלחמות. אם כך היינו נלחמים במלחמות ישראל הקודמות לא היינו שורדים; אם כך נלחם במלחמות הבאות לא נשרוד ונאבד את מדינתנו.


מאמרים נוספים​


הצלב אדום מבושה


הדילמה העזתית של מצרים


החיסול בדמשק, האיתות לטהרן והמשמעות בעזה

כתיבת תגובה​

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *
התגובה שלך *
שם
אימייל
אתר


11 תגובות למאמר​

  1. יובל הגיב:
    13/10/2022 בשעה 10:06
    3 חלולים אם פוזה של רצינות
    הגב
  2. דוד ווייסברג הגיב:
    13/10/2022 בשעה 10:19
    "אנשי לצון,מושלי העם הזה אשר בירושלים"(הנביא ישעיה,פרק כ"ח,פסוק י"ד)
    הגב
  3. דוד ווייסברג הגיב:
    13/10/2022 בשעה 10:22
    אין אלא לספוק כפיים,אווילים משרישים מושלים בנו!!!!!!!!!!!!
    הגב
  4. רונן הגיב:
    13/10/2022 בשעה 10:36
    בגק113למה ישראל צריכה "לחכות" לאלפי טילים שיפלו עליה במלחמת גוג ומגוג הפרטית שלנו?
    זה לא מלחמה מול מדינה דמוקרטית עם מעט ערכים בינלאומיים אלא ארגוני טרור שמטרתם השמדה כללית ומוחלטת של ישראל…. ולכן…. חובה!!!!! על ישראל להשתמש בנשק טקטי המוחק אזורים נרחבים "בין רגע" ולא הפצצות רבות נקודתיות… תוך דקות ניתן למחוק את כל ביירות !! ולסיים מהר את המלחמה
    הגב
  5. דן הגיב:
    13/10/2022 בשעה 18:57
    יש לך ציפיות מוגזמות מחייל טילים
    טילים מדוייקים לטווח ארוך הם מאוד יקרים, והיכולת שאתה מצפה לה – להשמיד משגר טילים מרוחק תוך דקה או שתיים, תלוייה בעיקר באמצעי מעקב ותצפית מדויקים, כדוגמת מזלט שראה לאן משגר הטילים נמלט. רבים ממשגרי הטילים הם צינור באדמה שמתרומם ברגע השיגור בלבד. נידרש דיוק גדול מאוד כדי להשמידו מהאוויר.
    הגב
  6. יצחק הגיב:
    13/10/2022 בשעה 22:24
    זאת תוצאה של "ניהול הסכסוך". צה"ל מתאים את עצמו למציאות ולמשימות שהוא נדרש אליהן. מהן המשימות של צה"ל? שיטור על אזרחים, מחסומים, התנגשויות בין תושבים לפלסטינים, ועוד משימות שהקשר בינן לבין המושג "צבא" מקרי בהחלט. פרויקט ההתיישבות ומדיניות "ניהול הסכסוך" שחקו את צה"ל, ושחקו את ההנהגה הישראלית שמשלימה עם מציאות של סכסוך על אש קטנה עם מבצעים צבאיים מפעם לפעם. זה הפך את צה"ל למומחה מספר אחת לשליטה על אזרחים, בלי שמץ של מושג איך לנצח מלחמה. הסיבה שאין חיל טילים וחיל היבשה בקריסה נעוצה בכך שלמבצעים נגד חבורת הליצנים מעזה כל מה שהיה צריך זה חיל אוויר מצוין. בלבנון זה לא יעזור.
    הגב
  7. לדן הגיב:
    13/10/2022 בשעה 23:27
    אם כיפת ברזל יכולה בדקה או שתיים(אם לא פחות) לזהות טיל למדוד את מהירותו וכיוונו, לחשב את המשך המסלול שלו ולירות לשם טיל משלה כך שהם יפגשו באוויר-
    היא יכולה גם לחשב לאחור מאיפה הטיל נורה ולירות לשם טיל בזמן קצר באותה מידה.
    (הקרדיט על הרעיון שייך לפרופ׳ ישראל אומן).
    ימני
    הגב
    1. שיח הגיב:
      14/10/2022 בשעה 07:25
      לישראל אומן פתרון לילד שיושב במקום ממנו נורה הטיל על ישראל?
  8. שיח הגיב:
    14/10/2022 בשעה 12:41
    על איזה ילד אתה מדבר?
    זה שירה את הטיל-הוא הפך את עצמו לאויב שלנו ולאיום עלינו, אז יש לי כל הזכות להרוג אותו.
    מגן אנושי-מי שכיוון אליהם את הטיל הם מי שירו את הטיל ולא אנחנו אז שוב לא ברור לי למה אני צריך להציע לו פתרון, שהחמאס ימצאו אחד.
    ימני
    הגב
  9. ישראל הגיב:
    15/10/2022 בשעה 14:14
    צריך להגביל את דרגתו של שר הביטחון כך שלא גנרל בדימוס.
    כך נוכל (אולי) להבטיח הימנעות מהסתיידות עורקים במערכת הביטחון.
    פירוט הישיגי גנרלים ששירתו כשרי ביטחון:
    דיין: הכנת צה"ל למלחמת יום כיפור .
    אריק שרון: ההסתבכות בלבנון.
    אהוד ברק: היציאה מלבנון תוך הפקרת צד"ל (התכונן לכך שנה שלמה).
    נזכיר כי עמיר פרץ כשר ביטחון ראה (עם המשקפת המכוסה למי שזוכר) רחוק יותר מכל הגנרלים שמסביבו.
    הגב
  10. לישראל הגיב:
    15/10/2022 בשעה 19:23
    א.איך הצלחת לשכוח את רבין (ומופז)?
    ב.מה מצאת טוב בפרץ? מלחמת לבנון השניה היתה מהכושלות בתולדותינו. וכיפת ברזל בה הוא אוהב להתהדר? הכניסה אותנו לחשיבה של הגנה במקום התקפה(שהיא כידוע ההגנה הטובה ביותר) ולתחושה שאפשר לחיות עם כמות קטנה של הפצצות מעזה מה שהוביל למצב שאחרי ארבעה(!) מבצעים עקובים מדם עזה היא עדיין איום.
 

דיני

משתמש מקצוען
מישהו אמר שהכל מושלם ואין תקלות?
לא.
יש המון מה לתקן.
אבל המצב רחוק מיאוש.
ומה לעשות שאני סומך יותר על נתונים מאדם בשטח, ולא חפ"ש, מאשר על מחקר באינטרנט - כשעכשיו זה אופנה של מחקרים להראות שהכל שחור.
המצב רחוק מיאוש רק בגלל שיש לנו הברית שכרתנו עם הקב"ה במדבר וההבטחה: לא מאסתים ולא געלתים להפר בריתי איתם.
 

ההדר שבהדר

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
המצב רחוק מיאוש רק בגלל שיש לנו הברית שכרתנו עם הקב"ה במדבר וההבטחה: לא מאסתים ולא געלתים להפר בריתי איתם.
הברית נתנה שנשב בשלום בארץ ישראל בזמן הגלות? במדינת ישראל? יש יהדות גדולה בתפוצות בגלות וגם שם יכולה להתקיים ההבטחה. אני בוטחים בקב"ה ובעז"ה נראה ניסים וישועות.
 

יעלזו חסידים

משתמש מקצוען
עיצוב ואדריכלות פנים
ההתרעות על כלי טיס עוין לא היו שוא

[מארון א ראס זהו ישוב הצמוד לאביבים ושם הופעלה התרעה ]

אלא "הטיפול" באירוע הסתיים
אכן בהתחלה פיקוד העורף הוציאו הודעה שאירוע הסתיים, אך יתכן שזה היה זיהוי שווא.
להזכיר, לא פיקוד העורף הוא זה שמפעל את כיפת ברזל אלא חיל האויר.
בניגוד לירי טילים שאז זמן ההתמגנות הוא מס דקות קבוע, בכלי טייס זה יכול לקחת יותר זמן, ולכן נצרך הודעה מפיקוד העורף שאפשר לצאת מהמרחבם המוגנים. עדיין זה לא אומר שהדיווח שהגיע מחיל האויר לא היה שגוי.
בכו"א אני ציטטתי במלואו את הודעת דו"צ, לא מתווכח איתו...
 

דיני

משתמש מקצוען
הברית נתנה שנשב בשלום בארץ ישראל בזמן הגלות? במדינת ישראל? יש יהדות גדולה בתפוצות בגלות וגם שם יכולה להתקיים ההבטחה. אני בוטחים בקב"ה ובעז"ה נראה ניסים וישועות.
הכוונה שיש לנו הבטחה אלוקית שלא ניכחד.
נכון, ההבטחה הזו היא על שנות הגלות, אבל גם בארץ אנחנו מובטחים שלא ניכחד.
 

ההדר שבהדר

משתמש מקצוען
עריכה תורנית
הכוונה שיש לנו הבטחה אלוקית שלא ניכחד.
נכון, ההבטחה הזו היא על שנות הגלות, אבל גם בארץ אנחנו מובטחים שלא ניכחד.
אנחנו עדיין בגלות היא לא הסתיימה. וברור שיש הבטחה שעם ישראל לא יכחד. אבל אין שום הבטחה שמי שלא יכחד זה אלו שיגורו בארץ (מדינת) ישראל.
 

דיני

משתמש מקצוען
אנחנו עדיין בגלות היא לא הסתיימה. וברור שיש הבטחה שעם ישראל לא יכחד. אבל אין שום הבטחה שמי שלא יכחד זה אלו שיגורו בארץ (מדינת) ישראל.
נכון מאד. (גם בפולין 1932 חשבו ככה).
כל דברי כוונו רק לאלו הבוטחים בכוחו של צה"ל. הבאתי כמה תחקירים שלא נכתבו מהכורסה אלא מהשטח, שמאפשרים הטלת ספק מסוימת בכוחו וחוסנו.
 

מאירלה

משתמש מקצוען
מנין לך שנסתדר?
את מתמצאת בסדר גודל הכוחות, בהיקף החימושים,
ידעת שיש לישראל 2 טייסות בלבד וגם הן עובדות מסביב לשעון 24/7.
לא כדאי להתרברב בלי לדעת.
זה כנראה מגיע מפה
יואב זיתון: ישראל ביקשה לקבל מסוקי קרב לצה״ל - ארה״ב דחתה את הבקשה מסיבות שאסורות בפרסום. שר הביטחון יואב גלנט העלה את הסוגייה בפני שר ההגנה לויד אוסטין לפני כשבוע. הוא טען, בין היתר, כי בשל התמשכות הלחימה בעזה ובצפון, יש עומס כבד על שתי טייסות האפאצ'י שפועלות 24/7 בשמי הרצועה לטובת הכוחות הקרקעיים.
 

דיני

משתמש מקצוען
סנונית ראשונה?

תביעה אזרחית ראשונה לאחר הטבח ב-7 באוקטובר

42 נפגעים שהשתתפו במסיבת הנובה ברעים ב-7 באוקטובר תובעים מהמדינה 200 מיליון שקל .
"שיחת טלפון אחת של גורמים בצה"ל למפקד האחראי על המסיבה כדי לפזר אותה באופן מיידי נוכח הסיכון הצפוי, הייתה מצילה את חייהם ומונעת את הפציעות בגוף ובנפש של מאות משתתפי המסיבה לרבות התובעים".
האם בתולדות המדינה יש תקדים לתביעה כנגד כוחות הביטחון בשל רשלנות?
 

א1122

משתמש מקצוען
סנונית ראשונה?

תביעה אזרחית ראשונה לאחר הטבח ב-7 באוקטובר

42 נפגעים שהשתתפו במסיבת הנובה ברעים ב-7 באוקטובר תובעים מהמדינה 200 מיליון שקל .
"שיחת טלפון אחת של גורמים בצה"ל למפקד האחראי על המסיבה כדי לפזר אותה באופן מיידי נוכח הסיכון הצפוי, הייתה מצילה את חייהם ומונעת את הפציעות בגוף ובנפש של מאות משתתפי המסיבה לרבות התובעים".
רק מעניין כמה כסף הם היו תובעים אם היו מפזרים אותם ובסוף לא היה כלום
 
נערך לאחרונה ב:

מאירלה

משתמש מקצוען
דובר צה"ל:

בשעות הבוקר כוחות צה"ל זיהו חוליית מחבלים מארגון הטרור חיזבאללה, שניסתה לשגר כלי טיס בלתי מאויישים לעבר שטח ישראל.
כלי טיס של חיל האוויר תקף את החולייה בטרם הצליחה לבצע את השיגור והשמיד את כלי הטיס שבהם השתמשו.
התפלאתם למה לחיזבלה אין הרוגים תראו איך דו"צ מעדכן שלא הרגו את המחבלים אלא רק השמידו את הכטבמים שלהם
 

טראמפ 2024

צוות הנהלה
מנהל
מנוי פרימיום
כתיבה ספרותית
עריכה תורנית
התפלאתם למה לחיזבלה אין הרוגים תראו איך דו"צ מעדכן שלא הרגו את המחבלים אלא רק השמידו את הכטבמים שלהם
דווקא היום פירסמו על 3 חדשים..
 
מצב
הנושא נעול.

אולי מעניין אותך גם...

הפרק היומי

הפרק היומי! כל ערב פרק תהילים חדש. הצטרפו אלינו לקריאת תהילים משותפת!


תהילים פרק קכו

א שִׁיר הַמַּעֲלוֹת בְּשׁוּב יי אֶת שִׁיבַת צִיּוֹן הָיִינוּ כְּחֹלְמִים:ב אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה:ג הִגְדִּיל יי לַעֲשׂוֹת עִמָּנוּ הָיִינוּ שְׂמֵחִים:ד שׁוּבָה יי אֶת (שבותנו) שְׁבִיתֵנוּ כַּאֲפִיקִים בַּנֶּגֶב:ה הַזֹּרְעִים בְּדִמְעָה בְּרִנָּה יִקְצֹרוּ:ו הָלוֹךְ יֵלֵךְ וּבָכֹה נֹשֵׂא מֶשֶׁךְ הַזָּרַע בֹּא יָבוֹא בְרִנָּה נֹשֵׂא אֲלֻמֹּתָיו:
נקרא  108  פעמים

אתגר AI

תאומים • אתגר 145

לוח מודעות

למעלה